ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε θα περάσει η τρομοκρατία στα «Καρφούρ»

Στην απόλυση εργαζομένου από τις αποθήκες της στο Δρυμό Θεσσαλονίκης προχώρησε η πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» επειδή απέργησε στις 17 Δεκέμβρη, αλλά και επειδή δεν προωθούσε από τη θέση του ως προϊστάμενος τις συνθήκες γαλέρας που ήθελε να επιβάλει η επιχείρηση. Ο απολυμένος Αριστείδης Ξυμίνης έχει στο πλευρό του την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, η οποία αμέσως, με την ανακοίνωση της απόλυσης χτες, πραγματοποίησε παρέμβαση στην εργοδοσία, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης και ταυτόχρονα έκλεισε τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας για την επόμενη Δευτέρα 11 Γενάρη.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι με την απόλυση του εργαζομένου, η πολυεθνική «Καρφούρ» επιχειρεί να τρομοκρατήσει συνολικά τους εργαζόμενους που αντιδρούν στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει μέσα από την εντατικοποίηση της εργασίας, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την απλήρωτη ωρομίσθια εργασία και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.


ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Σημαντικά εργαλεία για την οργάνωση στους τόπους δουλειάς

Η πείρα των εργαζομένων στο εμπόριο αναδεικνύει πόσο επιτακτικό γίνεται τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ να αποκτήσουν γερά ποδάρια σε κάθε χώρο εργασίας

Η εμπειρία από κάθε κλάδο βεβαιώνει την ανάγκη να πυκνώσουν οι «πυρήνες» οργάνωσης της πάλης παντού (φωτ. από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη)
Η εμπειρία από κάθε κλάδο βεβαιώνει την ανάγκη να πυκνώσουν οι «πυρήνες» οργάνωσης της πάλης παντού (φωτ. από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη)
Σημαντικά αποκρυσταλλώματα της σχεδιασμένης δουλειάς για το άνοιγμα σε κάθε εργασιακό χώρο, τη συσπείρωση των εργαζομένων, την οργάνωση της συνεχούς παρέμβασης ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, τη σύγκρουση και ρήξη με την πολιτική που επιδιώκει την κρίση του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, μετρούν οι ταξικές δυνάμεις στο εμπόριο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα επιχειρησιακά σωματείου του κλάδου. Το στήσιμο νέων σωματειακών επιτροπών σε χώρους δουλειάς, οι μαζικές εγγραφές στο σωματείο, το άνοιγμα και η συστηματοποίηση της παρέμβασης σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και πολυκαταστήματα, η καλύτερη συνεργασία επιχειρησιακών και κλαδικού συνδικάτου κλπ., με αποκορύφωμα τη συμμετοχή για πρώτη φορά στην 24ωρη απεργία στις 17 του Δεκέμβρη πολλών εργαζομένων στον κλάδο αποτελούν σημαντικά βήματα που δίνουν σημαντική ώθηση για τον ακόμα καλύτερο σχεδιασμό της παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων και αποτελούν οδηγό για τη συνέχεια της δουλειάς. Βήματα που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν η κυβερνητική επίθεση είναι σε εξέλιξη, η μεγαλοεργοδοσία στο χώρο του εμπορίου επιχειρεί να τσακίσει κάθε κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζομένων, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός - που έχει στα χέρια του την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου - βάζει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων.

Γόνιμη η εμπειρία στα «Καρφούρ»

Ο αταλάντευτος ταξικός προσανατολισμός του επιχειρησιακού σωματείου στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», η αγωνιστική του στάση όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για την οργάνωση της δουλειάς. Η καθημερινή παρουσία των συνδικαλιστών εκπροσώπων του στους τόπους δουλειάς, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του για τα ειδικά, αλλά και τα γενικά προβλήματα, συσπειρωμένο στις γραμμές του ΠΑΜΕ, συνέβαλε στην αποφασιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Αυτό εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου όπου ψήφισαν 1.100 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα (από 574 την προηγούμενη φορά), στέλνοντας καθαρό μήνυμα ότι η ενίσχυση του ταξικού χαρακτήρα του σωματείου τους, η μαζικοποίησή του είναι πρώτα και κύρια υπόθεσή τους. Αυτή τη στιγμή το σωματείο στην επιχείρηση μετρά 13 παραρτήματα σε όλη τη χώρα, ενώ επόμενος και άμεσος στόχος του σωματείου είναι η δημιουργία σωματειακών επιτροπών σε κάθε μεγάλο κατάστημα στην Αθήνα και διορισμός εκπροσώπου του σωματείου σε κάθε μικρό κατάστημα.

Εχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι η νικηφόρα μάχη που έδωσε το σωματείο σε πανελλαδικό επίπεδο, με την έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση του ΠΑΜΕ και άλλων ταξικών συνδικάτων, ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις που έγιναν στο κατάστημα της Καλαμπάκας, αποτέλεσε σταθμό στη συσπείρωση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει συστηματικά το σωματείο, όπως καθημερινή παρουσία στα καταστήματα με συσκέψεις των εργαζομένων, ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα με συμμετοχή εργαζομένων, άμεσες παρεμβάσεις στα καθημερινά ζητήματα, κερδίζει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στη δράση και στον ταξικό προσανατολισμό του.

Παρέμβαση στις μεγάλες επιχειρήσεις

Το παράδειγμα του επιχειρησιακού σωματείου στην «Καρφούρ» δείχνει και το δρόμο στον οποίο οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να κινηθούν ώστε να αποκτήσουν «πόδια» και στις άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Ηδη, στα σούπερ μάρκετ «ΛΙΝΤΛ» το επιχειρησιακό σωματείο, που είναι σχετικά νέο, δίνει τη μάχη προς αυτή την κατεύθυνση. Με στόχο τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών στα καταστήματα της επιχείρησης πραγματοποιεί συστηματικά περιοδείες, επιδιώκει την επαφή και συζήτηση με τους εργαζόμενους και βέβαια δίνει αγώνα και μετρά αποτελέσματα ενάντια στις επιθέσεις της εργοδοσίας που εκφράζονται είτε με απολύσεις, είτε με άλλους τρόπους ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Σταθμούς στη δράση του αποτελούν η ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης από το κατάστημα της Ελευσίνας. Το τελευταίο διάστημα δίνει τη μάχη για την ανάκληση της απόλυσης πολύτεκνης μητέρας από το κατάστημα της επιχείρησης στην Κερατέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι η εργοδοτική τρομοκρατία είναι ισχυρή, πολλοί εργαζόμενοι, ειδικά μετά την αγωνιστική δράση που αναπτύχθηκε για την απόλυση της πολύτεκνης εργαζόμενης, γράφονται μαζικά στο σωματείο τους.

Ανάλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει και στα σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» όπου εκεί βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία και ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Ο συσχετισμός είναι αρνητικός, ωστόσο η δράση που έχει αναπτύξει το κλαδικό συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο ανοίγει το δρόμο, συσπειρώνει εργαζόμενους. Ηδη έχει γίνει μια πρώτη σύσκεψη με εργαζόμενους από τον «Βασιλόπουλο» που βάζει τα θεμέλια για τη συνέχιση της παρέμβασης.

Μπαίνουν μπροστά νέες δυνάμεις

Αξιοσημείωτο είναι και το παράδειγμα στα «Νίκκο μάρκετ». Εκεί χάρη στην άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις άθλιες συνθήκες δουλειάς, αλλά και στις απολύσεις που προχώρησε η επιχείρηση μόλις οι εργαζόμενοι σήκωσαν κεφάλι, στήθηκε σωματειακή επιτροπή. Οι εργαζόμενοι, μέλη της επιτροπής μπήκαν μπροστά, έδωσαν τη μάχη και ακύρωσαν την απόλυση. Ηδη η «φρέσκια» αυτή επιτροπή με συγκεκριμένο σχέδιο, με παρεμβάσεις, επισκέψεις και περιοδείες δίνει τον αγώνα της για να γίνει γνωστή στους εργαζόμενους, για τη συσπείρωσή τους ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Πράκτικερ» μετά από πρόταση του σωματείου αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση τη συμμετοχή τους στην απεργία των ταξικών δυνάμεων στις 17 του Δεκέμβρη, ενώ έκαναν διακριτή την παρουσία τους με πανό και στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως.

Στα μετρήσιμα βήματα συγκαταλέγεται και το στήσιμο σωματειακής επιτροπής των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Καλλιθέας από το παράρτημα του κλαδικού σωματείου. Η επιτροπή ήδη έχει αποκτήσει μια σταθερή επαφή με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ της περιοχής.

Το κλαδικό σωματείο δουλεύει παράλληλα σχεδιασμένα και συστηματικά και για το στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Η επαφή με τους εργαζόμενους στα «Νότος Γκάλερις», «Αττικα», «Δε Μολ», «Αβενιου» έχει σταθεροποιηθεί. Με συνεχείς παρεμβάσεις ενημέρωσης, συζήτησης, με συσκέψεις εργαζομένων το σωματείο παλεύει για τη συσπείρωση των εργαζομένων. Στα αποτελέσματα και αυτής της δουλειάς μετριέται η συμμετοχή στην απεργία για πρώτη φορά εργαζομένων από το πολυκατάστημα «Αττικα».


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ