ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ξεκινούν πολυήμερες κινητοποιήσεις για την Υγεία

Αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού με όλο το λαό, οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» οργανώνουν την Τρίτη συγκέντρωση μαζί με ασθενείς, συνταξιούχους, ανέργους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και στη συνέχεια στον κόμβο του «Χίλτον» διοργανώνει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου την ερχόμενη Τρίτη στις 9 π.μ. και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στα Σωματεία Νοσοκομείων 1ηςΥγειονομικής Περιφέρειας, σε Συλλόγους Ασθενών, Ενώσεις Συνταξιούχων, Συλλόγους Γυναικών και Λαϊκές Επιτροπές.

Η κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια αποφάσεων γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» αλλά και των πολύμορφων κινητοποιήσεων στις οποίες προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία για την Υγεία. Οι πολυήμερες κινητοποιήσεις γίνονται με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Στο πλαίσιο αυτό:

  • Στις 11 Απρίλη 2013 θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των υγειονομικών έξω από τις ΥΠΕ, ώρα 11 π.μ.
  • Στις 17 Απρίλη 2013 θα γίνει 6ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αττική και στις ΥΠΕ στις υπόλοιπες περιφέρειες στις 11 π.μ.

Οπως σημειώνει το σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» η κοινή δράση σωματείων και μαζικών φορέων σηματοδοτεί «το γεγονός ότι τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών είναι δεμένα με αυτά του υπόλοιπου λαού. Σήμερα, η εξέλιξη της επιστήμης και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες στην Υγεία. Αρκεί οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στην τεράστια δύναμη του συλλογικού αγώνα για να υπάρξει ένας δρόμος ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Συντονίζουμε τη δράση μας και με τους συλλογικούς φορείς της συνοικίας, τους άνεργους, τους συνταξιούχους το γυναικείο κίνημα, τους φοιτητές.

Σας καλούμε να αναπτύξουμε κοινές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και δράσης για να πάψει η υγεία να αποτελεί χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα - πηγή κέρδους για ιδιωτικές και "δημόσιες" υπηρεσίες υγείας. Να διαδηλώσουμε από κοινού με τους ασθενείς μας για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Να διατρανώσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε το ρόλο του "εισπράχτορα" στο νοσοκομείο - επιχείρηση, ούτε το ρόλο του εμπόρου για το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της Υγείας, όπως επιτάσσουν ΕΕ - ΔΝΤ - Κυβέρνηση», σημειώνει το σωματείο.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΑΡΙΣΑ»
Οι υποχωρήσεις δεν έσωσαν τους εργάτες

Ανακοίνωση του ΕΚ Λάρισας με αφορμή τις νέες απολύσεις

Σε μπαράζ απολύσεων επιδίδεται η εργοδοσία των Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», με ιδιαίτερη προτίμηση εκείνους που αρνήθηκαν να δεχτούν τις μειώσεις μισθών και όσους είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, πιστεύοντας ότι έτσι θα εμποδίσει την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι πέρσι, κάτω από αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς, η εργοδοσία επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 15%, υποτίθεται για να μην κάνει απολύσεις και από τότε έχει απολύσει 40 εργαζόμενους περίπου.

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να γλιτώσει τα χειρότερα κάνοντας συνεχείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, μένοντας έξω από το σωματείο, κοιτώντας υποτίθεται τον εαυτό του».

Και το ΕΚΛ συνεχίζει: «Η εργοδοσία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της δεν έχει κανένα φραγμό και αναστολή. Οπως αποδείχτηκε και μειώσεις κάνουν και απολύσεις κάνουν και θα συνεχίσουν σ' αυτή την ρότα. Επομένως, κανένας εργαζόμενος δε μπορεί να θεωρεί πλέον ότι αν δεν αντιδράσει στους εργοδότες, θα σωθεί.

Δεν θα μπορούσαν να περάσουν οι εργοδότες ούτε τις ατομικές συμβάσεις, ούτε τις μειώσεις των μισθών, ούτε να κάνουν τις απολύσεις, αν ενωμένοι και οργανωμένα μέσα από το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων οι εργαζόμενοι αντιστέκονταν αποφασιστικά με όλες τις μορφές αγώνα.

Γι' αυτό δεν πρέπει να χάσουν άλλο πολύτιμο χρόνο, αφού τα χειρότερα είναι μπροστά τους. Να ξεπεράσουν το φόβο και τη λογική ότι δε γίνεται τίποτα. Γιατί όσο αυτά επικρατούν στη συνείδησή τους, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα χειρότερα δε θα τα γλιτώσουν.

Σήμερα επιβάλλεται η οργάνωσή τους στο σωματείο, η κινητοποίησή τους για την ανάκληση όλων των απολύσεων και για να μη γίνουν παραπέρα μειώσεις στους μισθούς τους. Μόνο απ' αυτήν αντίδρασή τους μπορούν να καμφθούν οι εργοδότες».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Αγωνίζονται για την ανέλκυση του «SEA DIAMOND»

Κινητοποιήσεις στο νησί χτες και σήμερα

Με δυναμική συγκέντρωση χτες το μεσημέρι στην πλατεία των Φηρών οι κάτοικοι του νησιού της Σαντορίνης έδωσαν το δικό τους στίγμα στη «μαύρη επέτειο» του τραγικού ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «SEA DIAMOND του ομίλου «ΛΟΥΗ». Το πλοίο, λόγω και των σοβαρών προβλημάτων που είχε σε ό,τι αφορά στην αξιοπλοΐα του, στις 5 Απρίλη του 2007 έπεσε σε ύφαλο μισό μίλι από το λιμάνι της Σαντορίνης και τη νύχτα προς την 6η Απρίλη βούλιαξε στον κόλπο της Καλντέρας λίγα μέτρα από το λιμάνι. Απολογισμός, 2 αγνοούμενοι επιβάτες και από τότε απροσδιόριστη θαλάσσια ρύπανση της περιοχής και όχι μόνο.

Τη χτεσινή συγκέντρωση των κατοίκων της Σαντορίνης, διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή που συγκρότησαν κάτοικοι και φορείς του νησιού από την επομένη κιόλας του ναυαγίου, διεκδικώντας ανέλκυση και απομάκρυνση του πλοίου. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Σιγάλας, περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου του ΚΚΕ, ο οποίος ανέφερε ότι το ναυάγιο δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, της ΕΕ, που για την κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου, επιβάλλει την πιο άγρια εκμετάλλευση στους ναυτεργάτες, όπως φάνηκε και με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν στο πλοίο, απειλεί την προστασία της ανθρώπινης ζωής και το περιβάλλον. Επισήμανε ότι ο αγώνας των κατοίκων για την ανέλκυση του ναυαγίου είναι ανάγκη να συνεχιστεί πιο αποφασιστικά και άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο δήμαρχος της Θύρας Νίκος Ζώρζος επισήμανε την ανάγκη να ανελκυστεί το ναυάγιο καταγγέλοντας την επί 6 χρόνια κοροϊδία σε βάρος των κατοίκων. Ο Λουκάς Λιγνός, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι το φράγμα που υπάρχει στην περιοχή δεν είναι ικανό να συλλέξει τους τοξικούς ρύπους που διαφεύγουν από το ναυαγισμένο πλοίο με τεράστιες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«FORTHNET»: Κάλεσμα στη γενική συνέλευση που διοργανώνει την Κυριακή, 7 Απρίλη, στις 11.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, απευθύνει στους εργαζόμενους της επιχείρησης «FORTHNET - NETMED», το επιχειρησιακό Σωματείο. Στη γενική συνέλευση θα συζητηθεί η οργάνωση της δράσης των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία, καθώς και η τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σήμερα, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), πραγματοποιείται το «ανοιχτό» γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Στόχος είναι η συμμετοχή των εργαζομένων, όπου θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου, που προκύπτουν από το βάθεμα της ολομέτωπης επίθεσης που έχουν ξεδιπλώσει τα μονοπώλια και οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απήργησαν χτες στις ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ

Απεργία πραγματοποιήθηκε χτες στο Κέντρο Διανομής Αθηνών ΕΛΤΑ (Λένορμαν) για τη ανάκληση των απολύσεων (μέσω μη ανανέωσης συμβάσεων) έντεκα «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων από τις Ταχυμεταφορές. Ανάμεσα στους απολυμένους είναι και τρεις πρωτοπόροι εργαζόμενοι, ιδρυτικά μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ), το οποίο κήρυξε την απεργία.

Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε περιφρούρηση στο χώρο όπου παραβρέθηκαν και μέλη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), εκφράζοντας έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη. Αργότερα αντιπροσωπεία του ΣΕΤΤΑ πήγε στα κεντρικά γραφεία των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ στη Λ. Βουλιαγμένης όπου συναντήθηκε με στέλεχος της διοίκησης (η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τυπικά καθώς παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες ο διευθύνων σύμβουλος). Το στέλεχος της διοίκησης είπε ότι οι απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων λόγω της συρρίκνωσης της δραστηριότητας των ταχυμεταφορών.

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ζήτησε την ανάκληση των απολύσεων ενώ κατήγγειλε ότι απολύθηκαν τρεις εργαζόμενοι που έχουν αναπτύξει συνδικαλιστική δράση. Το στέλεχος της διοίκησης δεσμεύθηκε να μεσολαβήσει προκειμένου να οριστεί νέα συνάντηση με τη νέα διοίκηση που αναμένεται να διοριστεί την ερχόμενη βδομάδα.

«ΦΗΜΗ - ΠΑΚ»
Δε δούλεψε ούτε μία μηχανή

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χτες οι εργάτες της «ΦΗΜΗ ΠΑΚ», απαιτώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων, που τους οφείλει η εργοδοσία από τον περασμένο Αύγουστο. Το σύνολο των εργατών απήργησε και δε δούλεψε ούτε μία μηχανή, ενώ ήταν οι ίδιοι που περιφρούρησαν τον αγώνα τους. Μαζί τους, από την πρώτη στιγμή, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Στο μεταξύ, χτες, σε 4ωρες στάσεις εργασίας, στη λήξη κάθε βάρδιας προχώρησαν και οι εργάτες της εταιρείας «ΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ», απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων μέχρι και τριών μηνών, καθώς και του επιδόματος αδείας και ορισμένων νυχτερινών επιδομάτων που δεν επιδόθηκαν. Οι εργάτες της εταιρείας θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αντίστοιχες μορφές κινητοποιήσεων τη Δευτέρα και την Τρίτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ