ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο το πλατύ άνοιγμα

Σε θέση μάχης είναι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα αναμένοντας το 2ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος. Θέμα του κειμένου που κυκλοφορεί με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» είναι «Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό - στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου. Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα».

«ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ. ΝΟΥΣ - ΚΑΡΔΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»: Με το σύνθημα αυτό του 21ου Συνεδρίου να ταξιδεύει σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και στη νέα μάχη της πανεξόρμησης!

Τα περισσότερα από 65.000 φύλλα που διακινήθηκαν σε όλη τη χώρα με το 1ο κείμενο των Θέσεων βάζουν ψηλά τον πήχη της διακίνησης και του 2ου κειμένου. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι Οργανώσεις που διαπιστώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον από εργατόκοσμο, νεολαία, αυτοαπασχολούμενους για τις Θέσεις της ΚΕ αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τους στόχους τους, κάνουν μεγαλύτερες παραγγελίες, φιλοδοξώντας να πολλαπλασιάσουν το πολιτικό τους άνοιγμα.

Ετσι, παρά τις προσαρμογές που γίνονται ώστε η εξόρμηση να στεφθεί με επιτυχία παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, και το 2ο κείμενο θα φτάσει σε χιλιάδες χώρους δουλειάς και σπίτια εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Πολύτιμο εργαλείο και στη μάχη αυτή αποδεικνύεται η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, που εντείνει τον ενθουσιασμό για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το ίδιο το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το δεύτερο κείμενο δημιουργεί έδαφος για μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις, ενώ η εξόρμηση θα μας δώσει τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε με εργαζόμενους και σχετικά με το 1ο κείμενο που ήδη έχει ξεκινήσει η μελέτη του.

Είναι σίγουρο ότι το περιεχόμενο των Θέσεων μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα, στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στους εργαζόμενους γύρω από τις εξελίξεις. Γι' αυτό και η εξόρμηση δεν είναι απλά μια προσπάθεια να διακινηθούν δεκάδες χιλιάδες φύλλα. Είναι αφορμή για να κουβεντιάσουμε από κοντά με όσους τα προηγούμενα χρόνια συναντηθήκαμε σε μικρούς και μεγάλους αγώνες και σήμερα διαπιστώνουμε ότι «στήνουν αυτί» στις παρεμβάσεις του Κόμματος, εκτιμούν την αταλάντευτη στάση του, την προσήλωσή του στην οργάνωση της πάλης κάτω και από τις πιο δύσκολες, πρωτόγνωρες συνθήκες. Είναι ταυτόχρονα και κάλεσμα συστράτευσης με το ΚΚΕ, να γίνουν περισσότεροι όσοι μαθαίνουν από εμάς τους ίδιους για τη στρατηγική του Κόμματος, για το πώς ερμηνεύουμε τις δυσκολίες της πάλης. Να μας πουν τη γνώμη τους για το πώς θα γίνουμε ακόμα καλύτεροι, με κριτήριο πώς θα οργανωθεί πιο αποτελεσματικά η αντεπίθεση, πώς θα προωθηθούν πιο αποφασιστικά η ανασύνταξη του κινήματος, η κοινωνική συμμαχία.

Με την προμήθεια και τη μελέτη των κειμένων μπορεί να αφομοιωθούν ακόμα καλύτερα οι πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης, να αναδειχθούν οι διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα, να φωτιστούν ολόπλευρα οι σύνθετες εξελίξεις στο πεδίο των διεθνών ανταγωνισμών, στους οποίους εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης, να συζητηθούν τα συμπεράσματα από την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιλαϊκή της διαχείριση από τις κυβερνήσεις, τις αιτίες που τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο καταρρέουν, ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Με βασικό όπλο το περιεχόμενο των κειμένων των Θέσεων να φτάσουν πλατιά το κάλεσμα δράσης του ΚΚΕ, η διέξοδος, που βρίσκεται στην πάλη για την προοπτική της εργατικής εξουσίας, της κοινωνικοποιημένης οικονομίας, της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής οργάνωσης της κοινωνίας, του δρόμου δηλαδή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού.

Θυμίζουμε ότι με τον «Ριζοσπάστη» του επόμενου Σαββατοκύριακου (13 - 14 Φλεβάρη) θα κυκλοφορήσει το 3ο και τελευταίο μέρος των Θέσεων, με τίτλο: «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα, η πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, η προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπούμερανγκ

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στην αύξηση των κρουσμάτων, θα βρεις από κάτω τη μεγάλη συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη διασπορά του ιού. Με τη συχνότητα των δρομολογίων να προκαλεί συνθήκες συγχρωτισμού σε αποβάθρες και οχήματα. Με τα σαρδελοκούτια να πάνε και να έρχονται σε ώρες αιχμής.

Αυτό δείχνουν και τα κρούσματα που καταγράφονται αυτές τις μέρες σε εργαζόμενους του Μετρό, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη συρροή. Οπως έλεγε μάλιστα και ένας λοιμωξιολόγος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, η αύξηση των κρουσμάτων «μπορεί να φτάσει το 200% αυτήν την εβδομάδα στην Αττική. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, υπάρχει εκτεταμένη οικονομική δραστηριότητα, μετακινήσεις στα ΜΜΜ»...

Επιβεβαιώνεται με κάθε τρόπο από τα ίδια τα λεγόμενα των ειδικών, αλλά και από την καθημερινή πείρα, ότι για τη μεγάλη διασπορά ευθύνονται το «άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών πόλων στα αστικά κέντρα», όπου και συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας, ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, που λειτουργούν σαν «θερμοκήπιο» για τον ιό και τη μετάδοσή του.

Και, βέβαια, η ανεξέλεγκτη λειτουργία μεγάλων χώρων δουλειάς, αφού απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι σε χώρους δουλειάς, κάτω από την τρομοκρατία της εργοδοσίας υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων και καταπατούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ολα αυτά ήταν και χτες οι βασικές εστίες διασποράς του ιού, όπως είναι και σήμερα και θα είναι και αύριο, όσο αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει.

Και έχει επιπλέον σημασία να το σημειώνουμε αυτό, γιατί και χτες το πρωί ορισμένα από τα γνωστά παπαγαλάκια άρχισαν πάλι το γνωστό τροπάρι συκοφαντίας ότι όσοι διαδηλώνουν είναι ανεύθυνοι και φταίνε για τη διασπορά του ιού, με αφορμή τις χτεσινές φοιτητικές - μαθητικές διαδηλώσεις.

Βέβαια, αυτήν τη φορά δεν είχαν και πολλά να πουν. Πρώτα απ' όλα γιατί εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι κινητοποιούνται τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα. Επίσης, επειδή σοβαροί επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί καθαρά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι διαδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, αλλά η μη τήρηση μέτρων σε κλειστούς χώρους (π.χ. ΜΜΜ, χώροι δουλειάς, εμπόριο κ.λπ.).

Γιατί το επιχείρημα αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει τι γίνεται σε τόσες και τόσες περιοχές που είναι «κόκκινες», αλλά καμιά διαδήλωση δεν έγινε εκεί. Και, τέλος, γιατί είναι η κυβέρνηση που ξεδιπλώνοντας την αντιλαϊκή ατζέντα της και γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια τα αιτήματα εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών για μέτρα προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς, σχολεία και σχολές, προκαλεί τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση.

Η προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο κορονοϊός για να βάλουν «πάγο» στις λαϊκές αντιδράσεις όλο και ξεφτίζει και τους γυρίζει μπούμερανγκ, τη στιγμή που οι ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους όλο και μεγαλώνουν, όλο και διογκώνονται μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνει το αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

ΤΟ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καλεί σε άμιλλα την αντίστοιχη Οργάνωση της Αττικής

Σε άμιλλα για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ καλεί η Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας - Κατάρτισης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την ΤΟ Μαθητείας - Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ, με βραβείο για τη νικήτρια Οργάνωση ένα αντίτυπο του Λευκώματος «100 χρόνια ΚΚΕ. Με το λαό για το σοσιαλισμό».

Οπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά της: «Ολοι εμείς, τα μέλη της ΚΝΕ που στην πλειοψηφία παρακολουθούμε για πρώτη φορά διαδικασία Συνεδρίου του Κόμματός μας, έχουμε ήδη υποδεχθεί με ενθουσιασμό τη δημοσίευση του πρώτου κειμένου των Θέσεων και αναμένουμε τα επόμενα. Για εμάς αποτελεί πρώτιστη ευκαιρία να μελετήσουμε καλύτερα τις Θέσεις του Κόμματός μας, να τις συζητήσουμε με πολλούς νέους και νέες της περιοχής μας που προβληματίζονται για τη ζωή τους όπως κι εμείς, που αναζητούν κι αυτοί με την ίδια αγωνία με εμάς τη διέξοδο για μια καλύτερη ζωή». «Θέλουμε να γίνουμε πιο πολλοί αυτοί που σήμερα θα παλεύουμε από κοινού για την κοινωνία που θα μας απαλλάξει από όλες τις αλυσίδες, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό», λένε τα μέλη της Οργάνωσης και δεσμεύονται ότι «θα δώσουμε τη μάχη να φτάσουμε με τις Θέσεις σε ακόμα περισσότερους νέους και νέες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ