ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Ετοιμάζουν συμφωνία με διευρυμένο «πακέτο»

Συνεχίστηκαν και χτες οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Κλίμα αποδοχής της συμφωνίας από το λαό διαμορφώνουν τραπεζίτες - βιομήχανοι

«Προ των πυλών» εμφανίζεται πλέον η επόμενη δανειακή σύμβαση της κυβέρνησης με τους λεγόμενους «θεσμούς». Μάλιστα, ως νέα παράμετρος της διαπραγμάτευσης εμφανίζεται η πρόταση της συγκυβέρνησης για σύμπτυξη του χρονοδιαγράμματος και το κλείδωμα της αντιλαϊκής συμφωνίας σε «ενιαίο πακέτο» με τη «μεγάλη συμφωνία», που προγραμματιζόταν για μετά τον Ιούνη.

Η εμφάνιση του κυβερνητικού στόχου για συμφωνία «πακέτο», συζητήθηκε σε προχτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την «Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης». Από το κυβερνητικό επιτελείο διαρρεόταν ότι το ΔΝΤ επέμενε στα ζητήματα του Ασφαλιστικού και των Εργασιακών, ζητώντας να προχωρήσουν δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις μεθοδεύσεις, ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, η παραπέρα φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και οι ιδιωτικοποιήσεις, βρίσκονται μόνιμα στην ατζέντα των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων.

Οξύνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν και χτες τα παζάρια σε επίπεδο «Brussels Group» στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, μέσω δήλωσης εκπροσώπου του, δηλώνει «άγνοια» για την πρόταση, για το κατά πόσο δηλαδή η ελληνική πλευρά διαπραγματεύεται τη λήξη της τρέχουσας αξιολόγησης ή ένα νέο συνολικό πακέτο χρηματοπιστωτικής στήριξης. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι «έχουμε συζητήσει εκτενώς όλα τα βήματα που είναι απαραίτητα για να φθάσουμε στην ολοκλήρωση του (τρέχοντος) προγράμματος και στην εκταμίευση των δόσεων που απομένουν»...

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ απειλεί ανοιχτά την Ευρωζώνη με το ενδεχόμενο απόσυρσή του από το «ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης». Σύμφωνα με τους «Financial Times» δεν προτίθεται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, εάν οι «εταίροι» της δεν συναινέσουν σε «μεγάλη διαγραφή» («κούρεμα») του ελληνικού κρατικού χρέους, ενδεχόμενο το οποίο κατηγορηματικά έχει απορρίψει η Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα μετατρέπεται πλέον σε έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται την παραπέρα απογείωση του κρατικού χρέους σε «μη βιώσιμα επίπεδα», (αδυναμία αποπληρωμής), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ μετέχει σε προγράμματα διάσωσης με όρο και προϋπόθεση τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, δηλαδή την ικανότητα για την αποπληρωμή του. Σε κάθε περίπτωση, η απογείωση των ελλειμμάτων μεταφράζεται σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όσο και στην αύξηση των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Να σημειωθεί ότι οι διαφορετικοί υπολογισμοί των ελλειμμάτων ισοδυναμούν με αστρονομικές αποκλίσεις της τάξης των 9 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το ΔΝΤ απειλεί να μην εκταμιεύσει τις δόσεις από το τρέχον πρόγραμμα (συνολικά 7,2 δισ. ευρώ), ποσό από το οποίο περίπου το 50% αναλογεί στην πλευρά του ΔΝΤ. Και σε αυτό το ενδεχόμενο, το βάρος μετακυλίεται στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης.

Εγινε, επίσης, γνωστό ότι υπήρξε χτες τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει την υποβολή αιτήματος για νέο δάνειο ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ. Στη νέα σύμβαση θα προστεθούν και οι εκκρεμείς δόσεις (7,2 δισ. ευρώ), που προβλέπονται στο τρέχον μνημόνιο, καθώς επίσης και άλλες «διευκολύνσεις», όπως η επιστροφή των κερδών (1,9 δισ. ευρώ) που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, παράλληλα και σε συνδυασμό με τα «χρηματοδοτικά κενά», βρίσκεται ο εντοπισμός και του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού», το οποίο επίσης θα καλυφθεί με νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, τόσο από την πλευρά διόγκωσης των φόρων, όσο και της περιστολής των κρατικών δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Η «ενδιάμεση» χρηματοδότηση

Σε συνθήκες «πιστωτικής ασφυξίας», πρώτα και κύρια, ενόψει της αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ, στις 12 Μάη, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για αύξηση στο όριο του βραχυπρόθεσμου κρατικού δανεισμού (μέσω εντόκων γραμματίων), το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στα 15 δισ. ευρώ. Η όποια απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αυριανή συνεδρίαση (6 Μάη).

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, θα συναντηθεί στη Φραγκφούρτη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Θα παρευρεθεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι, με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν.

Σύμφωνα με δηλώσεις, που αποδίδονται στο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου στα έντοκα γραμμάτια (σήμερα 15 δισ. ευρώ) αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα».

Συμφωνία ζητούν τραπεζίτες - βιομήχανοι

Στο μεταξύ, κλίμα αποδοχής της συμφωνίας από το λαό διαμορφώνουν ισχυρές μερίδες της πλουτοκρατίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία, να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική, τόνισε η επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Λ. Κατσέλη.

Αντίστοιχες «υποδείξεις», για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας, γίνονται και από τις διοικήσεις όλων των συστημικών τραπεζών, αλλά και από τους Ελληνες βιομήχανους. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, «η διατήρηση της αβεβαιότητας (...) και το περιεχόμενο μιας δυνητικής συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, περιορίζει την αρχική μετεκλογική αισιοδοξία που είχε καταγραφεί στα νοικοκυριά, και όχι στις επιχειρήσεις». Οι βιομήχανοι επισημαίνουν ακόμα ότι «όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για μια δυνητική συμφωνία, θα επηρεάζεται και το γενικότερο οικονομικό κλίμα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (Asian Development Bank), τόνισε πως οι «ασιατικές επιχειρήσεις σκέφτονται δύο φορές για τις συμφωνίες τους με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς παραμένει η νευρικότητα για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Αβεβαιότητες για την ανάκαμψη

Σήμερα Τρίτη, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις «εαρινές προβλέψεις» σχετικά με τις εξελίξεις στις οικονομικές εξελίξεις στα κράτη της ΕΕ. Θεωρείται βέβαιο ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε υποβάθμιση των προηγούμενων «χειμερινών εκτιμήσεων» για την ελληνική οικονομία, τόσο ως προς τους ρυθμούς του ΑΕΠ για το 2015 όσο και ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το κρίσιμο είναι οι αντιλαϊκοί όροι της συμφωνίας

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης:

«Το κρίσιμο ζήτημα για το λαό δεν είναι το είδος της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ - ενδιάμεση ή τελική - αλλά οι όροι που θα τη συνοδεύουν και που, όπως όλα δείχνουν, θα περιέχουν παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Δίστομο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΕ Λιβαδειάς, για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την Κυριακή 10 Μάη, στις 11 π.μ., έξω από το δημαρχείο του Διστόμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ