ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 6 Αυγούστου 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οκτώ δεκαετίες μετά οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να στέλνουν τους λαούς στη σφαγή

Ανακοίνωση για τα 78 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 78 χρόνια από το πυρηνικό έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι σημειώνει:

«78 χρόνια πέρασαν από το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει ο ιμπεριαλισμός διεθνώς, τις επιθέσεις των ΗΠΑ με πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 αντίστοιχα, που σκόρπισαν τον θάνατο ακαριαία σε 180.000 ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστο αριθμό θανάτων αργότερα, λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια.

Είχαν ήδη περάσει 3 μήνες από τη μέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο "καρφώθηκε" στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος, στο Ράιχσταγκ και τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας, ενώ και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά και βρισκόταν ήδη πολύ κοντά στην παράδοση. Επομένως οι πυρηνικές επιθέσεις των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούσαν καμία στρατιωτική σκοπιμότητα, αλλά ήταν μια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, με ιδιαίτερο αποδέκτη τη Σοβιετική Ενωση και το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και με το βλέμμα στη διαμόρφωση και τη διαπάλη του μεταπολεμικού κόσμου.

Σήμερα, σχεδόν 8 δεκαετίες αργότερα, οι ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να στέλνουν τους λαούς στη σφαγή για τα συμφέροντά τους, ενώ και η απειλή του πυρηνικού ολέθρου κάθε άλλο παρά παρελθόν αποτελεί. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ανάμεσα στις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης εδώ και ενάμιση χρόνο, με τους κινδύνους γενίκευσης να είναι κάτι παραπάνω από ορατοί. Αλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, από τη Σύνοδο Κορυφής του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, επανέλαβαν την ετοιμότητά τους για χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις γίνονται κάθε τόσο και από το αντίπαλο στρατόπεδο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), το 2022 ο αριθμός των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν στον κόσμο και χαρακτηρίζονται επιχειρησιακά, δηλαδή έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, αυξήθηκε κατά 86.

Σ' αυτό το πλαίσιο, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους θανατηφόρους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με πρόσχημα την προάσπιση των "εθνικών συμφερόντων". Η πρόσφατη τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου, που - μεταξύ άλλων - θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για τοποθέτηση ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, με εγχώριες στρατιωτικές εγκαταστάσεις να είναι εδώ και χρόνια σε "ετοιμότητα" για κάτι τέτοιο.

Η πάλη ενάντια στον πυρηνικό όλεθρο και για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και όπλων, για να μην γίνει καμία χώρα "πεδίο βολής" πυρηνικών, είναι αναπόσπαστα δεμένη:

  • Με την πάλη για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας (μεταξύ των οποίων και βάσεις που μπορούν να "φιλοξενήσουν" πυρηνικά) και να ακυρωθούν τα σχέδια να ανοίξουν καινούριες.
  • Με την πάλη για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, για την αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς και τις ενώσεις του κεφαλαίου, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.
  • Με την πάλη για την ειρήνη, τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας της εκμετάλλευσης και των πολέμων, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία στα χέρια των λαών».

ΕΕΔΥΕ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην επικίνδυνη εμπλοκή και τις νέες πυρηνικές απειλές

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου η συγκέντρωση, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ «Θησείο»)

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνει για τα 78 χρόνια από την εγκληματική χρησιμοποίηση των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι απευθύνει η ΕΕΔΥΕ.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ «Θησείο») με σύνθημα: «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Στη συγκέντρωση επίσης καλούν η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Συγκεντρώσεις επίσης θα πραγματοποιηθούν:

- Στη Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης στον Λευκό Πύργο, την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ.

- Στην Καβάλα από την Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας στην είσοδο του Τελωνείου, την Τετάρτη 9 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ.

- Στα Χανιά, από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων την Κυριακή 6 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο Γιαλί Τζαμί.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ αποτελούσε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού. Στόχευε να τρομοκρατήσει τους λαούς, την ΕΣΣΔ, το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα. Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, χρησιμοποιώντας το ψέμα της "στρατιωτικής αναγκαιότητας" των πληγμάτων, ενώ ο Β' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!».

«Σήμερα», τονίζει η ΕΕΔΥΕ, «78 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία και την Κίνα, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο γενίκευσής του να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».

Και συνεχίζει: «Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (...) Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν πολύ μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο αντιποίνων.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη φτώχεια, η Ελλάδα παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ γιατί έρχεται πρώτη μεταξύ των κρατών - μελών του, δαπανώντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί τάχα να συμβάλει στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα (...) Στην πράξη, παραμένουν όλες οι αξιώσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και ο στόχος της αποστρατικοποίησης, το πλαίσιο του δόγματος της "Γαλάζιας Πατρίδας". Αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και η συνοχή στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, με το βλέμμα στραμμένο σ' έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία, προς όφελος των ενεργειακών ομίλων, σε βάρος των δύο λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να ορθωθεί τείχος στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα που επιχειρεί να αθωώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που μακελεύουν τους λαούς. Για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα - να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
ΟΓΕ: Τώρα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη μας

Σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καταδικάζοντας το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. «Δεν συμβιβαζόμαστε να μετατρέπεται η χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο στη βάση των Συμφωνιών ΗΠΑ - Ελλάδας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. "Κίνδυνος - θάνατος" για τον λαό μας είναι και η εξέλιξη με την τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου που θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Τώρα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη μας για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας. Τιμώντας τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας κατά του λαού της Ιαπωνίας, είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις», καταλήγει η ΟΓΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ