ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
«Παράθυρο» για κατασχέσεις πρώτης κατοικίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζητάει να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, όπως αξιώνουν οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας, που καραδοκούν να αρπάξουν τις περιουσίες των λαϊκών νοικοκυριών

Την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μεθοδεύει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, βάζοντας ουσιαστικά βόμβα στα θεμέλια δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών που εξαιτίας της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής αδυνατούν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους προς τις τράπεζες. Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη χτεσινή παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που εξετάζει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οπως υποστήριξε αυτός ο κύριος, μεταφέροντας προφανώς στη Βουλή τις αξιώσεις των εταιρειών ακίνητης περιουσίας, αν παραταθεί κι άλλο η περίοδος απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τότε αργότερα θα εμφανιστεί μεγάλο κύμα τέτοιων πλειστηριασμών. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τη διαδικασία του επείγοντος και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της τρόικας, επιχείρησε χτες να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά μετά τις διαμαρτυρίες βουλευτών όλων των κομμάτων υποχώρησε μερικώς επιλέγοντας τη διαδικασία του επείγοντος.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, τόνισε ότι αυτό είναι επεξεργασμένο από τους τραπεζίτες και η αρχή που το διαπερνά είναι πώς θα μειωθούν οι επισφάλειες των τραπεζών και πώς αυτές θα πάρουν ακόμη περισσότερα από τους δανειολήπτες, σε όποια θέση και αν βρίσκονται.

Υπογράμμισε ότι οι όποιες ρυθμίσεις αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες και όχι αυτούς που αδυνατούν να δώσουν τις δόσεις τους και είναι στο «κόκκινο» και τόνισε ότι από τα άρθρα του νομοσχεδίου αναδύεται ο πρωταρχικός του στόχος, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος και την εξασφάλιση όσο το δυνατόν των απαιτήσεων από τους δανειολήπτες.

Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που απαντάει στα αδιέξοδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, πρόταση που η τρικομματική κυβέρνηση απέρριψε πρόσφατα σε συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Η πρότασή μας, είπε ο βουλευτής του Κόμματος, προβλέπει να χάσουν οι τράπεζες, σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόταση που προβλέπει να εξαθλιωθούν οι δανειολήπτες και να χάσουν τα πάντα.

Οι πλειστηριασμοί

Σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, έθεσε το ζήτημα της άρσης του παγώματος των πλειστηριασμών για ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις και είπε ότι τα κόμματα θα πρέπει ίσως και μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσουν σε ένα διάλογο για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Κατά τον υφυπουργό, υπάρχει ο κίνδυνος εάν το πάγωμα των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, με το τέλος της οικονομικής κρίσης να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, που θα έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Είναι ολοφάνερο ότι ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να ευνοήσει τα κεφάλαια που κινούνται στο χώρο της ακίνητης περιουσίας, επινοείται διάφορα παραμύθια, αφού, καταρχήν, αν ξεπεραστεί η κρίση, όπως λέει, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να λεηλατηθούν τα ακίνητα όσων σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις. Βέβαια, οι κυβερνώντες αποδεικνύεται κάθε στιγμή πως είναι έτοιμοι να χρησιμοποιούν το ψέμα και τον αποπροσανατολισμό, προκειμένου να περάσουν τα φιλομονοπωλιακά τους μέτρα. Στην προκειμένη περίπτωση να διευκολύνουν από τώρα τις διάφορες εταιρείες που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι περιουσίες που θα βρεθούν σε καθεστώς πλειστηριασμού.

Τα όσα είπε στη Βουλή προσπάθησε να διασκεδάσει λίγο αργότερα ο υφυπουργός, εμμένοντας ωστόσο στην ουσία των απόψεών του και προδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Βουλής «φούντωσε» φήμη για επικείμενη άρση της απαγόρευσης των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας. Ο Θ. Σκορδάς με δήλωση που έστειλε στα ΜΜΕ υποστήριξε ότι «δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας». Ωστόσο επέμεινε στα όσα είπε στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων», κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει η πολιτική και η τακτική της κυβέρνησης.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Σε μείωση εσόδων οδηγούν κρίση και κυβέρνηση

Πάνω από τα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2011 διαμορφώθηκαν, τον Απρίλη που μας πέρασε, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημόσιου προς διάφορους φορείς - του ιδιωτικού κύρια - τομέα, ενώ σημαντική μείωση εμφανίζουν και οι φόροι που πρέπει να επιστραφούν, αλλά καθυστερούνται.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος του Απρίλη διαμορφώθηκαν στα 7,3 δισ. ευρώ, έναντι 8,2 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012 και 7,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011. Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις και τις φιέστες που έστησαν με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο θέμα, από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει, ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι μεταξύ Δεκέμβρη του 2011 και Απρίλη του 2013, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Νοσοκομείων αυξήθηκαν από 1,3 σε 1,6 δισ. ευρώ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από 3,7 σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ μικρή μείωση 100 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των υπουργείων (από 600 σε 500 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικό της άσχημης οικονομικής κατάστασης που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων, που στενάζουν εξαιτίας της συστηματικής υποχρηματοδότησης, αλλά και της λεηλασίας που υφίστανται τα αποθεματικά τους, πότε με τις αγορές μετοχών, πότε με το «κούρεμα» των ομολόγων, είναι η αυξανόμενη πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών που έχει ο ΕΟΠΥΥ. Χρέη τα οποία στην ουσία φορτώνει η κυβέρνηση προς το Ταμείο, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής υπονόμευσης των ασφαλιστικών ταμείων και πρόσθετης επιβάρυνσης των εργαζομένων - ασφαλισμένων σε αυτά. Τα χρέη αυτά από 1,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011, αυξήθηκαν τον Απρίλη σε 2,4 δισ. ευρώ.

Μικρή βελτίωση εμφανίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του οποίου μειώθηκαν στο 1 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, υστέρηση μεγαλύτερη των 700 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα έσοδα των Ταμείων το α' τετράμηνο του 2013, σε σχέση με το α' τετράμηνο του 2012. Ειδικότερα, εφέτος εισπράχθηκαν 13,7 δισ. ευρώ (από τα οποία τα 6,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό), έναντι 14,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (τα 5,8 δισ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό). Οι δαπάνες εμφανίζονται, επίσης, μειωμένες κατά 700 και πλέον εκατ. ευρώ (από 13,4 δισ. ευρώ σε 12,7 δισ. ευρώ). Αν, δηλαδή, αφαιρέσουμε την κρατική συνδρομή, η υστέρηση στα έσοδα των ΟΚΑ μόνο τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ανέρχεται τα 1,6 δισ. ευρώ (8,6 δισ. ευρώ έσοδα το 2012 και μόνο 7 δισ. ευρώ έσοδα το 2013).

«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Με τα μπούνια στις διακρατικές ενισχύσεις

Στα 550 εκατ. ευρώ (12%) η συμμετοχή των ιδιωτών στην Alpha

Στα 550 εκατ. ευρώ ή στο 12% της συνολικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώθηκε η συμμετοχή των ιδιωτών - «επενδυτών» στην Alpha Bank, οι μεγαλομέτοχοι της οποίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή (10%). Η συμμετοχή τους με αυτό το ποσοστό είναι προϋπόθεση, ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που για τη συγκεκριμένη τράπεζα φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ.

Σε ανάλογη ρότα φαίνεται να κινούνται η Εθνική και η Πειραιώς. Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη Γιούρομπανκ, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ΤΧΣ και τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων με ποσά ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Σε περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, φτάνουν οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Γιούρομπανκ). Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θα καλυφθεί από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στο κρατικό χρέος και στις λαϊκές πλάτες.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα ποσά που μοιράστηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα, ήδη φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 176 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη έχουν να περιμένουν και πρόσθετα πακέτα ύψους δεκάδων δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ ερωτηματικά για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε επιστολή που έστειλε, χτες, προς τους μετόχους της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Α. Τουρκολιάς, και με την οποία εξηγεί τη σπουδαιότητα που έχει για την ΕΤΕ η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησή της. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η διοίκηση της ΕΤΕ θεωρούσε ότι εύκολα θα βρεθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί από τους μετόχους, ποντάροντας όμως στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση κεφαλαίου. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει στα Ταμεία να πάρουν μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση, προκάλεσε ανησυχίες στην ΕΤΕ, που τώρα πρέπει να εξασφαλίσει κεφάλαια από άλλες πηγές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ