ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Το κεφάλαιο βιάζεται κι αυτοί σπεύδουν

Αρχίζει σήμερα η νέα επίθεση κατά των εργαζομένων. Ζητούμενο του «διαλόγου» πόσα παραπάνω θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Ενα χρόνο μετά την πρώτη απόπειρα, η κυβέρνηση αρχίζει τη νέα της επίθεση κατά της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος. Ξαναχτυπά πιο αποφασιστικά και πιο μεθοδικά. Η έναρξη - σήμερα - του διαλόγου της απάτης σηματοδοτεί μια νέα επέλαση κατά των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Στην αντίπερα όχθη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, οργανώνουν την αντίστασή τους, καλούν σε πλατιά αγωνιστική συσπείρωση όλους τους εργαζομένους. Παίρνουν θέση μάχης, καταδικάζουν τον «κοινωνικό διάλογο» και προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα.

Χτες το πρωί ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, επισπεύδοντας τον αρχικό προγραμματισμό της κυβέρνησης - έναρξη διαλόγου μετά τις 20 Μάρτη - απέστειλε σχετική επιστολή σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και στις διοικήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων. Ετσι σήμερα η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να έχει τρεις διαδοχικές συναντήσεις. Η πρώτη στις 10 το πρωί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, στη 1 το μεσημέρι με την ΑΔΕΔΥ και στις 6 μ.μ. με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Οσον αφορά την πορεία του κοινωνικού διαλόγου, το υπουργείο εμφανίζεται να μην έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο Δ. Ρέππας υποστηρίζει ότι θα είναι μια ανοιχτή διαδικασία και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη θέση που θα πάρουν οι «κοινωνικοί εταίροι». Πάντως, τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας δεν κρύβουν ότι η σημερινή επίσπευση δεν είναι άσχετη με την «υπέρβαση του πολιτικού κλίματος» που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Για το τι θα παζαρέψουν, ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ενώ επανέλαβε τη γνωστή του θέση για χρηματοδότηση του συστήματος, χωρίς όμως το κράτος να αναλαμβάνει κάποια δέσμευση.

Ασμένως δεκτή έκανε την πρόταση για έναρξη του «διαλόγου» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρ. Πολυζωγόπουλος σχολίασε ότι η πρωτοβουλία καθυστέρησε αρκετά και ότι υπάρχουν ανάγκες για γρήγορες λύσεις. Ταυτόχρονα επανέφερε με ένταση το ζήτημα των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης, που απ' ό,τι φαίνεται θα είναι κεντρικό θέμα στο διάλογο της απάτης. Δεν παρέλειψε μάλιστα να μιλήσει για «ακρότητες που έχει το σύστημα» και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Με κοινή τους δήλωση τα στελέχη του ΣΥΝ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Α. Καλύβης και Η. Βρεττάκος δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις σημερινές συναντήσεις, τις οποίες όμως δε θεωρούν «έναρξη του κοινωνικού διαλόγου». Με τέτοιου είδους συλλογιστικές ακροβασίες τα στελέχη του ΣΥΝ δίνουν στήριξη στην κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρούν να μη χρεωθούν το κόστος της συμμετοχής τους στο διάλογο της απάτης.

Οι χτεσινές εξελίξεις δεν αιφνιδίασαν κανέναν. Αλλωστε η κυβέρνηση, από την επομένη της απόσυρσης των μέτρων του «πακέτου Γιαννίτση», ξεκίνησε την προετοιμασία για το δεύτερο γύρο της επίθεσης. Ενας υφέρπων «διάλογος» με τους εταίρους έστρωνε το χαλί για να εκδηλωθεί η καινούρια αντιασφαλιστική ομοβροντία. Με μια σειρά συνεντεύξεις, δηλώσεις και διαρροές, κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και κεφάλαιο προετοίμαζαν την κοινή γνώμη. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεισέφερε τα μέγιστα και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το ίδιο κάνει και σήμερα με τη συμμετοχή της στο στημένο παζάρι.

Και είναι στημένος ο «διάλογός» τους, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οδηγεί σε σοβαρές απώλειες τους εργαζόμενους. Γιατί κυβέρνηση και κεφάλαιο προσέρχονται σε αυτόν με νέες απαιτήσεις. Δεν τους φτάνουν αυτά που πλήρωσαν και πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Δεν τους αρκούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της προηγούμενης δεκαετίας, που αύξησαν τα όρια ηλικίας και μείωσαν τις συντάξεις, που λεηλάτησαν τα αποθεματικά. Τώρα το κεφάλαιο απαιτεί και νέα προνόμια.

Το ζητούμενο αυτού του παζαριού δεν είναι τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι, αλλά τι και πώς θα το χάσουν. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι συζητά τα πάντα. Το μόνο όμως που δε συζητά είναι η κατεύθυνση των μέτρων. Και αυτή η κατεύθυνση, η επιλογή της ανατροπής και περικοπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για εργαζόμενους και συνταξιούχους, είναι δεδομένη και σφραγισμένη με τη βούλα της ΟΝΕ και του Προγράμματος Σταθερότητας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΚΟΦΙΝ
Θέμα πρώτο: Ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης

H ανατροπή της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και στις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να συζητηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες στις συνόδους του Ευρω-Γκρουπ (συμμετέχουν οι 12 χώρες της ζώνης του ευρώ) και του ΕΚΟΦΙΝ. Στόχος των δύο αυτών Σωμάτων είναι η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 15-16 του Μάρτη. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη σ' αυτή την κατεύθυνση την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό. Είχαν προηγηθεί, για το ίδιο θέμα, συσκέψεις την προηγούμενη Παρασκευή μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων. Ετσι, στις αποσκευές του ο Ν. Χριστοδουλάκης, που αναχώρησε χτες για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά στις συνόδους του Ευρω-Γκουπ και του ΕΚΟΦΙΝ, κουβαλάει και τους σχεδιασμούς της δεύτερης φάσης ανατροπής της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Προφανώς θα τους προσφέρει «πεσκέσι» στους ομοτράπεζούς του υπουργούς Οικονομίας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας με την ατζέντα των συζητήσεων με θέμα «Προετοιμασία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαρκελώνης» το όλο θέμα παρουσιάζεται με πολύ λιτό τρόπο. Απλώς αναφέρεται ότι στο ΕΚΟΦΙΝ «θα παρουσιαστεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής για την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών στα κράτη- μέλη». Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η παρουσίαση της έκθεσης «για την αύξηση της συμμετοχής του ενεργού πληθυσμού και παράτασης του ενεργού βίου». Θέμα το οποίο έχει άμεση σχέση με την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και ειδικά την επιδίωξη να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, υιοθετώντας τα αμερικανικά πρότυπα. Ετσι αναφέρεται ότι η έκθεση παρουσιάζει σαν κύριους στόχους:

  • Την παραμονή των σημερινών και μελλοντικών γενεών στον «ενεργό βίο» για μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή δουλιά μέχρι το θάνατο
  • Την ενίσχυση του ενεργού δυναμικού με άτομα που παραμένουν ανενεργά παρότι είναι ικανά για εργασία, δηλαδή γυναίκες και υπερήλικες που το κεφάλαιο θεωρεί ότι κακώς συνταξιοδοτούνται
  • Τη διατήρηση των σημερινών ποσοστών απασχόλησης των ηλικιωμένων εργαζομένων.

Επιδιώκεται δηλαδή με όλα τα μέσα η αύξηση του εργατικού δυναμικού, χωρίς να αναφέρεται καν σαν στόχος η μείωση της μεγάλης ανεργίας, που πλήττει τις χώρες της ΕΕ. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι η επιδιωκόμενη αυτή αύξηση του εργατικού δυναμικού αντιφάσκει με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που έχει θέσει η ίδια η ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Γίνεται φανερό ότι επιδιώκεται, σε συνδυασμό με τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, να μη μείνει όρθια καμιά εργατική κατάκτηση. Στην ατζέντα, ανάμεσα σε ένα πλήθος θεμάτων, έχουν εγγραφεί επίσης προς συζήτηση τα ασφάλιστρα των αεροπορικών εταιριών (δεν παρέχονται περαιτέρω διευκρινίσεις), η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή από τα κράτη-μέλη των Γενικών Κατευθυντήριων Γραμμών Οικονομικής Πολιτικής (ΓΚΓΟΠ) το 2001. Θα γίνει επίσης συζήτηση για τις ΓΚΓΟΠ του 2002 και για το θέμα αυτό θα συνταχθεί έκθεση της Επιτροπής για το τρέχον έτος.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Το Ασφαλιστικό δε λύνεται με συνταγές...

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, σχολιάζοντας την έναρξη του «διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, σε δήλωσή του ανέφερε: «Το ασφαλιστικό ζήτημα δε λύνεται με συνταγές που περιλαμβάνονται στην επιστολή που έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στους κοινωνικούς εταίρους. Η κυβέρνηση, δε στοχεύει να αρχίσει από μηδενική βάση ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της, αλλά για να φτιάξει το κατάλληλο κλίμα, μέσα από τη χρησιμοποίηση και των κομματικών κορυφαίων συνδικαλιστικών στελεχών της, για να περάσει σχεδόν τις ίδιες επιλογές που είχε πέρσι την Ανοιξη».

Το ΔΗΚΚΙ, είπε ο Δ. Τσοβόλας, «καλεί τη συνδικαλιστική ηγεσία της χώρας να αναλογιστεί τις ευθύνες και να σταματήσει στο βωμό μικροκομματικών συμφερόντων να θυσιάζει εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση σε «συγκεκριμένες προτάσεις»

«Σαν έτοιμη από καιρό» για συμμετοχή στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό και στήριξη των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ. Επιθυμεί όμως να μοιραστεί το «πολιτικό κόστος» με την κυβέρνηση και γι' αυτό την πιέζει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να πάρει σάρκα και οστά η συναίνεση. «Σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόσυρση των πρόχειρων και απαράδεκτων προτάσεών της, που προκάλεσαν την καθολική αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας, μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη θέση», επισημαίνεται σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ. «Είναι η ώρα να αποδείξει και η κυβέρνηση, αν και κατά πόσο ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος. Οι δήθεν "μηδενικές βάσεις" συνιστούν υπεκφυγές. Για να έχει νόημα και να είναι εποικοδομητικός ο διάλογος, η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει και να καταθέσει, εάν έχει, συγκεκριμένες θέσεις».

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το πρώτο δεκανίκι!

Να παραδώσει το ασφαλιστικό σύστημα στις... ασφαλιστικές εταιρίες, ζητά ουσιαστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, σπεύδοντας να πάρει θέση και να «νομιμοποιήσει» το διάλογο-κοροϊδία που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Επαναφέροντας την πρότασή του υπέρ ενός «μεικτού ασφαλιστικού συστήματος», το οποίο είναι αντιγραφή των «τριών πυλώνων», τάσσεται κατά του «αμιγώς διανεμητικού γιατί είναι καταδικασμένο σε χρεοκοπία εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού», αλλά και κατά του «αμιγώς ανταποδοτικού κεφαλαιοποιητικού γιατί έχει υπερβολικό ρίσκο». Ταυτόχρονα, ζητά «βιώσιμες λύσεις με τη διαμόρφωση κοινωνικών πλειοψηφιών που θα προκύψουν μόνο μέσα από το διάλογο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ