ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΜΘ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Εβρο

INTIME NEWS

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Εβρο
Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Εβρο παρέθεσαν χθες στην Αλεξανδρούπολη ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του Κόμματος και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις παρεμβάσεις τους ο Δ. Κλάδης και ο Σ. Δευτεραίος ανέδειξαν το ότι η καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 930.000 στρέμματα και συνεχίζεται για 17η μέρα αποτελεί άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, καθώς η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης είχε προειδοποιήσει για τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση στα Δασαρχεία, στην Πυροσβεστική, στην Περιφέρεια και στους δήμους, για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας των δασών, για τον αντεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των πυρκαγιών.

Ο Δ. Κλάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές ήταν απασχολημένες με άλλα, "σοβαρότερα" θέματα, με το πώς δηλαδή θα ικανοποιούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και δεν έμεινε χρόνος για να ασχοληθούν με τις ανάγκες του λαού. Βρίσκονταν υπό την επήρεια της "μέθης" για τον νέο σημαντικό ρόλο της περιοχής μας ως στρατιωτικού, ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου. Ρόλος βέβαια που ούτε τα προβλήματα του λαού λύνει, αλλά μας μετατρέπει σε στόχο αντίπαλων δυνάμεων, μεγαλώνοντας και οξύνοντάς τα.

Οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αλεξανδρούπολης, Σ. Δευτεραίος (αριστερά), και στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Δ. Κλάδης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αλεξανδρούπολης, Σ. Δευτεραίος (αριστερά), και στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Δ. Κλάδης, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου
Φαίνεται πλέον με τον πιο τραγικό τρόπο ότι όλα αυτά που διεκδικούσαμε και παλεύαμε αφορούν την ίδια τη ζωή του λαού. Αλλά, βλέπετε, στα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορείς να βάλεις διόδια, θεωρούνται κόστος από το κράτος που βάζει τις ζωές μας και το περιβάλλον στη ζυγαριά με τα κέρδη των ομίλων. Και πώς γίνεται πάντα η πλευρά των κερδών να βαραίνει περισσότερο!».

Ο Σ. Δευτεραίος με τη σειρά του αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στις διεκδικήσεις αντιπυρικού σχεδιασμού, πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αλλά και των δασικών οικοσυστημάτων, επαναφέροντας Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης από το 2018, το 2020 και το 2021.

Συγκεκριμένα, είπε: «Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει καταθέσει Ερωτήσεις για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην πυροπροστασία, και μάλιστα πριν τέσσερα χρόνια επισημαίναμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να προστατευτούν όσοι χώροι έχουν ανάγκη από προστασία, όπως τα πάρκα, το πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο με αδυναμία διαφυγής, τα περιαστικά δάση. Επίσης, το ορεινό δάσος Κίρκης, Αβαντα, Αισύμης, η Μάκρη, τα Δίκελα, η Μεσημβρία, όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις και συγκεντρώνονται χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι, όπως και η περιοχή Λουτρών και Φερών.

Παρ' όλα αυτά, τόσο όλες οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του Δήμου όσο και τα υπόλοιπα εμφανιζόμενα κατά διαστήματα, και συχνά - πυκνά σύντομα εξαφανιζόμενα ή αλληλοπροσαρτώμενα Δημοτικά Σχήματα, για άλλη μια φορά υποστηρίζουν τις διάφορες κυβερνητικές επιλογές, υπερθεματίζουν για ξεχωριστό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το 112 κ.λπ. Παπαγαλίζουν τα γνωστά επιχειρήματα και τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες: Φταίνε οι καύσωνες και η "κλιματική κρίση", οι δυνατοί άνεμοι, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, οι "ασύμμετρες απειλές".

Το πρόβλημα όμως είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία ως εμπορεύματα για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των Κατασκευών, της Ενέργειας, του Τουρισμού κ.λπ. Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας με βάση το "κόστος - όφελος".

Αυτήν την πολιτική ακολουθούν, ακολούθησαν μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης και θα ακολουθήσουν οι συνδυασμοί που ζητούν - ή μάλλον, όπως τους αρέσει να λένε, διεκδικούν - τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

(...) Γι' αυτό έχει τεράστια σημασία το κάλεσμα του ψηφοδελτίου μας, της "Λαϊκής Συσπείρωσης", να οργανωθεί ο λαός και να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα άμεσα, αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής για σπίτια, επαγγελματικές στέγες, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, καλλιέργειες, φυτικό - ζωικό κεφάλαιο και άλλες υποδομές. Για παροχή ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους το έχουν ανάγκη. Για να μπουν εμπόδια σε επιχειρηματικούς ομίλους που βλέπουν "ευκαιρίες μέσα από την καταστροφή"».

ΕΒΡΟΣ
Σε ύφεση ο πύρινος εφιάλτης μετά από 17 μέρες

Συλλαλητήριο από συνδικάτα και φορείς σήμερα στην Αλεξανδρούπολη στις 7 μ.μ.

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο η οποία χτες, Δευτέρα, συνέχισε να καίει για 17η συνεχόμενη μέρα. Χτες το πρωί συνέχιζε να κινείται έρπουσα στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς, ενώ οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή αντιμετωπίζουν τις διάσπαρτες εστίες που έχουν απομείνει.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να σώσουν τη Λευκίμμη, η οποία εκκενώθηκε για ακόμη μία φορά, ενώ το Σάββατο οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος τα μέτρα πρόληψης και τη δασοπυρόσβεση, έχοντας μετατρέψει σε στάχτες πάνω από 935.000 στρέμματα. Σύμφωνα με ανάλυση των νεότερων δορυφορικών δεδομένων της Υπηρεσίας Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2/9) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%), 318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%) και 81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Τα αποκαΐδια των δασών του Εβρου έφτασαν μέχρι και τη Λήμνο, σύμφωνα με τοπικά μέσα, καθώς οι επισκέπτες αντίκρισαν σε παραλίες του νησιού μαύρες κηλίδες και καμένα κομμάτια πεύκων.

Συλλαλητήριο αγώνα και διεκδίκησης σήμερα στην Αλεξανδρούπολη

Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο πάρκο Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη σωματεία και φορείς του Εβρου, με σύνθημα «Δεν πάει άλλο!». Τα σωματεία και οι φορείς, μετά από πλατιά σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη, απευθύνουν κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης όλων των πληγέντων από την καταστροφική φωτιά στον Εβρο.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αλλη μια φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή το βράδυ σε χώρο εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 22.30 στον εργοστασιακό χώρο στην οδό Κερκύρας, σε χώρο περισυλλογής απορριμμάτων και αποβλήτων και ελέγχθηκε τις πρωινές ώρες.

Στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής με ρυπογόνες βιομηχανίες, με την υγειονομική βόμβα της χωματερής της Φυλής, σχεδόν δεν περνά μέρα που να μην ξεσπάει φωτιά σε κάποιο εργοστάσιο ή χώρο αποθήκης και οι κάτοικοι να εισπνέουν τοξικά αέρια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, με τον εφιάλτη ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στη Σταμάτα

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια και οι κάτοικοι ανησύχησαν σε περίπτωση που η φωτιά επεκτεινόταν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην οδό Ευξείνου Πόντου, η φωτιά απείλησε κατοικίες. Με μήνυμα του 112 καλούνταν όσοι βρίσκονταν στην περιοχή να μείνουν σε «ετοιμότητα».

Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 73 πυροσβέστες με 16 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Παράλληλα, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και διακοπές κυκλοφορίας στην περιοχή προχώρησε η αστυνομία.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν κάτοικοι, εθελοντές, μέλη του ΚΚΕ, ενώ σοβαρές ήταν οι καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Διονύσου για την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο των δασών της περιοχής αλλά και για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής. Συγκεκριμένα, την κατάσταση που επικρατεί στο σημείο κατήγγειλε με δήλωσή του ο Τεύκρος Παντελόγλου, υποψήφιος δήμαρχος Διονύσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αναφέρθηκε στην εικόνα των ακαθάριστων οικοπέδων και δασών, των σπασμένων και παρατημένων δέντρων, την οποία συναντά κανείς σε όλο τον δήμο και όχι μόνο στο συγκεκριμένο σημείο. «Ο δήμος είναι εδώ και τέσσερα χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν λεφτά στους εργολάβους και λύση στα προβλήματα να μην υπάρχει», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να πληρώσουν».

Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο κατά τις 4 το απόγευμα, ενώ από την Τροχαία γινόταν γνωστό πως αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός ατόμου ως υπόπτου για εμπρησμό, ενώ έγινε άλλη μια σύλληψη για εμπρησμό σε άλλο περιστατικό στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στη Νέα Μάκρη Αττικής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στάχτη περίπου 50 στρέμματα στον Αγιο Ισίδωρο από πυρκαγιά

Περίπου 50 καμένα στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 11 το πρωί της Κυριακής στην περιοχή Χαροκόπου, κοντά στον οικισμό του Αγιου Ισίδωρου Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την περιοχή κάηκαν δασική έκταση και ελιές, ενώ η πυρκαγιά ήταν ορατή από την περιοχή της Καλαμάτας.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν 34 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, που ευτυχώς κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά άμεσα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ