ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η νέα ΚΑΠ «βλάπτει» την καπνοκαλλιέργεια!

«Τσιγάρο που καίγεται και η καύτρα του πλησιάζει το φίλτρο», η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Το οριστικό τέλος της είναι προδιαγραμμένο, θα έρθει με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκινάει από του χρόνου και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, από το 2013 και μετά, καπνός δε θα φυτρώνει, πια, στην Ελλάδα. Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, που, επί χρόνια, ζούσαν απ' αυτή την καλλιέργεια, θα εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και θα είναι αναγκασμένοι να ζουν με τις πενταροδεκάρες του «επιδόματος», που θα τους δίνεται ως αντίτιμο του ξεκληρίσματός τους.

*****

Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε - με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - την ολική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, που σημαίνει ότι κάθε καπνοπαραγωγός, ο οποίος κατέχει άδεια καλλιέργειας, θα εισπράττει, υπό μορφή χρονιάτικου «επιδόματος», την επιδότηση που πήρε, κατά μέσο όρο, την τριετία 2000 - 2002. Ομως, δε θα την παίρνει ολόκληρη, καθώς θα του γίνονται μεγάλες κρατήσεις, που, σταδιακά, μπορεί να φτάσουν μέχρι και 15%. Μάλιστα, από το 2010 και μετά η ενίσχυση στον παραγωγό θα μειωθεί στο μισό και το υπόλοιπο 50% θα πάει στον Πυρήνα Β, για τη λεγόμενη ανάπτυξη της υπαίθρου, με αποτέλεσμα το 2013 να εισπράττει μόνο το 25%, περίπου, της επιδότησης που έπαιρνε στην τριετία 2000 - 2003.

*****


Μ' αυτό το πενιχρό εισόδημα θα πρέπει ο καπνοπαραγωγός να βγάλει πέρα ολόκληρη τη χρονιά, ανταποκρινόμενος στα πολλά και συνεχώς αυξανόμενα έξοδα της οικογένειάς του. Αλλα έσοδα δε θα έχει, αφού δεν τον συμφέρει να σπείρει καπνό, επειδή η εμπορική τιμή του προϊόντος δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος η εμπορική τιμή για τις ποικιλίες «Μπασμάς» και «Κατερίνης» κυμαίνεται γύρω στα 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής φτάνει στα 3,5 ευρώ το κιλό. Αλλά, ούτε και σε άλλη καλλιέργεια μπορεί να καταφύγει ο καπνοπαραγωγός, αφού δε θα δικαιούται επιδότηση και οι εμπορικές τιμές όλων, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων δεν καλύπτουν τα έξοδα καλλιέργειας.

*****

Οσοι συμφωνούν με τη νέα ΚΑΠ ισχυρίζονται ότι το «νέο καθεστώς» στον καπνό που αυτή διαμορφώνει, συμφέρει τους καπνοπαραγωγούς, μιας και - όπως υποστηρίζουν - με το «επίδομα» που θα παίρνουν θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα, το οποίο θα εισπράττουν «βρέξει - χιονίσει». Δε λένε, όμως, ότι ότι αυτό το εισόδημα είναι ελάχιστο και δεν αρκεί να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες ζωής του αγρότη. Δε λένε, επίσης, ότι με το «παλιό καθεστώς» στον καπνό - αν κι αυτό δεν ήταν συμφέρον για τον αγρότη - ο καπνοπαραγωγός εισέπραττε και από την πώληση του προϊόντος του κι αυτή η επιπλέον είσπραξη, ναι μεν δεν πήγαινε στην τσέπη του αφού αντιστοιχούσε στα έξοδα της καλλιέργειας, όμως «διαχεόταν» στην τοπική αγορά - πήγαινε για την προμήθεια γεωργικών μέσων κι εφοδίων και για άλλα καλλιεργητικά έξοδα - αναζωογονώντας, οικονομικά, την τοπική κοινωνία και δίνοντας δουλιά σε πολλούς. Με το «νέο καθεστώς» πολλά χωράφια θα μείνουν χέρσα και θα ενταθεί το πρόβλημα της ανεργίας και της ερήμωσης της υπαίθρου.

*****

Το πρόβλημα στην καπνοκαλλιέργεια δεν εμφανίστηκε τώρα. Ξεκίνησε εδώ και χρόνια και το πρώτο, γερό, πλήγμα δόθηκε με την αναθεώρηση της ΚΑΠ στην αρχή της δεκαετίας του '90. Αποτέλεσμα εκείνης της αναθεώρησης και της πολιτικής που, με βάση αυτή, ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήταν να μειωθούν, κατά 50%, οι άδειες καλλιέργειας καπνού στη χώρα μας και χιλιάδες καπνοπαραγωγοί να ξεκληριστούν. Το τελειωτικό χτύπημα δίνεται με την πρόσφατη «ενδιάμεση» αναθεώρηση της ΚΑΠ, οποία δεν πλήττει μόνο τον καπνό, αλλά το σύνολο των αγροτικών προϊόντων και θα λειτουργήσει σαν «νεκροθάφτης» της μικρομεσαίας αγροτιάς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Μαζικό το ξεκλήρισμα!

Από το 1992, οπότε και εφαρμόστηκε, από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, ο αντιδραστικός κανονισμός της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, (ΚΟΑ) στον τομέα του Καπνού, στα πλαίσια της αναθεωρημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, (ΚΑΠ), άρχισαν και τα βάσανα για τους καπνοπαραγωγούς της επαρχίας Ελασσόνας. Από τότε ξεκίνησε το ξεκλήρισμα εκατοντάδων φτωχών αγροτικών νοικοκυριών και η επαρχία, που στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στην καπνοκαλλιέργεια, άρχισε να ερημώνει. Τα χτυπήματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφάρμοσαν, στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν ανελέητα, πολλαπλά και συνεχή. Και το τελειωτικό χτύπημα έρχεται να δώσει η νέα ΚΑΠ, που ετοιμάζεται να υλοποιήσει, απαρέγκλιτα, η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2006.

Στην Ελασσόνα υπάρχουν, περίπου, 2.000 άδειες καλλιέργειας καπνού, εκ των οποίων καλλιεργούνται μόνο οι 1.300 και οι υπόλοιπες δεν αξιοποιούνται, λόγω της αδυναμίας πολλών καπνοπαραγωγών να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1992 οι άδειες καπνοκαλλιέργειας έφταναν, συνολικά, στην επαρχία τις 2.600, πράγμα που σημαίνει ότι από τότε μέχρι σήμερα το 50% των καπνοπαραγωγών εγκατέλειψε την καπνοκαλλιέργεια, καθώς είναι ασύμφορη μια και το κόστος παραγωγής αυξάνεται, ενώ οι τιμές πέφτουν.

«Oι καπνοπαραγωγοί, πλέον, είναι υπό εξαφάνιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καπνοπαραγωγές περιοχές της χώρας», λέει στο «Ρ» ο Μ. Μπουγάτσας
«Oι καπνοπαραγωγοί, πλέον, είναι υπό εξαφάνιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καπνοπαραγωγές περιοχές της χώρας», λέει στο «Ρ» ο Μ. Μπουγάτσας
Ετσι, οι καπνοπαραγωγοί της περιοχής, που στην πλειοψηφία τους είναι μικροκληρούχοι - ο μέσος όρος κλήρου είναι 15 στρέμματα - δεν έχουν κέρδος και πολλές φορές χρεώνονται μέχρι τα μπούνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι τιμές του καπνού έπεσαν, σε πολλές περιπτώσεις, από 50% μέχρι και 70% σε σχέση με πέρσι, ενώ όσον αφορά στη νέα καλλιεργητική περίοδο οι καπνέμποροι, συνεχίζοντας την εκβιαστική τους τακτική, αφήνουν να εννοηθεί ότι δε θα πάρουν όλες τις παραχθείσες ποσότητες καπνού. Κατά συνέπεια, με δεδομένο το καθεστώς της ολικής αποδέσμευσης και το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ξεπερνά την εμπορική τιμή πώλησης του προϊόντος, οι φτωχοί αλλά και πολλοί μεσαίοι καπνοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια και, γενικότερα, τη γεωργία, θα πεταχτούν στον «καιάδα» της ανεργίας, η ερήμωση που θα συνεχιστεί θα «σβήσει» την επαρχία. Από τους μεγάλους χαμένους της νέας ΚΑΠ, θα είναι οι νέοι αγρότες καθώς στην επαρχία Ελασσόνας οι καπνοπαραγωγοί, κάτω των 50 ετών, φτάνουν τους 550.

Αγώνας κατά της ΚΑΠ και για μια άλλη πολιτική

Η συνολική παραγωγή στις ποικιλίες «Μπασμάς», «Κατερίνης» και «Βιρτζίνια» έφτασε, το 2005, στην Ελασσόνα στους 4.000 τόνους, εκ των οποίων οι 1.800 τόνοι είναι «Βιρτζίνια», τα οποία οι καπνέμποροι αρνούνται να αγοράσουν, ενώ αυξάνονται οι αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες.

Είναι ορατός, λοιπόν, ο κίνδυνος άμεσου ξεκληρίσματος των καπνοπαραγωγών και τ' αδιέξοδα για την επιβίωση των οικογενειών τους είναι τραγικά. Οπως τονίζει, μιλώντας στον «Ρ», ο Μ. Μπουγάτσας, μέλος της διοίκησης της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, «οι καπνοπαραγωγοί, πλέον, είναι υπό εξαφάνιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαρχία μας και γενικότερα για τις καπνοπαραγωγές περιοχές της χώρας».

Και συνεχίζει: «Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της ΕΕ οδηγούμαστε, με μαθηματική ακρίβεια, σε μαζικό ξεκλήρισμα, αφού με το "επίδομα ανεργίας", που θα παίρνουν οι καπνοπαραγωγοί δε θα μπορούν να συνεχίζουν την καλλιέργεια καπνού, ούτε και να ζουν ανθρώπινα. Κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν να μας αποτελειώσουν. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα τα χωριά μας να ερημώνουν. Πολλοί αγρότες, είτε έχουν πάρει το δρόμο της ξενιτιάς, ή "στοιβάχτηκαν" στις μεγαλουπόλεις της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Τώρα, το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί, καθώς ο περαιτέρω οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός της επαρχίας είναι προδιεγεγραμμένος.

Οι καπνοπαραγωγοί αντιλαμβάνονται ότι φτάνει το τέλος της καπνοκαλλιέργειας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν, όμως, πως αν μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και κλαίνε τη μοίρα τους, τότε η καταδίκη τους σε φτώχεια κι εξαθλίωση θα είναι οριστική και αμετάκλητη. Γι' αυτό επιβάλλεται να σηκώσουν κεφάλι ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Να παλέψουν για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Καταλήγοντας ο Μ. Μπουγάτσας σημειώνει: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας αποτελεί ο συντονισμός της δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς κοινός είναι ο αντίπαλος, κοινά τα συμφέροντα και οι στόχοι μας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επαρχίας Ελασσόνας, όπου η συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας δε χτυπά μόνο τους καπνοπαραγωγούς, αλλά το σύνολο των κατοίκων της επαρχίας, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε μικρέμποροι που εξαρτώνται από το αγροτικό εισόδημα. Χωρίς την καλλιέργεια καπνού στην περιοχή μας, θα μείνουν κι άλλοι, εκτός από τους αγρότες, χωρίς δουλιά και χωρίς εισόδημα.

Είναι, λοιπόν, μονόδρομος η ανάπτυξη κοινών αγώνων, που θα στοχεύουν στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, στην επιβολή της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, στα πλαίσια της οποίας θα εφαρμοστεί μια άλλη αγροτική πολιτική, με βασικό μοχλό αγροτικής ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό και με αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και, γενικότερα, των κατοίκων της υπαίθρου».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Ελένη ΤΖΗΚΑ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

(Και τα παιδιά μας)

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου στην Αγία Βαρβάρα και του Συλλόγου Διδασκόντων τον περασμένο μήνα, φέρνει στη στήλη το γράμμα ενός εφημέριου, του Εμμ. Ραπτάκη, ο οποίος υπηρέτησε 34 χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση και τώρα είναι σχετικά νέος εφημέριος στην πόλη.

ΟΠΩΣ τονίζει στην επιστολή του: «Είμαι νέος σχετικά εφημέριος. Γι' αυτό δε γνώριζα την ιστορία της περιοχής. Ομως, περιδιαβαίνοντας τους δρόμους, κάποια μέρα αντίκρισα στη συμβολή των δρόμων Στέφανου Σαράφη και Δούσμανη, τη στήλη των εκτελεσθέντων την 29/9/1944. Το μυαλό μου πήγε στα χρόνια της Κατοχής και στην ηρωική Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στο χιτλεροφασισμό. Υποκλίθηκα στη θυσία των ηρώων αυτών και φρόντισα να μάθω την ιστορία τους. Ο συνταξιούχος πλέον ληξίαρχος του Δήμου κ. Βασίλειος Χριστόπουλος και άλλοι παλιοί ενορίτες, μου εξιστόρησαν τα γεγονότα. Συγκλονίστηκα, επειδή ήρθε στη θύμησή μου η ιστορία του τόπου μου».

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ στην ενορία του Προφήτη Ηλία, όπως γράφει, συγκλονίστηκε μ' όσα η θύμηση του φέρνει από τη γενέθλια γη του. «...Κατάγομαι από το χωριό Αμιρά Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης και η οικογένειά μου, οι συγχωριανοί μου και οι κάτοικοι της Επαρχίας Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, προσέφεραν πολύ αίμα και θυσίες σε υλικά αγαθά στον αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο παππούς μου, δύο αδέλφια του πατέρα μου και ο αδελφός της μάνας μου θυσιάστηκαν, εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής για τα ιδανικά της Ελευθερίας. 114 άνθρωποι μαρτύρησαν από το χωριό μου και περίπου 500, σε σύνολο, από τα άλλα γύρω χωριά. Μέχρι σήμερα τα χωριά μας ονομάζονται "τα καμένα χωριά της Βιάννου", γιατί οι Γερμανοί όχι μόνο σκότωσαν τους ανθρώπους μας, αλλά τα έβαλαν και με τα άψυχα, αφού δεν άφηκαν πέτρα πάνω σε πέτρα, αλλά πυρπόλησαν και έκαψαν τα χωριά μας, ώστε να χαθεί κάθε ζωή από αυτά, σε αντίποινα της αντίστασης που προέβαλαν οι ηρωικοί συντοπίτες μου».

«ΕΜΕΙΝΑΝ χήρες. Εμειναν ορφανά. Πείνα και δυστυχία μεγάλη. Οι γονείς μου σώθηκαν αλλά εγώ μεγάλωσα μαζί με αυτά τα ορφανά και τις μαυροφορεμένες χήρες γυναίκες, μανάδες, συζύγους και αδελφές». «Μέσα στην ψυχή μου και στο αίμα μου», γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Ραπτάκης, «υπάρχει πάντα η θύμηση των ηρωικών κατορθωμάτων των παιδιών της Εθνικής μας Αντίστασης σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

ΣΤΕΝΑΧΩΡΟΥΜΑΙ μπροστά κυρίως σε λιτά μνημεία σαν αυτό, των ηρώων στη συμβολή των δρόμων Στέφανου Σαράφη και Δούσμανη, στην Αγία Βαρβάρα. Γι' αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Βαρβάρας και σε σας δάσκαλοι του ίδιου σχολείου, που αναδεικνύετε τη θυσία τους και υπενθυμίζετε και διδάσκετε τα ηρωικά κατορθώματα όλων όσοι αντιστάθηκαν στους τυράννους, ώστε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ποιων προγόνων είναι απόγονοι. Αυτό που λέμε πολλές φορές "ποτέ πια πόλεμος" πρέπει να βροντοφωνάζεται. Τα παιδιά μας πρέπει να ξέρουν την ιστορία μας. Και να γνωρίζουν τις θυσίες των παιδιών της πατρίδας μας. Το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας που όλοι εμείς απολαμβάνουμε σήμερα δε χαρίστηκε, αλλά αποκτήθηκε με πολύ αίμα και θυσίες».

ΚΑΙ ο ταπεινός λευίτης και εκπαιδευτικός συγχαίρει όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης από τα βάθη της ψυχής του «για την τιμή που κάνετε με τη σεμνή γιορτή σας ...Σε αυτούς που μίλησαν με το θάνατο. Η θυσία τους ας είναι πάντοτε παράδειγμα φωτεινό για όλους, κυρίως για τους νέους μας σ' αυτήν την ισοπεδωτική εποχή, που ζούμε».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ