ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρα για «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» στη Λυρική

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο του ΔΣ της Λυρικής, Αθ. Θεοδωρόπουλο
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο του ΔΣ της Λυρικής, Αθ. Θεοδωρόπουλο
Το εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας «Tο Χαμόγελο της Τζοκόντας», του σπουδαίου, από τους πιο σημαντικούς, συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, έγινε μπαλέτο και παρουσιάστηκε στη Λυρική Σκηνή, σε χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου, και παρουσιάστηκε μαζί με ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του ίδιου συνθέτη, τον «Μαρσύα», από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.

Την πρεμιέρα παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» έγραφε ο ίδιος ο συνθέτης στο σημείωμα της πρώτης έκδοσης του δίσκου: «Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ' ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Η χορογράφος Αγγ. Στελλάτου, που τη γνωρίσαμε ως συνιδρύτρια και πρωταγωνίστρια της Ομάδας Εδάφους, που μαζί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου δημιούργησαν το 1987, επιχειρεί ένα διάλογο μεταξύ του σύγχρονου χορού και του μπαλέτου με συνοδοιπόρους εξαιρετικούς χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Στο ρόλο της Τζοκόντας η διακεκριμένη Α' χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή. Οσον αφορά το μπαλέτο «Ο Μαρσύας», είναι το έργο 4 στον επιλεκτικό κατάλογο αριθμημένων έργων του Χατζιδάκι και γράφτηκε το 1950. Την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στην Αίγινα από το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου, του οποίου ο Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59), στις 6, 7, 8, 10 και 11 Μάρτη.

«Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή»

Από σήμερα 6 Μάρτη ανεβαίνει στο «Αριστοτέλειον» στη Θεσσαλονίκη (Εθνικής Αμύνης 2) το έργο «Οι Αγνοούμενοι. Μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη, που παρουσιάζει η Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΑΡΓΩ».

Ενα σύγχρονο ζευγάρι δέχεται την επίσκεψη της μεγάλης αδελφής από την Κύπρο, ταγμένης, από τη μητέρα, στην αναζήτηση του αγνοούμενου μικρότερου αδελφού. Το καταλυτικό τέλος θα αποδείξει ότι το θέμα του έργου δεν είναι οι αγνοούμενοι, αλλά οι αγνοούντες. Ο φόβος, ή αλλιώς η άγνοια.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Υψηλάντη, Αλέξανδρος Σταύρου και Μαρία Τσαρούχα.

Κείμενο: Βασίλης Κατσικονούρης, Σκηνοθεσία: Ομαδική (οι τρεις ηθοποιοί επέλεξαν να αναζητήσουν οι ίδιοι τους εσωτερικούς προσωπικούς ερμηνευτικούς τους δρόμους στην παρουσίαση των χαρακτήρων του έργου και συνεργάστηκαν δημιουργικά με όλους τους συντελεστές της παράστασης), Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα, Μουσική: Τάσος Δημόπουλος, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Video: Grou, Βοηθός Σκηνοθεσίας: Νίκος Χανιωτάκης, Βοηθός Σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Σκεπετάρη, Φωτογραφίες: Πάνος Γκόλφης, Λέτα Γιαννούλη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.15 και 21.15, Κυριακή στις 19.15.

«Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» στο Μέγαρο Μουσικής

Το εμβληματικό μουσικό του έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού, παρουσιάζει και διευθύνει την Κυριακή 22 Μάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (ώρα έναρξης: 20.00), ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια, η χορωδία «ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ» και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ.

Η εκτέλεση του έργου που θα ακούσουμε στις 22 Μάρτη βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση που έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος τη δεκαετία του '80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι) αλλά και στη σημερινή, επιμέρους επεξεργασία, όλου του μουσικού έργου. Η επιλογή των στίχων, η τοποθέτηση των τριών ποιητικών σχεδιασμάτων, η επιλογή των κειμένων, οι συνδυασμοί και οι συζεύξεις αποσπασμάτων και ποιητικών φράσεων του ποιητή έγιναν από τον ίδιο το συνθέτη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει προσεγγίζοντας τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού από τη δεκαετία του '60. Σταμάτησε για ένα διάστημα και το 1968 συνέχισε τη σύνθεση για αρκετό καιρό και στα τρία σχεδιάσματα. Πολλές μουσικές του σκέψεις υπαγορεύτηκαν από τους αγώνες της νεολαίας, όπως εκφράστηκαν και στα γεγονότα της Νομικής και του Πολυτεχνείου - θυμίζουμε ότι ο Μαρκόπουλος ήταν εκεί μαζί με τους φίλους του φοιτητές. Στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας (1972-74) συνέθεσε τα μέρη: «Μητέρα Μεγαλόψυχη», «Αραπιάς Ατι», «Πειρασμός», «Εξοδος» και «Η Θέλησή μου Βράχος». Το 1975 έδωσε την οριστική μορφή στο έργο. Τη μορφή της «Λαϊκής Λειτουργίας».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο συνθέτης οργάνωσε το λιμπρέτο του μουσικού έργου επιλέγοντας από όλα τα σχεδιάσματα του ποιήματος και τα πεζά, τους στίχους και τα αφηγηματικά μέρη.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε το 1975 από τον ίδιο, τραγουδώντας τα μέρη του έργου και παίζοντας πιάνο, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» κυκλοφόρησαν σε δίσκο το 1977, με ερμηνευτές τους Νίκο Ξυλούρη, Λάκη Χαλκιά, Ηλία Κλωναρίδη και αφηγήτρια την ηθοποιό Ειρήνη Παπά. Συμμετείχε η ερασιτεχνική μικτή χορωδία της Πρέβεζας, σε διδασκαλία Γιώργου Κακίτση και ορχήστρα 16 οργάνων, μέσα στα οποία περιλαμβάνονταν και ελληνικά όργανα. Ετσι μαζί με την τρομπέτα, το τρομπόνι, το κλαρινέτο, το όμποε, τα έγχορδα, τα τύμπανα και το πιάνο, συνήχησαν το σαντούρι, το λαούτο, το λαϊκό κλαρίνο, οι κιθάρες, το κανονάκι και το νταούλι.

Οι KollektivA στο Fuzz

Hasselblad H3D

Αύριο, Σάββατο 7 Μάρτη, οι KollektivA ανεβαίνουν στη σκηνή του Fuzz Live Music Club για μία μεγάλη συναυλία, έχοντας μόλις κυκλοφορήσει μια νέα δισκογραφική δουλειά. Το mini album με τίτλο «The Revolution Sessions» περιλαμβάνει τολμηρές διασκευές σε πολιτικά τραγούδια από διάφορες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Με αυτή τους τη δουλειά επιλέγουν να αντλήσουν ορμή από τραγούδια που βρέθηκαν στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων, στην αναζήτησή τους για ελπίδα και ελευθερία. Ιστορικές στιγμές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία αλλά και τις ΗΠΑ, γίνονται ένα εκρηκτικό σύνολο τραγουδιών.

Το Σάββατο 7 Μάρτη στο Fuzz θα ακουστούν τα τραγούδια του «The Revolution Sessions», ένα μεγάλο μέρος από την «Μπαλάντα της Φυλακής», παλιότερα γνωστά τραγούδια των KollektivA και διασκευές του ροκ -ελληνικού και ξένου- ρεπερτορίου.

Ωρα: 22.30. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 8 ευρώ στην προπώληση και 10 ευρώ στην είσοδο. Μαθητικό, φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων: 7 ευρώ.

Δωρεάν θεατρική παράσταση από το ΕΚΛ

Θεατρική παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), με το έργο «Κουραμπιέδες» του Γιώργου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Βούζα, πραγματοποιείται το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή). Με ανακοίνωσή του το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής να δουν την παράσταση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

«Παράνομη οδήγηση»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, από σήμερα, το έργο της Πάολα Βόγκελ «Παράνομη οδήγηση», στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Ασπας Καλλιάνη. Το έργο είναι ακατάλληλο για άτομα κάτω των 16 ετών.

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο της Πάολα Βόγκελ, μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όρια της ηθικής. Δύο άνθρωποι που νιώθουν πως δεν ανήκουν πουθενά, συναντιούνται ερωτικά μέσα σε μία δυσλειτουργική οικογένεια. Εκείνος 40άρης αλκοολικός, άντρας της θείας της, εκείνη ανήλικη που ψάχνει να καλύψει το κενό του απόντος πατέρα. «Στον πάγο, αν τα φρένα σου κολλήσουν, αν το αμάξι δεν υπακούσει, θα πρέπει να πατήσεις γκάζι», της λέει σε ένα από τα μαθήματα οδήγησης που της κάνει. Ετσι, με το γκάζι πατημένο πάνω στο λεπτό πάγο, μαθαίνουν και οι δύο κάτι που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή τους: Οτι ο άνθρωπος που έχει τη δύναμη να μας καταστρέψει και εκείνος που έχει τη δύναμη να μας εξελίξει, είναι κάποιες φορές το ίδιο πρόσωπο.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Σκηνικά - κοστούμια - backgrounds - προβολές: Γιώργος Γεωργίου. Μουσική: Γιώργος Μελισσινός. Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Σταύρος Ζαλμάς, Δώρα Θωμοπούλου, Νεφέλη Κουρή, Εύη Σαρμή, Βασίλης Σεϊμένης, Θάνος Φερετζέλης. Το τραγούδι «These Boots Are Made for Walking» ερμηνεύει η 14χρονη Ιφιγένεια Μελισσινού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ