ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι διαχρονικές πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελούν τη «μήτρα» των σκανδάλων και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι ανούσιες όταν δεν αποκαλύπτουν αυτήν την πραγματικότητα. Την επισήμανση αυτή έκανε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Οι βουλευτές του Κόμματος, σημείωσαν ότι κάτω από αυτή τη λογική τάσσονται υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού σε 5μελές δικαστικό συμβούλιο που θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση. Στη συζήτηση πάντως κυριάρχησε η κούφια σκανδαλοθηρική αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ με προφανείς τους στόχους της κάθε πλευράς - για «λήξη» και διατήρηση της σκανδαλολογίας αντίστοιχα - ενόψει και των επερχόμενων ευρωεκλογών. Από την πλευρά της ΝΔ επισημάνθηκε ότι δεν υφίστανται επαρκή στοιχεία για παραπομπή, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ
Αμεσα συνδεμένη με την πολιτική του δικομματισμού στην ακτοπλοΐα

Οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών στη σχετική συζήτηση στη Βουλή

H υπόθεση Παυλίδη έχει άμεση σχέση και συνδέεται ευθέως με την ακολουθούμενη όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, αντιλαϊκή και φιλομονοπωλιακή πολιτική, που υπηρετεί τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και στην συγκεκριμένη υπόθεση τα κέρδη των εφοπλιστών, τόνισαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο, κατά την συζήτηση στη Βουλή της πρότασης για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Αιγαίου Α. Παυλίδη.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου (ήταν και μέλος της σχετικής προανακριτικής επιτροπής της Βουλής) τόνισε ότι από τις εργασίες της επιτροπής προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του Α. Παυλίδη για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση που φέρεται να έκανε ο συνεργάτης του Π. Ζαχαρίου, σε βάρος του εφοπλιστή Φ. Μανούση ενώ επαρκείς ενδείξεις προέκυψαν και σε βάρος του Π. Ζαχαρίου για την εκβίαση.

Με βάση τα παραπάνω, η Β. Νικολαΐδου είπε ότι πρέπει η Βουλή να ζητήσει την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού και την διεύρυνση του κατηγορητηρίου με άλλα αδικήματα καθώς και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, θέση που όπως τόνισε, θα ψηφίσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η εισηγήτρια του Κόμματος υπογράμμισε ότι με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη ο δικομματισμός αναλώνεται σε μια σκανδαλολογία προκειμένου να μην συζητιούνται τα λαϊκά προβλήματα και μάλιστα ενόψει των ευρωεκλογών να μην γίνεται συζήτηση για τις θέσεις του κάθε κόμματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα δύο κόμματα, είπε, συναγωνίζονται σε μία ανούσια σκανδαλολογία την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική και τα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ.

Με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, η Β. Νικολαΐδου είπε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην κατεύθυνση της άρσης όλων των εμποδίων που υπάρχουν για την ποινική δίωξη των εκάστοτε υπουργών.

Η υπόθεση Παυλίδη, συνέχισε, συνδέεται με την πολιτική του δικομματισμού ο οποίος ξεπουλάει δημόσιες υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο και στην συγκεκριμένη περίπτωση στηρίζει τους εφοπλιστές σε βάρος των νησιωτών, των ναυτεργατών και των ταξιδιωτών. Οι εφοπλιστές, είπε, μέσα από ένα πλέγμα νόμων που ψήφισαν και τα δύο κόμματα, ενθυλάκωσαν τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία οκταετία πήραν επιδοτήσεις 226 εκατομμυρίων ευρώ για τις λεγόμενες άγονες γραμμές.

Στις ελληνικές καλένδες ή στο αρχείο

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, κατήγγειλε ότι ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές ενώ έπρεπε να συζητάμε για τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα και την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συζητάμε για σκάνδαλα με μεγάλη δόση σκανδαλολογίας. Τόνισε ότι σκάνδαλα υπήρχαν και υπάρχουν αλλά όπως δείχνει η εμπειρία, αυτά ή παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες ή μπαίνουν στο αρχείο και υπογράμμισε ότι όσο μεγαλώνει η ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο αυτά τα δύο κόμματα θα καταφεύγουν στην σκανδαλολογία.

Αναφερόμενος στην συζητούμενη υπόθεση Παυλίδη, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι το ΚΚΕ δεν μένει στα επιφαινόμενα αλλά αναζητά το έδαφος που θρέφει την διαπλοκή και τις συναλλαγές που δεν είναι άλλο από την λεγόμενη απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών η οποία επιδείνωσε την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν στους εφοπλιστές 226 εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις των λεγόμενων άγονων γραμμών. Πρόκειται, τόνισε, για χρήματα που δόθηκαν στους εφοπλιστές με αποφάσεις των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ η οποία συνεχίζει σήμερα την φιλοεφοπλιστική πολιτική των προκατόχων της και την πολιτική της καταστολής κατά των ναυτεργατών όταν αυτοί κινητοποιούνται.

Καταλήγοντας, τόνισε, ότι τα σκάνδαλα τρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και είπε ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι το χτύπημα των λαϊκών κατακτήσεων σε όλους τους τομείς καθώς και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Είπε δε ότι στην συζητούμενη υπόθεση οι διάφορες καταγγελίες έγιναν γιατί οι διάφοροι αντιμαχόμενοι εξυπηρετούν διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αντιδικίες μακριά από την ουσία

Σε διχογνωμίες νομικού χαρακτήρα αναλώθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο «κλείσιμο» της υπόθεσης Παυλίδη στη χτεσινή συνεδρίαση και την αξιωματική αντιπολίτευση στη με κάθε μέσο διατήρηση της ανούσιας σκανδαλολογίας. Αλλωστε, από τις τοποθετήσεις των δύο κομμάτων έλειπε παντελώς - όπως ήταν αναμενόμενο - κάθε αναφορά στο διαχρονικό «σκάνδαλο» των παχυλών επιδοτήσεων προς τους εφοπλιστές.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης άσκησε κριτική στο πόρισμα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, λέγοντας ότι «η διαπίστωση ή μη σοβαρών ενδείξεων, η άρνηση για τη διαπίστωση μη σοβαρών ενδείξεων» σημαίνει «συγκάλυψη και μόνο συγκάλυψη». Προβάλλοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «μνημονεύουμε εμπεριστατωμένα και τις ενδείξεις για τις αληθώς συρρέουσες πράξεις παθητικής δωροδοκίας νομιμοποίησης χρήματος από παράνομες ενέργειες που συντρέχουν, συρρέουν αληθώς με την ηθική αυτουργία, καθώς και της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος». Κατέληξε λέγοντας ότι «εάν αυτές οι ισχυρές ενδείξεις υπήρχαν για έναν απλό πολίτη, ο εισαγγελέας, θα ζητούσε περαιτέρω διερεύνηση». Παράλληλα με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος έθεσε θέμα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, προκειμένου να τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με βάση την πρόταση της μειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής που, όπως είπε, αποτελεί «μέρος του πορίσματος».

Το αίτημα απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, αλλά του Δικαστικού Συμβουλίου που θα εξετάσει το θέμα εάν υπάρξει παραπομπή. Πρόσθεσε επίσης ότι «το πόρισμα κατά τον Κανονισμό είναι η γνώμη την οποία εξέφρασε η πλειοψηφία». Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής της Κωνσταντίνος Τζαβάρας, απέρριψε επίσης την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε η Επιτροπή και η Ολομέλεια της Βουλής να προβεί σε πληρέστερο χαρακτηρισμό της κατηγορίας. Οσον αφορά την υπόθεση Παυλίδη τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία «δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης και της ηθικής αυτουργίας», αφού «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για εκβίαση εάν δεν υπάρχει απειλή προς την επιχείρηση του κ. Μανούση».

Για διαφοροποίηση των διαδικασιών ποινικής διερεύνησης των υπουργών από αυτές που ισχύουν για τον οποιοδήποτε πολίτη έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης τασσόμενος υπέρ της παραπομπής του Αρ. Παυλίδη. Επίσης σημείωσε ότι από την κυβέρνηση «υπονομεύθηκε ο ρόλος των συναδέλφων της πλειοψηφίας» που συμμετείχαν στην Προανακριτική Επιτροπή.

Εκπροσωπώντας το ΛΑ.Ο.Σ. ο βουλευτής του Αθανάσιος Πλεύρης σημείωσε πως τάσσεται υπέρ της παραπομπής, αφού από τα στοιχεία αποδεδειγμένα «ο γραμματέας του υπουργού (σ.σ. ο Ζαχαρίιου) λειτουργεί κατά τρόπο παράνομο», γεγονός που επισείει την ευθύνη του Αρ. Παυλίδη.

ΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Σκευωρία...

Σε σκευωρία του εφοπλιστή Φ. Μανούση αναφέρθηκε και στη χτεσινή ομιλία του ο Αρ. Παυλίδης υποστηρίζοντας ότι «αυτός οδήγησε όλους εσάς να αποφασίζετε σήμερα για το δικαστικό συμβούλιο» γιατί «νόμισε ότι με την κομματική σημαία θα αλωνίσει το υπουργείο». Υποστήριξε ότι ο εφοπλιστής «όπου ήταν σωστός έπαιρνε αυτό που δικαιούνταν, όπου δεν ήταν ο ανταγωνισμός», για να λάβει συνολικά 33 εκατομμύρια ευρώ με «δίκιο και τήρηση της αυστηρότητας». Μάλιστα, απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Κύριε Παπουτσή, το νόμο σας εφαρμόζαμε». Επίσης, ο Αρ. Παυλίδης επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής «άνοιξαν όλοι οι λογαριασμοί της οικογένειάς μου» και σχολίασε την κατάληξη λέγοντας: «Στα πορίσματα της αντιπολίτευσης μνημονεύεται μόνο ο Μανούσης ενώ κατέθεσαν 28 μάρτυρες». Τέλος, αναφορικά με τον - υπόδικο - συνεργάτη του Π. Ζαχαρίου δήλωσε ότι τον διατήρησε γιατί ο Φ. Μανούσης ήταν αναξιόπιστος.

Μετά την μυστική ονομαστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Βουλή, υπέρ της δίωξης του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη τάχθηκαν 146 βουλευτές,κατά τάχθηκαν 144, 3 ψήφισαν "παρών", ενώ βρέθηκαν και 5 λευκά ψηφοδέλτια. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές αφού απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Παπαγιαννάκης ενώ δεν είχε δικαίωμα ψήφου ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Υπενθυμίζουμε ότι η Ν.Δ χωρίς τον Αρ. Παυλίδη διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 150 βουλευτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ