ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή

Το πρωί της Κυριακής ορκίστηκε η νέα δημοτική αρχή Καισαριανής, ο κομμουνιστής Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Το «παρών» έδωσαν δεκάδες κάτοικοι της πόλης, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, μαζικών οργανώσεων, άνθρωποι του πολιτισμού. Επίσης, οι κομμουνιστές Δήμαρχοι της Πετρούπολης και Χαϊδαρίου Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος, όπως και ο επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής. Εκ μέρους του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

Ο Ηλίας Σταμέλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η Λαϊκή Συσπείρωση αναλαμβάνει τη διοίκηση του δήμου σε μία περίοδο όπου η επίθεση της κυβέρνησης, τα μέτρα που έχει πάρει για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε βάρος των εργαζομένων έχουν επιδεινώσει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας προεκλογικής περιόδου όπου τα κόμματα που φαίνονται ως βασικοί διεκδικητές της κυβέρνησης δεν αμφισβητούν τη μήτρα της πολιτικής που έχει φέρει σε αυτήν τη θέση τα λαϊκά στρώματα, δηλαδή την πολιτική της ΕΕ και της ανάπτυξης με επίκεντρο τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, που προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών δομών στην Τοπική Διοίκηση, στραγγαλίζει τα οικονομικά τους, προωθεί την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα».


Ο Ηλίας Σταμέλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου, με στόχο τη μείωση των ανταποδοτικών τελών και με σκοπό την κατάργησή τους. Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοτικών επενδύσεων αλλά και την αξιοποίηση των κονδυλίων για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, που να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές, προνοιακές και πολιτιστικές ανάγκες, για έργα αντισεισμικής - αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκονται όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών της πόλης μας. Ιδιαίτερα τα επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων.

Ο δήμος και οι υπηρεσίες του ασφυκτιούν από την έλλειψη προσωπικού, βασικές κοινωνικές δομές απειλούνται με συρρίκνωση και κλείσιμο ή σπρώχνονται στην ιδιωτικοποίηση. Μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο, τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συναντήσεις με τους μαζικούς φορείς θα δώσουμε αναλυτική εικόνα των προβλημάτων αλλά και το σχέδιό μας για τη διεκδίκηση λύσεων με βάση τις διακηρύξεις μας».

Ολοκληρώνοντας ο Ηλ. Σταμέλος τόνισε ότι στόχος είναι: «Να αποτελέσει ο δήμος στήριγμα στην πάλη του λαού για να ανατρέψει αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές, ανεξάρτητα από τον διαχειριστή τους, να διεκδικήσουμε λύσεις για τα επείγοντα προβλήματά του με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες του».


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Αρωγός στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Προσπάθεια ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων καταβάλλει η διοίκηση του δήμου

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής Πάτρας να στηρίξει, μέσα στις σημερινές ασφυκτικές συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, τη λαϊκή οικογένεια που υποφέρει, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του δήμου για το νέο έτος, που ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η χρηματοδότηση προς το δήμο από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι 23,5 εκατομμύρια ευρώ και ποσοστό 23,5 %, όταν πριν από λίγα χρόνια η σχετική αναλογία ήταν 60%. Σήμερα τα 75,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 76,5% προέρχονται από τέλη, δηλαδή επιπλέον φόρο που πληρώνουν οι δημότες. Εισηγούμενος το θέμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, σημείωσε ότι «οι πόροι είναι χρήματα που έχει ήδη πληρώσει ο λαός, από την άμεση και έμμεση φορολογία και υποχρεούται το κράτος να τα επιστρέψει μέσω υπηρεσιών και έργων. Αυτό, όχι απλά δεν το κάνει, αντίθετα δεν επιστρέφει ακόμα και τα παρακρατηθέντα. Αρα το οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Διοίκησης που προκύπτει από τα δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού είναι πρωτίστως πολιτικό, είναι θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογής δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί. Αναδιανέμεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι υπέρ του κεφαλαίου».

Στο σημείο αυτό, ο Π. Μελάς ανέδειξε τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) που αποτυπώνονται και στην ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που δέχονται ως τετελεσμένο γεγονός τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων από τη φοροληστεία του λαού. «Κινούνται στη γραμμή προσαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2015 - 2018 σαν βασικό κρατικό εργαλείο των αντιδραστικών αλλαγών, όπως αυτές προωθούνται με τον "Καλλικράτη", με δραστικές περικοπές στις δομές και τη λειτουργία των Δήμων», σημείωσε. Στην πολιτική αυτή συνέβαλαν και οι προηγούμενες διοικήσεις στο δήμο Πάτρας, οι οποίες, αντί να διεκδικήσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και έργων, προχώρησαν σε μεγάλο δανεισμό από τις τράπεζες, ύψους 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, επιπλέον πάγωσαν τα δάνεια πληρώνοντας μόνο τοκοχρεολύσια με ρυθμίσεις. Στο σημείο αυτό ο Π. Μελάς κάλεσε το λαό «να διεκδικήσει τη διαγραφή των δανείων και αποπληρωμή τους από το κράτος από αυτά που έχουν παρακρατήσει με τη φοροληστεία του λαού μας».

Αναφερόμενος στο τι έκανε μέχρι σήμερα η σημερινή Δημοτική Αρχή Πάτρας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, υπογράμμισε:

  • Αρνηθήκαμε να δώσουμε τα στοιχεία των εργαζομένων συμβασιούχων ΙΔΑΧ, να συναινέσουμε στις απολύσεις τους.
  • Καταργήσαμε το φορομπηχτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος με το άνοιγμα των σχολείων για την ομαλή λειτουργία και κάλυψη των βασικών λειτουργικών αναγκών.
  • Στους παιδικούς σταθμούς καταργήσαμε τα τροφεία σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και δημιουργήσαμε νέα τμήματα, παίρνοντας περισσότερα παιδιά.
  • Στο βρεφοκομείο πήραμε περισσότερα παιδιά και δημιουργούμε και νέο τμήμα.
  • Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας κατά 13% στο 80% των κατοίκων του δήμου. Ταυτόχρονα, καθιερώσαμε νέο συντελεστή 4 ευρώ ανά τ.μ. για πάνω από 750 τ.μ. Εχουμε δεσμευτεί να φτιαχτεί μελετητική επιτροπή με σκοπό να κάνει πιο δίκαιη κατανομή με τη δημιουργία ζωνών με κοινωνικά - ταξικά κριτήρια.
  • Αποτρέψαμε την κατασκευή ενός πανάκριβου εργοστάσιου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που θα επιβάρυνε το λαό 200 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25ετίας.
  • Στα τέλη κοινοχρήστων χώρων κάναμε μειώσεις και ταυτόχρονα καθιερώσαμε νέο συντελεστή για την εκμετάλλευση του νερού, που αφορά την εκμετάλλευση πηγών και βιομηχανιών εμφιάλωσης.
  • Στη ΔΕΥΑΠ προχωρήσαμε σε μείωση 25% στην τιμή του νερού στο Δήμο. Εναντιωθήκαμε στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πείρου - Παραπείρου.
Ενίσχυση υποδομών για τη λαϊκή οικογένεια

Ο Π. Μελάς συμπλήρωσε ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού να ενισχύσει υποδομές που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια. Συγκεκριμένα, προσανατολίζεται σε αύξηση κατά 10% του ποσού του κοινωνικού οργανισμού του δήμου για τη στήριξη του λαού σε ζητήματα σίτισης, στέγασης. Σε εξασφάλιση της σίτισης στα παιδιά που υποσιτίζονται, στη δημιουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου που ξεκινά άμεσα, στην αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων λαϊκών συνοικιών για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε σχολεία, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, στην καθαριότητα και στους ελεύθερους χώρους.

Τέλος, ο Π. Μελάς κατέγραψε τις προθέσεις της διοίκησης να αποτραπεί η συρρίκνωση και κατάργηση υπηρεσιών του Δήμου, να στηριχθεί ο αγώνας των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία, να μην εκχωρηθούν δράσεις μέσω ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ και να μην ανανεωθούν οι υπάρχουσες τέτοιες συμβάσεις, να διεκδικήσει έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας και τα παρακρατημένα όλων των προηγούμενων ετών.

«Είμαστε αρωγοί στην πάλη του οργανωμένου λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της εξουσίας του κεφαλαίου και στα κόμματα που πιστά την υπηρετούν. Μόνο με τέτοιους όρους κινήματος μπορούν να αποσπαστούν μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα», κατέληξε ο Π. Μελάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ