ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάρτη 1995
Σελ. /49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Τσούζουν" οι τιμές των νηστίσιμων σαρακοστιανών

Μέχρι και 55% ακριβότερα θα προμηθευτούν φέτος οι καταναλωτές ορισμένα από τα νηστίσιμα τρόφιμα, που συνθέτουν τα τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας. Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

ΑΙΓΑΛΕΩ
Ενας σύλλογος πολιτιστική όαση

Από το 1953, με μικρό πικρό διάλειμμα τα χρόνια της δικτατορίας, δεν έπαψε να προσφέρει και να δραστηριοποιεί τους Αιγαλιώτες

"Δε θέλω να χτίσω τείχη γύρω απ' το σπίτι μου. Θέλω τα πολιτιστικά ρεύματα απ' όλα τα μέρη της Γης να κυκλοφορούν στο σπίτι μου. Σε κανένα, όμως, δε θα επιτρέψω να με παρασύρει". Σε μια εποχή, όπου οι αποφάσεις οι σχετικές με την πολιτιστική ανάπτυξη μιας χώρας λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα και τις ανάγκες ενός ισχυρού έθνους και επιβάλλονται με λεπτότητα, ομολογουμένως, στις ανάγκες της εξαρτώμενης χώρας, τα παραπάνω λόγια της Μαχάτμα Γκάντι, ενισχύουν την αναγκαιότητα της τοπικής κι εθνικής πολιτιστικής αυτονομίας και πρωτοβουλίας. Και είναι αλήθεια ότι ένας από τους χώρους, όπου η πρωτοβουλία αναπτύσσεται αβίαστα, είναι οι τοπικοί σύλλογοι. Εκεί, όπου απλοί άνθρωποι επιλέγουν από μόνοι τους την πολιτιστική τροφή τους και μάλιστα την παράγουν οι ίδιοι.

Το Αιγάλεω έχει τη δική του πνευματική όαση: Το σύλλογο "Πρόοδος". Τα μέλη του μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, να γυμνάζονται, να χορεύουν και προπάντων να παρεμβαίνουν στα δημοτικά δρώμενα. Ενας σύλλογος φοβερά δημοφιλής στους Αιγαλιώτες, οι οποίοι και έσπευσαν στην έκθεση ζωγραφικής που διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου από τις 22-27 Φλεβάρη. "Είναι η τέταρτη έκθεση που διοργανώνουμε. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και κυρίως από παιδιά που σε λίγους μήνες άσκησης έχουν σημειώσει μεγάλη βελτίωση με πείσμα και μεράκι", μας είπε ο δάσκαλος Μάκης Κουμάτος,αυτοδίδακτος ζωγράφος.

"Η ζωγραφική αλλάζει τον κόσμο γύρω μου..."

Δεν είναι τόσο η ποιότητα των έργων των παιδιών που εντυπωσιάζει, αλλά ο τρόπος που εξηγούν όσα βιώνουν στην τρυφερή ηλικία των 10 και 15 ετών. "Η ζωγραφική αλλάζει τον κόσμο γύρω μου, τον ομορφαίνει. Την προτιμώ από το παιχνίδι, γιατί δημιουργώ", μας είπε ο 13χρονος Χάρης Βρεττός,που προτιμά το μπλε χρώμα, το ελληνικό, και δε βλέπει τηλεόραση, γιατί όπως λέει, "ξεφτιλίζει τον κόσμο". Τρόπο έκφρασης και δημιουργίας σχέσεων με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν, αποτελεί για την 14χρονη Ελένη Καλαμπόκα η ζωγραφική. Δε θα πουλούσε ποτέ τα έργα της: "Δε θα έκανα ποτέ για χρήματα κάτι που το αισθάνομαι". Στην έκθεση μετείχαν 20 άτομα, ανάμεσά τους κι ο πιο μικρός της παρέας, ο 11χρονος Παναγιώτης Δευτεραίος,που ασχολείται με αγιογραφίες.

Πέρα απ' τη ζωγραφική, ο σύλλογος έχει αναπτύξει κι άλλες δραστηριότητες: Ελληνορωμαϊκή πάλη, ρυθμική, χορό και τένις. "Θα ήταν αδύνατο να υπάρξουμε, αν δεν είχαμε ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο και χτίσαμε με προσωπική εργασία, βάζοντας λεφτά από την τσέπη μας και χωρίς καμιά βοήθεια", τόνισε ο Γιώτης Σαντζαρίδης,μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του συλλόγου. Οικονομικά, ο σύλλογος στηρίζεται στην επιχορήγηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης. Το ποσό της επιχορήγησης εξαρτάται από τις επιτυχίες των αθλητών της ελληνορωμαϊκής, οι οποίοι αναγκάζονται να γυμνάζονται σε μια αίθουσα - χωρίς προδιαγραφές - στο κτίριο του συλλόγου. "Είναι ντροπή για το Αιγάλεω να μην έχει αίθουσα βαρέων αθλημάτων, τη στιγμή μάλιστα που έχει αναδείξει πρωταθλητές. Πάγιο αίτημά μας είναι να δοθεί κάποια αίθουσα στο γήπεδο του Αιγάλεω, ώστε η παράδοση σε πρωταθλητές να συνεχιστεί. Μαζικά τα παιδιά φεύγουν σε άλλους συλλόγους", είπε ο Νίκος Μουζάκης, υπεύθυνος του αθλητικού τμήματος του συλλόγου. Ενώ, προσπάθεια που στόχευε στη δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, σκόνταψε στη μεγαλομανία των δημοτικών αρχόντων για δημαρχείο - "παλάτι". Συγκεκριμένα, ο Γιώτης Σαντζαρίδης καταγγέλλει: "Σαν σύλλογος και σαν πρώην δημοτική αρχή, χαρακτηρίσαμε ένα τεράστιο οικόπεδο στα σύνορα με το Χαϊδάρι, όπου βρισκόταν το εργοστάσιο "Ζέφυρος", χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων. Η προηγούμενη δημοτική αρχή τον αποχαρακτήρισε και η σημερινή χτίζει εκεί ένα τεράστιο δημαρχείο, που σαφώς δεν εξυπηρετεί τους κατοίκους", συνεχίζοντας έτσι το έργο της κοινωνικής της "προσφοράς".

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΜΗΛΟΣ
"Τουριστικός" κίνδυνος στο Κλήμα;

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ξένη ιδιωτική εταιρία προωθεί σχέδιο κατασκευής τουριστικού συγκροτήματος πάνω στην αρχαία πόλη

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κάθε σπιθαμή χώματος κρύβει κι ένα κομμάτι ιστορίας χιλιάδων ετών, κάθε καταγγελία για εκποίηση ενός ακόμα αρχαιολογικού χώρου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Στην προκειμένη περίπτωση, η αρχαία πόλη του Κλήματος στη Μήλο φέρεται να κινδυνεύει από παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις καταγγελίες ενός παραθεριστή στον οικισμό, του Γιώργου Ανδρουλιδάκη.

Ο Γ. Ανδρουλιδάκης έχει σοβαρές ενδείξεις πως υπάρχει σχέδιο κατασκευής τουριστικού συγκροτήματος πάνω στην αρχαία πόλη από ξένη ιδιωτική εταιρία. Απευθυνόμενος προς το υπουργείο Πολιτισμού, άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και στις τοπικές αρχές του νησιού με συνεχείς γνωστοποιήσεις, έφερε στην επιφάνεια στοιχεία που αν επιβεβαιωθούν, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα περίπτωση πλήρους ασυδοσίας των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.

Το Κλήμα αποτελεί αρχαιολογικό θησαυρό για τη χώρα, αφού εκεί, το 1877, βρέθηκε το άγαλμα του Ποσειδώνα, μαζί με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, ανάμεσά τους και το γνωστό ακέφαλο άγαλμα της Αφροδίτης, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται θαμμένος και ο ναύσταθμος της αρχαίας Μήλου. Με υπόμνημά του προς το υπουργείο Πολιτισμού, την ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων, τις υπηρεσίες πολεοδομικού σχεδιασμού και παραδοσιακών οικισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ν. Αιγαίου με ημερομηνία 22/5/94, ο Γ. Ανδρουλιδάκης εφιστά την προσοχή στην αγορά από ιδιώτες ενός στρέμματος στην περιοχή, με πρόγραμμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, την ανέγερση ξενοδοχείου ή ναυτικού ομίλου.

Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, για την αγορά διατέθηκαν 23 εκατομμύρια δρχ., τη στιγμή που η πρόσβαση στη θάλασσα είναι δυνατή μόνο από ένα μικρό κομμάτι γης, αφού γύρω υπάρχουν άλλες ιδιοκτησίες. Συνεπώς, για τη μεταφορά των οικοδομικών υλικών, θα πρέπει να γίνει τσιμεντόστρωση αρκετού πλάτους στην παραλία, με άμεση συνέπεια "τη ριζική αλλοίωση του παραδοσιακού οικισμού του Κλήματος και καταστροφή του φυσικού του περιβάλλοντος". Το ποσό των 23 εκατομμυρίων δρχ. είναι υπερβολικό για τη μορφολογία της περιοχής και μόνο μια πολυδάπανη επένδυση για τουριστική εκμετάλλευση το δικαιολογεί.

Η αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα θα επέλθει από την τουριστική χρήση, ενώ θα δημιουργηθεί και ρύπανση στη θάλασσα, η οποία είναι χωρίς αμμουδιά και με απόκρημνες ακτές. Εύκολα φαντάζεται κανείς και τις επιπτώσεις που θα έχει σε έναν αρχαιολογικό χώρο η αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

Ο ίδιος επανήλθε με άλλα δύο υπομνήματα στις 11 και 16 Αυγούστου, όπου το τελευταίο συνοδεύεται και από το συμβόλαιο της πώλησης από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, σε μια Κυπριακή εταιρία με την επωνυμία "AVELTION SHIPPING COMPANY LIMITED". Επίσης αναφέρει και απειλές εναντίον του από τους πρώην ιδιοκτήτες του οικοπέδου, επειδή ανακινεί το θέμα.

Αλλά το σημαντικό της υπόθεσης βρίσκεται στις απαντήσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το πρώτο, με επιστολή του στις τοπικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναφέρει πως δεν του έχει "υποβληθεί καμιά αίτηση για χορήγηση οικοδομικής άδειας" στο συγκεκριμένο σημείο "και επομένως δεν έχει εγκριθεί καμιά οικοδομική εργασία, εφόσον μάλιστα η περιοχή ανήκει στηναδόμητη ζώνη Α" και ζητά τον έλεγχο του χώρου για τυχόν παράνομη δραστηριότητα.

Από την πλευρά του το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει πως ο οικισμός του Κλήματος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός από τις 14/7/88 "και έχει καθορίσει ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης".Πόσο ακίνδυνη είναι για το μέλλον του Κλήματος η ασυμφωνία των δύο υπουργείων και πόσο τελικά αποθαρρύνει τους κάθε λογής επιχειρηματίες;

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Αστατος ο καιρός αύριο

Μεγάλη η έξοδος των Αθηναίων, αλλά και πάλι βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο

Η χτεσινή καλοκαιρία ώθησε πολλούς Αθηναίους σε φυγή για μια ανάσα ζωής εκτός του νεφοσκεπούς Λεκανοπεδίου. Η πρόβλεψη, όμως, της ΕΜΥ για σήμερα αναφέρει ότι ο καιρός σ' ολόκληρη τη χώρα θα χειροτερέψει. Επίσης, η πρόβλεψη της ΕΜΥ είναι ότι θα έχουμε άστατο καιρό την Καθαρή Δευτέρα.

Για σήμερα, λοιπόν, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα. Ο καιρός αυτός σταδιακά μέχρι το βράδυ θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα και θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί και στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα έχει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Για αύριο η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις και βροχές στη βόρεια και νησιωτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος.

Η κίνηση χτες στα διόδια της Ελευσίνας ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Στις έντεκα το πρωί είχαν σχηματιστεί ουρές από οχήματα και στα δέκα ταμεία που εξυπηρετούσαν τους ταξιδιώτες. Πάνω από 20.000 αυτοκίνητα είχαν περάσει από τα διόδια Σχηματαρίου μέχρι τις 10.30 το πρωί.

Από την Παρασκευή μέχρι χτες το πρωί 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν σε 62 τροχαία που έγιναν σ' ολόκληρη τη χώρα. Για ένα ασφαλές ταξίδι ο οδηγός πριν πιάσει το τιμόνι δεν πρέπει να έχει πιει. Πρέπει, επίσης, να έχει ελέγξει το αυτοκίνητό του πριν ξεκινήσει, να μην ξεχάσει να φορέσει τη ζώνη ασφάλειας, να βάλει τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, ν' ακολουθεί τη σήμανση των δρόμων και τις οδηγίες των τροχονόμων, όπως και να είναι ήρεμος και ξεκούραστος σ' όλο το ταξίδι. Απαραίτητο είναι να μην υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας και να μην μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Επίσης, ένα βασικό που δεν πρέπει να λησμονεί κάθε οδηγός είναι η μέτρια κατάσταση του εθνικού και η κακή κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας. Αυτό πρέπει να τον κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό, αφού οι παγίδες που κρύβει η άσφαλτος έχουν γίνει αιτία πολλών δυστυχημάτων.

Από την Παρασκευή μέχρι χτες το μεσημέρι πάνω από 13.000 άτομα είχαν φύγει από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού. Η κίνηση φέτος ήταν μικρότερη από την περσινή και έγινε χωρίς προβλήματα.

Η λαδομπογιά είναι το αγαπημένο υλικό των παιδιών που συμμετέχουν στην έκθεση

Αυτό το σημείο προορίζεται για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το βέλος δείχνει το κτήμα που αγόρασε η εταιρία και είναι το ίδιο μέρος, στο οποίο βρέθηκε το άγαλμα του Ποσειδώνα

Ο πιο μικρός - σε ηλικία - της έκθεσης, ο Παναγιώτης Δευτεραίος, μας δείχνει ένα από τα έργα του



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ