Κυριακή 5 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
Θα μπορούσαν να σωθούν περισσότερες ζωές

Η χειρουργική κλινική Μεταμοσχεύσεων και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργούν με ελλείψεις σε υποδομή και προσωπικό

Από παλιότερη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου στο «Ιπποκράτειο»
Από παλιότερη περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Ελένης Γερασιμίδου στο «Ιπποκράτειο»
Η πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, είναι η μοναδική στη χώρα που πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις ήπατος και παγκρέατος και η μοναδική στις μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού στα παιδιά. Περίπου από το 1990 έχει κάνει 1.500 μεταμοσχεύσεις νεφρού εκ των οποίων οι περίπου 150 σε παιδιά και 500 μεταμοσχεύσεις ήπατος. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 100 μεταμοσχεύσεις νεφρών και περίπου 40 ήπατος.

Η λειτουργία του μεταμοσχευτικού κέντρου στηρίζεται στις κλινικές και τα τμήματα του Ιπποκράτειου, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Καθώς πολλές υπηρεσίες του Ιπποκράτειου υπολειτουργούν, τις αγγειογραφίες τις κάνουν στο «Παπανικολάου» ή στο «Παπαγεωργίου», τις χολοαγγειογραφίες τις κάνουν αλλού. Πάνε κι έρχονται οι άρρωστοι με τα ασθενοφόρα, με κόστος σε χρόνο, κούραση, πόνο. Τον τελευταίο μήνα, η κλινική εγκαταστάθηκε σε άλλο χώρο και λειτουργεί μόνο 10 από τα 25 κρεβάτια που είχε, με προοπτική, στην πορεία, να αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα.

Το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε στους 12 από τους 32 που προβλέπει ο οργανισμός. Οι αναισθησιολόγοι στα χειρουργεία του Α' κτιρίου ήταν 12 και έχουν μείνει 5. Οπως λένε οι χειρουργοί, «αυτό έχει επίπτωση. Μειώθηκαν τα χειρουργεία. Δεν μπορούν να βγουν και τα επείγοντα και τα τακτικά χειρουργεία, δεν υπάρχει κόσμος να τα κάνει. Προσπαθούμε έναν καρκίνο ήπατος να τον κάνουμε ώστε να τον προλάβουμε πριν γίνει ανεγχείρητος αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Κάποτε βάζαμε 8-10 χειρουργεία την εβδομάδα τώρα θα βάλουμε τρία. Και αυτό με υπερπροσπάθεια».

Ελλείψεις σε Μικροβιολογικό - Τεχνητό Νεφρό

Με έλλειψη υλικών για την πραγματοποίηση βασικών αλλά και εξειδικευμένων εξετάσεων λειτουργεί και το Μικροβιολογικό Τμήμα. Το 2014 στα αντιδραστήρια υπήρξε μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται και νέα μείωση κατά 27%. Λόγω έλλειψης υλικού και προσωπικού πολλές εξετάσεις δεν γίνονται και οι ασθενείς υποχρεώνονται να πάνε σε ιδιωτικά εργαστήρια για μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού το εργαστήριο του νοσοκομείου δεν μπορεί να τις παρέχει.

Θέσεις ειδικών γιατρών προβλέπονται 16 και έχουν 4 και 1 μετακινούμενο που η σύμβασή του λήγει μέσα στον Απρίλη. Κατεπειγόντως χρειάζονται 2 ειδικούς και επειγόντως 4. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη ενός επικουρικού για ένα έτος.

Με ελλείψεις προσωπικού, υλικών, αλλά και κακής ποιότητας υλικά δουλεύει η Νεφρολογική Κλινική ΑΠΘ (16 κλίνες) - Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (20 καρέκλες). Εξυπηρετεί περίπου 70 μόνιμους ασθενείς το μήνα και 40 έκτακτα περιστατικά. Οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς πηγαίνουν για αιμοκάθαρση στο κάθε φορά εφημερεύον νοσοκομείο καθώς κανένα δεν τους δέχεται ως μόνιμους ασθενείς και όπως μας κατήγγειλαν οι νοσηλευτές, για να τους βάλουν για αιμοκάθαρση θα πρέπει να υπογράψουν έντυπο αποδοχής χρεών.

Πριν από λίγα χρόνια, στη μονάδα, δούλευαν 32 νοσηλευτές σήμερα έμειναν 20 για να πραγματοποιούν τις περίπου 1.100 αιμοκαθάρσεις το μήνα. Και ενώ η αναλογία θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής για κάθε τρεις αιμοκαθαρόμενους, στην πράξη ισχύει το ένα προς πέντε μίνιμουμ. Οι νοσηλευτές καλούνται να πραγματοποιούν μέσα στη μονάδα και πλασμαφαίρεση - αντικατάσταση, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό γινόταν από ειδικό προσωπικό σε ειδικό χώρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, αν υπήρχαν άλλοι 10 νοσηλευτές θα μπορούσαν να πραγματοποιούν και τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης και να εξυπηρετούν 90 μόνιμους ασθενείς. Φέτος ενισχύθηκαν με 10 καινούργια μηχανήματα μέσω ΕΣΠΑ, όμως τα υπόλοιπα που χρησιμοποιούνται, χρειάζονται συντήρηση και σταδιακή αντικατάσταση γιατί είναι παλιά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org