ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ - 9ΜΗΝΟ 2009
Στα 11,8 δισ. ευρώ η κερδοφορία των εισηγμένων ΑΕ

Κόντρα στην καπιταλιστική κρίση εμφανίζουν ακόμη και «μπουμ» κερδοφορίας μέχρι και με τετραψήφια ποσοστά ανόδου. Χορός δισεκατομμυρίων σε όλους τους κλάδους και τομείς οικονομικής δραστηριότητας

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο απυρόβλητο και της καπιταλιστικής κρίσης εξακολουθεί και παραμένει η κερδοφορία της μικρής δράκας από τα μονοπώλια που ελέγχουν όλους τους βασικούς κλάδους της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας. Ο νέος πακτωλός με τα κέρδη στο 9μηνο του 2009 είναι αποτέλεσμα και της εντατικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πρόσφατων μέτρων κρατικής προστασίας που πάρθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνολικά για την ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, και που εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με του ντόπιους πολιτικούς διαχειριστές και τις κυβερνήσεις.

Από όποια σκοπιά και να διαβάσει κανείς τους ισολογισμούς των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ισχυρών ΑΕ, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός έτσι ώστε να καλύψει ολόπλευρα όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η κρίση που έχει χτυπήσει σήμερα το καπιταλιστικό σύστημα είναι γέννημα - θρέμμα της ίδιας της λειτουργίας του και των μηχανισμών αναπαραγωγής του. Είναι αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κερδών που συντελέστηκε σε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων να αγοράσουν τα εμπορεύματα που πουλάνε οι κεφαλαιοκράτες.

Η λεγόμενη κοινωνική πολιτική και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο απόλυτος εμπαιγμός απέναντι στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού. Και από την άποψη της μάζας, με τα κέρδη που συσσωρεύουν οι κεφαλαιοκράτες δεν αντέχει ούτε σε σύγκριση ούτε καν σε στοιχειώδη κριτική: Μόνο για το 9μηνο (Γενάρη με Σεπτέμβρη) του 2009 τα λειτουργικά για τις κερδοφόρες από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις έφτασαν - σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης - στο αστρονομικό ποσό των 11,8 δισ. ευρώ. Για ολόκληρο το 2010, με βάση τον προϋπολογισμό που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, οι δαπάνες «κοινωνικής προστασίας» - ΕΚΑΣ, προνοιακά και κάθε είδους επιδόματα λεγόμενης «αλληλεγγύης», όπως το πρόσφατο - είναι μόλις 4 δισ. ευρώ και αυτό με πρόσχημα τα εμφανιζόμενα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς, δηλαδή με άλλα λόγια, τα πρόσθετα φέσια που αφήνουν πίσω τους οι κρατικές ενισχύσεις στους κεφαλαιοκράτες προκειμένου να ξεπεράσουν το σκόπελο της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι η απόλυτη πρόκληση και το λεγόμενο «επίδομα αλληλεγγύης» - ούτε καν 1 ευρώ τη μέρα - που διαφημίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και που αφορά τα πιο εξαθλιωμένα κομμάτια του πληθυσμού, την απόλυτη κοινωνική μιζέρια, τα απόλυτα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας.

Στοιχεία - πρόκληση

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς για το 9μηνο του 2009 (με βάση την επεξεργασία από την Πήγασος ΑΕΠΕΥ) σύμφωνα με τα οποία:

  • Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) για τις 166 κερδοφόρες ΑΕ φτάνουν σε 11,8 δισ. ευρώ (από 13,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2009). Στην πραγματικότητα, η σημερινή μάζα της κερδοφορίας τους διαμορφώνεται στα «ζηλευτά» επίπεδα του 2006-2007. Αλλά αυτό δε φτάνει στους κεφαλαιοκράτες και γι' αυτό τα μέτρα και οι κρατικές ενισχύσεις, η πλήρης κινητοποίηση από την ΕΕ και τους άλλους πολιτικούς διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος.
  • Να σημειωθεί πως οι 55 από τις 165 κερδοφόρες (δηλαδή η μια στις τρεις) καταγράφει φέτος και αύξηση κερδών
  • Το λειτουργικό κέρδος για το σύνολο των εισηγμένων (273 επιχειρήσεις) και μετά την αφαίρεση της ζημιάς που εμφανίζουν 107 επιχειρήσεις, διαμορφώνεται σε 8,55 δισ. ευρώ (από 8,77 δισ. ευρώ πέρυσι). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό της μείωσης των συνολικών κερδών είναι μόλις 2,5%, που όμως στάθηκε υπεραρκετό ώστε να ανοίξουν διάπλατα τους κρουνούς ενίσχυσης με κρατικό χρήμα και άλλες διευκολύνσεις.
  • Ο κύκλος εργασιών (τζίρος) διαμορφώνεται σε 57,4 δισ. ευρώ (από 67,1 δισ. ευρώ) με υποχώρηση 14,5%.
  • Τα καθαρά κέρδη (μετά και από τους φόρους και μετά και τη αφαίρεση της εμφανιζόμενης ζημιάς των 107 ζημιογόνων) φτάνει σε 4,9 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στα ακόμη 6,68 δισ. ευρώ που απέσπασαν στο 9μηνο πέρυσι (2008). Χωρίς τις ζημιογόνες, το καθαρό κέρδος φτάνει σε 6 δισ. ευρώ.
  • Οι 15 πλέον κερδοφόρες ΑΕ μάζεψαν λειτουργικό κέρδος ύψους 8,7 δισ. ευρώ (από 9,4 δισ. ευρώ πέρυσι) ή το 73,7% της συνολικής κερδοφορίας. Πρωταθλήτριες αναδείχνονται οι:

-- ΟΤΕ 1,65 δισ. ευρώ

-- ΔΕΗ 1,37 δισ.

-- Εθνική Τράπεζα 1,31 δισ.

-- «Coca Cola» 844,5 εκατ.

-- ΟΠΑΠ 693,2 εκατ.

-- Αlpha Bank 435,2 εκατ.

-- ΕΛΠΕ 345,2 εκατ.

-- Eurobank 319 εκατ.

-- Τράπεζα Κύπρου 299,6 εκατ.

-- Τράπεζα Πειραιώς 272,3 εκατ.

-- «Τιτάν» 257,9 εκατ.

-- «Alapis» 251,68 εκατ.

-- «Ελλάκτωρ» 248,8 εκατ.

-- «Μότορ Οιλ» 198,2 εκατ.

-- «Marfin Popular Bank» 186,56 εκατ.

  • Κόντρα στην καπιταλιστική κρίση μια μεγάλη γκάμα επιχειρηματικών ομίλων εμφανίζει και μπουμ κερδοφορίας με αστρονομικές αυξήσεις κερδών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 38 από τις εισηγμένες αβγάτισαν τα κέρδη με διψήφια ποσοστά ανόδου, με τις 9 από αυτές να εμφανίζουν από τριψήφια μέχρι και τετραψήφια ποσοστά! Στην κορυφή βρίσκονται: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+7.900,1%), «Αθηνά» (981,6%), «Lavipharm» (788,5%), «Aστήρ» (562,1%), ΔΕΗ (389,5%), «Ιντρακόμ» (276,9%), «info Quest» (229%), «Rilcen» (134,9%), «Mermeren Combinat» (100%), «Spider» (87,4%), ΟΛΠ (84,3%) κ.ά.
  • Κλάδοι: Τα μονοπώλια έχουν απλώσει πλοκάμια σε όλους του κλάδους της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας που αποφέρουν κέρδη για τους μεγαλομετόχους. Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι τράπεζες που στο 9μηνο φέτος μάζεψαν λειτουργικά κέρδη ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και «Μότορ Οιλ») απέσπασαν 543,5 εκατ., οι κατασκευές 448,5 εκατ., το λιανεμπόριο 165,1, ο κλάδος Υγείας (ιδιωτικές κλινικές) 126,3 εκατ., τα μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντα κ.ά.) 383,8 εκατ., φάρμακα-καλλυντικά 283,1 εκατ., χονδρεμπόριο 88,2 εκατ., τα ιχθυοτροφεία 53,3 εκατ., τα λιμάνια (ΟΛΠ-ΟΛΘ) 20,3 εκατ. κ.ά.
  • Τόκοι τραπεζών: Οι προκλητικές ενισχύσεις των τραπεζιτών με τη διοχέτευση προς αυτούς τζάμπα χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι που έχουν στηρίξει την κερδοφορία τους. Τα ποσά αυτά οι τραπεζίτες τα μοσχοπουλάνε στη συνέχεια στην πελατεία τους. Στους καλύτερους πελάτες τους είναι και οι κυβερνήσεις της χώρας που κάθε τρεις και λίγο προσφεύγουν για δάνεια, με επιτόκια πενταπλάσια από αυτά της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το τραπεζικό κεφάλαιο φτάνουν σε 9,4 δισ. ευρώ. Από τη συνολική πίτα των τόκων η Εθνική Τράπεζα απέσπασε 2,9 δισ. ευρώ, η «Γιούρομπανκ» 1,7 δισ., η «Αλφα» 1,3 δισ. η Πειραιώς 812,4 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ