ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Καμία αναμονή! Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη!

Στις 10.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια

Στους αγωνιστικούς ρυθμούς του απεργιακού ξεσηκωμού πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η μαζική σύσκεψη των συνδικάτων στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, το οποίο, στολισμένο με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και της ΠΣΟ, και με το κεντρικό πανό της εκδήλωσης να δίνει το σύνθημα «Καμία αναμονή, καμία ανοχή, όλοι στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη», υποδέχτηκε εκατοντάδες αντιπροσωπείες συνδικάτων από όλους τους κλάδους.

Στη σύσκεψη ορίστηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας να γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και να ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Αποφασίστηκε ακόμα τα συνδικάτα να προχωρήσουν αύριο Παρασκευή σε νέα κινητοποίηση έξω από το Εφετείο στις 9 π.μ., στη δίκη της Χρυσής Αυγής, απαιτώντας να μπουν όλοι οι φασίστες στη φυλακή και καταδικάζοντας τις απαράδεκτες αποφάσεις και προσπάθειες αποφυλάκισής τους.

Σε κλίμα μάχης, οι συνδικαλιστές μέτρησαν τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά τη μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων της Αττικής στον ίδιο χώρο, με όσα μεσολάβησαν από τότε να επιβεβαιώνουν την πολύτιμη συμβολή της για να βρεθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι σε θέσεις μάχης και όχι «αναμονής».

Ετσι, χθες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους για νέα βήματα στον συντονισμό της δράσης, για ένταση της κοινής πάλης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ «μέσα στη φωτιά» της απεργιακής προετοιμασίας. Στόχος είναι η 9η Νοέμβρη να αποτελέσει έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό που θα δώσει πνοή σε νέους, μαζικότερους συλλογικούς αγώνες των εργαζομένων, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τη νεολαία, μετατρέποντας τον «δύσκολο χειμώνα» για τον οποίο προετοιμάζουν τον λαό η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και η μεγαλοεργοδοσία, σε περίοδο αποφασιστικής αγωνιστικής ανάτασης, ανυποχώρητης πάλης για αυξήσεις στους μισθούς και για μέτρα προστασίας του εισοδήματος.

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν συνδικάτα και συνδικαλιστές που μήνες τώρα δίνουν μεγάλες μάχες σε χώρους δουλειάς και κλάδους, οργανώνοντας εμβληματικούς αγώνες και βάζοντας «δύσκολα» στην εργοδοσία, όπως οι οικοδόμοι στα εργοτάξια, οι μεταλλεργάτες στα ναυπηγεία, οι ναυτεργάτες στα βαπόρια κ.λπ. Μαζί τους οι εργαζόμενοι από τη «Μαλαματίνα», που με τις πολύμηνες παλικαρίσιες απεργιακές κινητοποιήσεις τους δίνουν το παράδειγμα της ανυποχώρητης πάλης. Οι υγειονομικοί, που μετά από δυόμισι χρόνια αναμέτρησης με την πανδημία και την εγκληματική κυβερνητική πολιτική δίνουν νέες μάχες, έχουν μπροστά τους την πανυγειονομική απεργία στις 20 Οκτώβρη, ενώ πρόσφατα κατέγραψαν την επιτυχία μιας από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους, επιβάλλοντας μόνιμες προσλήψεις στο Παίδων «Αγία Σοφία», ώστε να ξαναλειτουργήσουν τα χειρουργεία. Δίπλα στα συνδικάτα που εδώ και χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή, παρουσία είχαν και νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συγκροτούνται σε διάφορους χώρους, όπως το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών, από το οποίο έδωσε το «παρών» η πρόεδρός του, Νατάσσα Μποφίλιου.

Και, καθώς όπως λένε «η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται», μια ηλικιωμένη γυναίκα μπήκε στο γήπεδο την ώρα που ετοίμαζαν την αίθουσα για τη σύσκεψη και έδωσε «20 ευρώ για το ΠΑΜΕ» όπως είπε, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συμβολή του.

Την εισήγηση έκανε ο Γ. Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, και ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους πολλών ακόμα σωματείων.


Παίρνουμε κάθε μέτρο για την επιτυχία της απεργιακής μάχης

Από την εισηγητική τοποθέτηση στη σύσκεψη

Κάλεσμα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη να πάρουν κάθε αναγκαίο, οργανωτικό και πρακτικό μέτρο για την επιτυχία της απεργίας, για να βουλιάξει βουλιάξει η Αθήνα από απεργούς, να σταματήσει κάθε παραγωγική διαδικασία, έκανε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Και όπως είπε, αυτά που πρέπει να διασφαλιστούν είναι ότι θα γίνουν σε όλα τα σωματεία Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και όσες συλλογικές πρωτοβουλίες, με σκοπό να μπουν οι εργαζόμενοι στη μάχη, να ενημερωθούν.

Να συμβάλουν ώστε οι αγώνες σε κάθε κλάδο να δέχονται την αλληλεγγύη από τους υπόλοιπους, να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, οι παρεμβάσεις των σωματείων μπροστά στην απεργία. «Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι αγωνιστές δεν θα πάνε μόνοι τους στα δικαστήρια. Στα πρόσωπά τους δικάζεται η δράση συνολικά του εργατικού κινήματος», εξήγησε και συνέχισε: «Να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες συντονισμού με τις οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητών, των μαθητών, των συλλόγων γονέων και των γυναικών, ενάντια στην ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς, συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα στη γειτονιά, στις συνοικίες». «Να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να έχουμε όσο γίνεται πιο καλά προετοιμασμένα ενημερωτικά υλικά και καλέσματα, αξιοποιώντας ανακοινώσεις, σποτ, αφίσες, πανό, που μπορεί το κάθε σωματείο να ετοιμάσει και να διακινήσει».


Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Γ. Στεφανάκης, σημείωσε ότι η χθεσινή μέρα ήταν μια «μαύρη μέρα για την εργατική τάξη», αναφερόμενος στα εργατικά «ατυχήματα» με δύο νεκρούς εργάτες (βλ. σελ. 11). «Τα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων έχουν πάει περίπατο για να κερδίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες, υπογράμμισε ο Γ. Στεφανάκης», με τους συγκεντρωμένους να τηρούν ενός λεπτού σιγή.

Ο Γ. Στεφανάκης θύμισε την αντίστοιχη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Και όπως είπε, εκείνη η σύσκεψη «συνέβαλε καθοριστικά στον συντονισμό της δράσης εκατοντάδων σωματείων, δυνάμωσε το πανίσχυρο όπλο των εργαζομένων που είναι η αλληλεγγύη, διαμόρφωσε διεκδικητικό κλίμα μέσα στους χώρους δουλειάς, καλλιέργησε την ανυπακοή σε αντεργατικούς νόμους, έδωσε ώθηση για να αναπτυχθούν μεγαλειώδεις αγώνες. Συνέβαλε ώστε να ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθούν τα τελευταία 5 χρόνια 9 πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες που δυνάμωσαν την ελπίδα ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Εδωσαν ηχηρή απάντηση σε αυτούς που και τότε μας έλεγαν "παιδιά ας κάνουμε υπομονή, το ζήτημα είναι να φύγει η κυβέρνηση για να λυθούν τα προβλήματά μας"».

Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αναλογιστούν τι από όλα αυτά θα είχε γίνει αν για παράδειγμα «οι υγειονομικοί στην αρχή της πανδημίας, οι εργάτες της COSCO, οι διανομείς της "e-food", οι εργάτες στα λιπάσματα Καβάλας, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι Οικοδόμοι και όλοι εμείς να είχαμε υιοθετήσει αυτή την άποψη, αυτή τη γραμμή μέσα στο κίνημα. Φανταστείτε να περιμέναμε τους σωτήρες, την κυβερνητική αλλαγή. Φανταστείτε να συμβιβαζόμασταν με τον νόμο Χατζηδάκη, τι θα γινόταν; Δεν θα ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα; Φανταστείτε να ακολουθούσαμε τη γραμμή της ΓΣΕΕ, δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο. Κυρίως θα είχε περάσει πλήρως η απογοήτευση, η μοιρολατρία, θα είχαν αποστρατευτεί ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι.

Για την προετοιμασία της απεργίας στάθηκε σε ορισμένα βασικά ζητήματα που θα κρίνουν και την επιτυχία, όπως ότι «μπορεί και πρέπει να οργανωθεί σε κάθε κλάδο και επιχείρηση με τα ίδια τα σωματεία να είναι οι οργανωτές. Με στόχο να συμμετέχουν στην προετοιμασία της όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι». Ακόμα τόνισε ότι η απεργία πρέπει για κάθε χώρο «να είναι κλαδική, επιχειρησιακή και ταυτόχρονα για όλους τους κλάδους γενική πανελλαδική. Τα αιτήματα που διαμορφώνονται από τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες για τον χώρο και τον κλάδο τους, δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τα κοινά αιτήματα που έχουν μπει και στο κάλεσμα. Το αντίθετο, τα ενισχύουν, διαμορφώνουν προϋποθέσεις να συνδυαστούν και να κάνουν ακόμα πιο ισχυρό τον αγώνα μας».

Σε αυτό το σημείο κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα και πρόβαλε το κοινό πλαίσιο αιτημάτων, τονίζοντας πως «με βάση αυτά τα κοινά αιτήματα θέλουμε να οργανωθεί η απεργία και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη ανάμεσά μας, να μεταδοθεί ως όπλο και στα άλλα σωματεία που προς το παρόν δεν έχουν πάρει την απόφαση να συντονιστούν. Να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η διεθνής αλληλεγγύη, προς όλα τα εργατικά συνδικάτα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, που μάχονται κόντρα στην πολιτική των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση στη σύσκεψη θα δημοσιευθούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Σάλπισμα μάχης για την απεργία από τους συνδικαλιστές

Συνέχιση των αγώνων των εργαζομένων στον κλάδο μέσα από την προετοιμασία της απεργίας δίνει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρός της, Δημήτρης Μπάτης. Υπενθύμισε τον πολύμηνο αγώνα των μεταλλεργατών της ΛΑΡΚΟ αλλά και τη μάχη για να επιστρέψουν στη θέση τους οι απολυμένοι συνδικαλιστές εργαζόμενοι στην «Edilmac», θυγατρική της «Ελληνικός Χρυσός». Αναφέρθηκε ακόμα στο χτεσινό δυστύχημα στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, καταγγέλλοντας ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα αναδείξει την έλλειψη μέτρων προστασίας στον συγκεκριμένο χώρο, χωρίς ποτέ να ληφθούν μέτρα. «Ψηλά το κεφάλι. Ολες και όλοι στην απεργία», κατέληξε.

Στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις, αναφέρθηκε η Σοφία Ζώρη, παιδίατρος στο νοσοκομείο, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ. Οι λίστες αναμονής των μικρών ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν, η δυσλειτουργία του Μικροβιολογικού τμήματος είναι μερικά από τα εκρηκτικά προβλήματα που έβγαλαν τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό στον δρόμο του αγώνα, οργανώνοντας την ιδιαίτερα πετυχημένη απεργία και διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας.


Το υπουργείο Παιδείας, που έσυρε για μια ακόμα φορά στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, κατήγγειλε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Μίλησε για τα κενά και τις ελλείψεις στα δημόσια σχολεία, τους «παγωμένους» μισθούς και τις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συλλόγων. «Απεργούμε στις 9 Νοέμβρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Κλείνουμε εκείνη τη μέρα τα σχολεία για να παραμείνουν πραγματικά ανοιχτά το επόμενο διάστημα», κατέληξε.

Το εργοδοτικό «επιχείρημα» ότι δεν προστατεύεται από την απόλυση γιατί το Σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο ΓΕΜΗΣΟΕ κατήγγειλε ο απολυμένος συνδικαλιστής Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα». «Δεν βάζουμε το κεφάλι κάτω», τόνισε, μιλώντας για τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό που δίνει δύναμη στους απεργούς είναι η συγκινητική αλληλεγγύη που δέχονται από νέους, από απόμαχους της δουλειάς, συναδέλφους τους από άλλους χώρους, μαζικούς φορείς. «Είμαστε καθημερινά εκεί. Ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων. Ζητάμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», τόνισε και προανήγγειλε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απασχολεί όλους τους εργαζόμενους είναι με ποιον τρόπο θα συμβάλουν στην επιτυχία της απεργίας», ξεκαθάρισε ο Βασίλης Γκιτάκος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πειραιά, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε πολύμηνη φυλάκιση για συνδικαλιστική δράση. Αναφέρθηκε στον ρόλο των δημάρχων για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, τονίζοντας ότι ως εργοδότες χιλιάδων εργαζομένων διακρίνονται για την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, τις διώξεις της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο Κώστας Σφακιανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «First Data», ανακοίνωσε ότι χτες το Σωματείο ύστερα από πολλές κινητοποιήσεις ανάγκασε την εργοδοσία να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Αν και στην εταιρεία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε τηλεργασία, το Σωματείο με οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης, με συγκεντρώσεις ανά περιοχές, περιοδείες, διαδικτυακές συζητήσεις κ.λπ. κατάφερε να έχουν επιτυχία οι αγωνιστικές παρεμβάσεις. «Είναι μια νίκη πάνω στην οποία θα κτίσουμε για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», σημείωσε.

«Συσκέψεις σαν τη σημερινή μάς γεμίζουν αισιοδοξία», σημείωσε η Νατάσα Μιχαήλ, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δημήτρης Γληνός», και διαβεβαίωσε ότι η θέση των εκπαιδευτικών είναι στην απεργία, στον αγώνα.

«Δεν μπορούμε άλλο να αντέξουμε την επέλαση της ιδιωτικοποίησης στην Υγεία», είπε ο Θωμάς Ζακάλκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, μεταφέροντας το «παρών» του Σωματείου στην απεργία των υγειονομικών στις 20 Οκτώβρη και στις 9 Νοέμβρη.

Την εκτόξευση της επιβατικής κίνησης, τους εξουθενωτικούς όρους δουλειάς, για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο που συχνά έχει ημερομηνία λήξης, αλλά και τον θάνατο δύο εργαζομένων εν ώρα εργασίας μέσα στον Σεπτέμβρη, ανέδειξε ο Μάνος Μυλωνάς, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στη «Swissport» στο αεροδρόμιο της Αττικής, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται και στο αεροδρόμιο της Αττικής στα χείλη των εργαζομένων βρίσκεται η διαπίστωση πως «κάτι πρέπει να γίνει». Ξεχωριστή σημασία απέδωσε στη στάση που κράτησαν οι εργαζόμενοι στη φορτοεκφόρτωση, σταματώντας συμβολικά τη δουλειά την ώρα της κηδείας του συναδέλφου τους.

Τα γενικευμένα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, που έχουν μετατραπεί σε «κρανίου τόπο», κατήγγειλε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Λαϊκό». Μπροστά στην απεργία κάλεσε κάθε συνδικαλιστή να δώσει τον καλύτερό του εαυτό του για να γίνουν συσκέψεις και συνελεύσεις, να ζωντανεύσουν τα σωματεία, να φτάσει παντού το απεργιακό μήνυμα.

Στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ που έφερε σημαντικές αυξήσεις, αναγνώριση τριετιών κ.ά. αναφέρθηκε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας, η υπογραφή της ΣΣΕ διαμορφώνει καλύτερους όρους, αποτελεί ένα ισχυρό όπλο για τη συνέχιση του αγώνα. Το Συνδικάτο έστησε δύο εργοταξιακές επιτροπές σε μεγάλα εργοτάξια μέσα στο καλοκαίρι και κάτω από την πίεση δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται κοντά στην υπογραφή εργοταξιακής σύμβασης σε εργοτάξιο στα Σεπόλια.

Τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων το προηγούμενο διάστημα, όπως τις απεργίες στην PDS ενάντια σε απολύσεις, τη διεκδίκηση αυξήσεων στη «Mellon» συνόψισε ο Νίκος Μεσσάδος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

«Ολοι μπροστά για την επιτυχία της απεργίας και την κλιμάκωση του αγώνα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Παντελής Κοσμίδης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ).

Το παράδειγμα της απεργιακής κινητοποίησης στα ναυπηγεία «Σπανόπουλου» για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης ανέδειξε ο Λεωνίδας Γραμματικός, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπ/κής Βιομηχανίας Ελλάδας. Η εκλογή Σωματειακής Επιτροπής, η συζήτηση με τους εργαζόμενους, η διεκδίκηση μέτρων για τις συνθήκες του καύσωνα, ήταν μερικά από τα βήματα που προηγήθηκαν και οδήγησαν τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη σαν μια γροθιά, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο, κόβοντας τον ...βήχα της εργοδοσίας που αξίωνε να μετατρέψει όλο το προσωπικό σε εργολαβικούς.

Τη φωνή των κινητοποιήσεων, στάσεων εργασίας και συνελεύσεων στη φαρμακοβιομηχανία μετέφερε ο Βαγγέλης Ζανής, από το Σωματείο Εργαζομένων στη «ΦΑΜΑΡ». «Κανείς δεν πίστευε πριν ενάμιση χρόνο ότι οι εργαζόμενοι της "ΦΑΜΑΡ" θα συμμετέχουν σε απεργίες, θα κάνουν συνελεύσεις», σχολίασε, κι όμως σήμερα διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες δουλειάς.

«Δεν θα παγώσουν οι εργαζόμενοι, δεν θα παγώσουν οι μαθητές μας», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παπασπύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγίας Παρασκευής, και κάλεσε σε διαμόρφωση αγωνιστικού σχεδίου μέχρι τις 9 Νοέμβρη αλλά και μετά από αυτή. «Μένει ένας μήνας περίπου μέχρι την απεργία. Αυτές τις 34 μέρες να δώσουμε τη μάχη σχολείο το σχολείο, για να ξημερώσει στις 10 Νοέμβρη μια άλλη μέρα», προέτρεψε.

Το χτύπημα που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών - πληροφορικής, την ίδια στιγμή που πέφτουν τεράστια κονδύλια στους εργοδότες, ανέδειξε η Χρυσαφένια Μαλλιά - Στολίδου, γραμματέας του ΣΕΤΗΠ. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τόνισε, το Συνδικάτο με επιθετικά αιτήματα απαιτεί αναπλήρωση των απωλειών, την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα.

Την επίθεση των εφοπλιστών που γιγαντώθηκε το καλοκαίρι, με εντατικοποίηση, ατυχήματα, άσχημες συνθήκες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση των Συμβάσεων, αλλά και την οργάνωση κινητοποιήσεων ανέδειξε ο Αγγελος Γαλανόπουλος, πρόεδρος του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Την κερδοφορία εκπαιδευτικών αλυσίδων και φροντιστηρίων αποτύπωσε η Ελπίδα Νασιοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων». Οπως εξήγησε, οι γονείς καλούνται να πληρώσουν φουσκωμένα δίδακτρα και την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν τα παιδιά τους αμείβονται όλο και χαμηλότερα, αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερες συνθήκες δουλειάς. «Από μια μικρή σπίθα μπορεί να γεννηθούν δυνατότητες», σχολίασε, μεταφέροντας την πείρα από αγώνες που έχουν εκδηλωθεί στον κλάδο.

Στην οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε επιχειρήσεις του κλάδου, όπως στην εταιρεία «Σμυρνιωτάκης», όπου πραγματοποιήθηκε συνέλευση μέσα στο εργοστάσιο, επικέντρωσε ο Γιώργος Καραγιάννης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.

Στο σχέδιο δράσης που επεξεργάζεται το σωματείο μπροστά στην απεργία, δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες που έχουν προηγηθεί για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης, αναφέρθηκε ο Μπάμπης Καμπάνης, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Την ανάγκη να υψωθεί τείχος αλληλεγγύης στις διώξεις συνδικαλιστών επισήμανε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εργαζομένων στην COSCO (ΕΝΕΔΕΠ). Από το βήμα της σύσκεψης, μετέφερε το κάλεσμα των εργατικών σωματείων στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να βαδίζουν μαζί στον δρόμο του αγώνα, όπως μαζί «ματώνουν» από την αντιλαϊκή πολιτική, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς. «Αυτά που μας ενώνουν είναι πάρα πολλά», τόνισε και κάλεσε τους φορείς των επαγγελματιών να ενώσουν τη φωνή τους με τα σωματεία. «Στις 9 Νοέμβρη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να νεκρώσει όλη η χώρα», κατέληξε.


«Καλό αγώνα» ευχήθηκαν συνδικαλιστές από άλλες χώρες

Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη σύσκεψη τα μηνύματα που προβλήθηκαν με βίντεο με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών στις Βερσαλλίες μίλησε για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία: «Ημασταν σε απεργία και κινητοποιήσεις στις 29 Σεπτέμβρη με αίτημα το "πάγωμα" των τιμών και για αυξήσεις στους μισθούς. Αντίστοιχα, αύριο στο Βέλγιο θα έχει γενική απεργία. Στην Αγγλία, όλη τη βδομάδα όπως εδώ και πολλούς μήνες, το κίνημα "Ως εδώ" έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα. Σε όλη την Ευρώπη, οι λαοί και η εργατική τάξη ξεσηκώνονται ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να τους κάνουν να πληρώσουν την οικονομική κρίση.

Στεκόμαστε στο πλευρό σας με αλληλεγγύη! Στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για αύξηση των μισθών, ενάντια στην ακρίβεια, για το "πάγωμα" των τιμών. Με αλληλεγγύη!».

Η Cinzia Della Porta, από το συνδικάτο USB Ιταλίας, επισήμανε: «Πόλεμος, οικονομική κρίση, υψηλό κόστος ζωής, χαμηλοί μισθοί, η ζωή μας γίνεται αδύνατη. Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και αφεντικά βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Ο αγώνας είναι η μόνη μας επιλογή. Αγώνας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για αξιοπρεπείς μισθούς.

"Κατεβάστε τα όπλα - Σηκώστε τους μισθούς" είναι το σύνθημά μας στην Ιταλία, ως USB. Αυτήν την περίοδο σε όλη την Ευρώπη γίνονται γενικές απεργίες και αγώνες. Στην Ιταλία θα γίνει εθνική γενική απεργία στις 2 Δεκέμβρη».

Ο Εμιλ Ολσεν, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Γιουτλάνδης στη Δανία, μιλώντας μεταξύ άλλων για τον κλάδο του και τις διαιρετικές τακτικές που ακολουθεί η εργοδοσία, σημείωσε ότι «οι εργοδότες έχουν υψώσει ένα τείχος ανάμεσα στους ξένους εργάτες και σε εμάς τους Δανούς με απειλές και βία, ώστε να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε και να μοιραστούμε έτσι τη γνώση για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας στη Δανία. Εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για να γκρεμίσουμε αυτό το τείχος. Επειδή γνωρίζουμε ότι όσο υπάρχει, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τον πιο αδύναμο κρίκο, στην προκειμένη περίπτωση τους ξένους συναδέλφους.

Πετύχαμε μια σημαντική νίκη στη μεγάλη κατασκευή σήραγγας μεταξύ Δανίας και Πολωνίας, όπου 500 Πολωνοί και Ρουμάνοι οικοδόμοι κατέβηκαν σε απεργία, απαιτώντας να πληρώνονται το ίδιο με τους Δανούς οικοδόμους.

Ακόμα και όταν τους επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη απεργία συνέχισαν, γιατί ήξεραν ότι εμείς οι Δανοί συνάδελφοι ήμασταν μαζί τους. Είχαμε ανθρώπους μαζί τους, που βοηθούσαν με πληροφορίες, τους παρείχαμε τρόφιμα, συγκεντρώναμε χρήματα σε όλη τη χώρα, ώστε οι απεργοί Πολωνοί και Ρουμάνοι εργάτες να μη χτυπηθούν από τα πρόστιμα της απεργίας τους, να μπορέσουν να συνεχίσουν μέχρι την τελική τους νίκη. Μετά από μερικές βδομάδες απεργίας πέτυχαν μια συμφωνία με την οποία ήταν ευχαριστημένοι. Η μεγαλύτερη νίκη ήταν η επιτυχία από την κοινή δράση 500 οικοδόμων διαφορετικής προέλευσης που ήρθαν σε μια ξένη χώρα για να εργαστούν και συναντήθηκαν με αγωνιστές Δανούς οικοδόμους που τους στήριξαν. Σίγουρα, απέκτησαν τις συνθήκες εργασίας που ζητούσαν. Αλλά το πιο σημαντικό, όπως είπε ο Πολωνός εκπρόσωπός τους όταν γιορτάζαμε τη νίκη, μαζί θα αλλάξουμε την Ιστορία.

Οσο η αστική τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής και μένει σε εμάς η δουλειά, το ισχυρότερο όπλο μας είναι να στηριχτούμε μεταξύ μας πέρα από τα σύνορα. Γι' αυτό να πω κλείνοντας, όπως ο Πολωνός οικοδόμος, μαζί ας αλλάξουμε την Ιστορία και ας πάρουμε πίσω αυτό που μας ανήκει! Καλό αγώνα στις 9 Νοέμβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ