ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Νέο αγωνιστικό ξεκίνημα!
  • Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, το παναγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην Καρδίτσα
  • Στις 31 Μάρτη, στη Λάρισα, ο πανελλαδικός αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Σε ανασύνταξη των δυνάμεών του και στην οργάνωση νέων κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωράει το συνεπές, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα. Το «σήμα» για το νέο ξεκίνημα δόθηκε από την πανελλαδική αγροτική σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στη Λάρισα. Το πρώτο «βήμα» του νέου αγωνιστικού ξεκινήματος γίνεται με το παναγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, που διοργανώνει, αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην πόλη της Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού και η κορύφωσή του, σ' αυτό το διάστημα, θα είναι ο πανελλαδικός, αγωνιστικός γιορτασμός της 92ης επετείου του Κιλελέρ, την Κυριακή 31 Μάρτη, με παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στην προχτεσινή πανελλαδική αγροτική σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αγωνιζόμενης αγροτιάς από πολλές περιοχές της χώρας - από τους Nομούς Εβρου, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου - οι οποίοι μετέφεραν τη θέληση του αγροτικού κόσμου για συνεχείς και επίμονους αγώνες, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.


Στους νέους αγώνες η μικρομεσαία αγροτιά πάει με «όπλο» το διεκδικητικό πλαίσιο που είχε αποφασιστεί στις πανελλαδικές συσκέψεις του Παλαμά και των Φαρσάλων και επανεγκρίθηκε προχτές στη Λάρισα, με την προσθήκη και μερικών άλλων αιτημάτων που τέθηκαν από συμμετέχοντες στη σύσκεψη. «Οπλο» της θα είναι, επίσης, η εμπειρία που απέκτησε από τις τελευταίες κινητοποιήσεις, μέσα από τις οποίες - όπως τονίζεται και στο ψήφισμα της προχτεσινής σύσκεψης - αποκαλύφτηκε:

  • Η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης, που εκφράστηκε με την άρνησή της να δώσει ικανοποιητική λύση, έστω και σε επιμέρους αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και με προσπάθειες υπονόμευσης και διάσπασης του αγώνα και συκοφάντησης των πρωτοπόρων αγροτών.
  • Ο υπονομευτικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάλυση των μπλόκων, δίνοντας ουσιαστική βοήθεια στην κυβέρνηση, στην κρίσιμη στιγμή του αγώνα.
  • Η λειτουργία ως «πέμπτης φάλαγγας» στο αγροτικό κίνημα των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ειδικότερα η προσπάθεια της ΣΥΔΑΣΕ να καπηλευτεί τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς με τη βοήθεια ορισμένων αγροτοσυνδικαλιστών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, αλλά «πατούσαν σε δυο βάρκες», αμφισβητώντας βασικά αιτήματα και ορισμένες μορφές του αγώνα.
«Συνεχίζουμε...»

Ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι «οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση κι αποφασιστικότητα, όχι μόνο επειδή κανένα από τα σοβαρά προβλήματά μας, δε λύθηκε, κανένα από τα ζωτικής σημασίας και δίκαια αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκε, αλλά και γιατί ξέρουμε ότι αν δεν ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, τα προβλήματά μας θα πολλαπλασιάζονται και θα οξύνονται και, κατά χιλιάδες, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «στην οργάνωση και στον πανελλαδικό συντονισμό των νέων αγώνων πρέπει ν' αξιοποιήσουμε την πλούσια και πολύτιμη αγωνιστική πείρα που αποκτήσαμε, ιδιαίτερα στην τελευταία δεκαετία, θετική και αρνητική».

Στους σαφείς στόχους του συνεχιζόμενου αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι «όλο και πιο πολύ καταλαβαίνουν οι αγρότες σήμερα ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ασυμβίβαστη με την επιβίωσή τους». Και συνέχισε: «Γι' αυτό τα αιτήματά μας, που διατυπώθηκαν στα ψηφίσματά μας, περιλαμβάνουν την ουσιαστική ανατροπή και όχι τον εξωραϊσμό και τη συμμόρφωση σ' αυτές τις πολιτικές. Αποτέλεσμα αυτής της γενικότερης κατεύθυνσης είναι το αίτημά μας να καταργηθεί ο βραχνάς των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας σε όλα τα προϊόντα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί η γεωργία σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας». Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Ο στόχος των προσπαθειών μας δεν πρέπει να εξαντληθεί στη διοργάνωση επαρχιακών και νομαρχιακών συλλαλητηρίων, αλλά να πετύχουμε ξανά τον πανελλαδικό συντονισμό όλων των μικρομεσαίων αγροτών. Είναι απαραίτητο όλοι οι αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα είναι κοινά, ανεξαρτήτως από το προϊόν που παράγει ο καθένας, έχουν κοινές αιτίες και η λύση τους δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα». Και καταλήγοντας, τόνισε: «Πρέπει να καταλάβουν οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι με τη σημερινή πολιτική αργά ή γρήγορα οδηγούνται σε αδιέξοδο. Οτι και να πάρουμε σήμερα κάτι παραπάνω στην τιμή, κάτι περισσότερο στην ποσόστωση, γρήγορα θα μας τα πάρουν πίσω. Οτι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική που θ' αντιμετωπίζει την αγροτική παραγωγή μακριά από τη λογική της παγκοσμιοποίησης, των κοιναγορίτικων κανονισμών και των συμφωνιών του ΠΟΕ που την περιορίζουν και την τιμωρούν».

«Ολοι στον αγώνα...»

Στην ανάγκη του ενωμένου αγώνα των αγροτών, που θα έχει, όμως, σαφές διεκδικητικό πλαίσιο και προοπτική αναφέρθηκε ο Αν. Κερεμίδης, πρόεδρος της Παναγροτικής Ενωσης Ανθιμίων Νομού Ημαθίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε υπέρ της ενότητας των αγροτών, αλλά της ενότητας που θα έχει αγωνιστικό προσανατολισμό».

Ο Σ. Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τόνισε ότι οι αγρότες του νομού δεν είναι δυνατό να παλέψουν μόνο για να πάρουν 50 δραχμές επιστροφή για το βαμβάκι, αλλά για την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων τους.

Ο Κ. Μπαρτσιώτας, από τη Φωκίδα, επισήμανε την ανάγκη έντασης του αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτών.

Ο Ν. Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, υπογράμμισε ότι η πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μονόδρομος.

Ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, επισήμανε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νομού Κέρκυρας, μίλησε για την τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί και υποστήριξε ότι ο αγώνας μπορεί να έχει αποτελέσματα μόνο μέσα από τον πανελλαδικό συντονισμό της δράσης.

Ο Θ. Θεοδοσιάδης, από το Νομό Ροδόπης, σημείωσε τη διάθεση των αγροτών για συνέχιση του αγώνα, προσθέτοντας ότι πρέπει ν' αξιοποιηθεί η πείρα που έχει αποκτηθεί.

Ο Ν. Καραμανίδης, από το Νομό Εβρου, μίλησε για τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ο Ν. Αγγελής, μέλος της Νομαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαγνησίας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες των συνεπών δυνάμεων του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη συνέχιση του αγώνα, τονίζοντας ότι σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αγροτικός κόσμος.

Ο Ν. Αγγέλου, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αργολίδας, περιγράφοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής του, τόνισε ότι αυτά θα επιλυθούν μόνο με τον συντονισμένο αγώνα.

Ο Γ. Σακοράφας, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για πιο μαζικούς, δυναμικούς και αποτελεσματικούς αγροτικούς αγώνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ