ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός οικοδόμος στα 32 του!

Κάλεσμα του Συνδικάτου στους οικοδόμους να προστατέψουν τη ζωή τους μέσα από τη συλλογική τους πάλη

Ενα παλικάρι 32 μόλις χρόνων, ο οικοδόμος Αρτιάν Κονταξή, σκοτώθηκε χτες σε γκέτο της εργοδοσίας. Γιατί τι άλλο από γκέτο είναι μια οικοδομή χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, πάνω στην οποία υποχρεώθηκε να δουλεύει το συνεργείο των καλουπατζήδων με θερμοκρασίες, που υπό σκιά την ώρα του εγκλήματος ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς;

Ο νεκρός οικοδόμος δούλευε στην ανέγερση κτιρίου στη Ν. Ιωνία (εργοστάσιο παλιάς «Ανατόλια») που έχει αναλάβει η κοινοπραξία «Θεμελιοδομή-Εντεχνος- Αναστηλωτική και Ζήτα». Γενικός εργολάβος του έργου είναι η «Ζώτος Κόκκορας». Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, το συνεργείο εργαζόταν σε υψηλές θερμοκρασίες, απαγορευτικές για εργασία, και μάλιστα σε οικοδομή. Ο άτυχος οικοδόμος, στις 2.30 περίπου το μεσημέρι, έπεσε από ύψος 9 μέτρων στο έδαφος. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, η παραμικρή κάλυψη για τα καλουπώματα σε τέτοιο ύψος. Ο Αρτιάν Κονταξή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Αγ. Ολγα», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Επίσης, στα Ανω Πετράλωνα άλλοι δύο οικοδόμοι, ο Νικόλαος Μπαρούμας και ο Ιούλι Μεζίνι, τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Οι δύο οικοδόμοι κατεδάφιζαν μονοόροφο κτίσμα. Δούλευαν πάνω στην πλάκα με κομπρεσέρ όταν κάποια στιγμή η πλάκα υποχώρησε ξαφνικά. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για σπασμένα πόδια και πλευρά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι όταν το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ, αλλά και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, έφτασε στο χώρο του συμβάντος, το υπόλοιπο συνεργείο συνέχιζε απρόσκοπτα τις εργασίες!

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: Δε θέλουμε αυτή τη στιγμή να σχολιάσουμε τις δηλώσεις κάποιων στελεχών για μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στο α΄ εξάμηνο του 2003. Ούτε θέλουμε να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις κάποιων ανθρώπων καθώς και τις προσπάθειές τους. Θέλουμε όμως να θέσουμε ένα ερώτημα που βασανίζει όλο τον κλάδο: Θα μπει κανείς ποτέ στη φυλακή γι' αυτά τα εγκλήματα;

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, με την πολιτική της, διατηρώντας το καθεστώς ασυδοσίας για τις κατασκευαστικές εταιρίες, με τα χαμηλά μεροκάματα, τα εξαντλητικά ωράρια, τα λειψά ως και ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και γενικά την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων, είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων.

Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι οικοδόμοι: Κανείς δε θα μας προστατεύσει. Μόνοι μας, μέσα από τη συλλογική μας πάλη, μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή μας και να επιβάλουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ
Τετράωρη στάση την Τρίτη 15 του Ιούλη

Με τετράωρη στάση εργασίας και πορεία, την Τρίτη 15 του Ιούλη, στο υπουργείο Εσωτερικών απαντά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ και στο Δημόσιο στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων ΟΤΑ την υλοποιούν πλήττοντας εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Την πολιτική που καταδικάζει στην ανεργία και στη δουλιά με ημερομηνία λήξης, χωρίς δικαιώματα, χιλιάδες εργαζόμενους.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου έγινε μία πλούσια και ουσιαστική συζήτηση και το συμπέρασμα ήταν η προβολή της ανάγκης - στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί - για συντονισμό της πάλης των εργαζομένων.

Η σύσκεψη έγινε στα Ανω Λιόσια, όχι μόνον ως ένδειξη συμπαράστασης στους 675 απολυμένους αλλά και ως αφορμή για να ξεκινήσει ένας πιο έντονος προβληματισμός και να συγκεκριμενοποιηθούν οι τρόποι πάλης και αντίδρασης των εργαζομένων. Τονίστηκε η ανάγκη ο κάθε εργαζόμενος να δώσει μαχητικό «παρών» τιμωρώντας όσους έχουν ευθύνη για το πρόβλημα, παραμερίζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που κλείνουν φιλικά το μάτι στην κυβέρνηση.

Εκτός των κινητοποιήσεων, αποφασίστηκε πρόγραμμα ενημέρωσης, περιοδείες και συσκέψεις. Τα αιτήματα που προβάλλονται είναι τα εξής: Καμία απόλυση εργαζόμενου στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μονιμοποίηση των εκτάκτων, απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο και στους ΟΤΑ καθώς και του νομοσχεδίου που με απαράδεκτους τρόπους επιχειρεί την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ζητούν επίσης ένταξη όλων όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές και δύσκολες συνθήκες στα βαρέα και ανθυγιεινά, συνταξιοδότηση στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Δημ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε: «Το πρόβλημα δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη πολιτική, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενιαία. Χρειάζεται συνολική σύγκρουση γιατί τα μέτρα που θέλουν να περάσουν έχουν ως κοινό σκοπό μόνον την κερδοφορία του κεφαλαίου».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δε θα περάσει η γκετοποίηση των εργοστασίων»

Με «γραπτή επίπληξη» τιμώρησε δυο εργαζομένους της η επιχείρηση της «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ» στο Νομό Αχαΐας, επειδή «τόλμησαν»... να επιτρέψουν σε κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ να μοιράσει ανακοίνωση στους εργάτες του εργοστασίου. Την εργοδοτική τρομοκρατία καταγγέλλει στους εργαζόμενους της επιχείρησης με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη μια μέρα πριν την πολιτική συγκέντρωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με τη Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ «στο χώρο της "ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ" τσιράκια της εργοδοσίας προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διακίνηση του υλικού προπαγάνδισης της συγκέντρωσης, που γινόταν έξω από το χώρο του εργοστασίου, βρίζοντας με χυδαίους χαρακτηρισμούς του κομμουνιστές».

Οι εργαζόμενοι που τιμωρούνται, απλά είπαν ότι δεν μπορεί κανείς να παρεμποδίσει τη διακίνηση υλικών. Να σημειωθεί δε ότι οι εργαζόμενοι είναι μέλη της διοίκησης του σωματείου και των νυχτοημεροφυλάκων εργοστασίων.

«Γνωρίζουν - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - πολύ καλά ότι όσο η πολιτική του ΚΚΕ ριζώνει στην εργατική τάξη, δυσκολεύονται, μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση της πιο άγριας αντιλαϊκής πολιτικής που πλέρια στηρίζουν (με παραλλαγές βέβαια) τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι' αυτό και ενοχλούνται με την παρουσία, τη δράση, τον αγώνα των κομμουνιστών στα εργοστάσια και παίρνουν μέτρα να τους βγάλουν στη "σύγχρονη παρανομία"».

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να περάσει η γκετοποίηση των εργοστασίων και καλεί τους εργαζόμενους «να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας, που τρέφουν την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς. Να βγουν στο προσκήνιο οι δικές τους ανάγκες. Την ανάγκη να καρπώνονται αυτοί τον πλούτο που μόνο αυτοί παράγουν. Να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το δικό τους μετερίζι αγώνα, το ΠΑΜΕ. Να ισχυροποιήσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, αδιαφορώντας για τον σκυλοκαυγά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για το ποιος θα κόψει το νήμα της κυβέρνησης».

Με ανακοίνωσή της επίσης η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην τρομοκρατία, δυναμώνοντας τις γραμμές του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ»
Προχωρούν σε κατάληψη του εργοστασίου

Σε κατάληψη του εργοστασίου στο Γαλαρινό και σε επίσχεση εργασίας προχωρούν στις 7 και 8 Ιούλη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΦΛΩΡΙΝΑ - ΧΩΝΑΙΟΣ», που παραμένουν απλήρωτοι για δέκα συνεχόμενους μήνες. Επίσης, μετά τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και την απραξία της εργοδοσίας, καθώς και την απαράδεκτη αδιαφορία της κυβέρνησης, το σωματείο των εργαζομένων αποφάσισε στις 9 και 10 Ιούλη την κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στις 11 Ιούλη οι απεργοί θα κλείσουν την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου για μια ώρα (8.00 έως 9.00).

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου, οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της επιχείρησης, η οποία παραπαίει τα τρία τελευταία χρόνια εξαιτίας των επενδύσεων τις οποίες είχε κάνει στη γειτονική Βουλγαρία. Τα σωματεία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΕΕΠ) είχαν προτείνει στη διεύθυνση σειρά μέτρων για να ορθοποδήσει η επιχείρηση και να αρχίσει να λειτουργεί ομαλά, όπως στο παρελθόν, αλλά η εργοδοσία αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Αυταρχισμός και απολύσεις πάνε μαζί

Ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας αντί να ανακαλέσει τις απολύσεις, οδηγεί στα δικαστήρια το σωματείο

Στα δικαστήρια οδηγεί τη Δευτέρα τους εργαζόμενους στο Δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις των Ανω Λιοσίων, ο δήμαρχος Νίκος Παπαδήμας, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους. Μια απεργία συμπαράστασης στους 675 απολυμένους, που ο ίδιος ο δήμαρχος πέταξε στο δρόμο, καταδικάζοντάς τους στην ανεργία. Την ίδια στιγμή που έχει το θράσος να κινηθεί με αυτόν τον τρόπο, έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους στο δήμο, ενώ δεν έχει ακόμα εξοφλήσει τους απολυμένους.

Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο Ανω Λιοσίων Γ. Παπαπαναής δήλωσε στο «Ρ»: «Καταγγέλλουμε το δήμαρχο ο οποίος δείχνει συνέχεια το αληθινό του πρόσωπο. Αντί να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα, οδηγεί τα σωματεία στα δικαστήρια και μάλιστα με γελοίες δικαιολογίες. Αυτή η τακτική όχι μόνο δε μας φοβίζει, αλλά τον ενημερώνουμε πως αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, δεν ανακαλέσει τις απολύσεις και φέρει ιδιώτες στο δήμο, θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Εξάλλου, είναι γνωστή η τακτική του, κάθε φορά που αγωνιζόμαστε, μας πηγαίνει στα δικαστήρια».

Απολύσεις στο «Φίλαθλο»

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Ενωσης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους την απόλυση δύο δημοσιογράφων από την εφημερίδα «Φίλαθλος» «αλλά και τη γενικότερη στάση και τακτική που ακολουθεί η διεύθυνση της εφημερίδας στο θέμα των εργασιακών σχέσεων».

Τα ΔΣ των παραπάνω ενώσεων ζητούν την άμεση ανάκληση των απολύσεων και την εφαρμογή όσων οι Συλλογικές Συμβάσεις ορίζουν, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για την ικανοποίηση του δικαιώματος στην εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ