ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
Το Ισραήλ δοκίμασε τους «S-300»

Κάποια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, είχε δηλώσει ότι η συστοιχία των ρωσικών πυραύλων «S-300», που βρίσκεται στην Κρήτη, προστατεύει την αμερικάνικη βάση της Σούδας. Φαίνεται όμως πως έχει κι άλλο ρόλο. Σύμφωνα με το «Reuters», το Ισραήλ δοκίμασε κάτω από άκρα μυστικότητα διάφορες τακτικές, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα «S-300» που έχει αναπτύξει η Ρωσία στη Μέση Ανατολή και το οποίο περιορίζει την ικανότητα του Τελ Αβίβ να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράν που το διαθέτουν. Το αντιπυραυλικό σύστημα «S-300» στην Κρήτη ενεργοποιήθηκε κατά τις κοινές ασκήσεις της Ισραηλινής και την Ελληνικής Αεροπορίας τον Απρίλη και το Μάη του 2015, ώστε τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ να μπορούν να δοκιμάζουν τον τρόπο, με τον οποίο οι S-300 «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, συλλέγοντας παράλληλα πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν ή να αποπροσανατολίσουν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, ώστε να μη χτυπηθούν. Σύμφωνα με το «Reuters», η Ελλάδα ενεργοποίησε το αντιπυραυλικό της σύστημα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, είναι η Συρία και ενδεχομένως το Ιράν. Επίσης, αποδεικνύεται και με άλλον τρόπο η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Συρία, την οποία βομβαρδίζει και το Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, είναι ενεργή σε κάθε ιμπεριαλιστική δράση σε Αν. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή για τα συμφέροντα των μονοπωλίων με χίλιους δυο κινδύνους για το λαό.

Πρωταθλήτρια στη φοροληστεία

Σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς διακρατικού καπιταλιστικού οργανισμού ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην αύξηση φόρων στα χρόνια της κρίσης. Η έκθεση έχει εκτιμήσεις για την περίοδο 2009 - 2014, στην οποία τα φορολογικά βάρη διογκώθηκαν, ξεπερνώντας όλες τις χώρας του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, η φορολογία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ σε σχέση με το 2009. Σε σύγκριση με το 2013 η φορολογία αυξήθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, και έφτασε στο 35,9% του ΑΕΠ. Η τάση στην επιβολή φόρων κατά την κρίση, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μείωση των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων και η αύξηση από τη φορολογία των φυσικών προσώπων καθώς και η αύξηση έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ. Τι δείχνουν όλ' αυτά; Οτι η τεράστια αύξηση της φορολογίας με άμεσους και έμμεσους φόρους επιβάλλεται στους εργαζόμενους, στο λαό, που τους φοροληστεύουν, ενώ το κεφάλαιο και τα κέρδη του φοροαπαλλάσσονται. Και αυτό όταν ταυτόχρονα τα λαϊκά εισοδήματα τσακίζονται. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη φοροληστεία προκειμένου να ενισχυθεί το κεφάλαιο. Ετσι, ο λαός πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης, όπως πλήρωνε και στην ανάπτυξη.

Η αντικομμουνιστική...

Κάπου ανάμεσα στα ζώδια, στις ερωτικές εξομολογήσεις και τα πιο «in» μέρη για να πιεις το ποτάκι σου, εκεί, σε μια από τις γνωστές free press, αποφάσισαν να ασχοληθούν και με τις εξελίξεις στο μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Κι εντάξει. Καλό το «εναλλακτικό» και «χαλαρό» στιλάκι, αλλά άμα παίζονται τα συμφέροντα των αφεντικών, τα κρύα αστεία κόβονται και αρχίζουν οι πολεμικές ιαχές. Που, δεν μπορεί, πέρα από αναλύσεις επιπέδου δημοτικού, να βάζουν στο παιχνίδι και το χοντροκομμένο αντικομμουνισμό, με τα γνωστά κατασκευάσματα (επίσημη πολιτική της ΕΕ) περί «ολοκληρωτισμών», ταύτισης δηλαδή του «παιδιού» του συστήματος, του φασισμού, με το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

... «φωνή» των γερακιών

Θαυμάστε αναλύσεις (σε διαφορετικά άρθρα): «Υπάρχει "ισλαμοφασισμός"; (...) Θεωρώ ανύπαρκτες τις θεωρητικές επιφυλάξεις και θα επιμείνω στον όρο. Υπενθυμίζω ότι και οι δυο μεγάλοι ολοκληρωτισμοί του περασμένου αιώνα - και ο ναζισμός και ο σταλινισμός - είχαν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα...». «Οι υποψήφιοι διάδοχοι των απερχόμενων ολοκληρωτισμών προβάλλουν τώρα το δικό τους αποτρόπαιο αφήγημα, το χτισμένο πάνω στο διαχρονικό φονταμενταλισμό, αυτόν του Ισλάμ, με τον ίδιο τρόπο που ο χιτλερισμός χρησιμοποίησε το φυλετισμό και οι κομμουνιστές την ιστορική προτεραιότητα των προλετάριων». «Βασικό στοιχείο της φιλελεύθερης/πλουραλιστικής κοινωνίας είναι ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος και η απελευθέρωση της κοινωνίας από τον πολιτικό εξαναγκασμό (κάτι που συνέβαινε στον υπαρκτό σοσιαλισμό)».

Δεν είναι μόνο ότι όταν είσαι η «φωνή» των γερακιών δεν μπορεί παρά να επιστρατεύεις τον αντικομμουνισμό και τις κατασκευασμένες ψευτο-θεωρίες για να διακινήσεις τη σάπια πραμάτεια σου, τη στήριξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Είναι κι ότι όσο ο καιρός θα περνάει, θα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερο οι πραγματικές προθέσεις πίσω από τα παραμύθια και τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών και των ανθρώπων τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

1901 Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1901 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1932).

1911 Οι ιταλικές δυνάμεις νικούν τις οθωμανικές στην Τρίπολη (ιταλοτουρκικός πόλεμος 1911 - 1912).

1926 Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.

1929 Ο αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη» Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.

1929 Αρχίζει στη Σοβιετική Ενωση τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Ουντάρνικων ομάδων - πρωτοπόρων της παραγωγής (5 - 10/12/1929).

1934 Η αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας», που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ενας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.

1934 Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.

1934 Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος.

1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1941 Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.

1944 Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στον Σκόμπι: «...να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη, (Αθήνα)... Μη διστάσετε, πάντως, να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση». Στην πρωτεύουσα, η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν ξανά το κέντρο της Αθήνας. Νέα δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών, με 30 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Εντείνεται η τρομοκρατία κατά του λαϊκού κινήματος, με συλλήψεις, βασανισμούς, δολοφονίες, απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 17.30 και οποιασδήποτε εισόδου - εξόδου από την Αθήνα. Συνεχίστηκαν οι βρετανικές στρατιωτικές ενισχύσεις. Η πρωτοβουλία των κινήσεων όμως ανήκε στον ΕΛΑΣ που συνέχισε τον αφοπλισμό αστυνομικών τμημάτων, το χτύπημα της Χ, το στήσιμο οδοφραγμάτων, ενώ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού. Σφοδρές μάχες έδωσε ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Βύρων» κατά των Βρετανών στο Πολυτεχνείο.

1952 Το νέφος, που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες, προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.

1958 Ιδρύεται ο Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΑΣΟΠΕΦ).

2013 Πεθαίνει ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ» Νέλσον Μαντέλα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org