ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Κάλεσμα στην πάλη για ν' αλλάξει ο κόσμος

Από την πορεία στα Ανώγεια
Από την πορεία στα Ανώγεια
Με τη βεβαιότητα ότι η νεολαία θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ολοκληρώθηκε το 14ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ και στην Κρήτη, με το κόκκινο στρατηγείο που είχε στηθεί από νωρίς το Σάββατο το πρωί στην παραλία Σούδα, στον Πλακιά Ρεθύμνου.

Η βεβαιότητα αυτή γινόταν σαφής κάθε φορά που οι νέοι και οι νέες, οι φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στην κόκκινη κατασκήνωση βροντοφώναζαν το σύνθημα «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», χόρευαν και διασκέδαζαν, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Οργάνωσης, συζητούσαν με τα μέλη της ΚΝΕ για την αναγκαιότητα και την ομορφιά της οργανωμένης πάλης και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας, της σοσιαλιστικής.

Από το πρωί του Σαββάτου, οι νέοι συγκεντρώνονταν στην όμορφη παραλία της Σούδας, από κάθε γωνιά της Κρήτης, στήνοντας το δικό τους κόκκινο στρατηγείο, ξεδιπλώνοντας μια σειρά δραστηριότητες, με εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναυλίες, μετατρέποντας το χώρο της κατασκήνωσης σε χώρο κεφιού, χαράς και νεανικής δράσης, αγώνα και δημιουργίας.

Χαρακτηριστικό της ανάγκης των νέων να μάθουν την ιστορία του τόπου μας, έτσι όπως γράφτηκε από αυτούς που συμμετείχαν στα γεγονότα, είναι η μεγάλη συμμετοχή των κατασκηνωτών σε εκδήλωση της Οργάνωσης, που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου με την προβολή και αντίστοιχης ταινίας, καθώς και στην ομιλία του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ για την αξία της οργανωμένης πάλης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Θοδωρή Λιάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Ν. Μανουσάκης, από το Γραφείο Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, μιλά στους νεολαίους διαδηλωτές
Ο Ν. Μανουσάκης, από το Γραφείο Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, μιλά στους νεολαίους διαδηλωτές
Στην ομιλία του, ο Θ. Λιάπης κάλεσε τους νέους να γνωρίσουν μέσα στις γραμμές της Οργάνωσης την ομορφιά της οργανωμένης πάλης, δύσκολο δρόμο, όπως χαρακτήρισε, αλλά τον μόνο που μπορεί να λύσει όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής των νέων, του λαού μας. Η οργανωμένη πάλη, τόνισε, σε κάνει να νιώθεις ότι πραγματικά ζεις, αφού παλεύεις να αλλάξεις τη ζωή σου αλλάζοντας τον κόσμο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συναυλία με τραγούδια από ερασιτεχνικό συγκρότημα της ΚΝΕ.

Φόρος τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ

Το πρωί της Κυριακής, οι κατασκηνωτές απόλαυσαν τη θάλασσα, το παιχνίδι και το μεσημέρι άρχισαν να συγκεντρώνονται για να αναχωρήσουν για το χωριό Κοξαρέ, που υπέστη ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1945, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης και τιμής, στο σχετικό μνημείο, και χαιρετισμό απηύθυνε από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης ο Μιχάλης Γρηγοράκης.

Αμέσως μετά, οι κατασκηνωτές αναχώρησαν για τα Ανώγεια, πραγματοποιώντας, με κόκκινες σημαίες και συνθήματα, μεγάλη και δυναμική πορεία στους δρόμους του χωριού και συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Το ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ επέλεξε την περιοχή των Ανωγείων, για να διατρανώσει την αντίθεση των νέων κομμουνιστών στον ιμπεριαλισμό, αποδίδοντας φόρο τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, που με τους αγώνες τους και την αυτοθυσία τους αποτελούν για τη νέα γενιά πολύτιμο οδηγό και φάρο στους αγώνες που έρχονται και είναι μπροστά μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα Ανώγεια την περίοδο της Κατοχής δοκιμάστηκαν από τις φασιστικές δυνάμεις, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα του χωριού το 1944.

Στην ομιλία του, ο Ν. Μανουσάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «60 χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οι ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας και τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ξεκίνησαν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια αναθεώρησης και διαστρέβλωσης των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενταγμένη μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό ιδεολογικής επίθεσης που εξελίσσεται».

Κύρια επιδίωξή τους, όπως υπογράμμισε, είναι να μειώσουν ή και να σβήσουν την προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος και του σοσιαλισμού, θέλοντας ταυτόχρονα να δικαιολογήσουν τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσαν τα μισαλλόδοξα καθεστώτα που εγκαθίδρυσαν στη χώρα μας μετά το τέλος του πολέμου ενάντια στο λαϊκό κίνημα, στους κομμουνιστές, γενικότερα σε ό,τι προοδευτικό υπήρχε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Ν. Μανουσάκης τόνισε ότι μόνη εναλλακτική λύση για το λαό αποτελεί μια ισχυρή λαϊκή συσπείρωση, μια λαϊκή συμμαχία, που θα συγκεντρώνει και θα κινητοποιεί στις γραμμές της την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να απεγκλωβιστούν από τα αστικά κόμματα και τον οπορτουνισμό. Είναι αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

«Αυτήν την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, τόνισε, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης πρέπει να το χτίσουμε, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο».

Μετά την ομιλία, το λόγο πήρε η κρητική παραδοσιακή μουσική, που άρχισε να αντηχεί στο χωριό μαζί με τις φωνές των νέων που τραγουδούσαν και το χορό που στήθηκε για τα καλά, με μέλη και φίλους της ΚΝΕ να μη σταματούν ούτε στιγμή φθάνοντας το κέφι στο αποκορύφωμά του.

Με παρέα την καλή μουσική και το τραγούδι του Γιώργου Βρέντζου, του Ψαρογιάννη, του Ψαρογιώργη και του Νταγιαντά, το γλέντι άναψε για τα καλά, μετατρέποντας μια πραγματικά όμορφη ατμόσφαιρα γύρω απ' αυτό το κόκκινο πανηγύρι που είχε στηθεί.


Λαμπρινή ΠΙΤΤΑΚΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 8, 9 και 10 Ιούλη, η σκυτάλη του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου περνάει στις Οργανώσεις του Πειραιά και του Αιγαίου, που θα μεταβούν στην Αίγινα και τη Σάμο αντίστοιχα, όπου θα στήσουν τις κατασκηνώσεις τους και θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Αντιφασιστική Νίκη.

Μέχρι τότε συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Αύριο Τετάρτη:

-- Στην πλατεία Καματερού, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Για ένα κομμάτι ψωμί δε φτάνει μόνο η δουλιά».

-- Στον πεζόδρομο του Θησείου, στις 7:30 μ.μ., με θέμα: «12 ώρες δουλιά, ζωή πόσο;».

-- Στον Ταύρο, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται. Ο δικός μας αγώνας είναι για μια δίκαιη παιδεία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ