ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τεταμένη η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ ΝΟΒΟΣΤΙ» σκάφη της θαλάσσιας συνοριακής υπηρεσίας της Ρωσίας καθώς και πλοία του πολεμικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας θα παρέχουν βοήθεια στην Αμπχαζία, συνοδεύοντας στα διεθνή ύδατα τα φορτηγά πλοία που εφοδιάζουν αυτήν την περιοχή της Γεωργίας, που έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της.

Να σημειώσουμε πως την προηγούμενη Παρασκευή (2/10) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογράμμισε, μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αμπχαζίας, Σεργκέι Μπαγκάπς, την αναγκαιότητα συνοδείας των φορτίων, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία τους από προβοκάτσιες της γεωργιανής πλευράς.

Η κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αμπχαζίας παραμένει αρκετά τεταμένη. Η Γεωργία προσπαθεί να εμποδίσει πλοία που κατευθύνονται στην Αμπχαζία. Ηδη από την αρχή της φετινής χρονιάς οι γεωργιανές αρχές εμπόδισαν 20 εμπορικά πλοία να φτάσουν σε λιμάνια της Αμπχαζίας και επιμένουν πως θα σταματούν τα σκάφη που κατευθύνονται προς την Αμπχαζία εάν η πορεία τους δεν έχει συμφωνηθεί με την Τιφλίδα. Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Αμπχαζία Σεργκέι Μπαγκάπς, κατηγόρησε τη Γεωργία για «πειρατεία» κι έδωσε εντολή να βυθιστούν τα γεωργιανά πλοία τα οποία παραβιάζουν τα θαλάσσια σύνορα της «χώρας» του. Η Ρωσία έστειλε για την προστασία των συνόρων της Αμπχαζίας το πλοίο «Νοβοροσίσκ» καθώς και ακταιωρούς. Η Γεωργία χαρακτήρισε αυτό το βήμα ως παραβίαση των διεθνών κανόνων. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων τώρα στο λιμάνι Οτσαμτσίρα συγκροτείται η απαραίτητη υποδομή για τα ρωσικά πλοία και τις άκατους που θα ελλιμενίζονται εκεί.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Βίκτορ Τρουφάνοφ, επικεφαλής του τμήματος Ακτοφυλακής της συνοριακής υπηρεσίας της Ρωσίας, μεταξύ Ρωσίας και Αμπχαζίας υπογράφτηκε συμφωνία για κοινές προσπάθειες στην υπεράσπιση των «κρατικών συνόρων» της Αμπχαζίας. Επίσης το Νοέμβρη του 2009 θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ρωσικών συνοριακών δυνάμεων στο έδαφος της Αμπχαζίας. Ηδη αυτή τη στιγμή στην Αμπχαζία βρίσκονται πάνω από χίλιοι συνοριακοί φρουροί της Ρωσίας.


Ι. Π.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενταση και μέτρα στην Ιερουσαλήμ

Οργή κατά της Π. Αρχής για την αναβολή της υιοθέτησης της έκθεσης Γκόλντστοουν

Σύλληψη Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς στρατιώτες και μυστικό αστυνομικό
Σύλληψη Παλαιστίνιου από Ισραηλινούς στρατιώτες και μυστικό αστυνομικό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και αστυνομικών την Κυριακή, ενώ απέκλεισαν την είσοδο στο τέμενος αλ Ακσα πιστών μουσουλμάνων μικρότερων των 50 χρόνων, επιτρέποντας ουσιαστικά τη διέλευση μόνο σε όσους είναι Ισραηλινοί Αραβες. Η ισραηλινή ηγεσία υποστηρίζει ότι τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας είναι αναγκαία, προκειμένου να διαφυλαχθεί το προσκύνημα χιλιάδων Εβραίων στο γειτονικό τείχος των Δακρύων λόγω της γιορτής Σουκότ. Εντονη είναι η αντίδραση της Π. Αρχής, αλλά και άλλων αραβικών ηγεσιών που μίλησαν για συνεχή παρεμπόδιση της πρόσβασης στους ιερούς τόπους του Ισλάμ.

Παράλληλα, στα παλαιστινιακά εδάφη, έντονη είναι η λαϊκή αγανάκτηση κατά της Π. Αρχής για την απόφασή της να συναινέσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στην αναβολή της ψηφοφορίας υιοθέτησης της έκθεσης Γκόλντστοουν για τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα κατά την ισραηλινή εισβολή εκεί στις αρχές του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συζήτηση αναβλήθηκε για το Μάρτη με το σκεπτικό να «εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συναίνεση» μεταξύ των 47 μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Διαδηλώσεις κατά της Π. Αρχής έγιναν στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις. Ο Πρόεδρος Αμπάς υπεραμύνθηκε της στάσης της Π. Αρχής υποστηρίζοντας ότι «δε ζητήθηκε η παλαιστινιακή άποψη ούτε οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα ψήφου για το ζήτημα».

  • Ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Βρετανία, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μοσέ Γιααλόν, φοβούμενος ότι θα του ασκηθεί δίωξη για εγκλήματα πολέμου από τη βρετανική δικαιοσύνη, για την περίοδο που ήταν αρχηγός ΓΕΣ, (2002 - 2005), οπότε και είχε πληγεί με βόμβα ενός τόνου κατοικημένη περιοχή στη Γάζα. Ο βρετανικός νόμος δίνει το δικαίωμα αυτό στο δικαστικό σύστημα της χώρας και αρκετές ανθρωπιστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν καταθέσει συναφές αίτημα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Ανοιχτή επίθεση κατά του Ιράν εξαπέλυσε, χθες, ένας από τους πλέον σημαίνοντες σουνίτες ιεροδιδασκάλους της Υεμένης, ο Σεΐκ Αμπντούλ Ματζίντ αλ Ζαντάνι, εκτιμώντας ότι προσπαθεί να προωθήσει το σιισμό και τα συμφέροντά του υποστηρίζοντας τους ενόπλους Χούθι, με τους οποίους οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στο βορρά της χώρας. Υπέρ της ακεραιότητας, της σταθερότητας και της επικράτησης της υεμενίτικης κυβέρνησης τάχθηκαν και η αιγυπτιακή και η σαουδαραβική ηγεσία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σε αλλαγή της ηγεσίας του παραστρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, και της εξειδικευμένης του μονάδας που δρα κυρίως ως δύναμη καταστολής σε διαδηλώσεις, την «Μπασίτζ», προχώρησε, χθες, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν επέλεξε να αναδείξει στη νέα ηγεσία του Σώματος ανθρώπους που είναι στο στενό του περιβάλλον και έχουν «πλούσιο βιογραφικό» σε βασανισμούς κρατουμένων και αιματηρή διάλυση διαδηλώσεων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι νεκροί και 15 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης καμικάζι σε κηδεία μέλους της φυλής Νταγκάιθα, που, κατά πλειοψηφία, αποτελείται από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Χαντίθα, στην επαρχία Ανμπάρ.

ΝΑΖΡΑΝ.-- Ο Πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Γιούνους μπεκ Γιεβκούροφ, απέπεμψε την κυβέρνησή του, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ικανοποιητική η δουλειά της στους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ δεν αντιμετώπισε όπως έπρεπε τα φαινόμενα διαφθοράς, μετέδωσε χτες το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι». Ο Πρόεδρος διόρισε τον Αλεξέι Βορομπγιόφ, αρχηγό του Συμβουλίου Ασφαλείας, ως προσωρινό αρχηγό της κυβέρνησης.

MΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Η Κίνα κατηγόρησε χτες τις πλούσιες χώρες πως επιβραδύνουν την πρόοδο στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα με στόχο να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

ΣΕΟΥΛ.-- Ηέκθεση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας κατηγόρησε χτες τη ΛΔ Κορέας ότι διαθέτει 13 είδη ιών και βακτηρίων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βακτηριολογικά όπλα και ότι φυλάσσει έως 5.000 τόνους χημικών όπλων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Σομαλός Πρόεδρος σεΐχης Σαρίφ Αχμέντ από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, όπου βρέθηκε (λόγω της εκεί πολυπληθούς σομαλικής κοινότητας), αποκήρυξε τη στρατολόγηση νεαρών σομαλικής καταγωγής από φανατικούς ισλαμιστές οργανώσεων που θεωρούνται παρακλάδια της «Αλ Κάιντα».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής δόθηκε χτες στους Αμερικανούς επιστήμονες Ελίζαμπεθ Μπλάμπερν, Κάρολ Γκρέιντερ και Τζακ Σζόστακ για το ερευνητικό τους έργο στις επιπλοκές του καρκίνου και στη γήρανση του ανθρώπινου οργανισμού.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Περίπου 6,2 εκατομμύρια Αιθίοπες έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας της ξηρασίας που πλήττει τη χώρα τους, αναφέρει η τελευταία έκθεση της οργάνωσης Oxfam.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ κατήγγειλε χτες τον κυβερνητικό στρατό για πράξεις βίας στον ημι-αυτόνομο σουδανικό νότο, μετά το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων, στη διάρκεια επίθεσης παραστρατιωτικών ομάδων στην περιοχή Τζονγκλέι.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίκειται συνάντηση Χριστόφια με Ντάουνερ

Eπειτα απ' το σάλο για τις παρεμβάσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στα εσωτερικά της Κύπρου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με το σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα απ' το σάλο που έχουν προκαλέσει στη Λευκωσία οι αποκαλύψεις σχετικά με τις απόπειρες παρέμβασης του Αυστραλού αξιωματούχου στην εσωτερική πολιτική της Κύπρου.

Ολα ανεξαιρέτως τα κόμματα επέκριναν τον Ντάουνερ και το επιτελείο του, ύστερα από την αποκάλυψη εγγράφων,τα οποία κατατάσσουν τα στελέχη όλων των κομμάτων, εκδοτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες σε «φιλελεύθερους» και «αδιάλλακτους», ανάλογα με το πώς οι συντάκτες των εγγράφων εικάζουν ότι θα τοποθετηθούν σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος για μια λύση στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν, έθεσε ευθέως θέμα απομάκρυνσης του Α. Ντάουνερ απ' το αξίωμά του, αλλά άφησε το θέμα στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου Χριστόφια.

Νωρίτερα, κι άλλοι ηγέτες ή εκπρόσωποι των κομμάτων επανέλαβαν ότι εναπόκειται στον Κύπριο ηγέτη, Δ. Χριστόφια, να χειρισθεί και να πάρει αποφάσεις για τις παρεμβάσεις Ντάουνερ.

Ειδικότερα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι ο Ντάουνερ και η ομάδα του ενεργούν με τρόπο που υποσκάπτει τη δυνατότητά τους να ενεργήσουν με αξιοπιστία και αντικειμενικότητα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφεθεί να χειρισθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς να παραβλέπει το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, διαπίστωσε ότι ο Ντάουνερ ενήργησε εκτός των πλαισίων των όρων εντολής του.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Στεφάνου, όταν τέθηκε προχτές το θέμα παραστάσεων προς τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, απέρριψε την εισήγηση, λέγοντας ότι η συνέχιση αυτής της δημόσιας συζήτησης δεν είναι καθόλου δημιουργική. Και κατέληξε: «Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στο μέσο της διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι επιδιώκουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ