ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Απρίλη 2015
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα με το Ιπποκράτειο τη μεγάλη έρευνα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οπως και στο «Παπανικολάου», που παρουσιάσαμε την προηγούμενη Κυριακή, έτσι στην περίπτωση του Ιπποκράτειου, καταγράφονται οι επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας: Ενα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, με πολλές μοναδικές και εξειδικευμένες μονάδες, βρίσκεται στα όρια της ασφαλούς λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εχει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ εξαιτίας της δραματικής μείωσης της χρηματοδότησής του, έχουν συγχωνευθεί και κλείσει κλινικές και έχουν καταργηθεί κρεβάτια νοσηλείας. Εχει ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και πολλές από τις κλινικές και τα εργαστήριά του λειτουργούν με πεπαλαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Στην κόψη του ξυραφιού και το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο

Η έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών καθιστά οριακή τη λειτουργία του

Το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη
Στο Ιπποκράτειο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν περισσότερες από 1.100 κλίνες νοσηλείας. Με τον τελευταίο οργανισμό, ο αριθμός των κλινών μειώθηκε στις 790. Το 2009 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ήταν 75 εκατ. ευρώ και για το 2015 θα πρέπει να λειτουργήσει με 33 εκατ. ευρώ.

Στο «Ιπποκράτειο» λειτουργούν περίπου 30 κλινικές και τμήματα, 55 εργαστήρια και δεκάδες εξωτερικά ιατρεία. Μεταξύ αυτών λειτουργούν το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ηπατος, το Εργαστήριο Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας, το Αιμορροφιλικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας, Παιδοογκολογικό Τμήμα, δυο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και μια Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Παίδων, μια ΜΕΘ Ενηλίκων, Νεφρολογική Κλινική και Τεχνητός Νεφρός, Χειρουργικές, Παιδιατρικές, Παθολογικές, Καρδιολογικές, Γυναικολογικές Κλινικές, Ορθοπεδική Κλινική κ.ά.

Στον τελευταίο οργανισμό, που υποτιμάει πολύ τις πραγματικές ανάγκες, προβλέπονται 283 θέσεις ειδικών γιατρών από τις οποίες οι 115 είναι κενές. Για νοσηλευτικό προσωπικό προβλέπονται 1.067 θέσεις και είναι κενές οι 278. Στο παραϊατρικό προσωπικό προβλέπονται 209 και είναι κενές οι 59. Σε επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό προβλέπονται 35 και είναι κενές οι 16. Σε διοικητικό προσωπικό προβλέπονται 177 και είναι κενές οι 68, σε τεχνικό προσωπικό προβλέπονται 65 και είναι κενές οι 40 και σε λοιπό προσωπικό προβλέπονται 192 και είναι κενές οι 106.

Η έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν κρεβάτια ΜΕΘ, να μη γίνονται μια σειρά εξετάσεις (ακτινολογικές, μικροβιολογικές), να έχει μειωθεί ο αριθμός των χειρουργείων και αναλόγως αντίστροφα να έχει αυξηθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών, ακόμη και των ογκολογικών. Η συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας και σ' αυτό το νοσοκομείο αντικειμενικά λειτουργεί ως τροφοδότης της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας και της αύξησης της κερδοφορίας της.

Το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι κυριολεκτικά εξουθενωμένο. Τους οφείλονται ακόμη ημέρες άδειας για το 2014 και εκατοντάδες ρεπό. Την ίδια ώρα είναι απλήρωτοι για εφημερίες και υπερωρίες. Σε 6 τμήματα οφείλονται εφημερίες Δεκέμβρη 2013 και σε όλα τα τμήματα οφείλονται εφημερίες Ιούνη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2014 και Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη 2015.

Η μεταφορά βιολογικού υλικού (αίμα) σε όλη τη Θεσσαλονίκη αντί να γίνεται με όχημα με ειδικά ψυγεία, μεταφέρεται με οχήματα του νοσοκομείου ή με ταξί και συνοδεία νοσηλευτή ή τεχνολόγου. Εδώ και χρόνια έχει δοθεί σε ιδιώτες - εργολάβους η σίτιση (τραπεζοκόμοι), η καθαριότητα και η φύλαξη. Ιδιωτική εταιρεία έχει και τη μηχανοργάνωση του νοσοκομείου, αλλά και την πυρασφάλεια.

Κλινικές και προσωπικό στα όρια της εξάντλησης

Χειρουργικές Κλινικές το νοσοκομείο είχε τρεις και έκλεισε η μία (Α' Χειρουργική του ΕΣΥ), με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερες από 20 κλίνες. Οι Α' και Β' Καρδιολογικές Κλινικές συγχωνεύθηκαν και χάθηκαν κλίνες. Στην Ορθοπεδική Κλινική έμειναν δυο ειδικοί γιατροί οι οποίοι οδεύουν προς συνταξιοδότηση. Οι δύο γιατροί και οι 10 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο πρέπει να καλύψουν τη λειτουργία της κλινικής που έχει 32 κλίνες συν 8 επικουρικά! Επιπλέον, η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων λειτουργεί μόνο με 8 κρεβάτια και πρέπει να καλύψει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων (στον οργανισμό προβλέπονται 27 και υπάρχουν μόνο 10), αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού μειώθηκαν οι μέρες χειρουργείων για τις κλινικές και αυξήθηκε η αναμονή των ασθενών στις λίστες. Την ίδια ώρα, στα χειρουργεία επικρατεί απίστευτη εντατικοποίηση. Στα χειρουργεία του Α' Κτιρίου λειτουργούν πέντε χειρουργικά κρεβάτια και οι ανάγκες καλύπτονται από 14 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο. Ακόμη τους οφείλονται άδειες και ρεπό από το 2014.

Στα όρια δουλεύουν και οι τέσσερις Παθολογικές Κλινικές του νοσοκομείου που εφημερεύουν ανά δύο. Κάθε κλινική έχει κατά μέσο όρο 30 κλίνες. Στη γενική εφημερία συνήθως είναι ένας ειδικός γιατρός στην κλινική και ένας στο ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και δύο ειδικευόμενοι στην κλινική, οι οποίοι, κυρίως όταν το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο του, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι έχουν εφημερία, καλούνται ανά 4ωρο στο ΤΕΠ προκειμένου να λειτουργήσουν και 4ο παθολογικό ιατρείο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δουλεύουν 10ωρα για να καλύψουν τις ανάγκες σε ΤΕΠ και κλινική. Και, φυσικά, δεν πληρώνονται γι' αυτές τις εφημερίες.

«Οι ειδικευόμενοι δουλεύουμε συνεχόμενα χωρίς κανένα ρεπό. Η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει αυξηθεί απίστευτα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τα κενά στο προσωπικό», μας είπε η Λουκία Λυγδή, ειδικευόμενη Παθολογίας.

Εξαιτίας της μείωσης των κλινών στις Παθολογικές Κλινικές, που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο ασθενών, ιδιαίτερα τις ημέρες που το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο του, τα κρεβάτια των κλινικών γεμίζουν και γίνεται «φιλοξενία» των ασθενών σε διαθέσιμα κρεβάτια άλλων κλινικών. Γίνεται αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί, αν σκεφθεί κανείς ότι μια κλινική με 32 κλίνες μπορεί στο 12ωρο να χρειαστεί να κάνει 30 εισαγωγές. Ετσι, το προσωπικό θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ΤΕΠ, της κλινικής και των ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε άλλο όροφο ή και σε άλλο κτίριο.

«Περιοδεύοντες» νοσηλευτές

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το νοσηλευτικό προσωπικό περιορίζεται σε 10-12 άτομα. Στη γενική εφημερία (8 το μήνα από τις οποίες οι 3-4 σε συνεφημερία με το Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος») καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 1.500 περιστατικά, με αποτέλεσμα η αναμονή των ασθενών να ξεπερνά τις 8 ώρες. Για να διαχειριστεί το πρόβλημα, η διοίκηση έχει δημιουργήσει μια «δεξαμενή» νοσηλευτών από τα τμήματα, αποδυναμώνοντας τη λειτουργία τους.

Επιπλέον υπάρχουν ιατρεία που είναι σε άλλους χώρους (Ουρολογική, Γυναικολογική), με αποτέλεσμα να εξουθενώνονται ακόμη περισσότερο οι νοσηλευτές. Για την κάλυψη των αναγκών του ΤΕΠ σε υλικά, ψάχνουν κάθε φορά στα τμήματα, πριν από τη γενική εφημερία. Δεν υπάρχουν τραυματιοφορείς και πολλές φορές οι ασθενείς για μεταφορά περιμένουν με τις ώρες. Επίσης είναι παλιάς τεχνολογίας τα καρότσια και τα φορεία και κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της μεταφοράς.

Θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες ζωές

Η χειρουργική κλινική Μεταμοσχεύσεων και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν με ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό

Από παλιότερη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου στο «Ιπποκράτειο»
Από παλιότερη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου στο «Ιπποκράτειο»
Η πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, είναι η μοναδική στη χώρα που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις ήπατος και παγκρέατος και η μοναδική στις μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού στα παιδιά. Περίπου από το 1990 έχει κάνει 1.500 μεταμοσχεύσεις νεφρού εκ των οποίων οι περίπου 150 σε παιδιά και 500 μεταμοσχεύσεις ήπατος. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 100 μεταμοσχεύσεις νεφρών και περίπου 40 ήπατος.

Η λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου στηρίζεται στις κλινικές και τα τμήματα του Ιπποκράτειου, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Καθώς πολλές υπηρεσίες του Ιπποκράτειου υπολειτουργούν, τις αγγειογραφίες τις κάνουν στο «Παπανικολάου» ή στο «Παπαγεωργίου», τις χολοαγγειογραφίες τις κάνουν αλλού. Πάνε κι έρχονται οι άρρωστοι με τα ασθενοφόρα, με κόστος σε χρόνο, κούραση, πόνο. Τον τελευταίο μήνα, η κλινική εγκαταστάθηκε σε άλλο χώρο και λειτουργεί μόνο 10 από τα 25 κρεβάτια που είχε, με προοπτική, στην πορεία, να αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε στους 12 από τους 32 που προβλέπει ο οργανισμός. Οι αναισθησιολόγοι στα χειρουργεία του Α' κτιρίου ήταν 12 και έχουν μείνει 5. Οπως λένε οι χειρουργοί, «αυτό έχει επίπτωση. Μειώθηκαν τα χειρουργεία. Δεν μπορούν να βγουν και τα επείγοντα και τα τακτικά χειρουργεία, δεν υπάρχει κόσμος να τα κάνει. Προσπαθούμε έναν καρκίνο ήπατος να τον κάνουμε ώστε να τον προλάβουμε πριν γίνει ανεγχείρητος αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Κάποτε βάζαμε 8-10 χειρουργεία την εβδομάδα τώρα θα βάλουμε τρία. Και αυτό με υπερπροσπάθεια».

Ελλείψεις σε Μικροβιολογικό - Τεχνητό Νεφρό

Με έλλειψη υλικών για την πραγματοποίηση βασικών αλλά και εξειδικευμένων εξετάσεων λειτουργεί και το Μικροβιολογικό Τμήμα. Το 2014 στα αντιδραστήρια υπήρξε μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται και νέα μείωση κατά 27%. Λόγω έλλειψης υλικού και προσωπικού πολλές εξετάσεις δεν γίνονται και οι ασθενείς υποχρεώνονται να πάνε σε ιδιωτικά εργαστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού το εργαστήριο του νοσοκομείου δεν μπορεί να τις παρέχει.

Θέσεις ειδικών γιατρών προβλέπονται 16 και έχουν 4 και 1 μετακινούμενο που η σύμβασή του λήγει μέσα στον Απρίλη. Κατεπειγόντως χρειάζονται 2 ειδικούς και επειγόντως 4. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη ενός επικουρικού για ένα έτος.

Με ελλείψεις προσωπικού, υλικών, αλλά και κακής ποιότητας υλικά δουλεύει η Νεφρολογική Κλινική ΑΠΘ (16 κλίνες) - Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (20 καρέκλες). Εξυπηρετεί περίπου 70 μόνιμους ασθενείς το μήνα και 40 έκτακτα περιστατικά. Οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στο κάθε φορά εφημερεύον νοσοκομείο καθώς κανένα δεν τους δέχεται ως μόνιμους ασθενείς και όπως μας κατήγγειλαν οι νοσηλευτές, για να τους βάλουν για αιμοκάθαρση θα πρέπει να υπογράψουν έντυπο αποδοχής χρεών.

Πριν από λίγα χρόνια, στη μονάδα, δούλευαν 32 νοσηλευτές σήμερα έμειναν 20 για να πραγματοποιούν τις περίπου 1.100 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Και ενώ η αναλογία θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής για κάθε τρεις αιμοκαθαρόμενους, στην πράξη ισχύει το ένα προς πέντε μίνιμουμ. Οι νοσηλευτές καλούνται να πραγματοποιούν μέσα στη μονάδα και πλασμαφαίρεση - αντικατάσταση, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό γινόταν από ειδικό προσωπικό σε ειδικό χώρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, αν υπήρχαν άλλοι 10 νοσηλευτές θα μπορούσαν να πραγματοποιούν και τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης και να εξυπηρετούν 90 μόνιμους ασθενείς. Φέτος ενισχύθηκαν με 10 καινούργια μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ, όμως τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούνται, χρειάζονται συντήρηση και σταδιακή αντικατάσταση γιατί είναι παλιά.

Μάχη με ξεπερασμένα «όπλα» στις ΜΕΘ

Στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού επιβαρύνει επιπλέον το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό και τις μαίες με το πλύσιμο των θερμοκοιτίδων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρακολούθηση των νεογνών. Στη Νεογνολογική κλινική - Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ - ΕΣΥ), υπάρχουν 40 ανεπτυγμένα κρεβάτια από τα οποία τα 10 εντατικής και τα άλλα ενδιάμεσης νοσηλείας.

Για τη λειτουργία της προβλέπονται 12 θέσεις ειδικών γιατρών και τεσσάρων εξειδικευομένων (παιδιάτρων που κάνουν εξειδίκευση στη νεογνολογία). Λειτουργεί με έξι ειδικούς και μία εξειδικευόμενη, η οποία θα φύγει λόγω εγκυμοσύνης.

Μέρος του εξοπλισμού εκσυγχρονίσθηκε, με χορηγία, όμως υπάρχουν και μηχανήματα που είναι της δεκαετίας του '90 και πρέπει να αντικατασταθούν καθώς βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους. Οπως είπαν γιατροί και νοσηλευτές, η ΜΕΝΝ - ΕΣΥ εξυπηρετεί τη Γ' Μαιευτική κλινική, την εμβρυομητρική μονάδα. «Εφημερεύουμε δεν εφημερεύουμε, ό,τι γεννηθεί θα έρθει σ' εμάς. Κάνουμε 12 εξωτερικές εφημερίες και 30 εσωτερικές. Το νοσηλευτικό προσωπικό αριθμεί περίπου 26 άτομα και απαιτούντα τουλάχιστον άλλα 10. Κάποτε λειτουργούσαν εξωτερικά ιατρεία καθημερινά, τώρα 1 φορά τη βδομάδα».

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων πρωτολειτούργησε το 1989. Με την ανακαίνιση που έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια, με χορηγία, έγινε επέκταση του χώρου, για να μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργούν 11 κλίνες, όμως οι δύο από αυτές, παραμένουν χωρίς εξοπλισμό. Ετσι η ΜΕΘ λειτουργεί με εννιά κρεβάτια. Από αυτά, το ένα έχει κλείσει καθώς έχει χαλάσει βασικός εξοπλισμός και ετοιμάζεται να κλείσει και δεύτερο κρεβάτι για τον ίδιο λόγο.

Ο εξοπλισμός είναι παλιός και καταπονημένος καθώς λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η ΜΕΘ θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένη με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς εκεί δίνεται κυριολεκτικά η μάχη για τη ζωή των ασθενών. Ομως και οι αναπνευστήρες που έχει είναι παλιοί και παρουσιάζουν πολλές βλάβες. Πριν μερικούς μήνες δανείστηκε τέσσερις αναπνευστήρες από Περιφερειακά νοσοκομεία (π.χ. Κοζάνη).

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» η διευθύντρια της ΜΕΘ Ν. Γρίτση - Γερογιάννη ανέφερε ότι οι υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Ενηλίκων είναι πολύ λίγες για το μέγεθος του Ιπποκρατείου, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, για τη λειτουργία του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Ηπατος, η ΜΕΘ πρέπει να έχει πάντα ένα κρεβάτι κενό - διαθέσιμο για την περίπτωση που προκύψει μεταμόσχευση. Επειδή όμως οι ανάγκες δεν επιτρέπουν να μένει λειτουργικό κρεβάτι κενό, σε περίπτωση που προκύψει μεταμόσχευση και για να μη χαθεί το μόσχευμα, μετακινούν έναν ασθενή από την Μονάδα σε άλλη ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτικό το κατάστασης είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη, ξεκίνησε η γενική εφημερία του νοσοκομείου χωρίς ούτε μία κλίνη διαθέσιμη. Επιπλέον, δεν υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρατείνεται η παραμονή των ασθενών στη ΜΕΘ.

Η ΜΕΘ λειτουργεί με υψηλή ποιότητα λόγω της αυταπάρνησης του προσωπικού. Εχει εφτά γιατρούς (ανάμεσα σε αυτούς και η διευθύντρια) και τέσσερις ειδικευόμενους. Λείπουν τουλάχιστον τέσσερις γιατροί και δυο ειδικευόμενοι. Και στο νοσηλευτικό προσωπικό (είναι 22 -23 άτομα σε κυκλικό ωράριο) απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 10. Η αναλογία νοσηλευτή ασθενών θα έπρεπε να είναι ένας προς έναν και στην πράξη ισχύει το ένας προς τρεις.

Στα υπόγεια του νοσοκομείου...

«Αφανείς ήρωες» δουλεύουν στα πλυντήρια και σιδερωτήρια του νοσοκομείου
«Αφανείς ήρωες» δουλεύουν στα πλυντήρια και σιδερωτήρια του νοσοκομείου
Εκεί όπου λειτουργούν τα πλυντήρια, τα σιδερωτήρια, οι πρέσες, απέμειναν ελάχιστοι εργαζόμενοι, «αφανείς ήρωες», που καλούνται καθημερινά να πλύνουν, να στεγνώσουν, να σιδερώσουν και να μπαλώσουν τα σεντόνια, τις κουβέρτες, τις ρόμπες ασθενών και γιατρών.

Καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν περίπου έναν τόνο ρούχα και οι περισσότεροι είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι από τη σκληρή δουλειά, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Καταλαβαίνουν ότι η συνειδητή εγκατάλειψη του τμήματος γίνεται με το επιχείρημα της έλλειψης κονδυλίων, αλλά με βασικό στόχο να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και αυτής της υπηρεσίας.

Στα σιδερωτήρια η δουλειά βγαίνει με τρεις γυναίκες στην πρωινή βάρδια, ενώ παλιότερα εργάζονταν 17, πρωί και απόγευμα. Υπάρχει και ένας πρεσαδόρος. Ακόμη και σήμερα δουλεύουν με μια παλιά πρέσα από το 1963, αφού οι δυο καινούργιες που ήρθαν πριν 3-4 χρόνια δεν πολυχρησιμοποιήθηκαν. Βούλωσαν οι ατμοπαγίδες από τα άλατα και δεν μπορούν να δουλέψουν.

Ο ένας κύλινδρος, που γυρίζει τα σεντόνια, είναι μισοχαλασμένος και ο δεύτερος, που υπάρχει, τους «άφησε χρόνους», όπως λένε. Δεν αλλάζουν κάθε μέρα τα σεντόνια στα κρεβάτια γιατί δεν προλαβαίνουν να τα ετοιμάσουν. Απαιτείται να προσληφθούν τουλάχιστον τρία άτομα για τον κύλινδρο και άλλα τρία για τις υπόλοιπες δουλειές. Υπάρχει μία ράπτρια για όλο το νοσοκομείο και αυτή ήρθε από το Νοσοκομείο Αφροδίσιων.

Τρεις γυναίκες έχουν την ευθύνη να στρώνουν τους κοιτώνες των γιατρών. Τώρα η μία φεύγει στη σύνταξη και θα μείνουν δυο. Δουλεύει μία στην πρωινή βάρδια για όλο το νοσοκομείο, η οποία πρέπει να στρώνει 170-200 κοιτώνες σε όλα τα κτίρια. Στα πλυντήρια έμειναν δυο πλύντες (από 10 που ήταν παλιότερα) και ένας κάθε φορά στην πρωινή βάρδια παλεύει να προλάβει να πλύνει τα ρούχα στα μοναδικά 5 από τα 9 πλυντήρια που λειτουργούν. Υπάρχει και ένα εργαζόμενος στα στεγνωτήρια.

Οπως λένε, «απαιτείται να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν τα μηχανήματα και να προσληφθούν επειγόντως τουλάχιστον 2 άτομα ακόμα. Αλλιώς θα φύγουμε από εδώ ανάπηροι».

Πεπαλαιωμένη τεχνολογία στο Τμήμα Απεικόνισης

Στο Τμήμα Απεικόνισης λειτουργούν Μαγνήτης, Αξονικός, Ακτινολογικό (Α' και Β') και Παιδοακτινολογικό. Τα ακτινογραφικά είναι πεπαλαιωμένης τεχνολογίας (μη ψηφιακά), με αποτέλεσμα να παθαίνουν συχνά βλάβες, ενώ η διάγνωση είναι επισφαλής, καθώς, επειδή το κόστος των φιλμ είναι ακριβό, μειώνουν τον αριθμό των φιλμ που εμφανίζουν.

Ο αξονικός τομογράφος έχει δύο «μουσειακά» μηχανήματα, εκ των οποίων το ένα δεν λειτουργεί εδώ και έξι μήνες. Και αυτός που λειτουργεί είναι αργός και με μέτρια απόδοση εικόνας, χωρίς εγχυτή και χωρίς πολλά πρωτόκολλα, τα οποία είναι απαραίτητα σε αρκετές επείγουσες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα για CT αγγειογραφία για ανευρύσματα, καθώς και χωρίς δυνατότητα για ανασύνθεση που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για κατάγματα.

Τα περιστατικά που έχουν ανάγκη υπερήχου, περιμένουν για μέρες να πάρουν σειρά, αφού, ενώ υπάρχουν δύο μηχανήματα υπερήχων, ουσιαστικά σε λειτουργία βρίσκεται μόνο το ένα, το οποίο καλείται να καλύψει τα εξωτερικά ραντεβού, όλους τους εσωτερικούς ασθενείς, όλες τις γενικές εφημερίες και τις ΧΟΠ (εφημερίες παιδιατρικά, παιδοχειρουργικά, γυναικολογικά, μαιευτικά).

Εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχει Μαστογράφος στο Νοσοκομείο και εδώ και μια 10ετία είναι χαλασμένος και ο αγγειογράφος. Οι εργαζόμενοι, καταγγέλλουν, ότι εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων οι ασθενείς επιβαρύνονται με περισσότερη ακτινοβολία, προκειμένου να υπάρξει «αξιοπρεπής» απεικόνιση. Οι τεχνολόγοι ακτινολόγοι είναι εφτά και για να καλύψουν τις εφημερίες δουλεύουν δύο το πρωί, ένας απόγευμα και συνήθως ένας τη νύχτα.

Οπως είπαν, «στο μήνα δουλεύουμε τρία Σαββατοκύριακα και έχουμε ένα ελεύθερο για να δούμε τις οικογένειές μας». Επιπλέον, τις μέρες γενικής εφημερίας, καλούνται να καλύψουν και τη θέση διοικητικού υπαλλήλου στη γραμματεία. Εξαιτίας αυτής την κατάστασης η αναμονή των ασθενών στο ακτινολογικό μπορεί να φτάσει και τις 4 - 5 ώρες, ενώ πολλές φορές οι αναγκαίες εξετάσεις γίνονται από τους ασθενείς είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε σε ιδιωτικά κέντρα.

Πάλη για σύστημα Υγείας στο ύψος των σύγχρονων αναγκών

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Ελσα Αβραμίδου, μέλος της νοσοκομειακής επιτροπής Ιπποκράτειου, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας, σημείωσε: «Από τη μια η σχεδόν ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη - πρόληψη και από την άλλη η συνεχής, σκόπιμη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, με μειώσεις των προϋπολογισμών και του προσωπικού, συνθέτουν μία εικόνα εγκατάλειψης που έχει άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία.

Πρωτίστως οι υγειονομικοί, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το νοσοκομείο διέπεται από επιχειρηματικά κριτήρια εδώ και πολλά χρόνια και, σταδιακά, τμήματα και υπηρεσίες του παραδίδονται σε ιδιώτες, προωθούνται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα, νοσήλια, κ.ά. Αυτό που άλλαξε στην περίοδο της κρίσης είναι ότι η διαδικασία εμπορευματοποίησης επιταχύνεται, με το επιχείρημα ότι τώρα δεν υπάρχουν λεφτά.

Η μεταφορά του κόστους στον ασθενή ή ακόμα και στον ίδιο το γιατρό, είναι πολιτική επιλογή. Δεν είναι κάτι καινούριο. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδιαίτερα στις λεγόμενες προηγμένες χώρες εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. Υψηλή ποιότητα και τεχνολογία στο σύστημα Υγείας τους, υψηλά κέρδη στο κεφάλαιο που επενδύει σε αυτή τη βιομηχανία, οι εργαζόμενοι όμως εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς, η δε πρόσβαση σε αυτό μόνο από όσους έχουν χρήματα, από τους λίγους. Αυτή την Υγεία θέλει και η σημερινή συγκυβέρνηση, αφού και στηρίζει τις επιλογές της ΕΕ και δέχεται την επιχειρηματικότητα στο χώρο αυτό.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η κοινή δράση των υγειονομικών με το λαό και τους φορείς του (σωματεία εργαζομένων, συλλόγους γυναικών, συλλόγους γονέων, αθλητών, πασχόντων) στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Μαζί να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε την πλήρη στελέχωση του Ιπποκράτειου, αλλά και όλων των νοσοκομείων, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ