ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανατροπές στην Ασφάλιση με το «έμπα» της νέας χρονιάς

Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση συντάξεων και εφάπαξ από την εφαρμογή παλιότερων νόμων

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Επώδυνα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων τίθενται σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2015, με βάση παλαιότερους ψηφισμένους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ετσι, μεταξύ άλλων, από το νέο χρόνο επίκεινται μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ και μερίσματα, καθώς και αυξήσεις στα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους. Μεταξύ άλλων αναμένονται:

1. Νέος αρνητικός τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης, που ουσιαστικά συνιστά τη σταδιακή μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό βοήθημα, ανοίγοντας το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παίξουν το ρόλο του πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος - για όσους βέβαια έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Πρόκειται για μια καίρια αλλαγή, που προβλέπεται στο νόμο 3863/2010 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη) και αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1/1/2015 και μετά.

Για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων και έως ότου εφαρμοστεί ένα ενιαίο σύστημα με βασική και αναλογική σύνταξη, θα ισχύσει μεικτό σύστημα. Για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 θα εφαρμόζεται ο παλαιός υπολογισμός. Για τα χρόνια μετά την 1η Γενάρη 2011, η σύνταξη θα αποτελεί άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης.

Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά θα είναι μέχρι 360 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια που έχουν διανυθεί μετά το 2010), ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και το μισθό. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική σύνταξη που θα λάβει ο νέος συνταξιούχος θα είναι μικρότερη απ' αυτή που προβλέπονταν με το παλιό σύστημα πριν ψηφιστεί ο νόμος 3863.

2. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Πρόκειται για εφαρμογή του νόμου 2458/1997 που άρχισε να εφαρμόζεται το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2026 με -4% κάθε χρόνο.

3. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των λεγόμενων ειδικών Ταμείων. Οι διατάξεις αυτές προβλέπονται στον νόμο 3029/2002 (νόμος Ρέππα). Το ποσοστό αναπλήρωσης έχει αρχίσει να μειώνεται από το 2008, κάθε χρόνο, για τους αποχωρούντες μετά την ημερομηνία αυτή. Και με το μέτρο αυτό μειώνονται οι συντάξεις.

4. Εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε με μείωση 5,2% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις του ΕΤΕΑ, τον Ιούλη του 2014, για πρώτη φορά. Για τη νέα χρονιά, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και νέα μείωση, κοντά στο 10%, καθώς κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα, το Ταμείο πρέπει να αναπροσαρμόζει τις παροχές του. Αρα οι μειώσεις θα είναι διαρκείς με δεδομένη τη δεινή κατάσταση των επικουρικών ταμείων.

Ουσιαστικά, μιλάμε για «στραγγάλισμα» των Ταμείων και των ασφαλισμένων μέσω της σχετικής ρήτρας με δεδομένη τη λεηλασία και το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς - ψίχουλα. Εκφράζονται, επίσης, βάσιμοι φόβοι ότι μετά τα επικουρικά ταμεία η ρήτρα με ό,τι αυτή συνεπάγεται θα εφαρμοστεί και στα Ταμεία των κύριων συντάξεων.

5. Δυσμενείς αλλαγές στα εφάπαξ. Δύο διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού του εφάπαξ θα ισχύουν παράλληλα εντός του 2015 στο Δημόσιο. Για όσους υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 και θα λάβουν την παροχή εντός του επομένου έτους, θα χρυσωθεί κάπως το χάπι της μείωσης σε σχέση με τα επίπεδα αυτών που θα λάβουν μετά από αυτή την ημερομηνία, ενώ φυσικά είναι και αυτά κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με αυτά που δίνονταν παλαιότερα.

Ωστόσο, όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά, θα δουν το εφάπαξ τους να υπολογίζεται, από τον Απρίλη του 2015 και μετά, με βάση ένα νέο μαθηματικό τύπο, ο οποίος όμως δεν είναι ακόμη γνωστός. Τα πιθανότερα τρία σενάρια συγκλίνουν σε μειώσεις που θα ανέλθουν έως και 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα αποθεματικά για το εφάπαξ είναι χρήματα που προέρχονται από κρατήσεις χρόνων που κατέβαλλαν οι εργαζόμενοι, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τα αποθεματικά είτε λεηλατήθηκαν (χρηματιστήριο), είτε αποδόθηκαν με πολλαπλούς τρόπους στο κεφάλαιο.

6. Ο νέος αρνητικός «μαθηματικός τύπος» θα διευρυνθεί από το 2015 και στους φορείς Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα, αλλά και στα μετοχικά ταμεία του Δημοσίου, συμπαρασύροντας στις μειώσεις και τα μερίσματα.

7. Αύξηση του ορίου ηλικίας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ με 10.500 ημέρες Ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οσοι ασφαλισμένοι θεμελιώσουν δικαίωμα τη νέα χρονιά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 60. Για τα 10.500 μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλασματικοί χρόνοι, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα 7.500 βαρέα ένσημα (δε γίνεται εξαγορά, η οποία βέβαια έχει υψηλό κόστος). Καταλαβαίνουμε εδώ πόσες κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, παγιδεύονται στην αντιασφαλιστική «μέγγενη» αλλά και για πόσες χιλιάδες αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καθιστώντας τη συνταξιοδότηση πάρα πολύ δύσκολη με δεδομένη την ανεργία, ιδιαίτερα σε αυτές τις ηλικίες.

8. Αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών στο ΙΚΑ, που έχουν 10.000 μέρες Ασφάλισης. Για το 2015 απαιτούνται 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 61ο έτος για μειωμένη σύνταξη. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη παραμένει στο 62ο έτος. Εδώ χωρίς υπερβολή μιλάμε για την «εξόντωση» των γυναικών καθώς από τα 33 χρόνια ασφάλισης (10.000 ένσημα) απαιτούνται 12.000 ένσημα (40 χρόνια υπηρεσίας) κάτι σχεδόν αδύνατον με δεδομένη την υψηλή ανεργία και την υποαπασχόληση που «θερίζουν» τις γυναίκες.

9. Αύξηση χρόνου Ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας των ενστόλων. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ένστολοι που θα θεμελιώσουν δικαίωμα, συμπληρώνοντας 24 χρόνια και 6 μήνες πραγματική Ασφάλιση, το 2015 δικαιούνται πλήρη σύνταξη είτε συμπληρώνοντας το 60ό έτος, είτε με συνολικά 40 έτη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στα 40 έτη μπορούν να προσμετρηθούν ο πραγματικός χρόνος Ασφάλισης, ο πλασματικός του στρατού, καθώς και η πλασματική 5ετία. Ουσιαστικά, μιλάμε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ενστόλων.


Πάλη και ψήφο για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα

Από τις επώδυνες αλλαγές στην Ασφάλιση και τις συντάξεις δεν γλιτώνει κανείς. Κυβερνήσεις, ΕΕ, κεφάλαιο αντιμετωπίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση σαν «κόστος» από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν. Οι ανατροπές δεν περιορίζονται μόνο στο συνταξιοδοτικό, αλλά και στο μισθολογικό, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την Πρόνοια. Επιδιώκουν να μετακυλήσουν το κόστος και την ευθύνη στις πλάτες των ασφαλισμένων, που έχουν ήδη πληρώσει γι' αυτά, μέσα από τη φορολογία και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι όλες οι ανατροπές που καταγράφει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» προωθούνται από ήδη ψηφισμένους νόμους, που σημαίνει ότι ακόμα και αν σταματήσει εδώ η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ακόμα δηλαδή κι αν δεν ψηφιστεί κανένας άλλος νόμος, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να μετρούν απώλειες, από την εφαρμογή παλιότερων νόμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να γίνει κυβέρνηση, όχι μόνο δεν υπόσχεται να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας τουλάχιστον πενταετίας, αλλά δεν υπόσχεται ούτε να αναστείλει τις αρνητικές συνέπειες από τις διατάξεις των νόμων που τώρα μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή.

Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση γίνονται στη βάση κατευθύνσεων της ΕΕ που εφαρμόζουν όλα τα κράτη - μέλη, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα κυβερνάει και με ποιο μείγμα διαχείρισης. Στα συρτάρια της επόμενης κυβέρνησης, όποια κι αν είναι αυτή, βρίσκεται η μελέτη του ΚΕΠΕ, που εξειδικεύει παραπέρα αυτές τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, για την ολοκλήρωση του συστήματος των «τριών πυλώνων» στην Ασφάλιση («εθνική σύνταξη», επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική ασφάλιση). Ανάμεσα στα άλλα, προτείνεται η αύξηση στα 6.000 (από 4.500 σήμερα) των ενσήμων που απαιτούνται για να θεμελιώσει κανείς συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους γεννημένους μετά το 1970, δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη ποτέ, υπολογίζοντας τη μεγάλη ανεργία και την έκταση που έχουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, κύρια στους νέους.

Η τάση είναι δεδομένη και μπορεί να αντιστραφεί μόνο με την οργανωμένη παρέμβαση του λαού. Αυτό προϋποθέτει ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που υπερασπίστηκε διαχρονικά και αταλάντευτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, που παλεύει για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η ενίσχυση του ΚΚΕ και στις επικείμενες εκλογές θα είναι συμβολή στον αγώνα ασφαλισμένων και συνταξιούχων να ανακόψουν την επίθεση σε βάρος τους και με την πάλη τους να ανοίξουν δρόμους για Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων και αναγκών τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org