ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
Σελ. /48
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Να φύγει τώρα το σκουπιδαριό από Φυλή και Σχιστό

Στο Σύνταγμα, το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, με κάλεσμα συντονιστικών σωματείων και φορέων

Το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, πραγματοποιείται η μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής, με τη συμμετοχή και της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό.

Στη συναυλία με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα παίρνουν μέρος οι εξής καλλιτέχνες: Χρήστος Δαλιάνης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Θοδωρής Καρέλλας, Παντελής Κυραμαργιός, Αστέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Σταυρόπουλος, Πάνος Τσίτσικας.

Για τη μετάβαση στο Σύνταγμα, η Συντονιστική Επιτροπή για το Σχιστό δρομολογεί λεωφορεία: Στις 5.45 μ.μ. από την πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, στις 6 μ.μ. από Π. Φύσσα και Λεωφόρο Σαλαμίνος στην Αμφιάλη, στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου (Ελ. Βενιζέλου) στα Ταμπούρια, και στις 6.30 μ.μ. από Ψαρών και Εθνικής Αντιστάσεως στη Δραπετσώνα.

Κάλεσμα στη συγκέντρωση - συναυλία απευθύνει και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

Στο κάλεσμά τους οι Συντονιστικές Επιτροπές της Φυλής και του Σχιστού, εκτός από την απαίτηση να κλείσει η χωματερή και να τελειώσουν τα σχέδια για εργοστάσιο σκουπιδιών σε περιοχές ήδη επιβαρυμένες από ρυπογόνες βιομηχανίες, διεκδικούν: Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στις περιοχές αυτές. Καμία σκέψη για καύση απορριμμάτων. Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Ταυτόχρονα, με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων και επιστημονικό σχεδιασμό, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής - ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από σωματεία και φορείς

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος παίρνουν μια σειρά από εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς.

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη οργανώνει η Πρωτοβουλία συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στην ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Ανω Ηλιούπολη) του δήμου Παύλου Μελά.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Ενάντια στη Δυσοσμία - Ρύπανση από τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στο πάρκο στη Μουσών στον Εύοσμο (πίσω από τη ΔΕΗ), προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοκινητοπορεία στους δρόμους του Κορδελιού και του Ευόσμου, κατευθυνόμενη προς το χώρο του συλλαλητηρίου.

Επίσης, στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων Δήμου Δέλτα, που εναντιώνεται στους σχεδιασμούς για εγκατάσταση εργοστασίων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Στη Θεσσαλία

Το Σάββατο 5 Ιούνη θα γίνουν συγκεντρώσεις στην παραλία του Βόλου και στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας στις 7 μ.μ. Στη Λάρισα, μαζικές εξορμήσεις θα γίνουν σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Στην αιχμή των κινητοποιήσεων βρίσκεται η πάλη ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, ενάντια στα σχέδια που προβλέπουν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Μαζική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή φοιτητών - μαθητών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις πλήθος φοιτητικών συλλόγων και 15μελών σχολείων.

Σε άλλες πόλεις
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Σάββατο 5 Ιούνη, στις 11 π.μ., προγραμματίζει συμβολική κινητοποίηση σε κεντρικούς δρόμους και στην πλατεία της πόλης, ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Βέρμιο.
  • Το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων ενάντια στην απολιγνιτοποίηση θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση το Σάββατο 5/6 στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αμυνταίου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο και στο Βέρμιο.
  • Σειρά από δράσεις έχει προγραμματίσει το Συντονιστικό Φορέων ενάντια στα αιολικά πάρκα στην οροσειρά της Ροδόπης. Σωματεία και μαζικοί φορείς πραγματοποιούν παρεμβάσεις ενημέρωσης σε πλατείες και πάρκα της Ξάνθης, ενώ το Σάββατο 5 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση, στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας, στις 7.30 μ.μ. Την Κυριακή 6 Ιούνη, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία διαμαρτυρίας στον Λειβαδίτη, με αναχώρηση από την πλατεία Ελευθερίας στις 9.30 π.μ.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις στις 5 και 6 Ιούνη

Πικετοφορίες και μαζικές ενημερωτικές εξορμήσεις προγραμματίζουν το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Ιούνη οι ΤΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Το Σάββατο 5/6, στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Δήμου Νεάπολης - Συκεών θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στη Δεντροφυτεία, για το Σέιχ Σου.

Την Κυριακή 6/6, στις 11 π.μ., η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει:

-- Πικετοφορία από το πρώην Νοσοκομείο «Παναγία» στην Καλαμαριά, μέχρι το πρώην Στρατόπεδο «Κόδρα». Θα παραβρεθεί ο Γ. Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Εξόρμηση - ενημέρωση στο Φράγμα της Θέρμης, με επικεφαλής τους εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θ. Ιγνατιάδη (περιφερειακό σύμβουλο) και Φ. Καρκατζούνη (δημοτικό σύμβουλο).

-- Εξόρμηση - ενημέρωση στον Χορτιάτη (στις κεραίες στο δρόμο για το καταφύγιο), με επικεφαλής τον Οδ. Μαάιτα, δημοτικό σύμβουλο Πυλαίας - Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Πικετοφορία από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στην παραλιακή ζώνη Περαίας - Νέων Επιβατών. Θα παραβρεθεί ο Λ. Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 6/6, στις 11 π.μ., η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης προγραμματίζει:

-- Εξόρμηση - ενημέρωση στον Λευκό Πύργο για τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ.

-- Εξόρμηση - ενημέρωση στο Ελαιόρεμα, για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Την Κυριακή 6/6, στις 11.30 π.μ., η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ προγραμματίζει:

-- Περιοδεία σε χωριά του δήμου Σιντικής και το Σιδηρόκαστρο, με αφορμή την παραχώρηση - εκμίσθωση ορεινής περιοχής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και την «αξιοποίηση» των γεωθερμικών πεδίων στη Σιντική.

-- Περιοδεία σε χωριά του δήμου Αμφίπολης και το Ροδολίβος, με αφορμή την παράδοση ορεινής περιοχής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κορμίστα.

Η ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ προγραμματίζει:

-- Το Σάββατο 5/6, αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που οργανώνουν σύλλογοι και φορείς της Κατερίνης, στην περιοχή του Μυλαύλακου, για το πρόβλημα της δυσοσμίας που αντιμετωπίζει η πόλη.

-- Την Κυριακή 6/6 πρωινή εξόρμηση στον πεζόδρομο της Κατερίνης για το πρόβλημα της δυσοσμίας. Επίσης, περιοδεία σε χωριά του δήμου Πύδνας - Κολινδρού.

-- Την Κυριακή 6/6 η ΤΟ Κοζάνης της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει από τις 10 π.μ. εκδήλωση και δραστηριότητα για την προστασία και αναβάθμιση του πάρκου στο θεατράκι Αγίου Δημητρίου.

-- Το Σάββατο 5/6 το απόγευμα κλιμάκιο της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα χωριά της περιοχής (Απαλός, Λουτρό Ανθεια και Αριστεινό) που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες του χειμώνα.

-- Επίσης το Σάββατο η ΤΟ Εβρου της ΚΝΕ στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για μαθητές στο Πάρκο Ανεξαρτησίας στη Αλεξανδρούπολη.

-- Την Κυριακή 6/6 η ΟΒ Ορεστιάδας της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει περίπατο στο χωριό Πεντάλοφος. Αναχώρηση από την πλατεία στις 9 π.μ.

ΚΟ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΚΙΝΕΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με αφορμή την φωτιά στα Γεράνεια Ορη

Την Κυριακή 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στα Μέγαρα, στην πλατεία Λιτάρα διοργανώνεται από την Κομματική Οργάνωση Μεγάρων - Κινέτας του ΚΚΕ εκδήλωση με αφορμή την πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη. Ομιλητής θα είναι ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρέμβαση για το Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας

Παρέμβαση ενημέρωσης στο Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενάντια στη μετατροπή του Αλσους σε πάρκο επιχειρηματικής δράσης, στην υποβάθμιση του δασικού του χαρακτήρα κ.α. Σημείο συνάντησης η βόρεια πύλη του Αλσους (οδός Χίου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ