ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οσα διατάγματα κι αν βγάλουν, δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την οργάνωση των νέων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης σχετικά με τις κυβερνητικές δηλώσεις για «ενιαία ψηφοδέλτια» στις φοιτητικές εκλογές

«Η κυβέρνηση θα φάει (ξανά) τα μούτρα της, όσα διατάγματα κι αν βγάλει!», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, σχετικά με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας με τις οποίες προανήγγειλε ευθεία παρέμβαση στις λειτουργίες του φοιτητικού κινήματος, με επιβολή ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές.

Σημειωτέον, δεν πρόλαβε «να στεγνώσει το μελάνι» από τις συνεντεύξεις της Ν. Κεραμέως και την Παρασκευή, ξανά σε ρόλο «λαγού» - όπως είχε γίνει και με το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας - ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real FM» και αφού αναμάσησε τα τετριμμένα περί «πολιτικοποίησης και όχι κομματικοποίησης», ζήτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει πρώτη τη ΔΑΠ και μόλις ρωτήθηκε αν αυτό ισχύει και για τις άλλες παρατάξεις, έσπευσε να πει ότι «αν μιλούσα στο ΚΚΕ, θα του έλεγα: Καταργήστε την "Πανσπουδαστική"»!

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, η ΚΝΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, επαναφέρει την πρόθεσή της να επιβάλει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, επιχειρώντας ευθεία παρέμβαση στην ίδια τη λειτουργία και τη δράση των φοιτητικών συλλόγων.

Η διαδικασία εκλογής στους συλλόγους των φοιτητών δεν ορίζεται διά νόμου και με χουντικά διατάγματα, όπως προωθεί η ΝΔ, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να κατέβει και ως μεμονωμένος υποψήφιος, κάτι που υποτίθεται ότι έρχεται να κάνει πράξη η υπουργός με το ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό που επιχειρούν να απαγορεύσουν με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου είναι το δικαίωμα πολλών φοιτητών να συγκροτούν παράταξη, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για όσα αφορούν τους νέους που σπουδάζουν!

Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων σε αντιπαράθεση "προσώπων" - "παραγόντων", σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Τα στελέχη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ θα μπορούν μια χαρά να κουκουλώνουν τις ευθύνες τους πίσω από το προσωπείο των "ανεξάρτητων υποψηφίων", διατηρώντας ακέραιη την προσήλωσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Μέσα στα ενιαία ψηφοδέλτια μπορούν να κρυφτούν ακόμα και οι σβάστικες, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στα ψηφοδέλτια της κυβερνητικής παράταξης.

Η συζήτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν είναι καινούργια. Εδώ και δέκα χρόνια έχει επιβληθεί για την εκλογή των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιδημοκρατική λογική "έξω τα κόμματα", που γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσει παντού (συνδικάτα, φορείς κ.λπ.), δεν στρέφεται σε καμία περίπτωση ενάντια στα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά ενάντια στις δυνάμεις της αμφισβήτησης. Αυτό που ντρέπεται να ομολογήσει ανοιχτά η κυβέρνηση το παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε ρόλο λαγού κάλεσε το ΚΚΕ "να καταργήσει την «Πανσπουδαστική»", το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια! "Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται"!

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της! Οι φοιτητές πάλεψαν για το δικαίωμά τους να οργανώνονται, να συζητούν, να συναποφασίζουν και να διεκδικούν, όπως εκείνοι θέλουν, ακόμα και απέναντι στη χούντα. Οσα διατάγματα κι αν βγάλουν για να βάλουν χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, όσες φορές κι αν επιχειρήσουν να βάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πειθαρχικά συμβούλια στις σχολές, δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την οργάνωση και την πολιτική συζήτηση των νέων. Η δύναμη των φοιτητών βρίσκεται σε αυτό ακριβώς που φοβούνται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, όπως έδειξαν οι πρόσφατες μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις: Στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή».


Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνουν «τρόπο» στην οργή!

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ συνεχίζουν το ταξίδι τους και αυτό το Σαββατοκύριακο με τις εκδηλώσεις τους σε όλη τη χώρα. Δεκάδες έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα με πολύ μεγάλη επιτυχία! Οι πλατείες και τα πάρκα γεμίζουν μαθητές που δίνουν τον δικό τους παλμό και ζωντάνια, δημιουργούν, συζητούν, τραγουδούν! Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ δίνουν απάντηση σε ό,τι νιώθουν, σκέφτονται και έχουν ανάγκη οι μαθητές μετά από μήνες εγκλεισμού.

Ξεχωριστό συστατικό της επιτυχίας τους είναι ότι δίνουν χώρο έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελούν πραγματική «ανάσα» για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες και μορφές οι μαθητές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για όσα έχουν ζήσει καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και για μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η εξάπλωση των ναρκωτικών, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η βία κατά των γυναικών. Ενώ δεν θα μπορούσε να μη σημαδέψει τα Μαθητικά Φεστιβάλ η νέα δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με τους μαθητές να στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της.

Δεν θα μπορούσαν επίσης από τα Μαθητικά Φεστιβάλ να λείπουν τα «όνειρα» και οι «ανάγκες» των μαθητών για ένα διαφορετικό σχολείο, για πρόσβαση στον Αθλητισμό και τις Τέχνες.

Η έκθεση που έχει επιμεληθεί η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα «Το δίκιο των μαθητών νίκησε... και ο αγώνας συνεχίζεται!» κοσμεί όλα τα Μαθητικά Φεστιβάλ και αποδεικνύει πως είναι μέσα στον προβληματισμό των μαθητών η πείρα και τα συμπεράσματα που έχουν κατακτηθεί από τους φετινούς μεγάλους μαθητικούς αγώνες. Η φετινή χρονιά τούς έχει «διδάξει» πολλά, γιατί ακολούθησαν χιλιάδες μαθητές τον όμορφο δρόμο του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα και απέδειξαν στην πράξη πως είναι «ανάσα ο αγώνας για να νικήσει η ζωή!».


Ραντεβού, λοιπόν, αυτό το Σαββατοκύριακο δίνουν οι μαθητές σε:

  • Αττική:

Ηλιούπολη, Σάββατο 5/6 στην κεντρική πλατεία.

Μοσχάτο, Κυριακή 6/6 στην πλατεία Κοραή.

Μπραχάμι, Σάββατο 5/6 στο Πάρκο Ασυρμάτου.

Χαλάνδρι, Σάββατο 5/6 στην κεντρική πλατεία.

Γαλάτσι - Πατήσια, Σάββατο 5/6 στην πλατεία Αγ. Ανδρέα (Λαμπρινή).

Ακαδημία Πλάτωνος, Σάββατο 5/6.

Λούτσα - Ραφήνα, Σάββατο 5/6 στο skate park.

Λαύριο, Κυριακή 6/6 στο Αγαλμα των Μεταλλωρύχων.

  • Κεντρική Μακεδονία:

Σταυρούπολη 5 - 6/6, στην πλατεία Ελευθερίας.

Βέροια, Σάββατο 5/6, στα Πευκάκια.

Κιλκίς, Κυριακή 6/6, στο Πάρκο Κήπου.

Λιτόχωρο, 4 - 5/6, στην πλατεία.

  • Δυτική Ελλάδα:

Πύργος, Σάββατο 5/6 στο γήπεδο Αγ. Βαρβάρας.

Αργοστόλι, Κυριακή 6/6, στο προαύλιο της Περιφέρειας.

  • Κρήτη:

Ηράκλειο, Σάββατο 5/6 στην πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, Σάββατο 5/6 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

  • Πελοπόννησος:

Ναύπλιο, Σάββατο 5/6 στην πλατεία Φιλελλήνων.

Τρίπολη, αθλητικό τουρνουά την Κυριακή 6/6, στα γήπεδα του Πανεπιστημίου.

  • Αλλες περιοχές:

Λιβαδειά, Σάββατο 5/6, στο Παρκάκι.

Ηγουμενίτσα, Σάββατο 5/6, στα Πλατανάκια.

Καβάλα, Σαββατοκύριακο 5 - 6/6, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο Φαλήρου.

Βαθύ Σάμου, Σάββατο 5/6 στο 1ο - 2ο ΓΕΛ.

Ρόδος, Σάββατο 5/6, στον Ευαγγελισμό και τουρνουά την Κυριακή 6/6 στον Διαγόρα.

Χίος, Κυριακή 6/6 στον Βροντάδο.

Κως, Σαββατοκύριακο 5 - 6/6 στο Πάρκο Ξενία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org