ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη στη Βουλή

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Σε κινητοποίηση καλούν τα σωματεία εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού την Πέμπτη 7 Μάη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή, απαιτώντας από την κυβέρνηση καθολική στήριξη των εργαζομένων του κλάδου, που πλήττονται με ιδιαίτερη ένταση σε αυτές τις συνθήκες. Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων του χώρου εξαιρείται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, χωρίς να γνωρίζει πότε θα ξαναδουλέψει.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με κοινή τους ανακοίνωση απευθύνονται προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, όλους τους χώρους των καλλιτεχνών - δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Τα τέσσερα σωματεία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «από την πρώτη στιγμή διεκδικήσαμε όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν στα ελάχιστα μέτρα στήριξης, τα σωματεία μάζεψαν χιλιάδες υπογραφές, πήραν καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, έκαναν κινητοποιήσεις. Είναι θετικό ότι σε αυτές τις συνθήκες εκατοντάδες συνάδελφοι απευθύνθηκαν, γράφτηκαν και έδρασαν μέσα από τα σωματεία τους, γιατί ο καθένας μόνος του είναι ανίσχυρος».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι δυναμική που δημιουργήθηκε «άσκησε πίεση προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία, τους ανάγκασε να ανακοινώσουν επέκταση του επιδόματος σε περισσότερους συναδέλφους, παρ' όλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου της Τέχνης έμεινε έξω από τις προδιαγραφές που σκόπιμα τέθηκαν».

«Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι του χώρου αδυνατούμε να επιβιώσουμε», τονίζουν τα σωματεία και σημειώνουν ότι από την πρώτη στιγμή επισήμαναν «στην κυβέρνηση την ανάγκη μέτρων που θα εξασφαλίζουν την επιβίωση όλων μας, την ανάγκη να λάβει υπόψη της τη φύση της καλλιτεχνικής εργασίας.

Η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να μιλήσει ακόμα και τηλεφωνικά στους εκπροσώπους μας και προχωρά σε προπαγανδιστικού τύπου εξαγγελίες, που μιλούν για δήθεν επίλυση των προβλημάτων μας.

Να σταματήσουν τώρα η κοροϊδία, οι επικοινωνιακοί τακτικισμοί της κυβέρνησης και να απαντήσει στα αιτήματα των φορέων μας.

Καλούμε σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού με αιτήματα:

-- Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα και στο χώρο της Τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

-- Αμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

-- Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της Τέχνης.

-- Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Πολιτισμού, μισθωτούς, με "μπλοκάκι", με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

-- Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.

-- Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με πανελλήνιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς - φυσικά πρόσωπα».

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στο Θέαμα - Ακρόαμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αλλάξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις του προγράμματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας

Για τους όρους συμμετοχής των σκηνοθετών - σεναριογράφων στο Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation απευθύνεται με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:

«Τους τελευταίους μήνες η κατάσταση στο χώρο του Πολιτισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο κινηματογραφικός χώρος έχει νεκρώσει, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα και αβέβαιο παραμένει το μέλλον τους μιας και με δεδομένη την κατάσταση μελλοντικοί προγραμματισμοί δεν μπορούν να γίνουν.

Το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας, έχοντας σκοπό να στηρίξει τους δημιουργούς και τους συντελεστές του οπτικοακουστικού χώρου οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, συμπεριέλαβε στο ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμά του ένα επιμέρους Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί στο Ειδικό Πρόγραμμα, όπου "δικαίωμα συμμετοχής έχουν κινηματογραφιστές (σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή παραγωγοί) με ενεργό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), φυσικά ή νομικά πρόσωπα" μένει εκτός προγράμματος η πλειοψηφία των σκηνοθετών και σεναριογράφων - και δη όσοι ασχολούνται με τις ταινίες μικρού μήκους.

Τα επαγγέλματα του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη με τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.1296/1982 και του άρθρου 40 του Ν.1469/84, υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ υποχρεωτικά και αυτοδίκαια. Οπότε οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι δεν έχουν ΚΑΔ.

Παράλληλα, το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει κινηματογραφιστές που έχουν ετήσιο τζίρο χαμηλότερο των 10.000 ευρώ και κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος να μην υπάγονται σε ΚΑΔ, αλλά να εισπράττουν και να φορολογούνται με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης) καθώς και σε όσους σε αυτήν τη φάση έχουν ανενεργή ΚΑΔ.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι στο χώρο του κινηματογράφου είναι πολλοί που εργάζονται ανασφάλιστοι ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους λόγω της δυσβάσταχτης φορολογίας, άλλοι που είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Ερωτάται η κα υτπουργός:

Αν το ΥΠΠΟ θα προχωρήσει στην αλλαγή των όρων και προϋποθέσεων του Ειδικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας για Κινηματογραφικά Εργα Μικρού Μήκους, Ντοκιμαντέρ και Animation, ώστε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στο δικαίωμα υποβολής πρότασης από όλους τους δημιουργούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους».

«Ταξισυνειδησία»

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» θα προβάλλεται μέχρι σήμερα στο κανάλι του «902.gr» στο YouTube. Μέσα από κείμενα, γράμματα, τραγούδια, εφημερίδες, φωτογραφίες, αλλά και μοναδικό αρχειακό υλικό από κινηματογραφικές καταγραφές του αμερικανικού εργατικού κινήματος, ξαναζωντανεύει η διαδρομή των Ελλήνων μεταναστών εργατών στα μονοπάτια της ταξικής συνείδησης. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού» φέρνει στο προσκήνιο μια ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: Την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τα χρόνια των μακαρθικών διώξεων. Συντελεστές:

Ερευνα, κείμενα: Κωστής Καρπόζηλος. Σκηνοθεσία: Κώστας Βάκκας. Μοντάζ: Νώντας Σκαρπέλης. Διεύθυνση παραγωγής: Φρόσω Τσούκα.Το «902.gr» ευχαριστεί θερμά την εταιρεία παραγωγής «Αποστόλης Μπερδεμπές» ΜΚΕ για την παραχώρηση της προβολής του ντοκιμαντέρ.

«Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λάμπρου Λιαρόπουλου

Μέχρι και σήμερα στις 8 το βράδυ θα προβάλλεται μέσα από την ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης,www.tainiothiki.gr, το ντοκιμαντέρ «Γράμμα από το Σαρλερουά» του κομμουνιστή δημιουργού Λάμπρου Λιαρόπουλου.

Ο Λ. Λιαρόπουλος σκιαγραφεί με ευαισθησία τη μάχη των Ελλήνων μεταναστών μεταλλωρύχων. Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μεταναστευτική αποστολή Ελλήνων εργατών στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, ο σκηνοθέτης βλέπει από μια ιδιαίτερη προσωπική σκοπιά τη θέση και τα προβλήματα αυτών των εργατών. «Τα βράδια στα καφενεία του Boulevard Bertrand οι Ελληνες ανθρακωρύχοι καρφώνουν αφηρημένα το βλέμμα τους στις έγχρωμες τηλεοράσεις του ΕΟΤ που κρέμονται στους τοίχους. Απ' το τζουκ-μποξ τραγούδια του Τσιτσάνη, του Τσαουσάκη, της Καίτης Γκρέυ, συμπληρώνουν την ψευδαίσθηση φυγής από έναν τόπο για έναν άλλο... την Πατρίδα τους. Γι' αυτούς τους Ελληνες έγινε το "Γράμμα από το Σαρλερουά". Είναι ο ελάχιστος φόρος ευγνωμοσύνης μου, για όσα με έμαθαν, για όσα με έκαναν να αισθανθώ τις μέρες που έζησα κοντά τους, προετοιμάζοντας και γυρίζοντας την ταινία μου».

Ο Λ. Λιαρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936, από γονείς δασκάλους. Ο πατέρας του ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός στην Αλβανία, στέλεχος του ΕΑΜ και στον εμφύλιο εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο, στο Α' ΕΤΟ. Ο Λ. Λιαρόπουλος σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1958) και κινηματογράφο στο Παρίσι, όπου και εργάστηκε στη Γαλλική Ταινιοθήκη ως βοηθός του Ανρί Λανγκλουά. Το 1965 σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Γράμμα από το Σαρλερουά». Γύρισε πολλές εκπομπές για τη γαλλική τηλεόραση. Το 1973 οργάνωσε τις συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στη Λατινική Αμερική. Το 1976 γύρισε την βραβευμένη ταινία «Το άλλο γράμμα», ενώ την ίδια χρονιά οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (FERA). Πέθανε το 1983, στα 47 του χρόνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ