ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων έθεσε σε κίνδυνο ζωές

Μεγάλες οι καταστροφές σε πολλές περιοχές με αφορμή τις βροχές των προηγούμενων ημερών

Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία
Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η έλλειψη των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με αφορμή τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση οδήγησε να κηρυχθούν οι δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την κήρυξη των περιοχών της Ηπείρου που επλήγησαν από την κακοκαιρία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλλε και η Περιφέρεια Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αιτωλοακαρνανία σημειώθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 400 κλήσεις (οι πρώτες ξεκίνησαν από τις 4.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου) για απάντληση υδάτων και παροχές βοήθειας στην περιοχή του Αγρινίου, ενώ δέκα άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση απεγκλωβίστηκαν. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονταν στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική δέχτηκε περίπου 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ πέντε άτομα που κινδύνευαν, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο. Κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή Κλεισούρα της Εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, όπου έκλεισε ο δρόμος, ενώ εγκλωβίστηκαν οδηγοί. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν στις περιοχές του Αιτωλικού, του Χρυσοβεργίου, των Φραγκουλέικων και των Οινιαδών, κυρίως την περιοχή του Νεοχωρίου. Ειδικότερα, έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε οδικό δίκτυο, υποδομές, κατοικίες, αποθήκες, ποιμνιοστάσια και καλλιέργειες, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονταν στο Ευηνοχώρι και σε ορεινές κοινότητες, όπως τα Ελληνικά, Μούσουρα, Ρέτσινα, Κουδούνι, Αγιος Γεώργιος και Κουτσοχέρι. Στάλθηκαν μηχανήματα του δήμου για να διανοίξουν κοινοτικούς δρόμους στις κοινότητες Χρυσοβέργι, Χαλίκι, Μαγούλες και Σταμνά, προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση των κατοίκων προς τα σπίτια τους ή τους αγροτικούς και αποθηκευτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές. Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης αποκαθιστούσαν το δίκτυο υδροδότησης στους οικισμούς Μαγούλες και Χαλίκι, ενώ προβλήματα στην ύδρευση υπήρξαν στην κοινότητα των Φραγκουλέικων.

Eurokinissi

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα των καταστροφών πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας στο Μεσολόγγι, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, των δημάρχων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας, εκπροσώπων αρχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στους Παξούς πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Τα ορμητικά νερά που συσσωρεύτηκαν από το μεγάλο όγκο της βροχής, έγιναν ποτάμια και κατάφεραν να παρασύρουν μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα. Στο έλεος του νερού στο Γάιο βρέθηκαν σπίτια και μαγαζιά που πλημμύρισαν. Στη νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, γυναίκα οδηγός παρασύρθηκε από χείμαρρο που έπληξε τους κεντρικούς δρόμους. Σώθηκε από διερχόμενους που έσπευσαν να την απεγκλωβίσουν από το αυτοκίνητο. Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως στο βόρειο συγκρότημα, χρειάστηκε να επέμβει η Πυροσβεστική για να απομακρύνει κλώνους δέντρων που είχαν πέσει. Σε αρκετές περιοχές έγιναν διακοπές ρεύματος λόγω των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Κινδύνευσαν ζωές

Στην Πρέβεζα, υπερχείλισε ο ποταμός Λούρος, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να κληθεί να απεγκλωβίσει ανθρώπους που βρίσκονταν σε σπίτια ή καταστήματα. Περισσότερα από 30 σπίτια στον Λούρο και επτά επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όταν τα ορμητικά νερά χειμάρρου μπήκαν σε σπίτια και κινδύνευσαν ζωές. Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Ριζά - Χειμαδιό έκλεισε λόγω καθίζησης, ενώ προβλήματα με την ύδρευση σημειώθηκαν στα χωριά Βράχος, Μυρσίνη και Μεγαδέντρο. Στο δήμο Ζηρού μεγάλοι όγκοι νερού στον κάμπο του Κερασώνα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα μετά τις εργασίες κατασκευής της Ιονίας Οδού και η εταιρεία θα πρέπει να επέμβει με αντιπλημμυρικές εργασίες, για να λυθεί το πρόβλημα. Πολλά από τα χωριά της περιοχής είχαν προβλήματα πρόσβασης λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό Ανω Ράχη κατέρρευσε τμήμα βουνού, με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να προκαλέσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε αυτοκίνητο.

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε το Καναλάκι στην Πρέβεζα

Eurokinissi

Σε λιμνοθάλασσα μετατράπηκε το Καναλάκι στην Πρέβεζα
Στην Κόνιτσα, κατέρρευσε το οδόστρωμα προς τη Λαγκάδα Μαστοροχωρίων λόγω υπερχείλισης του Σαραντάπορου. Επίσης υπερχείλισε ο Αώος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Η ύδρευση ήταν ανεπαρκής γιατί γινόταν από αντλιοστάσιο. Συνολικά στις περιοχές Ιωαννίνων και Πρέβεζας η Πυροσβεστική δέχτηκε 67 κλήσεις για αντλήσεις νερών και παροχές βοήθειας (οι πρώτες κλήσεις έγιναν το Σάββατο ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα). Στο γεφύρι του Κόκκορη, στους Κήπους Ζαγορίου, το ποτάμι υπερχείλισε και ήταν αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Επίσης, σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου της Ηπείρου σημειώνονταν κατολισθήσεις. Στο Παλιοσέλι τα μηχανήματα του δήμου της Κόνιτσας κατέβαλλαν προσπάθεια να σωθεί από τα ορμητικά νερά το γεφύρι. Στα Τζουμέρκα, σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σημειώθηκαν πλημμύρες, κυρίως στο Μαυρολάγκαδο και την Πλατανούσα. Τέλος, στην παλιά Εθνική οδό Ιωαννίνων - Αθηνών, στο Τέροβο, γίνονταν συνεχείς κατολισθήσεις.

Στην Καστοριά, έκλεισε ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμίας - Χιλιόδεντρου από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο. Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις.

Κακοκαιρία ξέσπασε και στη Φθιώτιδα, καθώς η στάθμη του νερού ανέβηκε αισθητά στον Σπερχειό. Αστυνομικοί με μηχανικούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επιθεώρησαν τη γέφυρα που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκάδα και το Πίτσι και αποφασίστηκε να κλείσει η γέφυρα αποκλείοντας την κυκλοφορία, γιατί υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθεί από το νερό ένα στήριγμά της.

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πλημμυροπαθείς

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στα λαϊκά νοικοκυριά που επλήγησαν από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών εκφράζουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και το Σωματείο Οικοδόμων.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «για μια ακόμη φορά ήρθαν στην επιφάνεια, μετά από φυσικά καιρικά φαινόμενα, η αδιαφορία και οι διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για τα μέτρα προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών και των περιουσιών τους. Για άλλη μια φορά επλήγησαν λαϊκά νοικοκυριά στην περιοχή μας. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια, σε αγροκτήματα, σε επιχειρήσεις ήταν μεγάλες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως στη Δυτική Αττική.

Απαιτούμε άμεσα η Πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για αποκατάσταση των ζημιών και να αποζημιώσει τους πληγέντες με όλο το ποσό των ζημιών που έπαθαν οι περιουσίες τους.

Το ΕΚΑ και το Σωματείο Οικοδόμων το επόμενο διάστημα θα πάρουν μια σειρά πρωτοβουλίες, για να αναδείξουν και να απαιτήσουν μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, όπως γεωλογικές μελέτες, αντιπλημμυρικά - αντιπυρικά έργα, έργα σεισμικής θωράκισης κ.λπ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συσπειρωμένοι στα σωματεία - συλλόγους, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για την προστασία μας από τα διάφορα φυσικά φαινόμενα. Να διεκδικήσουμε την υλοποίηση άμεσων μέτρων».

Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες

Στις περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου εκατοντάδες σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν, περιόδευσε το Σάββατο 2 Δεκέμβρη κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με κατοίκους. Οπως επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε βασικές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, φυτικό (εκατοντάδες στρέμματα βαμβακιού, αρκετά στρέμματα ρυζιού στις εκβολές του Αχελώου) και ζωικό κεφάλαιο σε διάφορες περιοχές τόσο στο δήμο Μεσολογγίου, όσο και στο δήμο Αγρινίου όπου πλημμύρισαν μέχρι και κεντρικές οδοί της πόλης. Στις συναντήσεις εκφράστηκαν η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων, που έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής, που, παρά τις υποσχέσεις που έδωσαν σε προηγούμενες πλημμύρες, δεν έκαναν απολύτως τίποτα.

Ο Νίκος Μωραΐτης κατήγγειλε την αδιαφορία της κυβέρνησης. Τόνισε πως τα πλημμυρικά φαινόμενα για ακόμη μια φορά αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ, που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του, το ΣΕΣ, δεν εντάσσουν και δεν εγκρίνουν τέτοια αναγκαία έργα που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια.

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν λαϊκή επιτροπή, να διεκδικήσουν «να αποζημιωθούν στο σύνολο των ζημιών, να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, και απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη. Επομένως, το ζητούμενο είναι να βάλουν οι εργαζόμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα στο επίκεντρο του αγώνα τους τα δικά τους συμφέροντα, δίχως αυταπάτες ότι μπορεί να ικανοποιηθούν χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο. Να παραμεριστούν αυταπάτες ότι οι λύσεις θα έρθουν στο πλαίσιο μιας καλύτερης κυβερνητικής διαχείρισης. Στην κατεύθυνση αυτή δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα λαϊκά προβλήματα. Δυναμώνουμε τον αγώνα για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θέσουν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και των διεκδικήσεών τους το ζήτημα των κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας με προτεραιότητα την κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων. Πρέπει να απορρίψουν την πολιτική που τους αναγκάζει να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα, να φορολογούνται για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων. Να απορρίψουν την πολιτική που επιδεινώνει τους όποιους περιβαλλοντικούς περιορισμούς στις χρήσεις γης για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία».

Παράλληλα, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Πρέβεζας του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Σάββατο τα χωριά της περιοχής για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους κατοίκους τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέες δράσεις αλληλεγγύης

Συνεργείο σε εργασία επισκευής καυστήρα
Συνεργείο σε εργασία επισκευής καυστήρα
Σε νέες δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης στους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική προχώρησαν και το περασμένο Σαββατοκύριακο συνδικάτα του λεκανοπεδίου, ανταποκρινόμενα και στο κάλεσμα που απηύθυνε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, Συνδικάτα του Θριασίου και από άλλες περιοχές και Λαϊκές Επιτροπές του Θριασίου πραγματοποίησαν διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στην κεντρική πλατεία της Μάνδρας το Σάββατο, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στα σπίτια πληγέντων σε γειτονιές της Μάνδρας, μοιράζοντας παράλληλα την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις πλημμύρες, καλώντας στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα εκείνη τη μέρα στην πλατεία Ηρώων στις 10.30 π.μ. Επιπλέον, στις πληγείσες γειτονιές τα κλιμάκια του ΠΑΜΕ συζήτησαν με τους κατοίκους, προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες για εργασίες καθαρισμού και μικροεπισκευές από συνεργεία εργατικών σωματείων που θα πήγαιναν την Κυριακή το πρωί στην περιοχή, στο πλαίσιο της έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης στους πληγέντες. Την Κυριακή, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με πούλμαν μετέφερε συνεργεία που ασχολήθηκαν με εργασίες καθαρισμού και μικροεπισκευές.

Είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, τα οποία θα αποστέλλονται στο Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας, συγκεντρώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στα γραφεία του ΕΚΛ. Αντίστοιχο κάλεσμα αλληλεγγύης είχε απευθύνει και η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση της υλικής βοήθειας στους πληγέντες έγινε το Σάββατο.

Μέλη συνεργείου σε πλημμυροπαθές σπίτι
Μέλη συνεργείου σε πλημμυροπαθές σπίτι
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι καταστροφές αναδεικνύουν έλλειψη υποδομών

«Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα», επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΤΕ αναφέρει τα εξής:

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε βασικές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο σε διάφορες περιοχές του νομού αλλά πιο εκτεταμένα στις ευρύτερες περιοχές τόσο στο δήμο Μεσολογγίου, όσο και στο δήμο Αγρινίου.

Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες έρχονται να προστεθούν για πολλοστή φορά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ακριβώς μετά τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Είναι η συνέχεια ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Ενα έγκλημα που οδηγεί, εν έτει 2017, με μια ισχυρή βροχή να απειλούνται ανθρώπινες ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.

Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων κρίσιμων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με κατασκευή και επισκευή των αστικών δικτύων όμβριων υδάτων, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι τεράστιες καταστροφές αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την τραγική έλλειψη υποδομών και κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα. Αναδεικνύουν τον άναρχο, αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναδεικνύουν τελικά την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωπο που χαρακτηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα και όσους το υπηρετούν.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τώρα χρειάζεται τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία, για μέτρα συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση, για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης στη Βάρκιζα

Πάνω από 136 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο και κατασχέθηκαν σε πολυτελή πολυκατοικία στη Βάρκιζα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνελήφθη 33χρονος Σερβοκροάτης, ο οποίος κατηγορείται για εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, με σκοπό τη διακίνησή της στην εγχώρια αλλά και στην ευρωπαϊκή παράνομη αγορά ναρκωτικών. Στην υπόθεση εμπλέκεται και 35χρονος υπήκοος Σερβίας, ο οποίος αναζητείται. Οι δύο αλλοδαποί είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών που ειδικεύεται στην εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στον ευρωπαϊκό χώρο. Από τις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης, αλλά και από τις υπολογιζόμενες που έχουν διακινηθεί, εκτιμάται ότι τα κέρδη του κυκλώματος ξεπερνούν τα 15.000.000 ευρώ.

Απεργία πείνας

Ζητώντας καλύτερες συνθήκες του επισκεπτηρίου του ανήλικου παιδιού τους στη φυλακή, συνεχίζουν την απεργία πείνας οι Ν. Μαζιώτης και Π. Ρούπα. Οι δύο κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι παραβιάστηκε η συμφωνία που είχαν κάνει για αβίαστη επικοινωνία με το παιδί τους καθώς και για επικοινωνία με δικηγόρους.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς

Κάλεσμα σε όλους τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους και τους κατοίκους της Ικαρίας να σταθούν δίπλα στους κατοίκους των περιοχών της Μάνδρας που επλήγησαν και να ανταποκριθούν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης απευθύνει η διοίκηση του δήμου. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται έως την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη από 9 π.μ. έως 2 μ.μ και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του νησιού ως εξής: Στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Κηρύκου στο δημαρχείο. Στη Δημοτική Ενότητα Ευδήλου, στο κέντρο κοινότητας στο «Κατσουλειό». Στη Δημοτική Ενότητα Ραχών στο δημοτικό κατάστημα.

Για πληροφορίες στα τηλέφωνα 2275.350.401 - 2275.031.991 - 2275.350.520.

Είδη που χρειάζονται είναι: Ξηρά τροφή (συσκευασμένα τρόφιμα, κονσέρβες, γάλατα μακράς διάρκειας κ.λπ.), είδη προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί υγείας, πάνες), παιδικές τροφές, υλικά καθαριότητας σπιτιών (σκούπες, απορρυπαντικά, χλωρίνες κ.ά.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org