ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Σήμερα και αύριο σε «Intrum», «doValue» και «Cepal»

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη σε γραφεία εταιρειών που «τρέχουν» πλειστηριασμούς στην Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στην «Intrum», στην «doValue» και στη «Cepal», από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους μαζικούς φορείς. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, με αιτήματα για αναστολή πλειστηριασμών, καθολική προστασία της λαϊκής στέγης, ευνοϊκές ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές, διαγραφή τόκων και επιτοκίων, «κούρεμα» κεφαλαίου, δόσεις με βάση τις δυνατότητες των οφειλετών.

Οπως αναφέρει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, «οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις επιστρέφουν μετά τη διακοπή του Αυγούστου. Πάνω από 15.000 πλειστηριασμοί μέχρι τέλος του χρόνου και χιλιάδες εξώσεις λαϊκών οικογενειών από τα σπίτια τους είναι το ζοφερό άμεσο μέλλον που έχουν διαμορφώσει οι τράπεζες, με όχημα τους νόμους των κυβερνήσεων. Για να γίνει πράξη το σύνθημα "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη" χρειάζεται το κάθε σωματείο και η κάθε γειτονιά να γίνουν κάστρα του αγώνα για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, για την αντίσταση στην άλωση των γειτονιών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σήμερα στην «Intrum» (λεωφόρος Μεσογείων 109) στις 10 π.μ. πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις για δύο περιπτώσεις πλειστηριασμών: Μίας εργαζόμενης στον δήμο Ηλιούπολης και ενός επαγγελματία ξυλουργού. Για την πρώτη απευθύνουν κάλεσμα το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, ενώ για τη δεύτερη η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης έχει κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και έχει ορίσει ραντεβού στις 9.10 π.μ. έξω από το δημαρχείο, όπου θα υπάρχει πούλμαν για τη μετάβαση στα γραφεία της «Intrum».

Η ΟΒΣΑ αναφέρει ότι η κινητοποίηση αφορά την αποτροπή ενός ακόμα πλειστηριασμού σπιτιού συναδέλφου, «του Γιάννη Προμπονά, επαγγελματία ξυλουργού και μέλους του ΔΣ της ΟΒΣΑ και του προεδρείου της, ο οποίος εξυπηρετούσε κανονικά τα δάνειά του μέχρι που ένα "κανόνι" από μια μεγάλη δουλειά που είχε πάρει, και στη συνέχεια η οικονομική κρίση, του αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση των δανείων που είχε λάβει».

Επίσης σήμερα, στις 12 μ., θα γίνει κινητοποίηση στην «doValue» (ραντεβού στις 11.30 π.μ. στον σταθμό ΗΣΑΠ «Καλλιθέα») για έναν αγρότη από τον Πύργο και για εργαζόμενους από γειτονιές της Αθήνας.

Αύριο θα γίνει νέα κινητοποίηση στη «Cepal» στις 10 π.μ. (σταθμός «Συγγρού - Φιξ», πεζόδρομος Κουκακίου), για περιπτώσεις επαγγελματιών και εργαζομένων από Αθήνα και Βοιωτία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΜΕΡΙΜΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Παραμένουν απλήρωτοι, νέα αγωνιστική παρέμβαση στην Αθήνα

Σε νέα διαμαρτυρία - μετά από αυτή που πραγματοποίησαν τον περασμένο Ιούλη - στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού ιδρύματος Ατόμων με Αναπηρία «Η Μέριμνα» της Πάτρας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες (Ιούλη, Αύγουστο) ενώ ήδη «τρέχει» ο Σεπτέμβρης.

Η επανέναρξη της λειτουργίας του χώρου από την Παρασκευή, ο οποίος κατά την προηγούμενη περίοδο φιλοξένησε 94 παιδιά με ειδικές ανάγκες, βρήκε τους εργαζομένους του στην ίδια θέση όπως στα τέλη Ιούλη, όταν το ίδρυμα έκλεισε για το καλοκαίρι, δηλαδή απλήρωτους για δύο μήνες και πλέον τρεις, παρά τις δεσμεύσεις για έκτακτη χρηματοδότηση προς αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών.

Αντιθέτως, καταβλήθηκαν μόνο οι μισθοί του Ιούνη (στα τέλη Ιούλη) και το επίδομα αδείας, χωρίς καμιά αναφορά από πλευράς διοίκησης της «Μέριμνας» για το τι μέλλει γενέσθαι με τα οφειλόμενα.

Οπως εξηγεί ο Νίκος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στον χώρο, από το σύνολο των 55 εργαζομένων στο ίδρυμα μέχρι το τέλος της προηγούμενης περιόδου, η κατάσταση για τους 25 είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιούλη, έμειναν απλήρωτοι για τον τελευταίο μήνα και σήμερα είναι άνεργοι, μη μπορώντας να ενταχθούν ούτε στο επίδομα ανεργίας, που προβλέπει επιδότηση από τους 17 μήνες ανεργίας και μετά.

Παράλληλα, και ενώ οι προκηρύξεις για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου «τρέχουν», οι τελευταίοι δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να επαναπροσληφθούν.

Με βάση τα παραπάνω, αύριο θα πραγματοποιηθεί η νέα παρέμβαση στο υπουργείο από κοινού, με το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τη δημοτική αρχή.

«Σκοπός είναι να βρεθεί άμεσα λύση για τους εργαζόμενους, να δοθεί χρηματοδότηση εδώ και τώρα για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα στον χώρο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, για να προσθέσει:

«Η παρέμβασή θα αφορά και τη συνολικότερη κατάσταση που επικρατεί στα προνοιακά ιδρύματα στην πόλη μας, όπου επίσης υπάρχουν προβλήματα. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις ανάγκες, όχι να τις απεμπολεί».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σοβαρός τραυματισμός λιμενικού

Τον σοβαρό τραυματισμό ενός λιμενικού προκάλεσε η πτώση μεγάλης σιδερένιας καγκελόπορτας, στο λιμάνι του Αργοστολίου, χτες το απόγευμα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο λιμενικός προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα στο σημείο όπου δένουν τα φέριμποτ που εκτελούν τα δρομολόγια Αργοστόλι - Ληξούρι, όταν αυτή κατέπεσε και τον πλάκωσε. Μάλιστα, η καγκελόπορτα σταμάτησε στο πίσω μέρος του οχήματος του Λιμενικού, ενώ τον τραυματία βοήθησε κόσμος που διερχόταν από το σημείο, για να διακομιστεί εν συνεχεία με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου.

Στο σημείο βρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σπύρος Καμπίτσης, ο οποίος ζήτησε να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες από το σημείο, η πόρτα δεν είχε φρένο, ενώ ενδέχεται να μην είχε ασφάλεια πίσω από τις ράγες που είναι τοποθετημένες στο έδαφος και τη στηρίζουν, με αποτέλεσμα να «εκτροχιαστεί» και να πέσει πάνω στον άτυχο λιμενικό.

Χτύπησε και ναυτεργάτης

Στο μεταξύ, τραυματισμός ενός 57χρονου ναυτεργάτη, μέλους του πληρώματος του Ε/Γ-ΟΓ πλοίου «Κεφαλονιά», της εταιρείας «Levante Ferries», αναφέρθηκε ότι σημειώθηκε το Σάββατο στο λιμάνι του Πόρου.

Ο εργαζόμενος εκτελούσε τα καθήκοντά του στο γκαράζ του πλοίου, όταν γλίστρησε με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο ΓΝ Αργοστολίου, ενώ προανάκριση διεξάγει το Λιμεναρχείο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ξεκινούν οι εκλογές του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σήμερα από στις 12 μ. έως τις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας πραγματοποιούνται οι εκλογές του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων σε Ομοσπονδία και Εργατικό Κέντρο. Στις εκλογές συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ μπαρ, καταλύματα, ζαχαροπλαστεία και κάθε μορφής τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα:

Αύριο, Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη στο Γυμνάσιο Λευκίμμης. Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στη Γουβιά. Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη στον Πέλεκα (Πολιτιστικός Σύλλογος). Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στο Σιδάρι, DIVERSO (έναντι βενζινάδικου). Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στη Μεσογγή, 3 SISTERS, δίπλα στην ακτή Μεσογγής. Τρίτη 12 Σεπτέμβρη στην Αχαράβη στο δημαρχείο. Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο. Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο. Ωρες διεξαγωγής 12 μ. - 7.30 μ.μ.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Να εφαρμοστεί σε κάθε βαπόρι και σε κάθε εταιρεία η ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας

Τη μη τήρηση της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας από τη ναυτιλιακή εταιρεία «Creta Cargo Lines», με αποτέλεσμα να μην έχει καταβάλει τις αυξήσεις για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε τα αναδρομικά της αύξησης από 1/1/2023, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση. Τα παραπάνω προκύπτουν από καταγγελίες ναυτεργατών στα πλοία της συγκεκριμένης εταιρείας. Τα σωματεία τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία, η εταιρεία να καταβάλει άμεσα τα δεδουλευμένα ταυτόχρονα με την αύξηση του 6%.

Περαιτέρω αναφέρουν ότι η αυθαιρεσία της εταιρείας συνεχίζεται καθώς δεν τηρεί ένα ακόμα άρθρο της ΣΣΕ, που ορίζει ότι πρέπει να καταβάλλει μηνιαίο επίδομα ιματισμού στους εργαζόμενους ή να διασφαλίσει η ίδια κατάλληλο ιματισμό και υποδήματα ασφαλείας.

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, με βάση τις καταγγελίες των ναυτεργατών, για την εφαρμογή της ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας και την έγγραφη ενημέρωσή τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο η εκδήλωση για τη βία στους χώρους δουλειάς

Εκδήλωση με θέμα την πολύμορφη βία σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Αντιγόνη Μαυρομάτη, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, η Κωνσταντίνα Τσότρα, ψυχολόγος, και η Χαρά Μαρούλη, δικηγόρος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ