ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Κλιμακώνουν και συντονίζουν τη δράση τους
  • Συνάντηση Πανελλαδικού Συντονιστικού την Κυριακή
  • Πολύμορφες κινητοποιήσεις και χτες

Νάουσα
Νάουσα
«Λουκέτο» στα σχολεία της χώρας έβαλαν χτες οι μαθητές δίνοντας το δικό τους τόνο στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ την πάλη για το σχολείο που δικαιούνται συνεχίζουν να τη δίνουν πολύμορφα σε όλη τη χώρα με συνεδριάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συντονισμό της δράσης.

Επόμενος σταθμός είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας σε όλα τα Συντονιστικά σε κάθε πόλη και δήμο, σε όλους τους μαθητές και τα σχολεία για συνάντηση Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων στην Γκράβα (Αθήνα), την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Ηδη αποφάσεις για συμμετοχή έχουν πάρει τα Συντονιστικά από: Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αιτωλοακαρνανία, Τούμπα, Αγρίνιο, Εύοσμο, Νάουσα, Καλαμάτα, Πύργο, Σπάρτη, Γιάννενα, Κέρκυρα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλο, Κοζάνη, Ξάνθη, Ορεστιάδα, Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Γκράβα, Μαρούσι, Περιστέρι, Νίκαια, Κορυδαλλό, Λούτσα. Καθώς επίσης και σχολεία, όπως 3ο Λύκειο Φιλαδέλφειας, 3ο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και 7ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λούτσας έκαναν χτες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Φωνάζοντας συνθήματα για την Παιδεία των αναγκών τους, οι μαθητές έφτασαν στο Δημαρχείο όπου, σε μία συμβολική κίνηση, «επέστρεψαν» τα dvd που τους έδωσαν στο σχολείο αντί για βιβλία. Στη Λούτσα, σε κατάληψη βρίσκονται δύο Γυμνάσια και ένα Λύκειο.

Ηγουμενίτσα

Eurokinissi

Ηγουμενίτσα
Ξεκινώντας από τα σχολεία τους από τα Κάτω Πατήσια, οι μαθητές από τα Λύκεια 65ο και 20ό έκαναν χτες πορεία καλώντας σε ξεσηκωμό με σφυρίχτρες και συνθήματα. Περπάτησαν στην Πατησίων, έφτασαν στα Ανω Πατήσια και κατευθύνθηκαν σε άλλα σχολεία της περιοχής (4ο ΕΠΑΛ, 18ο Λύκειο) ξεσηκώνοντας τους συμμαθητές τους να βγουν κι αυτοί στο δρόμο, ρίχνοντας το σύνθημα για καταλήψεις και ξεκαθαρίζοντας όλοι μαζί μ' ένα στόμα: «Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, παλεύουν για μόρφωση και κοινωνία άλλη».

Μαθητές από το Λύκειο του Ρέντη, που είναι σε κατάληψη, έκαναν χτες βράδυ συγκέντρωση μαζί με τους γονείς τους στην πλατεία Αγίου Ιωάννη και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Γονείς και εκπαιδευτικοί στη Μεταμόρφωση κάνουν αύριο κατάληψη όλων των σχολείων τις δύο πρώτες ώρες και συγκέντρωση στο Δημαρχείο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ενωση Γονέων Μεταμόρφωσης, ενώ ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και η Δ' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής κήρυξαν τρίωρη στάση εργασίας στα σχολεία της Μεταμόρφωσης τις τρεις πρώτες ώρες.

Σε άλλες πόλεις

«Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών και των εκπαιδευτικών για τη λειτουργία του σχολείου. Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών», απαίτησαν οι μαθητές της Νάουσας, μέσα από το μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες, έχοντας στο πλευρό τους γονείς, εκπαιδευτικούς. Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων Νάουσας, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Οι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καρατάσου και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Λούτσα
Λούτσα
Στην Αλεξανδρούπολη εκατοντάδες μαθητές έκαναν κινητοποίηση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έκαναν μαθητές στην Τρίπολη, αντιδρώντας στην κίνηση της Περιφερειακής Διεύθυνσης να ζητήσει από τους διευθυντές Εκπαίδευσης αναλυτική αναφορά για τα κατειλημμένα σχολεία ρωτώντας ανάμεσα σε άλλα «αν έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας τυχόν υποκινητές των καταλήψεων», αν υπάρχουν φθορές κ.ά.

Μαθητές από το Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας, ζητώντας κονδύλια για την Παιδεία, πήγαν στο Δημαρχείο της Ηγουμενίτσας, όπου κρέμασαν πανό στην είσοδο του κτιρίου και έκαναν συμβολική κατάληψη για δύο ώρες.


Κρούσματα τρομοκρατίας σε Μακεδονία και Θράκη

Συνεχίζονται τα περιστατικά τρομοκράτησης και καταστολής των μαθητικών αγώνων σε διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, με πρωτεργάτες κάποιους διευθυντές σχολείων.

Χτες στην Καβάλα, από το πρωί η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα εμφανής σε όλα τα σχολεία. Στο 7ο Γυμνάσιο, το πρωί οι μαθητές προσπάθησαν να κάνουν συνέλευση για να καθορίσουν αγωνιστικές δράσεις. Εκεί έξω ήταν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας. Από το πρωί, η Ασφάλεια μπήκε και βγήκε αρκετές φορές στο σχολείο. Μετά τη λήξη της περιφρούρησης, προχώρησε στη προσαγωγή 2 μελών της ΚΝΕ.

Στην Ξάνθη, στο 2ο ΕΠΑΛ, από το πρωί περίμεναν έξω από το σχολείο 2 αυτοκίνητα της αστυνομίας, ένα της ΟΠΚΕ και 15 άτομα αστυνομικοί και ασφαλίτες, ένστολοι και με πολιτικά, οι οποίοι τρομοκρατούσαν τους μαθητές πως αν τελικά αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αποχή θα έρθει ο εισαγγελέας και θα έχουν κυρώσεις.

Στην Κοζάνη, στο 4ο Γυμνάσιο οι μαθητές προσπάθησαν να υλοποιήσουν την απόφαση που είχαν πάρει την Τρίτη και να προχωρήσουν σε κατάληψη. Η διεύθυνση με μερίδα γονιών και εκπαιδευτικών εμπόδισαν όχι μόνο την κατάληψη αλλά και τη συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού. Εξω από το σχολείο, γονιός επιτέθηκε σε μέλος της ΚΝΕ που βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο πανεξόρμησης της οργάνωσης στα σχολεία της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση, οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Με ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ σημειώνουν: «Τα πρόσφατα γεγονότα αναδεικνύουν ποιον πραγματικά φοβάται η άρχουσα τάξη. Τους πονάει όταν η εργατική τάξη και τα παιδιά της παλεύουν οργανωμένα και με αιτήματα που χτυπούν τη ρίζα των προβλημάτων. Γι' αυτό το λόγο και αξιοποιούν όποιο μέσο καταστολής διαθέτουν. Αυτοί που σήμερα "πασχίζουν να νουθετήσουν" τους μαθητές για να μην αγωνίζονται είναι οι ίδιοι που σε λίγο καιρό θα ψηφίσουν να νομιμοποιηθούν τα ναρκωτικά. Είναι αυτοί και η πολιτική τους που ξεζουμίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, με τα χαράτσια, τα δίδακτρα στα φροντιστήρια, τις φωτοτυπίες και πάει λέγοντας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δηλώνουν απερίφραστα πως η επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού και της νεολαίας θα βρει απέναντι της το τείχος της οργανωμένης, ανυποχώρητης, αποφασιστικής αντεπίθεσης με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org