ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013
Μοιράζουν χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά

Μεθοδεύσεις για την επιβολή «τέλους αλληλεγγύης» σε επιδόματα και βοηθήματα που χορήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία! Υποχρεωτικές δηλώσεις και «τεκμήρια διαβίωσης» για όλους πάνω από 18 χρονών

Νέας κοπής ασήκωτα χαράτσια σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες, μεθοδεύονται από τη συγκυβέρνηση. Στις φετινές φορολογικές (έντυπα Ε1) αναγράφονται υποχρεωτικά οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα για το έτος 2012, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα! Είναι απόλυτα φανερό ότι πρόκειται για μεθόδευση συγκεκριμένης αντιλαϊκής στόχευσης. Από τώρα στρώνουν το χαλί για φόρους πάνω στα ασφαλιστικά βοηθήματα που πήραν οι ασφαλισμένοι, ακόμη και για δαπάνες υγείας, και για τα ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατήθηκαν ήδη από τα εισοδήματά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν προσαρμόσει τις βεβαιώσεις για τις δαπάνες που στέλνουν στους ασφαλισμένους τους, εφαρμόζοντας τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε ισχύ από φέτος και προβλέπει ότι όλα ανεξαιρέτως τα ποσά που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι μέσα στο προηγούμενο έτος, «ανεξάρτητα εάν φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος» πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος. Το γεγονός ότι με βάση την τωρινή νομοθεσία τα ασφαλιστικά βοηθήματα απαλλάσσονται από «φόρο εισοδήματος» δε σημαίνει ότι θα απαλλάσσονται και από το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης»! Στις παροχές Υγείας που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οποίες μεθοδεύεται το χαράτσι της «αλληλεγγύης», περιλαμβάνονται δαπάνες όπως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται ειδική διευκρινιστική εγκύκλιος, για τη «διευθέτηση» του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση που θα έχει για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις το θέμα έχει ανοίξει από την ίδια τη συγκυβέρνηση καθώς και από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ) που «εισηγούνται» τα ίδια μέτρα στο πλαίσιο «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Με το νέο κόλπο έρχονται τώρα να επιβάλλουν το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης και για άλλα εισοδήματα, όπως στο επίδομα των πολύτεκνων λαϊκών νοικοκυριών. Από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις γίνεται υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης για όλους πάνω 18 χρονών ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι να δηλώσουν εισόδημα, υποχρεωτικά, επίσης, αναγράφεται και ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν την αναγκαία υποδομή προκειμένου στη συνέχεια να επιτεθούν με νέους φόρους και ασήκωτα χαράτσια. Τα αφορολόγητα όρια η καρατόμηση φορο-ελαφρύνσεων κ.ά. διατηρούνται στο επίπεδο των περυσινών φορολογικών δηλώσεων, ενώ τα πρόσθετα μέτρα της φοροληστείας, αυτά που ισχύουν από το Γενάρη φέτος, θα αποτυπωθούν στις δηλώσεις του 2014.

Οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν στα φετινά Ε1 και που αφορούν στα εισοδήματα του 2012 είναι:

Οι κωδικοί 327-328 στον πίνακα 2. Συμπληρώνονται από τους νέους πάνω από 18 χρονών, που φέτος υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά, και ανεξάρτητα από το εάν απέκτησαν ή όχι εισόδημα το 2012. Οσοι από αυτούς χρησιμοποιούν περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα) θα πιαστούν στα «τεκμήρια διαβίωσης». Για προστατευόμενα παιδιά τα οποία στηρίζονται αποκλειστικά στην οικογένειά τους, τα «τεκμήρια διαβίωσης» θα επιβαρύνουν τους γονείς τους, οι οποίοι θα «πρέπει» με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους είτε να καλύπτουν και τα «τεκμήρια» των παιδιών τους είτε να πληρώσουν τα πρόσθετα χαράτσια!

Οι κωδικοί 659-660 του πίνακα 6, όπου δηλώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ακόμη και αυτά που απαλλάσσονται από τη φορολογία εισοδήματος, προκειμένου να τα χαρατσώσουν με το «τέλος αλληλεγγύης». Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα επιδόματα πολυτέκνων! Εφόσον έχουν συνολικά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, θα χαρατσώνονται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1% στο κλιμάκιο 12.000-20.000 ευρώ, 2% για το σύνολο του ποσού πάνω από 20.000 ευρώ κ.ά.). Υποχρεωτική είναι η αναγραφή ποσών και από τόκους καταθέσεων και άλλων εισοδημάτων που φορολογούνται αυτοτελώς.

Κωδικοί 019-020 στον πίνακα 2. Αφορά σε κατηγορίες μισθωτών που πληρώνονται με το «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών και συγκεκριμένα για όσους από αυτούς έχουν έγγραφη σύμβαση, μέχρι σε 3 εργοδότες, ή όσοι εισέπραξαν το 75% των ετήσιων εσόδων τους από ένα εργοδότη. Θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ», ώστε το χαράτσι «επιτηδεύματος» να υπολογιστεί στα 500 ευρώ (έναντι 650 ευρώ για τις άλλες κατηγορίες).

Κωδικοί 027-028 στον πίνακα 2. Εμποροι που έχουν έχουν γεννηθεί μέχρι το τέλος του 1950, δηλαδή έχουν ηλικία πάνω από 62 χρονών θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» στη λέξη «ΝΑΙ» προκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος

Κωδικοί 333-334 στον πίνακα 8. Αναγράφονται τα ποσά της «εισφοράς αλληλεγγύης» από μισθούς και συντάξεις που παρακρατήθηκαν από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κωδικοί 204, 205 και 206 στον πίνακα 5, όπου δηλώνονται οι κατοικίες του φορολογούμενου, προκειμένου να προσδιοριστούν τα χαράτσια για τα τεκμήρια διαβίωσης. Αναγράφονται οι αριθμοί παροχής ηλεκτρικού ρεύματος όλων των κατοικιών που δηλώνει ότι έχει χρησιμοποιήσει ο φορολογούμενος, προκειμένου να τους αξιοποιήσουν σε «διασταυρωτικούς ελέγχους»

Κωδικοί 846-849 στον πίνακα 9. Σε κάθε έναν από τους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλωθεί ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) κάθε προστατευόμενου παιδιού.

Κωδικοί 177-178 στον πίνακα 4Ε. Συμπληρώνονται από όσους εισέπραξαν το 2012 νοίκια από κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. Με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου κωδικού το εισόδημα από τις εκμισθώσεις θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο 1,5% αντί 3% που ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις.

ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ - ΚΡΕΑΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Σε οκτώ μονοπώλια το 75% της αγοράς

Τα ταμεία μόλις οκτώ μονοπωλίων καρπώνονται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων, όπως προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη της ICAP, μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε χτες. Συγκεκριμένα, οκτώ επιχειρήσεις ελέγχουν το 75% του κλάδου, ενώ οι πέντε από αυτές το 55%. Λίγες μικρές επιχειρήσεις που καταφέρνουν να στέκονται ακόμα στο χώρο, δραστηριοποιούνται εμπορικά τοπικά.

Η διάθεση των αλλαντικών καλύπτεται σε ποσοστό 60% από τα σούπερ μάρκετ, κατά 20% μέσω επιχειρήσεων catering και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται στα υπόλοιπα δίκτυα διανομής. Η βίαιη και δραματική συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, όπως είναι αναμενόμενο, δεν άφησε και το συγκεκριμένο κλάδο ανεπηρέαστο, καθώς ενώ στην πενταετία 2005 - 2009 στην κατανάλωση αλλαντικών παρατηρήθηκε οριακή αύξηση της τάξης του 0,76%, το 2010 σε σύγκριση με το 2009 καταγράφτηκε «βουτιά» κατά 3,4% και το 2011 νέα μείωση 3,3%. Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη στον κλάδο των κρεατοσκευασμάτων, που το 2011 υποχώρησε κατά 3% περίπου. Η εισαγωγική διείσδυση στα αλλαντικά και τις κονσέρβες ανήλθε σε 20% την τελευταία διετία με αυξητική τάση.

Οσον αφορά στη διάρθρωση της αγοράς αλλαντικών - κονσερβών, το μεγαλύτερο μέρος καλύπτει η κατηγορία «πάριζα - μορταδέλα» (29%), ακολουθούν οι κατηγορίες «ζαμπόν (χοιρομέρι και ωμοπλάτες)» και «αλλαντικά πουλερικών». Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγοράς κρεατοσκευασμάτων εξακολουθεί να καλύπτεται από παρασκευάσματα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος και κυρίως από προϊόντα όπως σουβλάκι, γύρος και μπιφτέκι.

Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα της βασικής πρώτης ύλης, ασφαλώς επηρεάζει άμεσα τον κλάδο. Εδώ, ο κύριος όγκος του κρέατος είναι εισαγόμενος, ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες μονάδες έχουν διατηρήσει οι ίδιες κτηνοτροφικές μονάδες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τη δακοκτονία στην Κρήτη

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Νέα παρέμβαση για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών έκανε το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα με αφορμή τα προβλήματα δακοκτονίας στην Κρήτη. Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές Δ. Μανωλάκου και Ν. Μωραΐτης και απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζεται:

«Σε πλήρη αδιέξοδο και καταστροφή οδηγεί η σκληρή αγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς των Χανίων και συνολικά της Κρήτης.

Η περσινή χρονιά με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, με τις τεράστιες καταστροφές από το δάκο στην παραγωγή (υπολογίζεται 40% - 50% απώλεια στο νομό Χανίων), λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης με αποτέλεσμα την ελλειπή δακοκτονία σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση τους έχει φέρει στα πρόθυρα του ξεκληρίσματος.

Στα παραπάνω, ήρθαν να προστεθούν τα διάφορα «ειδικά χαράτσια», που επιβάλλει η κυβέρνηση για την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κ.λπ.

Η επίθεση δεν έχει τελειωμό. Τα νέα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα, στα πλαίσια του λεγόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015 θα φέρουν καίρια πλήγματα στο όποιο αγροτικό εισόδημα έχει απομείνει.

Την ταφόπλακα, όμως, στους φτωχομεσαίους ελαιοπαραγωγούς αποφάσισε η κυβέρνηση να τη βάλει μέσω της μεγάλης συρρίκνωσης του προγράμματος δακοκτονίας. Εφτασε στο απαράδεκτο σημείο να κάνει «μνημόσυνο» ακόμα και με ξένα κόλλυβα (χρήματα των αγροτών). Μειώνοντας τα κονδύλια για το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου. Μέχρι σήμερα, το όλο πρόγραμμα είναι στον αέρα. Κανένα πρόγραμμα, καμιά ανάθεση υλοποίησης προγράμματος καταπολέμησης του δάκου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Μήπως ο στόχος της ακολουθούμενης πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα είναι η πλήρης καταστροφή της ελαιοπαραγωγής;
  • Θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού καθώς και στην αύξηση του κονδυλίου για τη δακοκτονία, για να μην καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή; Αλλωστε, χρήματα παρακρατημένα των αγροτών είναι.
  • Τι άλλα μέτρα θα πάρει ώστε τα προγράμματα δακοκτονίας να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση; Μιας και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. Δηλαδή, την καταστροφή της παραγωγής.
  • Να σημειωθεί ότι η πρώτη επέμβαση πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Μάη - αρχές Ιούνη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ