ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΗΜΑ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1997
Στα ίδια επίπεδα με φέτος οι τιμές

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σχετικά με τις διαδικασίες παρασκευής των ειδικών σημάτων για το επόμενο έτος

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη χορήγηση του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων για το 1997 από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίστηκαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (χρωματισμός, αξία κτλ.) του ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας του επόμενου έτους, τα οποία δε θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με τα φετινά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το 1996 τα σήματα διακρίνονταν σε 5 κατηγορίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις "τσουχτερές" αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα τέλη κυκλοφορίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες ξεκινούσαν από 33% και έφταναν μέχρι και 100%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που υπογράφτηκε στις 13-6-96, τα αναγραφόμενα επί των ειδικών σημάτων ποσά (η αξία τους σε δραχμές) κατά κατηγορία οχημάτων, καθώς και οι κατηγορίες των σημάτων παραμένουν όπως καθορίστηκαν και ισχύουν το 1996, δηλαδή:

  • 2.000 δραχμές για τα απαλλασσόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας οχήματα (μέχρι 785 κυβικά).
  • 20.000 δραχμές, για οχήματα 786 μέχρι 1.357 κυβικά.
  • 35.000 δραχμές, για οχήματα από 1.358 μέχρι 1.928 κυβικά.
  • 75.000 δραχμές, για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.357 κυβικά.
  • 100.000 δραχμές, για οχήματα από 2.358 κυβικά και άνω.

Επίσης, με την ίδια απόφαση καθορίστηκε ότι ο βασικός χρωματισμός για όλες τις κατηγορίες των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων του 1997 είναι γκρι ανοιχτό (ασημί). Σημειώνεται ακόμη ότι ο χρωματισμός των ψηφίων που καθορίζουν το έτος ('97) κατά κατηγορία οχημάτων, καθώς και ο χρωματισμός των λοιπών ενδείξεων παραμένει ο ίδιος όπως είχε καθοριστεί για τα ειδικά σήματα τελών κυκλοφορίας του 1996. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά σήματα όλων των κατηγοριών θα πρέπει να παρασκευαστούν στην αρμόδια υπηρεσία το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτώβρη 1996, ώστε στη συνέχεια να εφοδιαστούν ανάλογα τα σημεία διάθεσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκληματική η κυβερνητική πολιτική για τις ΔΕΚΟ

Τις δυσμενείς συνέπειες που θα επιφέρει στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της χώρας η προωθούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, μέσω της υλοποίησης των διατάξεων του νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με ταχύ ρυθμό προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την υλοποίηση του νόμου που ψήφισε πρόσφατα, κατά πλειοψηφία, η Βουλή για την ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ).

Οι επιχειρήσεις αυτές, που μετατρέπονται σε "ανώνυμες πολυμετοχικές εταιρίες" όπως ορίζει ο νόμος, παραδίνονται στη βορά των ιδιωτών και των μεγάλων συμφερόντων. Στη συνέχεια θα τις καταβροχθίσουν τα πολυεθνικά μεγαθήρια, που θέλουν να βάλουν στο χέρι τούς τομείς που δραστηριοποιούνται αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο αλλάζει ο χαρακτήρας τους και η όποια κοινωνική λειτουργία προσφέρουν στο σύνολο του λαού μας, αλλάζει ο ρόλος που παίζουν στην παραγωγική βάση και την οικονομία της χώρας μας.

Το ΚΚΕ δε θεωρεί ασφαλώς τον επιχειρηματικό τομέα, που ανήκει στο αστικό κράτος, ως μορφή "σοσιαλιστικής νησίδας". Η λειτουργία του εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τη συνολική λειτουργία αυτού του κράτους και τη συσσώρευση κερδών στο κεφάλαιο, παρέχοντας φτηνές υπηρεσίες στα μονοπώλια και υπερκέρδη από τα προγράμματα προμηθειών τους. Το κράτος όμως διατηρούσε στα χέρια του ένα μοχλό που του έδινε τη δυνατότητα να ασκεί μια όποια κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική. Σήμερα χάνεται και αυτή η δυνατότητα. Εκτός από τη διοίκηση των επιχειρήσεων, παραδίνεται και η υποδομή τους, μετατρέποντας αυτές τις επιχειρήσεις σε εστίες ασύδοτης κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου και αφαίμαξης του εισοδήματος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μέσω της τιμολογιακής τους πολιτικής.

Η προπαγάνδα για ανταπόκριση στους "νόμους της αγοράς" δεν έχει αντίκρισμα. Εχει αποδειχθεί από την πείρα και της χώρας μας πως οι ιδιοκτήτες καπιταλιστές, αφού εκμεταλλευτούν τις επιχειρήσεις τους, είτε τις κλείνουν είτε τις φορτώνουν στο δημόσιο, δηλαδή στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, για να πληρώσουν τα σπασμένα της ασύδοτης κάθε φορά "ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Με τις υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί τις πιο άγριες και επιθετικές νεοφιλελεύθερες ιδέες του κεφαλαίου και των Βρυξελλών.

Τα γοργά βήματα που πραγματοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση σημαίνουν νέες ζώνες φτώχειας και εξαθλίωσης, ακόμα και βαθιές κοινωνικές ανισότητες. Το επόμενο βήμα θα είναι και η παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο κοινωνικών τομέων όπως της δημόσιας υγείας, της πρόνοιας, της ασφάλισης, της παιδείας, του πολιτισμού.

Για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τα πλατιά λαϊκά στρώματα που τώρα πλήττονται απ' αυτές τις ρυθμίσεις, η στάση των άλλων κομμάτων και συνδικαλιστικών παραγόντων αποτελεί ένα βασικό κριτήριο για να κρίνει.

Η αντιμετώπιση αυτής της εγκληματικής πολιτικής δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των πιο πλατιών λαϊκών στρωμάτων".

ΕΜΠΟΡΟΙ ΑΘΗΝΑΣ: Εχοντας διατηρήσει τις δυνάμεις της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, παρά την ολομέτωπη επίθεση που δέχτηκε από τις άλλες παρατάξεις με εγγραφές σκοπιμότητας της τελευταίας στιγμής, και διπλασιάζοντας τους εκπροσώπους της στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων νομών και Νήσων Αιγαίου βγήκε από τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Αθήνας". Συγκεκριμένα, η παράταξη έλαβε δύο έδρες στο ΔΣ και τέσσερις αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία. Από τις άλλες παρατάξεις, το "Αθηναϊκό Εμπόριο" του Αλ. Δρακάτου έλαβε 11 έδρες στο ΔΣ, η "Παναθηναϊκή Κίνηση Εμπόρων" 1 έδρα και η "Κίνηση Μικρομεσαίων Εμπόρων Αθήνας" επίσης μία έδρα.

ΔΡΑΧΜΗ: Ανατίμηση σημείωσε η δραχμή, τόσο ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, όσο και έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων, κατά τον περασμένο Ιούνη, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ). Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,33%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων μειώθηκε κατά 0,08%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της χώρας (εισαγωγές - εξαγωγές). Επίσης, η δραχμή σημείωσε ανατίμηση έναντι των περισσότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά τον Ιούνη 1996, σε σχέση με τον περασμένο Μάη.

ΤΡΑΠΕΖΑ: Εγκρίθηκε χτες, από το ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθήνας, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κατά 9 δισ. δρχ. Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, η αύξηση αυτή θα γίνει με την έκδοση 3.600.000 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1.200 δρχ. και με τιμή διάθεσης 2.500 δρχ. η κάθε μία. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών εταιριών της και για την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών συστημάτων της.

ΤΡΑΠΕΖΑ: Το ρόλο του συμβούλου σε όλα τα θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Υπηρεσίας Μετοχολογίου του ΟΤΕ - πέραν της μηχανογραφικής εξυπηρέτησης - κατέχει η Εθνική Τράπεζα και η ΕΘΝΟDΑΤΑ (θυγατρική εταιρία πληροφορικής της ΕΤΕ). Πρόκειται για μία νέα μορφή παροχής ολοκληρωμένων χρηματοοικονομικών λύσεων, με χρήση προηγμένης τεχνολογίας, την οποία η ΕΤΕ φιλοδοξεί να προσφέρει σε μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς που εισάγονται στο Χρηματιστήριο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εκτός λειτουργίας θα είναι την ερχόμενη Κυριακή από τις 4.00 μέχρι και τις 9.00 το σύστημα των Αυτομάτων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, στις απαραίτητες εργασίες για την αναβάθμιση του κεντρικού συστήματος υποστήριξης του Electronic Banking.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Συνεχίζεται ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων

Συνεχίζεται ο νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες για άλλη μια φορά επιχειρούν να φορτώσουν με το παραπάνω στους λαϊκούς καταθέτες το όποιο κόστος δέχτηκαν με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για την καταναλωτική πίστη. Συγκεκριμένα, η Ιονική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιούλη 1996,μειώνει κατά μισή (0,50) ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου, το οποίο έτσι διαμορφώνεται στο 12% από 12,5%.

Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό επιτόκιο (αν αφαιρεθούν οι διάφορες φορολογικές επιβαρύνσεις) για τους καταθέτες θα ανέρχεται μόλις σε 10,2%! Επίσης, η Ιονική ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, μειώνει κατά 0,25 μονάδες το ανώτατο (γενικό) επιτόκιο χορηγήσεων προς ιδιωτικές επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης και πάγιες εγκαταστάσεις, το οποίο διαμορφώνεται από 22,5% σε 22,25%.Το βασικό επιτόκιο και τα προνομιακά επιτόκια παραμένουν ως έχουν, ενώ αμετάβλητα παραμένουν και όλα τα υπόλοιπα χορηγητικά επιτόκια (στεγαστική, καταναλωτική πίστη κλπ.).

Σε μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου προχωρά και η Αγροτική Τράπεζα από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της Αγροτικής, από τις 8 Ιούλη, μειώνεται το βασικό επιτόκιο του απλού Ταμιευτηρίου κατά 0,25% και διαμορφώνεται από 12,50% σε 12,25%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ