ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Φλεβάρη 1995
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Για τα "οικονομικά" των κομμάτων

Της Ελένης ΚΑΤΡΟΔΑΥΛΗ

Η συζήτηση για την ανάγκη αλλαγών στο πολιτικό σύστημα έχει ανάψει για τα καλά, με αποκορύφωμα, για τη βδομάδα που πέρασε, τη συζήτηση στη Βουλή για την "προστασία των θεσμών και της πολιτικής ζωής". Ιδιαίτερο σημείο της είναι ο τρόπος που τα πολιτικά κόμματα εξασφαλίζουν πόρους και οι δαπάνες τους. Οι κορόνες για "διαφάνεια" κι "έλεγχο" δίνουν και παίρνουν. "Βαθυστόχαστες" αναλύσεις ανακαλύπτουν τη διασύνδεση των κομμάτων με τα μεγάλα συμφέροντα στις μίζες ή στη συνδρομή που δίνει ο "α" ή "β"επιχειρηματίας για να εξασφαλίσει πλεονεκτήματα. Αυτοί οι ίδιοι που "λαδώνουν" με μίζες κόμματα και πολιτικούς, κατακεραυνώνουν μέσω των δικών τους ΜΜΕ την "κομματοκρατία" και τους διεφθαρμένους πολιτικούς. Ζητάνε μέτρα κι αλλαγές. Πολιτικοί που πρωτοστάτησαν στην εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στα πιο αδιαφανή και ανεξέλεγκτα από τους λαούς υπερεθνικά κέντρα, "σκίζονται" για τη διαφάνεια.

Θα 'ταν ασυγχώρητη αφέλεια να πιστέψει ένας λογικός άνθρωπος, και πολύ περισσότερο οι κομμουνιστές, στις καλές τους προθέσεις.

Πρώτα - πρώτα η βασική, η ουσιαστική, η κύρια σύνδεση των αστικών κομμάτων με την ολιγαρχία του πλούτου, είναι η ίδια τους η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού καθεστώτος. Οι αστοί πολιτικοί είναι μέρος της κυρίαρχης τάξης με "ειδικότητα" την πολιτική πάλη των τάξεων.

Δεύτερον,είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά αναπόφευκτα την εξαγορά, τη μίζα, την απάτη, τη σύνδεση αστών πολιτικών ακόμη και με καθαρά εγκληματικά συμφέροντα. Η διαφθορά και το έγκλημα είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό, πολύ περισσότερο με τον καπιταλισμό που "σαπίζει".

Στον καιρό του ο Μαρξ ("Κεφάλαιο" τΙ, σελ. 785) υιοθετούσε τη διαπίστωση πως το κεφάλαιο "Με 20% κέρδος γίνεται ζωηρό. Με 50% γίνεται θετικά παράτολμο. Με 100% τσαλαπατάει όλους τους ανθρώπινους νόμους. Με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύει να το διαπράξει, ακόμα και με κίνδυνο να πάει στην κρεμάλα".Αν και τα πράγματα έχουν χειροτερέψει από τότε, οι αστοί πολιτικοί, με πρωτοστάτες τους λεγόμενους εκσυγχρονιστές, προπαγανδίζουν σαν το μέγιστο εκσυγχρονισμό των καιρών μας την "απελευθέρωση των αγορών", πρώτα απ' όλα την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων, το γκρέμισμα κάθε περιοριστικού μέτρου κι ελέγχου. Το αποκορύφωμα δηλαδή, του λυσσασμένου μονοπωλιακού ανταγωνισμού που διεξάγεται αναπόφευκτα με όλα τα μέσα: οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, εκβιασμούς, μίζες, απάτες, διαφθορά, βία.

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από αυτήν την κρίση "τιμιότητας", όταν μάλιστα έχουν στο παρελθόν απορριφθεί προτάσεις του ΚΚΕ, όπως π.χ. για ανώτατο όριο προεκλογικών δαπανών;

Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο θόρυβος για τα οικονομικά των κομμάτων και τη διαφθορά των αστών πολιτικών - την οποία καθόλου δεν αμφισβητούμε - κορυφώνεται τη συγκεκριμένη τούτη στιγμή και με το συγκεκριμένο αρνητικό για το λαό συσχετισμό δυνάμεων, για να πιαστούν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Το σημαντικότερο: να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Το παράδειγμα της Ιταλίας μας προειδοποιεί. Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε αποτελεί κανένα καταπληκτικό φαινόμενο, η ίδια η αστική τάξη να επιδιώκει όχι μόνο τον περιορισμό αλλά και τη διάλυση και των δικών της κομμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της.

Σήμερα φαίνεται πως ο σκληρός πυρήνας των πολυεθνικών, το ελληνικό κεφάλαιο που διαπλέκεται μ' αυτές επιχειρεί να εξασφαλίσει έναν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στα κόμματα και τη διαπάλη τους.

Επιδιώκεται η προσαρμογή του βασικού θεσμικού πλαισίου στις εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η παραπέρα θεσμοθέτηση της εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ιμπεριαλιστικό κέντρο. Επίσης, η πιο αποτελεσματική θωράκιση του συστήματος με την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την παρέμβαση του κράτους στις λειτουργίες και τη δράση των κομμάτων. Στην ουσία πρόκειται για περιορισμό του κοινοβουλευτισμού.Εμφανίζεται εδώ καθαρά η τάση του ιμπεριαλισμού για αντίδραση σ' όλη τη γραμμή.

Η "λεπτομέρεια", η ενίσχυση του κράτους, δεν πρέπει καθόλου να μας διαφεύγει. Το κράτος δεν είναι ουδέτερος - αταξικός μηχανισμός. Είναι όργανο για να κυριαρχεί η αστική τάξη και να καταπιέζει την εργατική τάξη και τους άλλους εκμεταλλευόμενους. Κατά μια έννοια είναι το μεγαλύτερο, το πιο σταθερό, το πιο γερό και σίγουρο "κόμμα" της αστικής τάξης. Κάθε κομμουνιστής, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, λοιπόν, μπορεί να καταλάβει εναντίον ποιου στρέφονται πρώτα απ' όλα και κυρίως αυτά τα σχέδια.

Οι προτάσεις που δημοσιοποιούνται από τα αστικά κόμματα ή στελέχη τους, αντιγράφουν θεσμικά πλαίσια που εδώ και δεκαετίες έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες. Συχνά, πρότυπο θεωρείται η Γερμανία. Η πρώην ΟΔΓ είναι το πρώτο καπιταλιστικό κράτος που μπήκε στο δρόμο της διεξοδικής νομοθετικής ανάπτυξης των γενικών συνταγματικών διατάξεων, εκδίδοντας στις 24/7/1967 το νόμο για τα πολιτικά κόμματα (το πρώτο νομοσχέδιο είχε προετοιμαστεί ακόμα το 1959). Ο νόμος ρυθμίζει τέτοια ζητήματα, όπως τη θέση των κομμάτων στο πολιτικό σύστημα, τις αρχές οργάνωσής τους, τη διαδικασία συμμετοχής τους στις βουλευτικές εκλογές, την κάλυψη των προεκλογικών εξόδων, τη λογοδοσία για τα οικονομικά μέσα, πού ξοδεύτηκαν και, τέλος, τη διαδικασία της απαγόρευσης κόμματος λόγω αντισυνταγματικότητας. Ιδιαίτερα για τα οικονομικά, τα κόμματα οφείλουν να λογοδοτούν για όλα τα έσοδα (συνδρομές, πιστώσεις, οικονομική δραστηριότητα, δωρεές κλπ.). Απαιτεί επώνυμες δωρεές πάνω από ένα ορισμένο ποσό. Αυτό βέβαια καθόλου δεν εμπόδισε τα οικονομικά σκάνδαλα στη Γερμανία. Το όλο πλέγμα όμως σίγουρα επέδρασε πολύ κατασταλτικά πάνω στο επαναστατικό εργατικό κίνημα. Να υπενθυμίσουμε ότι το 1956 το ΚΚ της Γερμανίας τέθηκε εκτός νόμου με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σαν "αντισυνταγματικό", ενώ η ίδρυση του Γερμανικού ΚΚ το 1968 δε σήμαινε επίσημη άρση της απαγόρευσης του ΚΚΓ. ("Ο πολιτικός μηχανισμός της δικτατορίας των μονοπωλίων" Ακαδ. Επιστημών της ΕΣΣΔ, εκδ. ΣΕ, σελ. 127 - 130 και 159 - 160). Οι σημερινές, επίσης, δικαστικές διώξεις στελεχών του ΚΔΣ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) για τα οικονομικά του κόμματος ασκούνται με βάση αυτό το πλαίσιο.

Αν και αρκετοί αστοί πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν εμποδίζουν τη διαφθορά, τα πράγματα προχωρούν γιατί ακριβώς τα οικονομικά των κομμάτων είναι μόνο το προκάλυμμα. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης αναφέρει σε συνέντευξή του (,Καθημερινή" 22/1/95): "Το πρόβλημα (σ.σ. σχέσεων κομμάτων με οικονομικά συμφέροντα) εμφανίζεται με μέγιστη μορφή σε χώρες που έχουν πολύ πιο αυστηρό θεσμικό πλαίσιο απ' ό,τι στη χώρα μας".

Οσον αφορά το ΚΚΕ, φυσικά, θα ήταν γελοίο να κατηγορηθεί για "διαπλοκή με οικονομικά συμφέροντα". Η πολιτική του αποκλείει κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο, τα "οικονομικά συμφέροντα" θα ήταν πολύ ευχαριστημένα αν το Κόμμα μας εξαφανιζόταν από προσώπου Γης.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα των οικονομικών πηγών και δαπανών με βάση το Καταστατικό του και ασκεί τον έλεγχο με διαδικασίες που αντιστοιχούν στο χαρακτήρα του και στην αποστολή του, ως επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης. Πηγές χρηματοδότησης είναι κυρίως οι συνδρομές των μελών και οι εισφορές των οπαδών του (ανώνυμες στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, εκτός να θεωρηθεί αναγκαία η δημοσιοποίηση από τον ίδιο τον ενισχυτή), οι μισθοί των στελεχών του που κατέχουν δημόσια αξιώματα (βουλευτές, ευρωβουλευτές κλπ.) και στη συνέχεια η κρατική επιχορήγηση και οι κομματικές επιχειρήσεις. Οι δαπάνες του καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας και δράσης του, τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Δημόσιος απολογισμός δημοσιεύεται στον κομματικό Τύπο. Ετσι λογοδοτούμε στην εργατική τάξη και στο λαό. Πιο λεπτομερειακή ενημέρωση και απολογισμός γίνεται εσωκομματικά στα μέλη του Κόμματος. Αυτά καλύπτουν ολοκληρωμένα το συγκεκριμένο ζήτημα. Ετσι, η οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση επιχειρηθεί θα αποτελεί πλειοδοσία εκ του πονηρού και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί.

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα των οικονομικών πηγών και δαπανών με βάση το Καταστατικό του και ασκεί τον έλεγχο με διαδικασίες που αντιστοιχούν στο χαρακτήρα του και στην αποστολή του, ως επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης


Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Η Κοινότητα Αρέθουσας Ικαρίας πρόσφερε 146.500 δρχ., χρήματα που συγκέντρωσε από συνεστίαση που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των κατοίκων της ορεινής Κοινότητας, για την ενίσχυση της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, προς αποκατάσταση των ζημιών.
  • Μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) πρόσφεραν 10.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας 100.000 δρχ., συμβολικό ποσό, μέσω ΝΕ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Οι ΒΑΓΓΕΛΙΩ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ από το Αννόβερο Γερμανίας, 200 γερμανικά μάρκα, μέσω της τοπικής ΚΟ, στη μνήμη των αγαπημένων τους νεκρών που έδωσαν τη ζωή τους για όμορφα και ευγενικά ιδανικά, του πατέρα τους Κώστα Λιάσκου, του αδελφού τους Βασίλη Λιάσκου Μακρονισιώτη, των θείων τους Τριανταφυλλιάς και Σταμάτη Λιάσκου και των ξαδέλφων τους Βασίλη Λιάσκου και Βασίλη Μάρκου, μαχητών του ΔΣΕ, καθώς και του θείου τους Περικλή Καρατζά, λαϊκού αγωνιστή από τη Στροφιλιά Ευβοίας.
  • Ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ από την Κάτω Βροντού Δράμας, 100.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Ιωάννη, για τη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ.
  • Ο ΚΟΥΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, φίλος του ΚΚΕ, 300 γερμανικά μάρκα μέσω ΚΟΒ Ααχεν Γερμανίας.
  • Ο σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΜΑΛΟΣ, συνδικαλιστής του Μετάλλου, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, αντιστασιακός κομμουνιστής, προσφέρει 50.000 δρχ., δεύτερη δόση για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ.
  • Η Σ. Π. φίλη του Κόμματος, 30.000 δρχ., στη μνήμη του αγωνιστή Στέργιου Καλατζή.
  • Το Παρ/μα Κομοτηνής της ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Ροδόπης.
  • Στη μνήμη του αγωνιστή της ΕΑ Παναγιώτη Τσάκωνα, που στις 29 - 1 - 95 συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από τον θάνατό του, η γυναίκα του ΚΑΤΙΝΑ και τα παιδιά του στη μνή μη του προσφέρουν 15.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης: Οι αντιστασιακοί Κ. Δ Γ. Π Ν. Π. 50.000 δρχ. Ο ΚΑΝ 40.000 δρχ. τρίτη δόση, στη μνήμη όλων των γενναίων συμφοιτητών του, της περιόδου 1936 - '41, που θυσίασαν τα χρυσά τους νιάτα για την απελευθέρωση της γλυκιάς πατρίδας από τους Γερμανούς κατακτητές, επίσης 5.000 δρχ. για την ΠΕΑΕΑ. Ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ, παλαίμαχος Μακρονησιώτης αγωνιστής, 50.000 δρχ. από την πενιχρή αναπηρική του σύνταξη. Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ 10.000 δρχ., στη μνήμη του άνδρα της Βαγγέλη και του πατέρα της αγωνιστή, Ηρακλή Τσαυδαρίδη. Η σ. ΓΚΟΥΛΕΚΑ ΕΥΡΩΠΗ από το Ωραιόκαστρο, 10.000 δρχ. δεύτερη δόση.
  • Οι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΝΩΛΟΥΔΗ από τη Θεσ/νίκη, 175.000 δρχ. σε τρεις δόσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Η ΚΟΜΟΝΤΑΚΗ - ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΒΑΣΩ 5.000 δρχ., μέσω παρ/τος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη του πατέρα της αγωνιστή Χρήστου Πατεράκη.
  • Η ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 5.000 δρχ., στη μνήμη των αγαπημένων της συντρόφων και συναδέλφων Ελένης Χριστοδουλοπούλου και Γιάννη Δέδε.
  • Η ΑΝΘΟΥΛΑ ΛΑΠΟΥΡΙΔΟΥ 5.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού της Γρηγόρη Αυγητίδη που εκτελέστηκε από το έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, το 1948.
  • Η ΕΛΛΗ ΚΑΖΑΣΙΔΟΥ - ΒΑΝΙΩΤΗ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, στη μνήμη της εξαίρετης συντρόφισσας και φίλης της Χριστίνας Σταματέλου, που χάθηκε πρόσφατα.
  • Ο ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 10.000 δρχ. δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Μαυρονερίου Κιλκίς, στη μνήμη των συγχωριανών του αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που πέσανε στα πεδία των μαχών, για μια κοινωνία σοσιαλιστική με κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης προσφέρει 2.000 δρχ. για τον αχώριστο σύντροφό του"Ριζοσπάστη" τον οποίοδιακινεί εδώ και 14 χρόνια κάθε Κυριακή.
  • Μέσω της Αχτίδας Υγείας: Η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης 40.000 δρχ. Ο ΦΑΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ από την Αργυρούπολη, 10.000 δρχ.
  • Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Πέτρου που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Ιούλη του 1944, στο Πικέρμι Αττικής.
  • Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Καλύμνου 50.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο σ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, βαριά άρρωστος, από το υστέρημά του, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής. Επίσης η σ. ΖΑΦΕΙΡΟΥΛΗ ΑΝΘΗ 10.000 δρχ., στη μνήμη του άνδρα της Κώστα Ζαφειρούλη.
  • Μέσω ΚΟ Πάτρας: Σύλλογος Εργολάβων Υδραυλικών 50.000 δρχ. Ο σ. ΗΛΙΑΣ ΣΩΡΡΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του σ. Ν. Σκαρτσιάρη.
  • Μέσω ΚΟ Θεσ/νίκης: Δήμος Θέρμης 100.000 δρχ. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΤΖΙΚΗΣ, αντιστασιακός, 20.000 δρχ. τρίτη δόση, στη μνήμη του γαμπρού του και συντρόφου Κώστα Γιολτζή. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΝΗΣ 20.000 δρχ., προς τιμήν των ζώντων γονιών του, Νίκου και Μαργαρίτας Τσακνή. Ο Σύλλογος της σχολής Σ. ΤΕΤ - Δ 6.500 δρχ. Η Γυναίκα και τα παιδιά του Αλέξανδρου Παπουλίδη αγωνιστή, σκακιστή, 50.000 δρχ. στη μνήμη του. Η ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΝΙΔΟΥ, 9 χρόνων, 10.000 δρχ. δεύτερη δόση, χρήματα που μάζεψε από έκθεση ζωγραφικής που έκανε σπίτι της. Οι οικογένειες ΧΑΝΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ και ΑΝΤΩΝΗ 10.000 δρχ., στη μνήμη του Κυπριανίδη Ιωάννη, που πέθανε πρόσφατα. Ο ΒΛΑΧΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 16.000 δρχ., στη μνήμη των Βλαχούδη Χρήστου, Λιακούδη Αστέριου, Νταμπούδη Δημήτριου και Κυρκιμτζή Παναγιώτη, που σκοτώθηκαν στον Δημ. Στρατό.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ