ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σε πορεία εξάντλησης ο δικομματισμός
  • Κοινωνικό πρόσωπο και οικονομία της αγοράς αλληλοαποκλείονται. "Οι μεταρρυθμίσεις" ή θα είναι πραγματικά ανατρεπτικές ή θα είναι βάρβαρες για τους λαούς
  • Είναι και δική μας ευθύνη να ανταποκριθούμε έμπρακτα στην πολιτική ενίσχυσης του ταξικού αγώνα, της κοινωνικής πάλης, της πολιτικής των συσπειρώσεων
  • Δε χρειάζεται ο τόπος έντιμους διαχειριστές, άλλα παλικάρια και ικανούς αγωνιστές που στηρίζουν λαϊκούς αγώνες, στέκονται στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων

Ο κλασικός δικομματισμός "έφαγε τα ψωμιά του", καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται πια και στις μεθόδους και στα μέσα διαχείρισης. Δεν είναι η ανικανότητα ή η έλλειψη φαντασίας των ηγεσιών των δύο κομμάτων να βρουν τρόπους και μεθόδους, για να συντηρήσουν τις διαφορές που είχαν ή έδιναν την εντύπωση ότι είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Η σύγκλιση και ταύτιση των δύο κομμάτων έχει αντικειμενική βάση. Πώς να εφεύρεις διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν; Πώς να δικαιολογήσουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων το γεγονός ότι έχουν και υποτάσσονται στην ίδια στρατηγική, και την ίδια στιγμή το ένα από τα δύο να μονοπωλεί την κυβερνητική εξουσία; Επομένως υπάρχει η ανάγκη της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας της στο Κιν/φο "Αστέρια", στη Ν. Ιωνία. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της.

"Το θέμα της ημέρας είναι οι διαγραφές επώνυμων στελεχών από τη ΝΔ και οι εξελίξεις που πιθανά θα δρομολογήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, σε συνδυασμό με την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ και τα πλοκάμια του, που ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΧΕΙ ΑΠΛΩΣΕΙ προς όλα τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ. Οι υπόγειοι αλλά και υπέργειοι προβληματισμοί περί "κεντροδεξιάς" και "κεντροαριστεράς" αυξάνονται σημαντικά. Το ζητούμενο είναι η έγκαιρη μεταμφίεση του πολιτικού σκηνικού, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιαστούν κάποια στελέχη ιστορικά, αλλά και νεοφώτιστα. Εδώ καλά εφαρμόζεται η λαϊκή παροιμία "μαγειρεύω πριν πεινάσω".

Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ είναι η αφορμή και όχι η αιτία. Η συζήτηση στη Βουλή για τη συγκεκριμένη τροπολογία έδειξε ότι η κυρίαρχη γραμμή αντιπαράθεσης δεν ήταν αν η τροπολογία ήταν σωστή ή όχι, αλλά πώς προχωρά η ιδιωτικοποίηση, η πλήρης παράδοση τομέων στρατηγικής σημασίας στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Επικρίθηκε η κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να προσεταιριστεί τους εργαζόμενους με το γνωστό μέσο τού και σημαδεμένου "κοινωνικού διαλόγου". Οι όροι "αναδιαρθρώσεις και προσαρμογές" ντύνουν κομψά τη διαδικασία ξεπουλήματος.

Οι ομιλίες των κυρίων Καραμανλή και Κωνσταντόπουλου τέτοιο περιεχόμενο είχαν, με τη συνοδεία, βεβαίως, της αναγκαίας... συμπάθειας προς τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Ποιος πιστεύει αλήθεια ότι το ξεπούλημα μπορεί να συνδυαστεί με σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων; Ολα τα ξεπουλήματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν έναν προκαταρκτικό όρο: Την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την περίφημη ευελιξία της εργασίας, την απόλυτη μείωση του προσωπικού".

Το μέλλον του σημερινού πολιτικού σκηνικού

"Οι διαγραφές στη ΝΔ και η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ έχει απελευθερώσει συζητήσεις και προβληματισμούς για το ποιο θα είναι το άμεσο μέλλον του σημερινού πολιτικού σκηνικού της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια στο καθημερινό λεξιλόγιο χλομιάζει ο όρος δικομματισμός, που σωστά χρησιμοποιούνταν προηγούμενα, με την έννοια της ανώδυνης εναλλαγής των δύο μεγάλων κομμάτων στη διακυβέρνηση.

Είναι φανερό ότι ο δικομματισμός βρίσκεται σε πορεία εξάντλησης, όχι μόνο ως εκλογικό ποσοστό. Αποδείχτηκε ότι ο κλασικός δικομματισμός δεν περπατάει όπως πριν, έστω και αν τα δύο κόμματα διατηρούν σχετικά υψηλά ποσοστά. Το πρόβλημα έχει πιο ουσιαστικές πλευρές.

Οι κλασικές δοκιμασμένες μέθοδοι για την άμβλυνση της κρίσης δεν έχουν καμία πέραση, δε φέρνουν αποτέλεσμα. Κοινωνικό πρόσωπο και οικονομία της αγοράς αλληλοαποκλείονται. "Οι μεταρρυθμίσεις" ή θα είναι πραγματικά ανατρεπτικές ή θα είναι βάρβαρες για τους λαούς. Εξαντλείται η εναλλαγή των κομμάτων που διαφέρουν στην τακτική και στις μεθόδους διαχείρισης. Δε βολεύουν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κόμματα που ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης, ανάμεσα σε κόμματα εξουσίας. Δε βολεύουν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, τη στιγμή που προχωρά ο διάλογος(και όχι μόνο για συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές). Κυριαρχεί το "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη". Σ' αυτό το έδαφος αναφύονται εσωτερικές διαφορές, επισημαίνονται αντιφάσεις.

Ο κλασικός δικομματισμός έφαγε τα ψωμιά του, καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται πια και στις μεθόδους και στα μέσα διαχείρισης. Δεν είναι η ανικανότητα ή η έλλειψη φαντασίας των ηγεσιών των δύο κομμάτων να βρουν τρόπους και μεθόδους, για να συντηρήσουν τις διαφορές που είχαν ή έδιναν την εντύπωση ότι είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Η σύγκλιση και ταύτιση των δύο κομμάτων έχει αντικειμενική βάση. Πώς να εφεύρεις διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν; Πώς να δικαιολογήσουν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων το γεγονός ότι έχουν και υποτάσσονται στην ίδια στρατηγική, και την ίδια στιγμή το ένα από τα δύο να μονοπωλεί την κυβερνητική εξουσία; Επομένως υπάρχει ανάγκη της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού.

Πώς να συμβιβαστεί το φαινόμενο, από τη μια να είναι σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και την ίδια ώρα να ανεβαίνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και οι διαξιφισμοί μεταξύ τους μέσα στη Βουλή;

Το οικονομικό κατεστημένο του τόπου, ο ξένος παράγοντας, ενδιαφέρονται να βάλουν τέλος σε τέτοιες αντιφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν να κυριαρχήσει το δευτερεύον, δηλαδή η μάχη των εντυπώσεων, έναντι του κύριου, που είναι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με κορμό την "κεντροαριστερά".

Η διαμάχη, που διαπερνάει τα δύο κόμματα, αλλά και τους διάφορους συμμάχους ή δυνάμει συμμάχους, επηρεάζεται και από τις διεθνείς εξελίξεις, από τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο έδαφος της αναδιανομής των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Η διεθνοποίηση της ζωής έχει άμεσο αντίκτυπο στο πολιτικό και κομματικό επίπεδο.

Δε θα ήταν σωστό, όμως, να αποδοθούν όλα αυτά τα φαινόμενα στους "από τα πάνω" και "από τα έξω" παράγοντες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Εκδηλώνεται ταυτόχρονα η επίδραση από την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, από τους αγώνες των εργαζομένων, από την πολιτική πίεση που δέχονται τα κόμματα εξουσίας από τη δράση των κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Διεργασίες υπάρχουν - ας το πω λίγο σχηματικά - προς τα δεξιά και όλο πιο δεξιά, και προς τα αριστερά, όλο και πιο αριστερά. Ενδιάμεσα βεβαίως σ' αυτές τις κυρίαρχες τάσεις υπάρχει ένας μεγάλος χώρος αυτών που προβληματίζονται, σκέπτονται, επικρίνουν τη σημερινή κατάσταση, ταυτόχρονα όμως φοβούνται να ξεκολλήσουν από καθιερωμένες εντάξεις και συμπεριφορές, ή φοβούνται το άγνωστο, ή δε θέλουν να ρισκάρουν, ή νιώθουν αδύναμοι να τολμήσουν. Αλλοι που πιστεύουν ότι δεν έχει σήμερα νόημα να θυσιάσουν κάποια δήθεν προσωπικά οφέλη, ή αντέχουν να περιμένουν να ετοιμαστεί η θετική λύση από κάποιους άλλους.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα που μας απασχολεί. Πόσο ουσιαστικές και βαθιές είναι σήμερα οι προς τα αριστερά διεργασίες, αυτές που ήδη έχουν εκδηλωθεί. Κυρίως, πόσο είναι προφυλαγμένες από τις αυταπάτες και τις παγίδες των αναχωμάτων που στήνονται σχεδιασμένα ή αξιοποιούνται όπου εκδηλώνονται. Μας απασχολεί, όχι απλά να τις καταγράψουμε, αλλά να τις υποβοηθήσουμε και να στηρίξουμε, να πολλαπλασιαστούν πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος".

Η πλατιά, ενωτική πρόταση του ΚΚΕ

"Αν τα εργατικά λαϊκά στρώματα, οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες που θέλουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό βηματισμό δεν αντιδράσουν ΕΓΚΑΙΡΑ, αποτελεσματικά, τότε υπάρχει κίνδυνος οι διεργασίες να ενισχύσουν τη συντηρητική κατεύθυνση, ή να εκφυλιστούν. Είναι και δική μας ευθύνη να ανταποκριθούμε έμπρακτα στην πολιτική ενίσχυσης του ταξικού αγώνα, της κοινωνικής πάλης, της πολιτικής των συσπειρώσεων. Είναι, όμως, και ευθύνη και όλων εκείνων που νιώθουν ότι πρέπει να γείρει η πλάστιγγα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί μια πλατιά ενωτική πολιτική πρόταση για μια μεγάλη λαϊκή, κοινωνική και πολιτική συμμαχία, που αρχικά θα αποτελέσει πόλο οργάνωσης της αντίστασης και της αντεπίθεσης και στην πορεία θα ανοίξει το έδαφος για ουσιαστικές αλλαγές και ανατροπές, θα φέρει στο επίκεντρο το θέμα ποιος κυβερνά, ποιος είναι στην εξουσία.

Σήμερα, μιλώντας για το Μέτωπο, προβάλλουμε με έμφαση την κοινωνική συμμαχία και για γενικούς, αλλά και για συγκεκριμένους, λόγους που έχουν σχέση με το σημερινό πολιτικό συσχετισμό. Ετσι και αλλιώς πάντα, και ανεξάρτητα από τους πολιτικούς συσχετισμούς, αποτελεί τη βάση, το μοχλό και την κινητήρια δύναμη των θετικών αλλαγών. Η κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των εργαζομένων αφορά υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις ΚΑΙ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

Το καλύτερο θα ήταν να μπορούσαμε σήμερα να μιλάμε ταυτόχρονα για ΑΜΕΣΗ δυνατότητα και πολιτικών συμφωνιών υπέρ των εργαζομένων, ώστε το μέτωπο των δυνάμεων που υποφέρουν από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Ομως σήμερα τέτοιες προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Αυτός δεν είναι λόγος για να σταυρώνουμε τα χέρια και να περιμένουμε να πέσει μόνο του το μήλο από τη μηλιά.

Υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις διαμόρφωσης κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων γύρω από μεγάλα λαϊκά προβλήματα και τομείς δράσης, γύρω από μεγάλα οικονομικά ζητήματα, τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τους σχεδιασμούς που επιφυλάσσει για το λαό και τη χώρα μας, για την περιοχή.

Το ΚΚΕ δε θέλει, δεν επιδιώκει να μεταμφιέζεται στο ένα ή το άλλο δήθεν πλατύ συμμαχικό σχήμα, δεν ενδιαφέρεται για πολιτικά υποκατάστατα της δικής του δράσης. Δρα ανοιχτά και αυτοτελώς στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως έτσι θα είναι και στο μέλλον και πάντα. Αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα είναι να συναντηθούν σε ευρύτερες συσπειρώσεις κομμουνιστές και μη κομμουνιστές, άνθρωποι που διαφωνούν με την πολιτική των κομμάτων τους σε βασικά ζητήματα που βαραίνουν και χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις. Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα, και έχει ανάγκη ο τόπος, είναι άνθρωποι που αμφισβητούν το πολιτικό σκηνικό από προοδευτικές, ριζοσπαστικές, αγωνιστικές θέσεις, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να μας συναντήσουν και να τους συναντήσουμε στα βασικά μέτωπα πάλης και στις δημοτικές, νομαρχιακές εκλογές, που θα γίνουν φέτος. Εμείς είμαστε σε θέση, και έχουμε τη διάθεση, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε κάθε συσπείρωση και δραστηριότητα που αντιτίθεται στη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα, στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, είτε αναφέρεται σε ένα ή περισσότερα ζητήματα. Εννοείται με θέσεις και στόχους που δίνουν φτερά στο εργατικό λαϊκό κίνημα, θέσεις και στόχους που χειραφετούν από τα διάφορα συντηρητικά και συναινετικά σενάρια και αναπαλαιώσεις".

Για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

"Ακριβώς, επειδή πρέπει να υποβοηθηθούν οι γνήσιες ριζοσπαστικές διεργασίες, επειδή ο καθημερινός αγώνας πρέπει να συνδέεται με το αύριο και την προοπτική, επεξεργαστήκαμε ανάλογη τακτική για τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Απορρίψαμε τη λογική των κομματικών συνεργασιών και των διαβουλεύσεων κορυφής, στο όνομα των ιδιαιτεροτήτων της μάχης αυτής, γιατί αυτές μοιραία συνδέονται με δεσμεύσεις ανεπίτρεπτες, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Πώς να συμμαχήσεις με κόμματα ή σχήματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών των κομμάτων, που στηρίζουν ανοιχτά ή κλείνουν τα μάτια στη μετατροπή των δήμων και των νομαρχιών σε ΑΕ - μεσίτες των επιχειρηματιών;

Μας ενδιαφέρει εξίσου τι θα βγάλει η κάλπη μετά τους δύο γύρους, και ποια στάση θα κρατήσουν οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές, από την επόμενη ημέρα. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η τετραετία, αλλά η εικόνα έχει διαμορφωθεί: Πολλοί, οι περισσότεροι δήμαρχοι και νομάρχες που εκλέχτηκαν κόντρα στα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, αποδείχτηκαν "πολύ ΠΑΣΟΚ" στην πορεία.

Η δική μας πολιτική είναι ανοιχτή, σε κάθε δήμο ή νομαρχία, στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων με αγωνιστές και αγωνίστριες ως άτομα ή ομάδες που είναι διατεθειμένοι να υπηρετήσουν τα λαϊκά στρώματα και να τα στηρίξουν και με το προσωπικό θάρρος και θυσία, από τις τραγικές συνέπειες της φιλελεύθερης πολιτικής.Ανεξάρτητα αν στο γενικό πολιτικό επίπεδο διατηρούν δεσμούς με τα πολιτικά κόμματα αυτά ή ανήκουν σ' αυτά.

Θα μου πείτε, βέβαια, πώς είναι δυνατόν κάποιος ή κάποια που ανήκει στα κόμματα που στηρίζουν την ελευθερία δράσης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, θεωρούν εκσυγχρονισμό την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων κοινωνικής σημασίας, μέσω της ΤΑ και ΝΑ, να έχουν προοδευτική, ριζοσπαστική αντίληψη για τα ζητήματα της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης;

Δεν υπάρχει αντίφαση στο ζήτημα αυτό, οι διεργασίες συνείδησης δε συντελούνται αυτόματα και εφ' όλης της ύλης. Εξελίσσονται από το μερικό προς το γενικό και το καθολικό. Τέτοιου τύπου συσπειρώσεις, και συνεργασίες πρέπει να στηρίζουμε και να υποβοηθούμε. Τέτοιου τύπου συσπειρώσεις όταν θεμελιώνονται σε συγκεκριμένα προβλήματα, στη στάση και δράση του καθενός ή της καθεμιάς από το 1994 ως σήμερα, δεν επιτρέπουν συγχύσεις και θολούρες. Εμείς δε χρησιμοποιούμε την ψεύτικη ταμπέλα του έντιμου και ικανού δημάρχου που προβάλλουν άλλα κόμματα, προκειμένου να δικαιολογήσουν διακομματικές συνεργασίες. Το θέμα είναι, ο δήμαρχος ή ο νομάρχης, εκτός από έντιμος να είναι και αγωνιστής, να μην υποκύπτει και να μην ενσωματώνεται στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, που της έχει αφαιρέσει τα όποια θετικά κοινωνικά στοιχεία είχε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια. Δε χρειάζεται ο τόπος έντιμους διαχειριστές, άλλα παλικάρια και ικανούς αγωνιστές που στηρίζουν λαϊκούς αγώνες, στέκονται στην πρώτη γραμμή των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων".

σποτ 1

Το οικονομικό κατεστημένο του τόπου, ο ξένος παράγοντας, ενδιαφέρονται να βάλουν τέλος σε τέτοιες αντιφάσεις που μπορεί να οδηγήσουν να κυριαρχήσει το δευτερεύον, δηλαδή η μάχη των εντυπώσεων, έναντι του κύριου, που είναι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με κορμό την "κεντροαριστερά"

σποτ 2

Αυτό που ενδιαφέρει σήμερα και έχει ανάγκη ο τόπος είναι, άνθρωποι που αμφισβητούν το πολιτικό σκηνικό από προοδευτικές, ριζοσπαστικές, αγωνιστικές θέσεις, να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να μας συναντήσουν και να τους συναντήσουμε στα βασικά μέτωπα πάλης και στις δημοτικές, νομαρχιακές εκλογές

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε έξαρση η πολιτική σεναριολογία

Από "αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ με κυβέρνηση συνεργασίας", μέχρι επαναπροσέγγιση του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ, έως και νίκη της... Μ. Δαμανάκη, λόγω μη καθόδου του Δ. Αβραμόπουλου στις δημοτικές, έβλεπαν χτες κυβερνητικά στελέχη και πολιτικοί αναλυτές

Προφανής ήταν η επιδίωξη χτες της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ, ώστε να προβεί σε μια επίδειξη "υπεροχής", με το δημόσιο, τουλάχιστον, λόγο της. Ταυτόχρονα, όμως, σε προσωπικές τους συζητήσεις, υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δείχνουν να προβληματίζονται έντονα για τις γενικότερες ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Είναι δε ενδεικτικό ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έλειπαν χτες αναφορές... προεκλογικού ΠΑΣΟΚικού στιλ, σύμφωνα με τις οποίες "το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να απεμπολεί την επιδίωξη για αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δε θα ήταν αντίθετο σε κυβερνητικά σχήματα που θα συμπεριλάμβαναν πρόσωπα και παράγοντες από άλλους πολιτικούς χώρους"...

Αλλα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται επαναπροσέγγιση της Πολιτικής Ανοιξης με τη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή διέρρεαν φημολογίες για "ανοιχτή" γραμμή μεταξύ Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, με το δεύτερο να επαινεί τον πρώτο για τον τρόπο που "καθάρισε τους Μητσοτακικούς"... Στα δημοσιογραφικά, τέλος, θεωρεία, ακουγόταν χτες ότι η κατάσταση στη ΝΔ καθιστά πιο εύκολη της διεκδίκηση της δημαρχίας από τη... Μ. Δαμανάκη και το ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, υπό τις νέες εξελίξεις ο Δ. Αβραμόπουλος θα επιδιώξει πολιτικό ρόλο ευρύτερο και δε θα κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος...

Σε ό,τι αφορά τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης, ο Δ. Ρέππας κατέφυγε χτες σε δηλώσεις του τύπου "η ΝΔ παραμένει δέσμια του αναχρονιστικού και παλαιοκομματικού παρελθόντος της". Αν και ρωτήθηκε απέφυγε να προβεί σε κάποια εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατάσταση στη ΝΔ στο συνολικότερο πολιτικό σκηνικό. Οταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε πολιτικά πρόσωπα από άλλους χώρους που διαπιστώνει ότι συμφωνούν μαζί της, περιορίστηκε να πει ότι "όποιες δυνάμεις στον πολιτικό ή άλλους χώρους διατυπώνουν απόψεις, έχουν δικαίωμα να τις διατυπώνουν", αλλά, συνέχισε, "εμείς δεν πρόκειται να αναλάβουμε κάποια πρωτοβουλία...". Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε ότι "το ΠΑΣΟΚ προχωρεί ακάθεκτο και ενωμένο", αλλά "επί του παρόντος"...

Φυσικό είναι, με στραμμένη την επικαιρότητα στη ΝΔ, τα εσωκομματικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, γεγονός, όμως, που δεν τα "καταργεί". Χτες επαναλήφθηκε το φαινόμενο των μαραθώνιων και άκαρπων συνεδριάσεων της ΕΓ της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση διεξόδου ενόψει του Συνεδρίου της οργάνωσης. Οσο για την πλευρά της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", μέλη της δήλωναν ότι ούτε η ευκαιρία που αξιοποίησε ο Κ. Σημίτης για "ενωτικό" μήνυμα στο προχτεσινό ΕΓ του κόμματος, ούτε η εικόνα ευφορίας της "εκσυγχρονιστικής" πτέρυγας, στο φόντο των προβλημάτων στη ΝΔ, δεν "αναιρεί" τη δική τους παρουσία στο κόμμα.

Μικρή αποδείχτηκε τελικά η αίθουσα του κινηματογράφου "ΑΣΤΕΡΙΑ" για να χωρέσει τον προβληματισμό, τη ζωντάνια και τη δυναμική των κομμουνιστών και εκατοντάδων φίλων και οπαδών του Κόμματος, που συμμετείχαν στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσαν χτες, με μεγάλη επιτυχία, οι Κομματικές Οργανώσεις της Ν. Ιωνίας και η Αχτίδα των Βορειοδυτικών Συνοικιών. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων της περιοχής, από το Παράρτημα Οικοδόμων, από το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, καθώς και από τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ της περιοχής. Παραβρέθηκε επίσης ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας, Γιάννης Δομνάκης,ενώ μεγάλη και ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και με τον καθαρό και σταράτο λόγο της, ανάλυσε όλες τις πτυχές της δράσης που αναπτύσσουν και πρέπει να διευρύνουν περισσότερο οι κομμουνιστές στις γειτονιές, στο εργοστάσιο, στο σχολείο, στον πολιτιστικό σύλλογο ώστε να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η μόνη λύση για τα λαϊκά προβλήματα, μέσα από τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων επαγγελματιών, που θα συγκρουστεί με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Εκανε αναφορά στα τεκταινόμενα της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι σηματοδοτούν σημαντικές πολιτικές διεργασίες, τόσο στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, αλλά και στον ίδιο το λαό, που μπορεί να διαπιστώσει και τις ανούσιες διαφορές τακτικής, αλλά και το ξέφτισμα του δικομματισμού.

Υπογράμμισε τη σημασία και το ποιοτικό ανέβασμα του αγώνα της αγροτιάς και της αγωνιστικής έξαρσης στο χώρο της παιδείας.

Κλείνοντας, στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην επερχόμενη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και την τακτική και τις αρχές που προβάλλει το ΚΚΕ.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση παρακολούθησαν με αμείωτη προσοχή την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα και στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα ζωντανό διάλογο, θέτοντας ερωτήσεις τόσο στα θέματα που αναδείχτηκαν από την ομιλία, αλλά και για πιο ειδικά θέματα.

Εκδήλωση του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και η ΚΟΜΕΠ διοργανώνουν την Τετάρτη, 11 Φλεβάρη 1998, στις 6 το απόγευμα,εκδήλωση - συζήτηση, στα γραφεία του ΚΜΕ(Πατησίων και Τροίας 36, στάση Αγγελοπούλου, πλ. Βικτωρίας), όπου θα παρουσιαστεί το ειδικό αφιέρωμα της ΚΟΜΕΠ για:

"Τα 80 χρόνια του ΚΚΕ και η συνεισφορά του Κόμματος στην πάλη των γυναικών για απελευθέρωση και ισοτιμία".

Την παρουσίαση θα κάνει η Μπέλλου Ελένη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ

Περιοδείες στελεχών του ΚΚΕ

Περιοδείες σε εργασιακούς χώρους πραγματοποιούν τις επόμενες μέρες στελέχη του ΚΚΕ.

Σήμερα

  • Στη ΔΕΗ Καλλιθέας στις 7 μμ περιοδεύει ο Γιώργος Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο κτίριο του ΟΤΕ Αγίας Παρασκευής στις 7 πμ περιοδεύει ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής του Κόμματος.
  • Στα κτίρια του ΟΤΕ Πειραιά στις 7 πμ περιοδεύει ο Απ. Τασούλας,βουλευτής του Κόμματος.

Αύριο

  • Στο κεντρικό υποκατάστημα της ΔΕΗ (Γ Σεπτεμβρίου) στις 8 πμ περιοδεύει ο Μπ. Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
ΚΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το γυναικείο κίνημα

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 80χρονων του ΚΚΕ, η Κομματική Οργάνωση Περάματος διοργανώνει αύριο Παρασκευή 6 Φλεβάρη,στις 6.00 μμ, στο Δημαρχείο Περάματος (Λ. Δημοκρατίας), εκδήλωση - αφιέρωμα με θέμα: "Τα 80χρονα του ΚΚΕ και το γυναικείο κίνημα".

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αποκριάτικη εκδρομή του ΚΜΕ

Το ΚΜΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή για τις Απόκριες στο Καρναβάλι της Πάτρας. Τόπος παραμονής θα είναι το γραφικό ψαροχώρι Λόγγος Αιγίου. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε διάφορες περιοχές με φυσικές ομορφιές στην ευρύτερη περιοχή:

Τον περίφημο οδοντωτό, τα Καλάβρυτα, την Κλειτορία, το Σπήλαιο των Λιμνών με τους σταλακτίτες, Αρχαία Ολυμπία.

Πληροφορίες για έγκαιρη κράτηση θέσεων στα τηλ.: 88.10.046, 88.10.074 (από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ