ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυτοδικούν, δικαίως, πλέον, όσοι αντιστέκονται

Ενας μοτοσικλετιστής έσπασε το τζάμι στρατιωτικού γερμανικού τζιπ που κυκλοφορούσε στην πόλη σαν δύναμη κατοχής

Ο,τι αρνούνται να κάνουν οι αρχές της πόλης, το κάνουν πλέον με αυθόρμητο τρόπο οι ίδιοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που αρνούνται να βλέπουν την πόλη τους υπό ΝΑΤΟική κατοχή. Αλλη μια έκφραση της οργής και της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει η διέλευση από τη Θεσσαλονίκη χιλιάδων ΝΑΤΟικών μισθοφόρων για την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία, αποτέλεσε χτες η αντίδραση του 29χρονου Κώστα Τσίλογλου που με το κράνος του έσπασε το τζάμι γερμανικού τζιπ, το οποίο παράνομα κυκλοφορούσε στους δρόμος της πόλης,συνοδευόμενο μάλιστα από δύο Ελληνες αστυνομικούς στη διαδρομή από το αεροδρόμιο προς το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο νεαρός συνελήφθη επιτόπου και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας.Σε ευθεία αναντιστοιχία με το κοινό αίσθημα η κυβέρνηση έδωσε εντολή να παραπεμφθεί ο νεολαίος σήμερα στον Εισαγγελέα, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι οι Γερμανοί κατακτητές όπως και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟικοί κυκλοφορούν στην πόλη χωρίς να έχουν καν την τυπική βίζα εισόδου!

Ο Κ. Τσίλογλου είναι μέλος του Μοτοσικλετιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στη μηχανοκίνητη πορεία που έγινε τον Ιούλη του '96 στην Κύπρο και η οποία σφραγίστηκε με την εν ψυχρώ εκτέλεση από το ΝΑΤΟκίνητο καθεστώς Νενκτάς, του Σ. Σολωμού.

Στο μεταξύ την ίδια ώρα που η οργή και η απαίτηση του λαού να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από τη χώρα μας, δυναμώνει, συνεχίζεται η προσπάθεια των επιτελών της Συμμαχίας να φυγαδεύσουν άρον άρον προς τα Σκόπια, τους μισθοφόρους και τα πολεμικά σύνεργα που έχουν συγκεντρωμένα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα στρατόπεδα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Χτες στις 3.30 και στις 4.30 τα χαράματα αναχώρησαν δύο φάλαγγες με 83 οχήματα συνολικά, τα οποία μετέφεραν άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και κοντέινερ με πολεμικό υλικό.

Σήμερα αναμένεται να αποπλεύσει το αγγλικό "Σέργκερέιντ" που βρίσκεται στα ανοιχτά του Λιμανιού προκειμένου να παραλάβει 20 βαριά οχήματα μηχανικού τα οποία επιστρέφουν από Σκόπια.

Εκαναν το πατριωτικό καθήκον τους

Με ψήφους 3 υπέρ και δύο κατά το Ναυτοδικείο Πειραιά αποφάσισε χτες να αναβάλει τη δίκη του ναύτη Στέλιου Κοτσογιάννη, ο οποίος δεν επιβιβάστηκε στο αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ",όταν αυτό απέπλευσε από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 18 του Απρίλη με προορισμό την Αδριατική και σκοπό να συμμετάσχει στη ΝΑΤΟική δύναμη και στη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Ο ναύτης, ο οποίος, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο γιατρός κ. Πασβατίδης,υπέστη σοβαρό "σοκ" θα συνεχίσει να νοσηλεύεται στο 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όσο κριθεί απαραίτητο.

Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο Περάματος με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο ναύτη Στέλιο Κοτσογιάννη, στον αξιωματικό Ριτσούδη και σε όσους στρατευμένους αντιστέκονται στα σχέδια εξόντωσης του γιουγκοσλαβικού λαού. "Οι δύο στρατευμένοι - συνεχίζει - παραπέμφθηκαν στο Ναυτοδικείο γιατί έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον, γιατί ύψωσαν το ανάστημά τους και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτόν το βρώμικο πόλεμο ενάντια στους λαούς της περιοχής. Οι δημότες του Περάματος θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί με όλο το λαό για να μη φύγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, για να σταματήσουν οι σφαγείς του ΝΑΤΟ να δολοφονούν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, για να μη συνεχίσει η χώρα μας να εμπλέκεται με οποιοδήποτε πρόσχημα στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για να μη χτυπήσει αυτός ο πόλεμος τη δική μας πόρτα και οποιαδήποτε άλλη".

ΧΑΪΔΑΡΙ
"Τρομοκράτης ο νέος φασισμός"

Πορεία από τη Νίκαια στο Χαϊδάρι

Ακολουθώντας τα βήματα των αγωνιστών της λευτεριάς, που εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του '44, μετά το μπλόκο της Κοκκινιάς, εκατοντάδες κάτοικοι των Δήμων Νίκαιας, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Κορυδαλλού και Αιγάλεω, με πορεία ειρήνης, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην επίθεση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γιουγκοσλαβία. Η πορεία Ειρήνης, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης των παραπάνω περιοχών, ξεκίνησε χτες το απόγευμα από την πλατεία της 17ης Αυγούστου 1944 στην Κοκκινιά, για να καταλήξει στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Με συνθήματα όπως "δεν είναι τρομοκράτης ο σερβικός λαός, η νέα τάξη είναι ο νέος φασισμός", "κάτω τα χέρια από τη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ, Γερμανία", οι συγκεντρωμένοι διέσχισαν δρόμους των πέντε δήμων της περιοχής. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τους επευφημούσαν από μπαλκόνια και πεζοδρόμια, ενώ ακόμα περισσότεροι ήταν αυτοί που ενώθηκαν μαζί τους. Στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό, στην πλατεία Ηρώων στην Αγ. Βαρβάρα, στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω και στην πλατεία Ηρώων στο Χαϊδάρι, εκατοντάδες κάτοικοι ενώθηκαν με τους οδοιπόρους της ειρήνης. Στις πλατείες, τους φιλειρηνιστές υποδέχονταν οι αντίστοιχοι δήμαρχοι των περιοχών και δημοτικοί σύμβουλοι, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό.

"Να σταματήσει ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα και να αποσυρθούν οι ελληνικές δυνάμεις από τη Βοσνία, την Αλβανία και την Αδριατική", απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι, με ψήφισμά τους, που διαβάστηκε στην πλατεία Ηρώων, στο Χαϊδάρι. Ψήφισμα που έγινε δεκτό με φωνές και χειροκροτήματα. Η πορεία ειρήνης κατέληξε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου αντιπροσωπεία των επιτροπών ειρήνης κατέθεσε στεφάνι.

Αντιπολεμικός Μάης στο Κερατσίνι

Αφιερωμένος στην ειρήνη είναι ο Μάης στο Κερατσίνι, που "διανθίζεται" με μια σειρά αντιπολεμικών εκδηλώσεων της Επιτροπής Ειρήνης της περιοχής. Αλλωστε, όπως δηλώνουν οι φιλειρηνιστές "είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε την Ανοιξη στην πόλη μας".

Η Ανοιξη, λοιπόν, "διαδηλώνει" στο Κερατσίνι, καταρχήν, την Παρασκευή, 7 Μάη,με αντιπολεμική εκδήλωση και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στην πλατεία Αγ. Αντωνίου, στις 7.30 το απόγευμα. Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Γονέων και Μαθητών του 6ου και 16ου Δημοτικών σχολείων, του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου της πόλης.

Τη Δευτέρα, 10 Μάη,στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κύπρου, με τη συμμετοχή του Δήμου, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, των Γυμνασιών και Δημοτικών σχολείων, πραγματοποιείται εκδήλωση για την επέτειο από την αντιφασιστική νίκη των λαών, με θέμα "9 Μάη 1945 - 9 Μάη 1999. Επέτειος μνήμης αντιστασιακού αγώνα".

Το Σάββατο, 15 Μάη,στις πέντε το απόγευμα, στο γήπεδο του Σχιστού, θα πραγματοποιηθεί φιλικό τουρνουά ποδοσφαίρου, για να σταματήσει ο πόλεμος και να νικήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός. Συμμετέχουν οι ακαδημίες των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης, με σύνθημα "Το ποδόσφαιρο σημαιοφόρος της ειρήνης".

Την Κυριακή, 16 Μάη,η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου ενώνει τη φωνή της με τις Επιτροπές Ειρήνης Περάματος και Νίκαιας, διοργανώνοντας ποδηλατοδρομία ενάντια στον πόλεμο. Η εκκίνηση θα δοθεί στις δέκα το πρωί από την προβλήτα του Περάματος. Μισή ώρα αργότερα θα γίνει στάση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι, ενώ ο τερματισμός θα γίνει στην πλατεία Αγ. Νικολάου στη Νίκαια.

Μια βδομάδα αργότερα, την Κυριακή, 23 Μάη,στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Λαού, θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα "ΜΜΕ και Νέα Παγκόσμια Τάξη".

ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΥΛΩΝΑ
"Να πούμε το μεγάλο όχι"

"Καλούμαστε, εμείς οι νέοι στρατευμένοι, να πούμε το μεγάλο όχι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ", δηλώνουν με επιστολή τους νέοι στρατευμένοι από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Αυλώνα, γιατί αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο "κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ, σαν δήθεν ειρηνευτική δύναμη" να κληθούν "να πατήσουν το πόδι" τους σε μια ξένη χώρα, να μετατραπεί ο ελληνικός στρατός, από αμυντικός σε "στρατό κατοχής".

Παραθέτουμε παρακάτω, ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

"Ζούμε σε μια εποχή όπου η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια συνεχώς και φουντώνει. Οι ΗΠΑ με προκάλυμμα το ΝΑΤΟ προσπαθούν να περάσουν τα σχέδιά τους για εντονότερο έλεγχο των βαλκανικών χωρών, έχοντας ως πρόφαση τους "ανθρωπιστικούς" βομβαρδισμούς στη Σερβία, σε μια χώρα που διατηρεί δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα εδώ και χρόνια.

Εμείς λοιπόν, που μας λένε πως ο ρόλος του ελληνικού στρατού είναι διά της ισχύος των όπλων να υπερασπίζει την άμυνα της χώρας και να εξασφαλίζει την εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, θα κληθούμε κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ σαν δήθεν ειρηνευτική δύναμη, να πατήσουμε το πόδι μας σε χώμα μη εθνικό. Με λίγα λόγια να παραβιάσουμε το Σύνταγμά μας. Ο ελληνικός στρατός, από αμυντικός, θα γίνει στρατός κατοχής.

Εδώ, λοιπόν, καλούμαστε εμείς οι στρατευμένοι να πούμε το μεγάλο "όχι" στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να διακηρύξουμε πως οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και πως κανένας φαντάρος δεν αξίζει να χύσει το αίμα του εις το βωμό των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και εμείς οι νέοι στρατευμένοι στον Αυλώνα λέμε "όχι" σ' αυτόν τον παράλογο και στημένο πόλεμο. "Οχι" άλλο αθώο αίμα.

Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία.

Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία.

Νέοι στρατευμένοι Αυλώνα".

Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις

Σήμερα Τετάρτη 5 Μάη

ΒΕΡΟΙΑ: Πλατεία Εληάς στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση και πορεία με πρωτοβουλία της τοπικής ΕΛΜΕ.

ΕΔΕΣΣΑ: Στις 12 το μεσημέρι αντιπολεμική συναυλία οργανώνουν Μαθητικά Συμβούλια σχολείων της πόλης.

Παρασκευή 7 Μάη

ΕΔΕΣΣΑ: Καθιστική διαμαρτυρία, στις 9μμ, στους "Μικρούς Καταρράκτες", οργανώνει η Πρωτοβουλία Γυναικών για την Ειρήνη στα Βαλκάνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ