ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ
Θέλουμε ισχυρά ευρωπαϊκά όργανα χωρίς αδιέξοδα και εμπλοκές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ(του ανταποκριτή μας ΒΗΣ.ΓΚΙΝΙΑ).-

«Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με μια ελάχιστη συμφωνία για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) στη Νίκαια, τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Πετύχαμε να εντάξουμε τα ζητήματα της ενισχυμένης συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα, και θέλουμε ισχυρά ευρωπαϊκά όργανα με ευθύνες και χωρίς αδιέξοδα και εμπλοκές στα προσκόμματα της διεύρυνσης», δήλωσε χτες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε πανηγυρική εμφάνιση στο Στρασβούργο, αλλά παρουσιάστηκε πολύ πιο γενικολόγος και ασαφής από την προηγούμενη βδομάδα, όταν ενώπιον του γερμανικού Ράιχσταγκ στο Βερολίνο απαίτησε θέσπιση διά «ευρωπαϊκού νόμου» της Γάλλο - γερμανικής ολιγαρχικής δυαρχίας σε μια «Ευρώπη πρωτοπόρων κρατών». Η γαλλική προεδρία επανέλαβε και ενώπιον του ΕΚ τις Γάλλογερμανικές απαιτήσεις που ουσιαστικά προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της ΔΔ πριν, καν, υπάρξει «διαπραγμάτευση», αλλά αυτή τη φορά ο Σιράκ απέφυγε επιμελώς να ορίζει χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους «στόχους», όπως στο Βερολίνο, με την προαναγγελία του «κλαμπ των πρωτοπόρων χωρών ήδη από το 2001».

Τόσο ο ξιπασμένος Γάλλος πρόεδρος όσο και η απελθούσα πορτογαλική προεδρία παρουσίασαν ως «σημαντική επιτυχία» την ένταξη, στη Φέιρα, του θέματος των «ενισχυμένων συνεργασιών» στη ΔΔ, αποκαλύπτοντας και τους πραγματικούς στόχους των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» όσον αφορά την υφιστάμενη «διακυβερνητική» διάσκεψη. Ο Σιράκ, όμως, απέφυγε στο Στρασβούργο να συνδέσει, όπως στο Βερολίνο, την έναρξη της διεύρυνσης της ΕΕ προς Ανατολάς με την προϋπόθεση ύπαρξης «ευρωπαϊκού Συντάγματος». Τόνισε ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής στο Μπιαρίτς, τον ερχόμενο Νοέμβρη, θα πρέπει να προκαταλάβει την οριστική απόφαση της ΔΔ, αλλά όσον αφορά τη λεγόμενη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «υπάρχουν αντιφατικές απόψεις και το ζήτημα, μάλλον, θα παραμείνει εκκρεμές».

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει την Κομισιόν ότι η πρόταση για «συντονιστική Γραμματεία της ενισχυμένης συνεργασίας» δεν πρόκειται να περιορίσει τον μελλοντικό ρόλο του προέδρου της Κομισιόν. Κατά τα λοιπά η γαλλική προεδρία παρουσίασε τους «τέσσερις άξονες εργασίας» για το επόμενο εξάμηνο, που εκτός την ολοκλήρωση της ΔΔ και την «προετοιμασία της ΕΕ εν όψει διεύρυνσης», περιλαμβάνει και το πάγιο προπαγανδιστικό «πακέτο» διακηρύξεων περί δήθεν «κοινωνικής ατζέντας», μείωση του «χάσματος μεταξύ ΕΕ και πολιτών» και «εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο απολογισμός της απελθούσας εξάμηνης πορτογαλικής προεδρίας, τη Δευτέρα το βράδυ. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντ. Γκουτιέρες δήλωσε ότι «διεξάγεται σε βάθος συζήτηση σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας μελετώνται όλες οι πιθανές εκδοχές» και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής εξουσίας ομοσπονδιακού τύπου χωρίς να συναγάγουμε τα επιβεβλημένα συμπεράσματα σε επίπεδο φορολογίας και προϋπολογισμού». Από την πλευρά του ο Σιράκ, σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε μια ρήση του γκωλικού πρωθυπουργού της Γαλλίας Ζ. Πομπιντού, σύμφωνα με την οποία «ομοσπονδία είναι μια πετυχημένη συνομοσπονδία».

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κοινές θέσεις στην πράξη»

Αν και σ'αυτό δεν υπήρχε αμφιβολία, γερμανικές εφημερίδες επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ του «σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και του δεξιού Προέδρου Ζακ Σιράκ επήλθε συμφωνία για τους στόχους της εξάμηνης γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που άρχισε την 1η Ιούλη. Επίσης ότι οι δύο κορυφαίοι Γαλλοι πολιτικοί είναι «ανακουφισμένοι» ότι η «γαλλογερμανική μηχανή της ευρωπαϊκής διαδικασίας τρέχει πάλι».

Κατά τη «Νόιες Ντόιτσλαντ»(1-2 Ιούλη) Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες συμφώνησαν σε κοινές θέσεις, τις οποίες θέλουν να πραγματοποιήσουν από κοινού. Οι θέσεις αυτές αφορούν στον αριθμό των μελών της Κομισιόν, που - παρά την επιδιωκόμενη διεύρυνση της ΕΕ - δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 20. Γι'αυτό μελλοντικά θα υπάρχουν μόνιμες έδρες για τις μεγάλες χώρες - μέλη, και εναλλασσόμενος αριθμός εδρών για τις μικρότερες χώρες. Επιδιώκεται επίσης, σε ένα όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό ειδικών θεμάτων, να αρκούν αποφάσεις πλειοψηφίας, ώστε να μην μπορεί ένα βέτο «να μπλοκάρει τα πάντα».

Ενα άλλο σημείο της συμφωνίας είναι ότι η σημασία των ψήφων των χωρών - μελών θα ανταποκρίνεται στον αιρθμό του πληθυσμού της κάθε χώρας. Σύμφωνοι είναι οι Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες ότι οι πολιτικές και στρατιωτικές επιτροπές, που αποφασίστηκαν προσωρινά στο Ελσίνκι, θα πάρουν ως το τέλος του έτους την οριστική τους μορφή.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ