ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Προβλήματα σε Κέρκυρα και Λαμία

Από το μπουρίνι στην Κέρκυρα
Από το μπουρίνι στην Κέρκυρα
Προβλήματα έχει προκαλέσει στην Κέρκυρα και στη Λαμία η κακοκαιρία που χτυπάει ορισμένες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, την τελευταία στιγμή σώθηκαν πελάτες, εργαζόμενοι και ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, μετά το ισχυρό μεσημεριανό μπουρίνι, όταν δέντρα έπεσαν στην επιχείρηση. Η Πυροσβεστική έφτασε στον χώρο για την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων.

Λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας, 8 πτήσεις δεν προσγειώθηκαν και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις από αυτές μετέβησαν σε κοντινά αεροδρόμια.

Επίσης, στη Λαμία, χτες λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι αυτοκίνητο με 43χρονο οδηγό παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Ξηριά στο χωριό Ροδίτσα. Η ξαφνική νεροποντή που προηγήθηκε φούσκωσε τον χείμαρρο, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μην αντιληφθεί άμεσα τον κίνδυνο και να παρασυρθεί για αρκετά μέτρα. Ο 43χρονος κατάφερε και σκαρφάλωσε μόνος του στην οροφή και οι πυροσβέστες ολοκλήρωσαν τον απεγκλωβισμό του. Για μια ακόμη φορά, ωστόσο, αναδεικνύεται η έλλειψη ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, ενώ η κυβέρνηση αναλώνεται σε συστάσεις «αυτοπροστασίας» με το γνωστό μήνυμα από το 112.

Σύμφωνα με το Εκτακτο Δελτίο που έχει εκδοθεί, σήμερα θα συνεχιστεί η επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως την Τετάρτη και την Πέμπτη. Αναμένονται κατά περιόδους καταιγίδες στην Ηπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στον νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), στην Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Ιδια κατάσταση θα υπάρξει και αύριο Τετάρτη, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7 με 8 μποφόρ.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΦΥΛΗΣ
Τώρα αντιπλημμυρικά μέτρα

Με δεδομένη τη γύμνια του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, και μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Πάρνηθα και την Αττική, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής με ανακοίνωσή της απαιτεί να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να μην υπάρξουν καταστροφές και από πλημμύρες.

Σε αυτή σημειώνει: «Μέσα στον Αύγουστο, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστροφές λαϊκών περιουσιών ανθρώπων του δήμου μας (σπίτια - μαγαζιά), καθώς και με την ανυπολόγιστη καταστροφή δασικών εκτάσεων που παραδόθηκαν στις φλόγες της πυρκαγιάς, αποτέλεσμα της διαχρονικής εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων καθώς και των τοπικών αρχών.

Ο δήμος, η Περιφέρεια και η κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα να πάρουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την Αττική τις επόμενες ώρες για την ασφάλεια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών Χασιά - Πανόραμα - Γεννηματά Ι και ΙΙ - Λεφάντω και συνολικά στον δήμο Φυλής. Οι εκτιμήσεις των μετεωρολόγων τις επόμενες μέρες κάνουν λόγο για μεγάλο όγκο βροχής που θα δεχτεί η Αττική και πρόκειται για νομοτέλεια! Μετά τις πυρκαγιές έρχονται πλημμύρες!

Ο λαός να σταματήσει να πηγαίνει από το 112 της πυρκαγιάς στο 112 της πλημμύρας και να στείλει αυτός το 112 στην εγκληματική πολιτική και σε όσους την υπηρετούν.

Τώρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του δήμου μας!».

Γύμνια ... και για τις πλημμύρες

Την τιμητική τους είχαν αυτές τις μέρες οι έκτακτες συσκέψεις της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού, μετά την έκδοση Εκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων. Μια τέτοια πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια. Αντίστοιχη έγινε στην Περιφέρεια Αττικής υπό τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Tρέχουν μπας και περιορίσουν τις συνέπειες από τη δική τους εγκληματική πολιτική, που φέτος μετράει πάνω από 1 εκατ. στρέμματα καμένα και ετοιμάζεται να μετρήσει πλημμύρες. Ανακοινώνουν έτσι την «κατά προτεραιότητα εκτέλεση έργων καθαρισμού των ρεμάτων» για την «άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές», απογειώνοντας την κοροϊδία, καθότι και αυτά σκοντάφτουν στην πολιτική που ακολουθούν. Η τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών, μαζί με την έλλειψη μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού και μέσων, οδηγεί στην ολοκληρωτική εξάρτηση όλων των αναγκαίων εργασιών από το πότε και αν θα προχωρήσουν οι εργολαβίες.

Τι γίνεται λοιπόν με τις «εργολαβίες» καθαρισμού των ρεμάτων της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής, δύο πολύπαθων Περιφερειακών Ενοτήτων;

Στη Δυτική Αττική, μετά τις εκτεταμένες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον δήμο Μεγαρέων στις 19/5/2021 στα Γεράνεια Ορη, τις πυρκαγιές που έπληξαν τον δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας (και συγκεκριμένα τις Δημοτικές Ενότητες Βιλλίων και Οινόης) από τις 16/8/2021 έως και τις 20/8/2021, από τις οποίες καταστράφηκαν συνολικά 160.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, τις καταστροφικές, ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης και έντασης πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 στη Δυτική Αττική, αλλά και μετά το πέρασμα του ακραίου πλημμυρικού φαινομένου «Μπάλλος» τον Οκτώβρη 2021, η Οικονομική Επιτροπή στις 23/11/2021 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει τις υπηρεσίες «Καθαρισμού ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (2020 - 2022)» με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση έναντι 8.000.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Ακόμα όμως και με τον πακτωλό χρημάτων στους εργολάβους, μέχρι και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα, με τον διαγωνισμό να ακυρώνεται και μετά από 7 οικονομικές επιτροπές να μην προχωρά το αναγκαίο έργο.

Αντίστοιχα στην Ανατολική Αττική, μετά από απόφαση αναστολής του 6ου Κλιμακίου της ΕΑΔΗΣΥ δίνεται (απόφαση ΟΕ 1966/2023) νέα παράταση του ηλεκτρονικού διαγωνισμού της παροχής υπηρεσιών «Καθαρισμός ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (2023 - 2025)», προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Αλλά και εδώ η νέα ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών είναι η 9η Νοέμβρη 2023! «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», που λέει και η παροιμία.

Κατά τ' άλλα, οι καθαρισμοί των ρεμάτων προχωρούν (!) και οι δηλώσεις του Γ. Πατούλη ότι «ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα» αποτυπώνουν, εκτός από την υποκρισία, και τη χρόνια γύμνια των υπηρεσιών, που αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε.

Αυτά βέβαια δεν αποτελούν κάποια εξαίρεση, αλλά την κανονικότητά τους σε όλους τους τομείς. Η στελέχωση των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και της Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, δηλαδή δύο εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την προστασία του λαού, είναι μικρότερη του 50%, ενώ σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως αυτή των χειριστών μηχανημάτων, τα κενά είναι 80% και πλέον! Η Περιφέρεια διαθέτει 3 μηχανήματα για αποχιονισμό, την ώρα που κάθε φορά είναι αναγκαίο να χρησιμοποιεί 100 - 110 μηχανήματα εργολάβων, τα περισσότερα βέβαια μέσα από αναθέσεις. Θυμόμαστε όλοι τα δελτία Τύπου της περιφερειακής αρχής Πατούλη με τις σχετικές φωτογραφίες των υπερσύγχρονων, πανέτοιμων μηχανημάτων αποχιονισμού, που μέσα σε 24 ώρες τη θέση τους πήραν οι κλεισμένοι κεντρικοί δρόμοι και η Αττική Οδός!

Κι όμως, η Περιφέρεια Αττικής πλήρωσε για τις μέρες εκείνες αρκετά εκατομμύρια...

Μόνο για την Πολιτική Προστασία, και μόνο για τα συμβάντα του 2020, έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες 6.600.000 ευρώ!

Το 2021, και μόνο για την αντιμετώπιση της «Μήδειας», έδωσε στις εργολαβικές εταιρείες πάνω από 5.500.000 ευρώ!

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αυτοί που ακολουθούν το «πάμε κι όπου βγει» , που με τη λογική του «κόστους - οφέλους» τσεκουρώνουν απαραίτητα για τον λαό έργα ή τα πάνε από χρονιά σε χρονιά. Αυτοί για τους οποίους το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζεται σαν ένα χρυσωρυχείο, που με fast track διαδικασίες μοιράζει λεφτά στους επιχειρηματίες του χώρου. Απέναντι σε αυτήν τη λογική στάθηκαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» όλα τα προηγούμενα χρόνια, με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και δίνοντας το «παρών» στους αγώνες του λαού για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ακόμα περισσότερους τέτοιους εκλεγμένους χρειαζόμαστε και οι εκλογές του Οκτώβρη αποτελούν μια ευκαιρία για να το πετύχουμε, με στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και στην Περιφέρεια.


Βέτα ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ
Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ