Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Καλό αγώνα» ευχήθηκαν συνδικαλιστές από άλλες χώρες

Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη σύσκεψη τα μηνύματα που προβλήθηκαν με βίντεο με αγωνιστικούς χαιρετισμούς από συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Το Συνδικάτο Σιδηροδρομικών στις Βερσαλλίες μίλησε για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία: «Ημασταν σε απεργία και κινητοποιήσεις στις 29 Σεπτέμβρη με αίτημα το "πάγωμα" των τιμών και για αυξήσεις στους μισθούς. Αντίστοιχα, αύριο στο Βέλγιο θα έχει γενική απεργία. Στην Αγγλία, όλη τη βδομάδα όπως εδώ και πολλούς μήνες, το κίνημα "Ως εδώ" έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα. Σε όλη την Ευρώπη, οι λαοί και η εργατική τάξη ξεσηκώνονται ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις που θέλουν να τους κάνουν να πληρώσουν την οικονομική κρίση.

Στεκόμαστε στο πλευρό σας με αλληλεγγύη! Στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για αύξηση των μισθών, ενάντια στην ακρίβεια, για το "πάγωμα" των τιμών. Με αλληλεγγύη!».

Η Cinzia Della Porta, από το συνδικάτο USB Ιταλίας, επισήμανε: «Πόλεμος, οικονομική κρίση, υψηλό κόστος ζωής, χαμηλοί μισθοί, η ζωή μας γίνεται αδύνατη. Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις και αφεντικά βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Ο αγώνας είναι η μόνη μας επιλογή. Αγώνας ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για αξιοπρεπείς μισθούς.

"Κατεβάστε τα όπλα - Σηκώστε τους μισθούς" είναι το σύνθημά μας στην Ιταλία, ως USB. Αυτήν την περίοδο σε όλη την Ευρώπη γίνονται γενικές απεργίες και αγώνες. Στην Ιταλία θα γίνει εθνική γενική απεργία στις 2 Δεκέμβρη».

Ο Εμιλ Ολσεν, από το Συνδικάτο Οικοδόμων Γιουτλάνδης στη Δανία, μιλώντας μεταξύ άλλων για τον κλάδο του και τις διαιρετικές τακτικές που ακολουθεί η εργοδοσία, σημείωσε ότι «οι εργοδότες έχουν υψώσει ένα τείχος ανάμεσα στους ξένους εργάτες και σε εμάς τους Δανούς με απειλές και βία, ώστε να μην μπορούμε να διεκδικήσουμε και να μοιραστούμε έτσι τη γνώση για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας στη Δανία. Εργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για να γκρεμίσουμε αυτό το τείχος. Επειδή γνωρίζουμε ότι όσο υπάρχει, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται τον πιο αδύναμο κρίκο, στην προκειμένη περίπτωση τους ξένους συναδέλφους.

Πετύχαμε μια σημαντική νίκη στη μεγάλη κατασκευή σήραγγας μεταξύ Δανίας και Πολωνίας, όπου 500 Πολωνοί και Ρουμάνοι οικοδόμοι κατέβηκαν σε απεργία, απαιτώντας να πληρώνονται το ίδιο με τους Δανούς οικοδόμους.

Ακόμα και όταν τους επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη απεργία συνέχισαν, γιατί ήξεραν ότι εμείς οι Δανοί συνάδελφοι ήμασταν μαζί τους. Είχαμε ανθρώπους μαζί τους, που βοηθούσαν με πληροφορίες, τους παρείχαμε τρόφιμα, συγκεντρώναμε χρήματα σε όλη τη χώρα, ώστε οι απεργοί Πολωνοί και Ρουμάνοι εργάτες να μη χτυπηθούν από τα πρόστιμα της απεργίας τους, να μπορέσουν να συνεχίσουν μέχρι την τελική τους νίκη. Μετά από μερικές βδομάδες απεργίας πέτυχαν μια συμφωνία με την οποία ήταν ευχαριστημένοι. Η μεγαλύτερη νίκη ήταν η επιτυχία από την κοινή δράση 500 οικοδόμων διαφορετικής προέλευσης που ήρθαν σε μια ξένη χώρα για να εργαστούν και συναντήθηκαν με αγωνιστές Δανούς οικοδόμους που τους στήριξαν. Σίγουρα, απέκτησαν τις συνθήκες εργασίας που ζητούσαν. Αλλά το πιο σημαντικό, όπως είπε ο Πολωνός εκπρόσωπός τους όταν γιορτάζαμε τη νίκη, μαζί θα αλλάξουμε την Ιστορία.

Οσο η αστική τάξη κατέχει τα μέσα παραγωγής και μένει σε εμάς η δουλειά, το ισχυρότερο όπλο μας είναι να στηριχτούμε μεταξύ μας πέρα από τα σύνορα. Γι' αυτό να πω κλείνοντας, όπως ο Πολωνός οικοδόμος, μαζί ας αλλάξουμε την Ιστορία και ας πάρουμε πίσω αυτό που μας ανήκει! Καλό αγώνα στις 9 Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ