ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Κορυφώνονται «παζάρια» και πιέσεις

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κορυφώνεται το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης τρίτης ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τους επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. ΗΠΑ - Βρετανία φέρονται να πιέζουν προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο ψηφίσματος που έχουν καταθέσει, αν και, όπως ομολογούν πολλοί διπλωμάτες, δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους. Από την άλλη πλευρά, Γαλλία - Γερμανία δείχνουν το «ειδικό βάρος» που αποδίδουν στη συνεδρίαση αποστέλλοντας για άλλη μια φορά τους ΥΠΕΞ, ενώ η Ρωσία επανέφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άσκησης βέτο.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε, χτες, ο πρέσβης της Γουινέα, που είναι και προεδρεύων για το μήνα Μάρτη, προκειμένου να καταρτιστεί το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων του οργάνου. Παράλληλα, οι πρέσβεις των περισσότερων μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου συναντήθηκαν με καναδική αντιπροσωπεία, προκειμένου να εξετάσουν τη διαμεσολαβητική πρόταση που έχει καταθέσει ο Καναδάς, προκειμένου να «γεφυρωθούν οι διαφωνίες εντός του Συμβουλίου». Εντούτοις, την πρόταση έχουν απορρίψει εξαρχής ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.

Βρετανοί διαδηλωτές έστησαν τα αντιπολεμικά πλακάτ στη βρετανική βάση

Associated Press

Βρετανοί διαδηλωτές έστησαν τα αντιπολεμικά πλακάτ στη βρετανική βάση
Στην έδρα του ΟΗΕ, την Παρασκευή, θα βρίσκεται τόσο ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όσο και ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ. Εκτιμάται ότι αναλόγως θα πράξουν, τουλάχιστον, οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ. Προς το παρόν, πάντως, χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, μετέβη για διαβουλεύσεις στο Λονδίνο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί και το Παρίσι, ενώ προηγήθηκαν τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, «προκειμένου να συντονίσουν τη θέση του στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής».

Ο Ιβανόφ, σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, επανέλαβε ότι η Ρωσία «δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανένα σχέδιο απόφασης που έμμεσα ή άμεσα θα οδηγεί σε στρατιωτική επίθεση» και επέμεινε ότι «οι επιθεωρήσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, άρα η διπλωματική επίλυση της κρίσης είναι ακόμη εφικτή». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέφερε το ενδεχόμενο άσκησης βέτο και άφησε να εννοηθεί ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να αρκεστεί σε μια στάση αποχής» αν και, όπως κατέληξε, «η καλύτερη δυνατή λύση θα είναι η επίτευξη ομοφωνίας και κοινής δράσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Τις δηλώσεις Ιβανόφ, συμπλήρωσε, από τη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, τονίζοντας ότι «στην παρούσα φάση είναι αδικαιολόγητη και αθεμελίωτη η κατάθεση προς έγκριση του αμερικανο-βρετανικού σχεδίου απόφασης».

Βρετανικό μαχητικό έτοιμο για δράση

Associated Press

Βρετανικό μαχητικό έτοιμο για δράση
Την πεποίθησή του ότι είναι εφικτή η ειρηνική λύση επανέλαβε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, εκτίμηση με την οποία συμφώνησε και ο Βέλγος ομόλογός του. Από την άλλη, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, δήλωνε ότι «θα πρέπει να πειστούν οι ΗΠΑ να δράσουν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μονομερώς» και στη Μαδρίτη το Κοινοβούλιο ψήφιζε για το θέμα με σοβαρές ενδείξεις ανταρσίας και εντός του κόμματος του Αθνάρ.

Στρο: Επέμβαση και χωρίς νέα απόφαση

Στον αντίποδα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, ο οποίος αν και δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Ιβανόφ ότι παραμένει ανοιχτός ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, εκτιμούσε ότι «ακόμη και μόνο η απόφαση 1441 νομιμοποιεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης». Επίσης, ο Στρο κάλεσε τις Γερμανία και Γαλλία να μην «τραβήξουν στα άκρα το σκοινί» και οδηγήσουν σε «απομόνωση» τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ως εξαιρετικά αρνητική μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το ιρακινό καθεστώς παραμένει απειλή και ότι η καταστροφή των πυραύλων «αλ Σαμούντ» δε σημαίνει ότι υπάρχει συμμόρφωση. Ανάλογες απόψεις εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, τονίζοντας ότι «η Βαγδάτη κάνει ένα βήμα πίσω μετά από πολύ χρόνο και μετά από ασφυκτική πίεση. Με αυτούς τους ρυθμούς χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να αφοπλιστεί». Οσο για τον Πρόεδρο Μπους δεν έχασε ευκαιρία να επαναλάβει την προσφιλή του φράση ότι «ο Σαντάμ θα αφοπλιστεί» είτε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Τελευταίοι ελιγμοί

«Πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε την αναγκαία υποστήριξη» δήλωνε, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, αρνούμενος να διευκρινίσει αν, τελικά, η Ουάσιγκτον θα αποσύρει το σχέδιο ψηφίσματος σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανάλογα με τις αντιδράσεις και τα τελευταία «παζάρια» που θα λάβουν χώρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των επιθεωρητών την Παρασκευή, το θέμα της ψηφοφορίας θα τεθεί επί τάπητος. Κατά πολλούς, μέχρι τις 13 του Μάρτη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το θέμα θα έχει λήξει.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, πάντως, χαρακτήριζε, χτες, «θετική εξέλιξη» τη συνέχιση της καταστροφής των πυραύλων, στο Ιράκ, (έχουν, ήδη, καταστραφεί 19) και εκτίμησε ότι θα συμπεριληφθεί ως βήμα και στην έκθεση των επιθεωρητών. Ο Ανάν τόνισε ότι το Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει, αλλά χαρακτήρισε ως «ύστατη και πιθανώς χειρότερη λύση τη στρατιωτική δράση».

Προς Μαύρη Λίστα το Χόλιγουντ;

Ο Μ. Σιν, δραστήριος στο αντιπολεμικό κίνημα

Associated Press

Ο Μ. Σιν, δραστήριος στο αντιπολεμικό κίνημα
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Η βιομηχανία του θεάματος δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να θέτει σε μαύρες λίστες όσους εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στον πόλεμο, τονίζει σε ανακοίνωση της η Ενωση Ηθοποιών του Κινηματογράφου, η «Screen Actors Guild», παίρνοντας σαφή θέση στα συνεχιζόμενα κρούσματα «τιμωρίας» εκ μέρους της βιομηχανίας κατά ηθοποιών που λαμβάνουν ενεργό και δραστήριο ρόλο στο αντιπολεμικό κίνημα των ΗΠΑ.

«Εκείνοι που επιμένουν πως οι διασημότητες που εκφράζουν τις "απαράδεκτες" απόψεις τους θα πρέπει να τιμωρούνται χάνοντας τη δουλιά τους, αποδεικνύει πως πολλοί έχουν παραμείνει κωφοί απέναντι στα μαθήματα της ιστορίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η «Screen Actors Guild» και συνεχίζει: «Ακόμη και υποψία κατάρτισης μαύρης λίστας ποτέ δεν πρέπει να γίνει ανεκτή, ξανά, σε αυτή τη χώρα», μία σαφέστατη αναφορά στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ κατά τη δεκαετία του '50, όπου συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, που ήταν μέλη ή οπαδοί του ΚΚ ΗΠΑ, ακόμη και γενικά προοδευτικοί, είχαν εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερο.

Η ανακοίνωση ουσιαστικά έρχεται να απαντήσει στο τελευταίο κρούσμα κατά του ηθοποιού Μάρτιν Σιν, ενός από τα πιο δραστήρια μέλη και του κινήματος κατά του πολέμου στο Ιράκ. Ο ίδιος ο Μάρτιν Σιν αποκάλυψε στην κυριακάτικη συνέντευξή του στους «Los Angeles Times» ότι αποτελεί στόχο εχθρικής συμπεριφοράς προς το πρόσωπό του, εξαιτίας της δημόσιας αντιπολεμικής στράτευσής του. Ο Σιν, ο οποίος υποδύεται έναν φιλειρηνικό πρόεδρο στην τηλεοπτική σειρά «Η Δυτική Πτέρυγα» στο δίκτυο NBC, δήλωσε κατ' αρχήν ότι η διεύθυνση του δικτύου τον έχει ενημερώσει πως είναι ενοχλημένη από τις πολιτικές του θέσεις κατά του πολέμου του Ιράκ και πως φοβάται ότι θα βλάψουν τη δημοτικότητα της σειράς, τονίζοντας ότι ο κόσμος τον αποστρέφεται στο δρόμο και τον αποκαλεί «προδότη», πως έλαβε «έναν ποταμό από γράμματα μίσους» και εκκλήσεις που ζητούν την απομάκρυνσή του από το δίκτυο.

Ο Μάρτιν Σιν πρόσθεσε ότι παρότι οι εχθρικές εκδηλώσεις του κόσμου δεν τον κάνουν να νιώθει «άνετα», προ πολλού έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις πεποιθήσεις του, παρά να βρίσκεται «στο πλευρό του νικητή». Μολαταύτα, το NBC ανακοίνωσε πως οι θέσεις του Σιν δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την εργασία του στο δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, ο ηθοποιός Σον Πεν κατέθεσε μήνυση κατά του παραγωγού Στιβ Μπινγκ για την αθέτηση της συμφωνίας για την ταινία «Γιατί οι άντρες δεν πρέπει να παντρεύονται», εξαιτίας του ταξιδιού του στη Βαγδάτη και την αντιπολεμική του στάση εν τω συνόλω.

Πολεμικών προετοιμασιών και σεναρίων συνέχεια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την «άμεση κινητοποίηση» δύο ακόμη μεραρχιών διέταξε, χθες, το αμερικανικό Πεντάγωνο, που θα χρησιμεύσουν, πιθανότατα, ως «υποστηρικτικές εφεδρείες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εντολή κινητοποίησης με τελικό προορισμό την περιοχή του Κόλπου έλαβαν μία τεθωρακισμένη μεραρχία από τη Γερμανία και μία μεραρχία Πεζικού, από το Τέξας, οι οποίες θεωρούνται και από τις πλέον πολυπληθείς που έχουν λάβει εντολή να μεταβούν στον Κόλπο, καθώς αγγίζουν τις 60.000 άνδρες. Παράλληλα, συνέχισαν να φθάνουν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Φέρφορντ, της δυτικής Αγγλίας, αμερικανικά βομβαρδιστικά B 52, τα οποία, πλέον, αριθμούν τα 14.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ», χιλιάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων δρουν, ήδη, μέσα στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι 4.000 Αμερικανοί και Αυστραλοί ειδικοί κομάντος, ανάμεσα στους οποίους και 300 Βρετανοί, εισέρχονται και εξέρχονται διαρκώς από το ιρακινό έδαφος, τις τελευταίες ημέρες. Στόχος της επιχείρησης είναι η παρακολούθηση και «έμμεση προστασία» των πετρελαιοπηγών που βρίσκονται δυτικά και βόρεια της Βαγδάτης, προκειμένου να μην πυρποληθούν από το ιρακινό καθεστώς σε περίπτωση επίθεσης.

Επίσης, οι κομάντος φέρονται να εντοπίζουν τις ιρακινές αμυντικές δυνάμεις, γεγονός που η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συνδέεται και με την αλλαγή στρατηγικής στις αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιούνται στις «ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Ως κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεών τους, αναφέρεται το Κατάρ, ενώ οι βάσεις τους φέρονται να είναι στην Ιορδανία, στο Κουβέιτ και στην Τουρκία.

Τέλος, σύμφωνα με ένα άλλο δημοσίευμα, της αμερικανικής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», ο αμερικανικός στρατός θα προσπαθήσει να σκοτώσει ή να συλλάβει 50 Ιρακινούς ανώτερους αξιωματούχους, που είτε κατέχουν κομβικές θέσεις είτε είναι στο συγγενικό περιβάλλον του Σαντάμ, αμέσως μετά την έναρξη ενός πολέμου.

Υστατη προσπάθεια συντονισμού

Αρχίζει η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης

ΝΤΟΧΑ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Αρχίζει, σήμερα, στην πρωτεύουσα του Κατάρ η έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που είναι η τρίτη, κατά σειρά, απόπειρα αραβικών και μουσουλμανικών ηγεσιών, μέσα σε λίγες μέρες, να καταλήξουν σε κάποια κοινή θέση σχετικά με το Ιράκ. Ανάμεσα στα 57 μέλη του Οργανισμού συμπεριλαμβάνονται τόσο όλες οι αραβικές χώρες όσο και οι μη αραβικές αλλά μουσουλμανικές χώρες.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα επιμείνουν στην πρότασή τους για εξορία του Σαντάμ Χουσεΐν και του καθεστώτος του ως ύστατου μέσου αποφυγής μιας στρατιωτικής επέμβασης. Την πρόταση, εμμέσως, υιοθέτησαν σε έκτακτη σύνοδό τους οι 6 χώρες-μέλη του Συμβουλίου του Κόλπου, όμως συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση ορισμένων αραβικών χωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, το Σάββατο, στο Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου.

Με μια νέα πρόταση εμφανίστηκε, χτες, και το Ιράν, καθώς ο ΥΠΕΞ Καμάλ Χαραζί τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών, άμεσα, στο Ιράκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Χαραζί κάλεσε όλες τις οργανώσεις της ιρακινής αντιπολίτευσης να καταβάλουν προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και στοιχειώδους συνεννόησης με το ιρακινό καθεστώς προκειμένου να γίνει εφικτή μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, αν αυτό επιλέξει ο ιρακινός λαός. Ο Χαραζί έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ιρανική πρόταση διαφέρει από αυτήν των ΗΑΕ γιατί «στην τελική ανάλυση μόνον οι Ιρακινοί μπορούν να επιλέξουν το μέλλον τους», αλλά δε διευκρίνισε αν προτίθεται η ιρανική αντιπροσωπεία στην Ντόχα να θέσει επισήμως την πρόταση προς συζήτηση.

Την ίδια στιγμή, για τις ΗΠΑ αναχωρεί επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου, απαρτιζόμενη από τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Συρίας, Λιβάνου, Τυνησίας, Μπαχρέιν και από τον γγ του Συνδέσμου, προκειμένου να ενημερώσει τον ΟΗΕ για τις θέσεις των αραβικών χωρών. Η επιτροπή αναμένεται να συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν αλλά και τους επικεφαλής των επιθεωρητών, ενώ πιθανότατα θα παραστεί και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν έχει σχολιάσει διόλου τις προτάσεις περί εξορίας του που ακούγονται από ορισμένους στον αραβικό κόσμο, και προτίμησε, χτες, σε μήνυμά του για το νέο ισλαμικό έτος, να δηλώσει σίγουρος για τη νίκη των Ιρακινών «επί των τυράννων».

ΗΠΑ
Βιβλία όχι βόμβες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Με σαφή πρόθεση να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους κατά του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, δηλώνοντας «Σταματήστε τον πόλεμο» και «βιβλία όχι βόμβες», οι φοιτητές από εκατοντάδες Πανεπιστήμια ανά την αμερικανική επικράτεια, πραγματοποιούν σήμερα αποχή από τα μαθήματα και μία σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων προκειμένου να θέσουν ένα τέρμα στον πολεμικό πυρετό της αμερικανικής κυβέρνησης και απαιτώντας παράλληλα τη χρηματοδότηση της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης, της δωρεάν υγείας και κατά της πείνας που ναι μαστίζει και την αμερικανική κοινωνία, αντί της χρηματοδότησης του πολέμου.

Οι διοργανωτές της Εθνικής Συμμαχίας Νέων και φοιτητών για την Ειρήνη, (National Youth and Student Peace Coalition - NYSPC) μία ομπρέλα οργανώσεων που έχει συστηθεί λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας των ΗΠΑ, ευελπιστούν η σημερινή φοιτητική κινητοποίηση να είναι η μεγαλύτερη ανάλογη από τον πόλεμο του Βιετνάμ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα ενόσω η κυβέρνησή μας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν πόλεμο που θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλο τον πλανήτη για τις δεκαετίες που έρχονται» τόνισε η εκπρόσωπος της NYSPC Αμάντα Κάρτερ, προσθέτοντας: «κάθε δολάριο που δαπανάται στον πόλεμο θα μπορούσε να δαπανηθεί στην παιδεία. Τα λεφτά προέρχονται από τους πολίτες, από πού αλλού θα μπορούσαν να προέρχονται; Στο μεταξύ, τα δίδακτρα ολοένα αυξάνονται ενώ η παιδεία εξαθλιώνεται».

Ετσι οι φοιτητές θα απαιτήσουν τον τερματισμό του πολέμου κατά του Ιράκ αλλά και οποιουδήποτε άλλου σχεδιάζει η αμερικανική κυβέρνηση, την αναθεώρηση των δαπανών του προϋπολογισμού, όπερ αύξηση των δαπανών για την Παιδεία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας και δραστική μείωση των δαπανών για την άμυνα. Επίσης, σε αποφάσεις τους πολλά Πανεπιστήμια απαιτούν παράλληλα την υιοθέτηση της αντίθεσης στον πόλεμο από τα Ιδρύματά τους, την αποκάλυψη και το δραστικό περιορισμό των συμβολαίων με τη στρατιωτική βιομηχανία, για έρευνα και νέα όπλα, το πάγωμα των διδάκτρων κ.ά.

«Οι φοιτητές ανταποκρίνονται μαζικά στο κάλεσμα για αποχή και κινητοποιήσεις γιατί δεν είμαι μόνο ένα διεθνές ζήτημα αλλά και ένα σοβαρό εσωτερικό ζήτημα, αφού δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν προκειμένου να γίνει η εισβολή και η κατοχή του Ιράκ, που θα κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες αθώους, ενώ την ίδια στιγμή οι κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού περικόπτονται, η Παιδεία φθίνει, τα δίδακτρα αυξάνονται» δήλωσε και από τη μεριά του ο Εθνικός Συντονιστής της ΚΝ ΗΠΑ, Ανταντζίζους Μαρίν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ