ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Επιμένει στους εκβιασμούς η Ουάσιγκτον

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μάλλον αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει από τους Αραβες συμμάχους των ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στον Κόλπο. Τις δυσάρεστες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί προσπάθησε να διασκεδάσει, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος, επικαλούμενος "έγκυρες πληροφορίες από τις χώρες του Κόλπου", τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν την πλήρη υποστήριξη των Αράβων συμμάχων τους. Την ίδια στιγμή, αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που άρχισε χτες αργά το βράδυ.

Συνάντηση με την ηγεσία του Ομάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος, σήμερα, αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο και την Τουρκία. Τόσο ο ίδιος ο Ουίλιαμ Κοέν, όσο και οι επίσημοι εκπρόσωποι των αραβικών ηγεσιών απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Εντούτοις, κυβερνητικές πηγές του Ομάν επέμεναν ότι και αυτή η αραβική ηγεσία απέρριψε το ενδεχόμενο μονομερούς αμερικανικής στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ και επέμεινε στη διπλωματική επίλυση της κρίσης μέσω του ΟΗΕ.

Ανάλογη είναι η εικόνα που δίνεται και στο σύνολο, σχεδόν, του αραβικού Τύπου, ο οποίος τάσσεται κατά της όποιας στρατιωτικής επέμβασης και υποστηρίζει ότι ο μοναδικός προφανής λόγος στρατιωτικής δράσης δεν μπορεί να είναι άλλος από "την απόσπαση της προσοχής από τα προβλήματα και τις ενέργειες του Ιρακινού Προέδρου". Ο αραβικός Τύπος φιλοξενεί, επίσης, εκτενή άρθρα, που κατηγορούν τις ΗΠΑ για επιλεκτική συμπεριφορά "λέοντα" απέναντι στο Ιράκ, ενώ συμπεριφέρεται σαν "αρουραίος" απέναντι στο Ισραήλ. Εντελώς διαφορετική είναι η εκτίμηση που θέλησε να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι τα μηνύματα από την περιοδεία του Ουίλιαμ Κοέν είναι ιδιαίτερα θετικά και ότι, δεδομένης της αραβικής υποστήριξης, οι ΗΠΑ, ακόμη, εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στην έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ - Βρετανίας, στο οποίο καταδικάζεται η ιρακινή απόφαση διακοπής της συνεργασίας με τους επιθεωρητές της UNSCOM και ζητά την άνευ όρων αναίρεσή της. Από την πλευρά της, η Βαγδάτη επέμενε ότι δε θα υποχωρήσει, παρά μόνο αν δοθούν εγγυήσεις ότι θα χαλαρώσουν οι κυρώσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπερσκελίζεται το ένα, εμφανίζεται το άλλο πρόβλημα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Παρουσιάστηκε, τελικά χτες, στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση η "ενδιάμεση" ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία του Μέριλαντ από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον, όπως έγινε γνωστό. Ενώ, όμως, μοιάζει να απομακρύνεται το εμπόδιο που οδήγησε στις αλλεπάλληλες αναβολές της συζήτησης από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, ένα νέο πρόβλημα εμφανίζεται και αφορά την απάλειψη από την παλαιστινιακή χάρτα του επίμαχου άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Το κείμενο της συμφωνίας του Μέριλαντ, όμως, είναι τόσο ασαφές, που τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι το ερμηνεύουν κατά βούληση. Στην περιοχή, πάντως, σπεύδει το Σαββατοκύριακο για να επιβλέψει την εφαρμογή της συμφωνίας ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Ντένις Ρος, ενώ ήδη παρόντες είναι πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της CIA.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, άρχισε χτες στο υπουργικό συμβούλιο η συζήτηση της συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ με τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, παρά τις αντιθέσεις που εκφράστηκαν, οι Ισραηλινοί υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν το κείμενο της συμφωνίας, αν και η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν αναμένεται να γίνει πριν από την Κυριακή ή το νωρίτερο την Παρασκευή. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μετά την έγκριση της συμφωνίας, θα πρέπει να αρχίσει η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει 12 βδομάδες.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε αναβάλει τις προηγούμενες μέρες την επίμαχη συζήτηση, κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Αρχή ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την καταστολή των εξτρεμιστών ισλαμιστών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συγκατατέθηκε στο Μέριλαντ. Σύμφωνα, πάντα, με τη συμφωνία του Μέριλαντ, η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμεύτηκε να συλλάβει τους 30 πλέον καταζητούμενος από το Ισραήλ ισλαμιστές εξτρεμιστές. Εντούτοις, το πρόβλημα φαίνεται ότι λύθηκε μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον, και συγκεκριμένα της CIA, η οποία εγγυήθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι η σύλληψη των καταζητούμενων εξτρεμιστών θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις και θα ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη.Αλλωστε, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είχε δηλώσει, την Τετάρτη, ότι ήδη 14 από τους 30 καταζητούμενους έχουν συλληφθεί.

Εντούτοις, οι περιπέτειες της συμφωνίας του Μέριλαντ δε φαίνεται να τελειώνουν. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στη θέση να διαγραφεί το άρθρο που αναφέρεται στην καταστροφή του Ισραήλ από την Παλαιστινιακή Χάρτα μετά από συνεδρίαση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο έχει εκατοντάδες μέλη. Η Παλαιστινιακή Αρχή μιλά για διαγραφή από την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή, ενώ το κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρει παρά μόνο ότι στα μέσα Δεκέμβρη θα προσκληθούν τα μέλη του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων για να συζητήσουν το θέμα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Πρόοδος" στο ... αδιέξοδο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Παρά τα ρεπορτάζ, που αναφέρονται σε παρατεταμένη, αν και σποραδική, βία στο Κοσσυφοπέδιο, ο Αμερικανός απεσταλμένος βλέπει "σαφή πρόοδο".

Οι διεθνείς προσπάθειες "ειρήνευσης", μετέδιδε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες, κερδίζουν έδαφος, καθώς οι δύο πλευρές "είναι κουρασμένες από την αιματοχυσία". Οι πρώτοι 46 "επαληθευτές" διπλωμάτες της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμενόταν να φθάσουν στο Κόσσοβο στις αρχές της επόμενης βδομάδας. Και η Γαλλία, μετά τη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στρατεύματα (1.800 άνδρες, συγκεκριμένα) για την "προστασία" της δύναμης των (άοπλων) "επαληθευτών" που θα σταθμεύσουν στην ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η βία δεν παύει. Στο Πρίλουζιε χτες τα πυρά διαρκούσαν επί ώρες, χωρίς να αναφερθούν - σύμφωνα με το Σερβικό Κέντρο ΜΜΕ - θύματα. Στη Σούβα Ρέκα, ένας αστυνομικός απήχθη - σύμφωνα με το ραδιόφωνο Β92 - από άνδρες του"Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) των Αλβανών.

Ενταση επικρατούσε και σε διαφορετικό επίπεδο, μεταξύ του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης και του Βελιγραδίου. Στελέχη του πρώτου κατηγορούσαν τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ότι "εμπόδισε", αρνούμενη να εκδώσει βίζες, την αποστολή του ΔΠΔ στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Μάλιστα, μία δικαστικός προειδοποίησε ότι θα ζητήσει από τη Δύση να "πιέσει το Βελιγράδι" να συμμορφωθεί προς την απαίτηση του ΔΠΔ να υπάρξει αποστολή δικαστικών.

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός του Μιλόσεβιτς, ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, είπε ότι η παρουσία του στρατού μειώθηκε, "επειδή οι τρομοκράτες ηττήθηκαν", αλλά διασαφήνισε πως "θα υπάρξει νέα επιχείρηση", αν προκύψει "απειλή για την ειρήνη ή την ασφάλεια των πολιτών".

Παρά τη βία, ο Κρις Χιλ, διπλωματικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κόσσοβο, είπε ότι "υπάρχει σημαντική πρόοδος" και εκτίμησε πως "η πολιτική λύση είναι πολύ κοντά".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βομβιστική επίθεση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τουλάχιστον δύο τραυματίες, από τους οποίους η μία είναι υπάλληλος, είναι ο πρώτος επίσημος απολογισμός της ισχυρής έκρηξης, χθες, στον τρίτο όροφο του δικαστικού μεγάρου στη συνοικία Σουλτάναχμέτ στην Κωνσταντινούπολη - κοντά στην Αγία Σοφία και στο Μπλε Τζαμί - όπως μεταδόθηκε από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Μετά την έκρηξη υπήρξε πανικός ανάμεσα στους παρευρισκόμενους εκείνη την ώρα στο δικαστικό μέγαρο δικαστές, διαδίκους, μάρτυρες και ακροατήρια. Η αστυνομία απέκλεισε την πρόσβαση στο δικαστικό μέγαρο. Η υπάλληλος τραυματίστηκε στο κεφάλι, μάλλον ελαφρά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Ερολ Τσακίρ δήλωσε στον Τύπο ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για την προέλευση της έκρηξης και ότι οι ανακρίσεις προχωρούν. Και εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας ήταν εξίσου φειδωλός στα σχόλια του στον Τύπο για την έκρηξη.

ΙΝΔΙΑ
Δεκάδες νεκροί σε δυστύχημα

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Σαράντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πτώση λεωφορείου στον ποταμό Μαχανάντι του κρατιδίου Ορίσα στην ανατολική Ινδία, σύμφωνα με τις αρχές.

Το δυστύχημα συνέβη, όταν ο οδηγός του λεωφορείου, που μετέφερε 90 επιβάτες, προσπάθησε να προσπεράσει άλλο όχημα πάνω σε γέφυρα του ποταμού. Στη διάρκεια της προσπέρασης, έσκασε ένα από τα λάστιχα του λεωφορείου, με αποτέλεσμα το όχημα να πέσει στον ποταμό.

Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια του βυθισμένου στο νερό λεωφορείου και 37 τραυματίες. Οι αρχές εκφράζουν, όμως, φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν επιβάτες παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

ΓΑΛΛΙΑ
Τρίτος γύρος μαθητικών κινητοποιήσεων

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε τρίτο γύρο κινητοποιήσεων προχώρησαν χθες οι μαθητές Λυκείου στη Γαλλία, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις, πορείες, συζητήσεις στα σχολεία και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι μαθητές επιμένουν ότι οι δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας Κλοντ Αλεγκρέ, που υποσχέθηκε να αυξήσει τον αριθμό των καθηγητών και των βοηθών, να βελτιώσει την υποδομή των σχολείων και να εξετάσει εκ νέου το μαθησιακό πρόγραμμα, δεν καλύπτουν τα αιτήματά τους. Ετσι, οι διαδηλωτές ζήτησαν ξανά την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι αίθουσες διδασκαλίας, νέους καθηγητές, επανεξέταση του μαθησιακού προγράμματος. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, εκτός από το Παρίσι, στο Μπορντό, στην Τουλόν, στο Σαν Μπριέκ, στην Τουλούζη, στη Νίκαια και στη Λυόν. Τα μέτρα της γαλλικής αστυνομίας ήταν, για άλλη μια φορά, δρακόντεια, όμως, χθες δε σημειώθηκαν πουθενά σοβαρά επεισόδια. Από την πλευρά τους, οι μαθητές λυκείου επιμένουν στον αγώνα τους μέχρι να υπάρξουν, όπως τόνισαν, συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Για άλλη μια φορά ήταν δρακόντεια τα μέτρα της Αστυνομίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ