ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ "ΕΡΓΑΤΙΚΟ" 1995
Χρονιά ανεργίας και λιτότητας, αλλά και αγώνων

ΓΕΝΑΡΗΣ

"Ποδαρικό" στο "εργατικό" 1995 έκανε στις 3 Γενάρη η νέα συμφωνία φτώχειας ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, με την οποία παρατάθηκε η διετής Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση λιτότητας.

Στο φουλ του τζόγου των ημερών και ο Σκαραμαγκάς.Στις 5 του μήνα, η κυβέρνηση φέρνει πειρατική τροπολογία για το ξεπούλημα του ναυπηγείου.

Στις 13 Γενάρη, αρχίζουν οι εργασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,με μαύρο φόντο τις εξελίξεις στο Σκαραμαγκά και την ανεργία που ξεπερνά πια στην πόλη το 18%. Δρώντας σαν εντολοδόχος των εφοπλιστών, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Κατσιφάρας, καταθέτει επείγουσα τροπολογία στη Βουλή, προκειμένου να επιβάλει την είσοδο στο συνέδριο νόθων αντιπροσώπων που προέρχονται από το ναυτεργατικό χώρο! Το επιχειρούμενο πραξικόπημα αποκρούστηκε.

Στις 19 Γενάρη ξεκινά επίσημα, με φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής (!), η λειτουργία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). "Πρόκειται για θεσμό - οπερέτα που πραγματικός του ρόλος είναι να ορθώσει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων", επισήμανε το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Στις 25 Γενάρη, ο όμιλος Αργυρού έβαλε "λουκέτο" στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ,γράφοντας ουσιαστικά τον επίλογο της κλωστοϋφαντουργίας στην περιοχή της Ν. Ιωνίας και ρίχνοντας στην ανεργία 150 εργαζόμενους.

Με 24ωρη απεργία στις 25 του μήνα, οι εργάτες της Ζώνης μπαίνουν στη μάχη για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ την ίδια μέρα απεργούν οι εργάτες του Σκαραμαγκά.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Ο Φλεβάρης μπαίνει μαζί με την έναρξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.Ενα συνέδριο που έληξε με σημαντικές αποφάσεις για τα προβλήματα και τους αγώνες του κλάδου και με μια θεαματική αύξηση της ΕΣΑΚ,η οποία κερδίζει το 62% των ψήφων.

Στις 8 του μήνα πραγματοποιείται στο Βόλο συλλαλητήριο κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, ενώ την ίδια μέρα διαδηλώνουν στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στα εναπομείναντα εργοστάσια της "Πειραϊκής - Πατραϊκής".

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο για τον Σκαραμαγκά γίνεται στις 14 Φλεβάρη και την επομένη αρχίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στο μετρό για την υπογραφή σύμβασης.

Στις 21 απεργούν οι εργάτες του Σκαραμαγκά και συγκεντρώνονται έξω από το Εφετείο, όπου εκδικάζεται η αίτηση διαγραφής των χρεών της επιχείρησης. Την ίδια μέρα, καρπίζουν οι αγώνες στη Ζώνη για την υπογραφή της σύμβασης.

ΜΑΡΤΗΣ

Με πανελλαδική απεργία των οικοδόμων και κατάληψη από τους απεργούς του υπουργείου Εργασίας, μπαίνει ο Μάρτης. Οι πιάτσες "βράζουν" κυριολεκτικά, καθώς η ανεργία στον κλάδο εκτιμάται ότι έφτασε το 40%. Την ίδια μέρα, απεργούν για την υπογραφή σύμβασης και οι λιθογράφοι.

Στις 9 Μάρτη, η κυβέρνηση χτυπά τους συνταξιούχους,που με μια μεγαλειώδη πορεία προσπαθούν να φτάσουν στο μέγαρο Μαξίμου και να συναντήσουν το πρωθυπουργό! Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων απαντά: "Ο αγώνας μας είναι ανυποχώρητος. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην αδικία".

Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία, στη λιτότητα και τον αυταρχισμό οργανώνει στις 14/3 στην πλατεία Κάνιγγος η Συντονιστική Επιτροπή πρωτοβάθμιων σωματείων.Την ίδια μέρα, γίνεται συλλαλητήριο με ανάλογο περιεχόμενο στην Πάτρα.Αγωνιστικό "παρών" έξω από τη Βουλή δίνουν και οι εργάτες του Σκαραμαγκά.

Στις 16 Μάρτη, αρχίζει το Συνέδριο της ΓΣΕΕ,υπό τα "θερμά συγχαρητήρια" του κ. Εβερτ "για τη μοναδική υπευθυνότητα της συνδικαλιστικής ηγεσίας", τα "εύγε" του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τις διαβεβαιώσεις του κ. Πρωτόπαππα για "συνέχιση της ίδιας πορείας"... Το συνέδριο αυτό, που σημαδεύτηκε από την παραπέρα σύγκλιση των δυνάμεων του συμβιβασμού και της συναίνεσης, αλλά και τη διάσπαση της ΔΑΚΕ, έληξε με την επανάκτηση από την ΕΣΑΚ της δεύτερης δύναμης στη Συνομοσπονδία.

Διήμερο κινητοποιήσεων για την Π - Π οργανώνουν τα σωματεία στις 20 - 21 Μάρτη. Στους δρόμους ξανάβγαλε τους οικοδόμους η ανεργία στις 29 του μήνα, ενώ την ίδια μέρα οι εργάτες του Σκαραμαγκά με συγκέντρωση έξω από τη Βουλή απαιτούν από τους βουλευτές να καταψηφίσουν "τη λεηλασία της πατρίδας". Οι... διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γίνονται "λαγοί". Η κινητοποίηση των εργατών του ναυπηγείου επαναλαμβάνεται την επομένη, όπου έξω από τη Βουλή σημειώνονται αποδοκιμασίες και προπηλακισμοί σε βάρος υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΡΙΛΗΣ

Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες, απεργούν οι οικοδόμοι και η μαχητική τους πορεία στις 5 Απρίλη "σαρώνει" τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχε παρατάξει η κυβέρνηση μέσα και έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την ίδια μέρα στην Πάτρα, γίνεται συλλαλητήριο με αίτημα την επαναλειτουργία της Π - Π και της χαρτοποιίας Λαδόπουλου.Πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα την επομένη, 6/4, δίνει την απάντηση στο εμπαιγμό που επιχείρησε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας... αύξηση 100 δρχ. τη μέρα στις συντάξεις! Πανεργατικό συλλαλητήριο οργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 13 του μήνα η Συντονιστική Επιτροπή πρωτοβάθμιων σωματείων.

Στις 17 του μήνα, ο ΣΕΒ, τοποθετούμενος στο πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής για την... ανεργία, ζητά ακόμα πιο "τολμηρά" μέτρα στην κατεύθυνση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και κυρίως απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές!

Ο μήνας κλείνει μαζί με την ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο, δίνοντας ένα ακόμα γερό χτύπημα στην πόλη της ανεργίας και σε 420 εργαζόμενους.

ΜΑΗΣ

Ντυμένος στα κόκκινα λάβαρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, μπήκε ο Μάης. Στις μαχητικές συγκεντρώσεις που έγιναν σ' όλη τη χώρα, έβαλαν τη σφραγίδα τους οι ταξικές δυνάμεις και το σύνθημα - αίτημα για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο πλήρους απασχόλησης, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφάλιση.Οι πρώτες υπέρ του αιτήματος δηλώσεις του προέδρου της Βουλής και άλλων κυβερνητικών στελεχών αποδείχτηκαν μετά από δυο 24ωρα κάλπικες, καθώς ο υπουργός Εργασίας συνέστησε να μην δημιουργείται καν η αίσθηση ότι υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των ωρών εργασίας!

Στις 4 Μάη, στημένος αποδείχνεται ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.Μοναδική προσφορά είναι αυτή την Περατικού, ο οποίος με 825 εκατ. ζητά να πάρει το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Μεσογείου! Αγώνες ξεσπάνε στου ΚΕΡΑΝΗ κατά του εργασιακού Μεσαίωνα που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία. Το κράτος του νόμου σπεύδει σε ενίσχυση του βιομηχάνου κηρύσσοντας "παράνομες" τις απεργίες, που όμως συνεχίζονται με διάφορες μορφές και με θετικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα.

Στις 16 Μάη, αρχίζουν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών με συγκέντρωση έξι ναυτεργατικών ενώσεων και πορεία προς την ΠΝΟ. Στις 17 του μήνα, απεργούν ξανά οι οικοδόμοι.Στοιχεία - σοκ για την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας περιέχονται σε ανοιχτή επιστολή του συνδικάτου προς τον πρωθυπουργό, τα κόμματα και τους αρμόδιους υπουργούς.

Την ίδια μέρα αρχίζουν, με απεργία που κήρυξαν τα πέντε σωματεία του χώρου, οι μεγάλοι αγώνες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ενάντια στην ανεργία που εκτινάσσεται στο 75%!

Συγκέντρωση γίνεται στο Βόλο στις 25 του μήνα κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη "Βαμβακουργία".Οι άνεργοι ναυτεργάτες αρχίζουν πολυήμερο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, απαιτώντας να λειτουργεί το ΓΕΝΕ υπέρ των ανέργων και όχι υπέρ των δουλεμπόρων του λιμανιού. Ταυτόχρονα, αρχίζουν στα λιμάνια τα "μπλόκα" των άνεργων ναυτεργατών και των ναυτεργατικών σωματείων κατά των ανασφάλιστων πλοίων. Οι εφοπλιστές υποχρεώνονται να υπογράψουν συμφωνία με την ΠΝΟ ότι θα ασφαλίσουν τα πλοία τους στο ΝΑΤ.

Στις 30 Μάη γίνεται συγκέντρωση ανέργων της Ζώνης στο ΥΕΝ και την επομένη απεργούν, με απόφαση της ΑΔΕΔΥ, οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΙΟΥΝΗΣ

Την 1η του Ιούνη, η διαβόητη ΟΚΕ σε συνεδρίασή της, κεκλεισμένων των θυρών, δίνει στην κυβέρνηση το άλλοθι της "κοινωνικής αποδοχής" σε μέτρα - "φωτιά", πάντα με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

Σε κατάσταση βιομηχανικού κραχ, ο Βόλος.Στις 2 του μήνα κλείνει και η ΒΙΟΑΛ,είναι το τρίτο "λουκέτο" μέσα σε δυο βδομάδες!

Σε πλατιά σύσκεψη, η Συντονιστική Επιτροπή πρωτοβάθμιων σωματείων στις 14 του μήνα καταλήγει σε πρόγραμμα για τη διεκδίκηση του 7ωρου - 35ωρου. Την επομένη ο ΣΕΒ διανείμει φυλλάδιο, με το οποίο ζητά να δουλεύουν ανασφάλιστοι και χωρίς βασικό μισθό οι νέοι εργαζόμενοι, αλλά και μειωμένη ασφάλιση με μειωμένες αποδοχές για τους ηλικιωμένους!

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο για τη Ζώνη γίνεται στις 22 Ιούνη. Στις 26/6 οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ματαιώνουν με τον αγώνα τους και την αλληλεγγύη άλλων σωματείων την προσπάθεια της εργοδοσίας για παράταση του ωραρίου εργασίας τα Σάββατα.

Συγκέντρωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας κατά της συντονισμένης προσπάθειας για τη λήψη απαγορευτικών μέτρων κατά των συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μεσάνυχτα της 28ης Ιούνη, αρχίζει η 48ωρη απεργία των ναυτεργατών με καθολική συμμετοχή και μαχητικότητα που "ρίχνει στη θάλασσα" τις προσπάθειες των εφοπλιστών να βγάλουν την κινητοποίηση "παράνομη". Η πίεση των απεργών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων υποχρεώνει την ηγεσία της ΠΝΟ να παρατείνει για ένα ακόμα 24ωρο την απεργία, αρχίζοντας όμως ταυτόχρονα τις ενέργειες υπονόμευσης του αγώνα από τα "μέσα". Η μάχη δίνεται πια στους καταπέλτες των πλοίων, καθώς οι ταλαντεύσεις της ΠΝΟ και οι απεργοσπαστικές παρεμβάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ έρχονται να ενισχύσουν την επίθεση που δέχονται οι απεργοί από την κυβέρνηση, τους εφοπλιστές και την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Η απεργία κράτησε και άφησε μια ακριβή παρακαταθήκη στη συνέχιση των αγώνων των εργατών της θάλασσας.

ΙΟΥΛΗΣ

Στις 5 Ιούλη η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ανακοινώνει ουσιαστικά ότι παραδίδει το ταμείο του ΟΑΕΔ στους βιομήχανους, με τη μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε"κουπόνια εργασίας"! Ο ΣΕΒ καλωσόρισε το "νέο σύστημα", το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα.

Απεργία και πορεία στο υπουργείο Βιομηχανίας έκαναν οι εργαζόμενοι της Ζώνης,παρουσιάζοντας πια κοινές προτάσεις για τη σωτηρία και την ανάπτυξη της Ζώνης με τους βιοτέχνες.

Στις 19 του μήνα, ο Πετσετάκης ανακοίνωσε την απόφασή του να βάλει λουκέτο στα "Πλαστικά Καβάλας"!Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, στήνοντας αντίσκηνα στην πλατεία της πόλης. Στη Λάρισα, την ίδια μέρα, οι εργάτες της ΡΟΚΑ προχωράνε σε κατάληψη της νομαρχίας, απαιτώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Την επομένη, διαδηλώνουν στην Αθήνα, μπροστά στο υπουργείο Βιομηχανίας. Την ίδια περίοδο, οι εργάτριες της ΣΕΞ ΑΠΗΛ συνεχίζουν σε καθημερινή σχεδόν βάση τις κινητοποιήσεις τους, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και πέντε μέρες πριν την οριστική απόφαση της κυβέρνησης για τον Σκαραμαγκά, ο Περατικός ανακοινώνει αιφνιδιαστικά το κλείσιμο του Ναυπηγείου Ελευσίνας!Οι ιδιωτικοποιήσεις αποδεικνύονται πια στην πράξη σαν μια "λέσχη απάτης",καταγγέλλει το ΚΚΕ και καλεί σε ένταση της πάλης για δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.Το αίτημα αυτό προβάλλεται αρχικά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ναυπηγείου της Ελευσίνας και στηρίζεται με ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης. Γρήγορα όμως η πλειοψηφία του σωματείου αναπροσαρμόζει την ταχτική της και αποδέχεται την κυβερνητική απόφαση, που έθεσε το ναυπηγείο σε εκκαθάριση εν λειτουργία και σε αναζήτηση ταυτόχρονα νέου Περατικού!

Στις 23 του μήνα, σκάει μια βόμβα πολλών πολιτικών μεγατόνων. Ο μέχρι χθες συνδαιτυμόνας της κυβέρνησης, ο Περατικός, δίνει στη δημοσιότητα ογκώδη φάκελο με ιδιαίτερα αποκαλυπτικά στοιχεία για πλευρές των στενών του σχέσεων που διατηρούσε με κυβερνητικά στελέχη.

Στις 20 Αυγούστου, ο όμιλος Αργυρού κλείνει και τα "Κλωστήρια Φιλιατών"! Οι εργάτες της ΡΟΚΑ συνεχίζουν με νέες κινητοποιήσεις και καταγγέλλουν την εξαπάτηση που δέχτηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας, η οποία πήρε πίσω τα όσα έταξε για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Στις 30 του μήνα, απεργούν και πάλι οι οικοδόμοι, αυτή τη φορά ενάντια στην αποικιοκρατική σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με τη ΧΟΦΤΙΧ για το αεροδρόμιο των Σπάτων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Συνεχίζονται και το Σεπτέμβρη οι αγώνες των εργαζομένων στα κλειστά εργοστάσια. Στου Μαξίμου, διαδηλώνουν στις 5 του μήνα οι εργάτες του Σκαραμαγκά, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απορρίπτει για μια ακόμα φορά την πρόταση της ΕΣΑΚ για αγωνιστικό πρόγραμμα και αποφασίζει "εντατικοποίηση του διαλόγου"! Στις 7/9 ναυαγεί οριστικά η "λύση" Καλογερίδη για τον Σκαραμαγκά και μπαίνουν μπροστά τα σενάρια του 51-49%.

Στις 8 Σεπτέμβρη, οι απολυμένοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που προσπαθούν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζονται σαν "εχθρός λαός" και χτυπιούνται βάναυσα από τα ΜΑΤ!

Το βράδυ της 15ης Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση με τη συνδρομή της πλειοψηφίας της "Τρίαινας" και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ καταλήγει στην τυχάρπαστη "λύση" του 51-49% για τον Σκαραμαγκά.

Στις 21 του μήνα, τα ΜΑΤ χτυπάνε και στη Λάρισα τους άνεργους της ΡΟΚΑ! Στις 27/9 απεργούν ξανά οι οικοδόμοι.Την ίδια μέρα, απεργιακές κινητοποιήσεις ξετυλίγονται στο Αγρίνιο,στη Ζάκυνθο,στη Λευκάδα,στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη.Παναττικό συλλαλητήριο γίνεται την επομένη.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Διαδήλωση στην Αθήνα πραγματοποιούν στις 3 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι από τα κλειστά εργοστάσια των κλάδων ένδυσης. Δυο μέρες μετά, οι εργαζόμενοι της Πάτρας με νέο συλλαλητήριο ζητάνε μέτρα κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης. Στις 6 του μήνα αρχίζει, με πολλαπλά προβλήματα και έντονα τα στοιχεία της νόθευσης των συσχετισμών, το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.Το συνέδριο έληξε χωρίς αποφάσεις!

Στις 10 Οκτώβρη, οι εργάτες και οι άνεργοι της Ζώνης χτυπιούνται άγρια έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία! Αντιδρούν με μεγάλη νυχτερινή πορεία στον Πειραιά και νέα συγκέντρωση την επομένη το πρωί, η οποία ξαναχτυπιέται! Η θύελλα των αντιδράσεων πήρε την πιο οργανωμένη και μαζική μορφή της σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο κατά της βίας και του αυταρχισμού. Οι εργάτες και οι άνεργοι της Ζώνης συνεχίζουν το αγώνα τους με τριήμερο αποκλεισμό του ΟΛΠ.

Στις 19 Οκτώβρη, οι κλάδοι ένδυσης αντιδρούν με 24ωρη πανελλαδική απεργία στον αφανισμό του κλάδου. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη γίνεται πανεργατικό συλλαλητήριο.

Ο μήνας κλείνει με το μεγάλο κοινό συλλαλητήριο εργαζομένων και συνταξιούχων στην Αθήνα.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

Με πανναυτεργατική συγκέντρωση που οργανώνουν οχτώ ναυτεργατικά σωματεία στην Ακτή Μιαούλη, αρχίζει ο Νοέμβρης.

Στις 11/11, νέα κινητοποίηση στη Ζώνη υποχρεώνει τους συναρμόδιους υπουργούς να καθίσουν να συζητήσουν το πρόβλημα σε κοινή σύσκεψη. Τέσσερις μέρες αργότερα, ανακοίνωσαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στις 15 του μήνα, οι οικοδόμοι απεργούν και ο υπουργός Εργασίας κρίνει σκόπιμο να αποπέμψει, ουσιαστικά, την αντιπροσωπεία τους από το γραφείο του. Η απάντηση δόθηκε επί τόπου με παράταση της απεργίας για 24 ακόμα ώρες και νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Τζουμάκας υποχρεώθηκε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Στις 23/10 πραγματοποιείται κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ,όπου οι ταξικές δυνάμεις δίνουν το τόνο. Στις 28 του μήνα, το ΕΚ Πειραιά μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Βιοτεχνών και Εμπόρων οργανώνουν παμπειραϊκό συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα, ξεκινά πολυήμερη και αποτελεσματική κινητοποίηση έξω από τον Οίκο του Ναύτου, κατά της απόπειρας του ΥΕΝ για περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτικών.

Στις 28 του μήνα, άρχισε το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ,το οποίο έληξε με απλή καταμέτρηση κουκιών.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

Οριστικοποιείται στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη το ξεπούλημα των "Τσιμέντων Χαλκίδας",αλλά και των μεταλλείων πρώην Σκαλιστήρη.

Στις 7 του μήνα, στην Αθήνα, πραγματοποιείται υπό βροχή ένα μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων.

Την επομένη, πραγματοποιείται πανευβοϊκή στάση εργασίας ενάντια στη βιομηχανική ερήμωση και στην εκτεταμένη ανεργία. Με ανάλογο περιεχόμενο στις 12 του μήνα, γίνεται συλλαλητήριο στην Πάτρα.Συλλαλητήριο οργανώνει και στην Αθήνα στις 19 του μηνός η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, ενώ στη Βουλή ψηφίζεται ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός. Τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της χώρας. Στις 22/12 στο Βόλο κλείνει αιφνιδιαστικά ένα ακόμα εργοστάσιο, η ΠΡΙΜΕΡΑ...

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι εργάτες του Σκαραμαγκά έξω από τη Βουλή διαδηλώνουν κατά του

Οι εργάτες του Σκαραμαγκά έξω από τη Βουλή διαδηλώνουν κατά του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων. Λίγο αργότερα ο αγώνας τους προδόθηκε από τα "μέσα"

Το "κράτος του νόμου" και του αστυνόμου χτύπησε ανελέητα τους άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Οι μαύρες σημαίες της ανεργίας έκαναν ξανά και ξανά την εμφάνισή τους στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα. Στη φωτογραφία, οι απολυμένοι εργάτες από τα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ που έκλεισε ο όμιλος Αργυρού

Συνεχής ήταν η μαχητική αγωνιστική παρουσία των οικοδόμων και το 1995. Συγκεκριμένα και τα αποτελέσματα του αγώνα τους

Η παράταση του διαχρονικού μαρτυρίου της λιτότητας, η παραπέρα επέκταση της ανεργίας μαζί με τη λεγόμενη "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων, τα "λουκέτα" σε μια σειρά εργοστάσια, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων παρά την εξόφθαλμη πια χρεοκοπία της πολιτικής που παραδίδει στους κομπιναδόρους της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" τους μοχλούς βασικών κλάδων στρατηγικής σημασίας, σημάδεψαν το "εργατικό" 1995.

Ταυτόχρονα, όμως, ξεδιπλώθηκε πιο αισθητά τη χρονιά που πέρασε η αντίσταση των εργαζομένων σ' αυτή την πολιτική. Εντατικοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες συντονισμού της δράσης από τα κάτω. Πήρε πιο συγκροτημένη μορφή το κίνημα κατά της ανεργίας και της αποδιοργάνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, παρά το γεγονός ότι η κυριαρχία των δυνάμεων του συμβιβασμού και της συναίνεσης στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, παραμένει το μεγάλο"βαρίδι" στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του κινήματος σε επίπεδο αντάξιο με αυτό της όξυνσης τω προβλημάτων.

Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν σ' αυτά τα μέτωπα, ξεχώρισαν οι κινητοποιήσεις των οικοδόμων, των εργαζομένων και των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά - Περάματος, των ναυτεργατών, των εργατών που έχασαν τη δουλιά τους, σε μια σειρά από επιχειρήσεις που έβαλαν αιφνιδιαστικά "λουκέτο", καθώς και σε πόλεις που μεταβάλλονται σε παραγωγικοί έρημοι.Μαχητική ήταν σε πρώτη φάση και η αντίδραση των εργαζομένων σταΝαυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας στις απόπειρες ιδιωτικοποίησης και στα Πε(ι)ρατικά παιχνίδια, για να χτυπηθούν όμως στη συνέχεια από τα "μέσα".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ