ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνει το μαύρο άσπρο για να κερδίζει χρόνο

Icon

Οφθαλμαπάτη αποτελούν τα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει, όπως κι αυτά που σχεδιάζει να πάρει το αμέσως επόμενο διάστημα, π.χ. στο μείζον ζήτημα του Ασφαλιστικού. Αυτό ισχυρίστηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στο πλαίσιο συνέντευξής της χτες στον «ΣΚΑΪ»!

«Πρώτον, θα έπρεπε να έχουμε επιδείξει όλοι την αντίστοιχη υπομονή, να τα δούμε αυτά τα μέτρα, να δούμε αν υπάρχουν δηλαδή. Η δική μου πεποίθηση, με βάση όσα γνωρίζω μέχρι σήμερα, είναι ότι απέναντι στο ζήτημα, το μεγάλο εθνικό ζήτημα, το Συνταξιοδοτικό, περικοπές οριζόντιες και περικοπές των κυρίων συντάξεων δεν θα υπάρξουν», υποστήριξε, την ώρα που περικοπές έχουν ήδη υπάρξει ενώ δρομολογούνται και νέες.

«Επομένως, αυτό το οποίο λέμε σήμερα ότι θα γίνει, αντιλαμβάνεστε ότι δεν στηρίζεται πουθενά, παρά μόνο σε φόβους. Επειδή θα με ρωτήσετε, αντιλαμβάνομαι αμέσως μετά, υπάρχει περικοπή του 1% του ΑΕΠ που πρέπει να γίνει από το ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης, μαζί με τη διαπραγματευτική προσπάθεια η οποία γίνεται, είναι αυτό να μην σημαίνει αφαίρεση από τη σύνταξη, από την κύρια σύνταξη. Και έτσι θα γίνει», πρόσθεσε. Θυμίζουμε ότι οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που παρείχε για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποδείχτηκαν κάλπικες, καθώς τελικά η κυβερνητική πολιτική απέσυρε την όποια προστασία είχε η λαϊκή στέγη.

Οι δρομολογούμενες ανατροπές στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα είναι αυτές που επιβάλλουν στην κυβερνητική ρητορική την απαραίτητη δόση κινδυνολογίας, με την Ολγα Γεροβασίλη να προσθέτει στα παραπάνω: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι το Συνταξιοδοτικό, εάν δεν μεταρρυθμιστεί, δεν θα υπάρχει. Οφείλουμε, λοιπόν, σήμερα να δράσουμε όλοι, γι' αυτό και κλήθηκαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά δεν έχει σημασία, θα το δούμε και στην πορεία αυτό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η «εθνική σύνταξη» θα είναι ένα επίδομα φτωχοκομείου για όσους δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο Ασφάλισης. «Ερχεται η εθνική σύνταξη - ας πούμε - που μιλάει για 15 χρόνια εργασίας, ούτως ώστε κανένας Ελληνας τελικά να μην υπάρχει χωρίς εθνική σύνταξη, στην οποία πάνω προστίθεται και ό,τι δικαιούται ο καθένας, με βάση τη δουλειά και το εισόδημά του. Επομένως, αυτό είναι δίκαιο», ισχυρίστηκε με απαράμιλλο κυνισμό απέναντι σε όσους το σύστημα πετάει στην ανεργία και καταδικάζει να φυτοζωούν.

Αναφερόμενη στις απεργιακές κινητοποιήσεις επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό τροπάρι, ότι δηλαδή «η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, η διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης στηρίζεται και στους αγώνες του ελληνικού λαού», και αναμάσησε γνωστές αυταπάτες ότι τα μέτρα δεν είναι ευχάριστα αλλά «είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και θα το κάνουμε». Η «έξοδος» στην οποία αναφέρεται αφορά την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, είναι εντός του φαύλου κύκλου της καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως άλλωστε παραδέχτηκε, «η κυβέρνηση, εκτός από τα άλλα καθήκοντα, πρέπει να αποκαταστήσει και τη σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε, να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης αργότερα».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια συνεργασιών ξεκαθάρισε ότι «μπορούμε πραγματικά να τα συζητήσουμε. Ομως, σε ποια βάση; Στη βάση διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όχι του κυβερνητικού σχήματος. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα». Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών άλλων κομμάτων που θα στηρίξουν στη Βουλή την κυβέρνηση διαφοροποιούμενοι απ' τη «γραμμή» των κομμάτων τους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΣΤΗ ΝΔ
Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες

Με δηλώσεις εκατέρωθεν προχωρούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, μπροστά στις εκλογές που έχουν καθοριστεί να γίνουν στις 20 Δεκέμβρη, ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες, που αφορούν κυρίως την επόμενη μέρα, εντείνονται.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του, έκανε λόγο για άλλη μια φορά στο ζήτημα της συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου. «Αλλο συνεννόηση, άλλο συναίνεση, άλλο στήριξη και άλλο οικουμενική. Απαιτείται όμως η συνεννόηση. Δεν μπορεί να στέλνουμε μηνύματα στο εξωτερικό ότι δε μιλάμε καθόλου. Και σας το λέει κάποιος, που στην τηλεμαχία των αρχηγών με αποκάλεσαν "υπόδικο"... Υπάρχουν ζητήματα που απαιτείται η συνεννόηση. Δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το παιδί, τι θα κάνουμε, δηλαδή, αφού έχει απειρία. Θα τον αφήνουμε να πηγαίνει απροετοίμαστος;», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μεϊμαράκης. Και πρόσθεσε σχετικά με τη διαδικασία εκλογής: «Εγώ πιστεύω ότι η διαδικασία που ακολουθούμε έχει πάρα πολλές αδυναμίες».

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους υπόλοιπους υποψήφιους να δεσμευτούν, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, ότι δε θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν έχω ακούσει κάποιον από τους συνυποψηφίους μου μέχρι στιγμής να λέει ότι θέλει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω ακούσει κανέναν βουλευτή να λέει κάτι τέτοιο. Πολύ θα ήθελα να βγει κάποιος δημοσίως να το πει. Το ακούω, το λένε διάφοροι δημοσιογράφοι» είπε, υπογραμμίζοντας ότι και οι 4 υποψήφιοι έχουν πει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Χαρακτήρισε «άτυχη στιγμή» και «φιάσκο» τη ματαίωση των εκλογών στις 22 Νοέμβρη, αλλά - όπως υπογράμμισε - το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να κάνει εκλογές, αλλά η εικόνα της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι έχει επέλθει σύγκλιση απόψεων μεταξύ όλων των υποψηφίων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όλοι - πλην του κ. Τζιτζικώστα που δεν είναι κοινοβουλευτικός - κατέθεσαν Επερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με δηλώσεις του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης σε βάση προγραμματική, με την προϋπόθεση «χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 97χρονα του ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 97 χρόνια του ΚΚΕ, την Τετάρτη 9 Δεκέμβρη και ώρα 20.30 στο Παλαί Ντε Σπορ («Νίκος Γκάλης» Hall), στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

(Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρουλιδάκης Μανώλης, Μπουζούκι: Καραντίνης Ανδρέας, Τραγουδούν: Ανδρεάτος Γεράσιμος, Αντωνοπούλου Ρίτα, Καρούνης Ζαχαρίας, Νικολούδης Δημήτρης, Τατσιούλη Ανθή, Χαλκιάς Λάκης).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org