ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δηλώσεις «αλληλοκατανόησης» Μπάιντεν - Τζινπίνγκ

Από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Κινέζο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Κινέζο Πρόεδρο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας είναι για μας η μόνη ορθή επιλογή», δήλωσε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αμέσως μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που ολοκληρώνει σήμερα την ολιγοήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Ασία, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, Σεούλ.

Σύμφωνα με εκτενή ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Ζινχουά, ο Κινέζος Πρόεδρος επισήμανε τις «βαθιές και σύνθετες αλλαγές» που συντελούνται σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ, αναφερόμενος στα 35 χρόνια που κλείνουν το 2014 οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε «έτοιμος» να συνεργαστεί με την αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρξει «κατάλληλος χειρισμός ευαίσθητων ζητημάτων και διμερών διαφορών» και να συνεχιστούν οι διμερείς σχέσεις «με τρόπο υγιή, σταθερό, βιώσιμο».

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης για την πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που καλύπτει και τις βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά)/Ντιαόγου (κινεζικά) που ανήκουν διοικητικά στην Ιαπωνία, αλλά διεκδικεί και το Πεκίνο. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, λίγο πριν από τη συνάντηση, δήλωσε ότι η «ευθύτητα αυξάνει την εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη τη βάση για πραγματική, εποικοδομητική αλλαγή». Απαντώντας, αργότερα, στη δήλωση Τζινπίνγκ περί των διεθνών αλλαγών και προκλήσεων, ο Μπάιντεν απάντησε πως έμαθε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις «περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως πρόβλημα».

Η συνάντηση των δύο ηγετών, που κράτησε κοντά στις πεντέμισι ώρες, φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Η ατζέντα των συνομιλιών δεν αποσαφηνίστηκε αν και θεωρείται σίγουρο πως ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση ήταν η πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και άλλες χώρες της περιοχής.

ΙΡΑΝ - ΗΑΕ - ΙΡΑΚ
Εντονες διεργασίες σύσφιξης σχέσεων

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα βρέθηκε στο επίκεντρο της, εκτός προγράμματος, επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία, μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του ομολόγου του στην Τεχεράνη, έρχεται να επισημοποιήσει μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονταν από διπλωματική ένταση παρά τις εμπορικές συναλλαγές. Ο Ζαρίφ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐκ Κχαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση για επίσκεψη στο Ιράν. Ζαρίφ και αλ Ναχγιάν συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και όλων των χωρών του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να επιτευχθεί «ειρήνη, πρόοδος και ευμάρεια» για όλους, ενώ ο πρόεδρος των ΗΑΕ καλωσόρισε «την ενδιάμεση συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα, στην ιρανική πρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη έφτασε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, θα συναντήσει τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ, αμέσως μετά την επιστροφή του από τα ΗΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκατέρωθεν, ο Μάλικι θα συζητήσει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία (όπου λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά και οι δύο χώρες στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ) αλλά και για εμπορικά και οικονομικά θέματα, με επίκεντρο την Ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη, Ιράκ και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ιρανικού αερίου στη Βαγδάτη αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής.

  • Η «ενδιάμεση συμφωνία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος, καθιστά άχρηστα τα σχέδια των ΗΠΑ για «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη υποστήριξε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας το στίγμα ενός νέου ζητήματος τριβής μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Δολοφονία διοικητή της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στο «κόκκινο» εκτοξεύτηκε, για άλλη μια φορά, η ένταση στο Λίβανο ύστερα από τη δολοφονία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ενός από τους πλέον υψηλόβαθμους διοικητές της «Χεζμπολάχ». Ο Χασάν Λακίς, που θεωρούνταν ότι ανήκει στο στενό κύκλο του ηγέτη της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ και ότι ήταν «ειδικός» στην κατασκευή όπλων, δολοφονήθηκε από αγνώστους ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στη συνοικία Χααντέθ της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η «Χεζμπολάχ» κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Λακίς, εκδοχή που υιοθέτησε στη δήλωσή του και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος, όμως, συμπλήρωσε ότι επειδή στόχος όλων αυτών των δολοφονικών ενεργειών είναι η πρόκληση «σεχταριστικής βίας και αστάθειας» στο Λίβανο, «θα πρέπει όλες οι δυνάμεις να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή» (ευθεία νύξη για την ανάμειξη της «Χεζμπολάχ» στη Συρία). Το Ισραήλ «δείχνει» ως ένοχο και ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι καλώντας σε εγρήγορση και ενότητα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες. Από την άλλη, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ελεύθεροι σουνίτες της Ταξιαρχίας του Μπααλμπέκ» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία. Εντούτοις, πολλά στελέχη της «Χεζμπολάχ» χαρακτήρισαν «εικονική» την οργάνωση και υπογράμμιζαν ότι υπάρχουν πολλοί σουνίτες στην Μπααλμπέκ (όπου έγινε αργά χτες και η κηδεία του Λακίς με την παρουσία μεγάλου πλήθους), αλλά δεν είναι ακραίοι ισλαμιστές και έχουν άριστες σχέσεις με τους σιίτες της οργάνωσης. Επίσης, σημείωναν ότι ο Λακίς είχε γίνει στόχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και παλιότερα.

Η δολοφονία του διοικητή της «Χεζμπολάχ» σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά από συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο ηγέτης της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, κατά την οποία κατηγόρησε ευθέως τη Σ. Αραβία ότι κρύβεται πίσω από την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, πριν από λίγες μέρες. Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή οι σχέσεις Λιβάνου - Σ. Αραβίας», ενώ η «συμμαχία της 14ης Μάρτη», στην οποία συμμετέχει το φιλο-σαουδαραβικό κόμμα «Μέλλον», κατηγόρησε τη «Χεζμπολάχ» ότι «προσπαθεί να χαλάσει την προσέγγιση Ιράν - Σ. Αραβίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συσκέψεις των σοσιαλδημοκρατών για τη συμφωνία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε συσκέψεις έχουν επιδοθεί στελέχη των σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να πείσουν τη βάση του κόμματος να στηρίξει την κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές της Α. Μέρκελ, στη διαδικασία του εσωτερικού δημοψηφίσματος που θα γίνει με επιστολικές ψήφους από τις 6 έως τις 12 Δεκέμβρη. Ο πρόεδρος του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσπαθεί να «πουλήσει» τη συμβολή του κόμματος στο λεγόμενο μεγάλο συνασπισμό με μέτρα που δήθεν «θα βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων». Ιδιαίτερα προβάλλει τη θέσπιση του γενικού κατώτατου ωρομίσθιου στα 8,5 ευρώ, σύνταξης στα 63 χρόνια (αντί για τα 67) γι' αυτούς που έχουν κρατήσεις επί 45 χρόνια, δυνατότητας διπλής υπηκοότητας για τα παιδιά ξένων γονιών που γεννιούνται στη Γερμανία. Πρόκειται ωστόσο για μέτρα που δεν αλλάζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα στη Γερμανία. Ακόμα και το κατώτατο ωρομίσθιο θα μπει σε εφαρμογή για όσους με κλαδικές συμβάσεις έχουν πάνω από 8,5 ευρώ μετά το 2015, με κάποιες εξαιρέσεις έως το 2017 και για όσους έχουν κάτω (ειδικά στις ανατολικές περιοχές) μετά το 2017, ενώ θα ελέγχεται ανά χρόνο από ειδική επιτροπή, που μπορεί να κάνει και αλλαγές καταπώς βολεύει κάθε στιγμή την καπιταλιστική κερδοφορία. Επίσης, το ζήτημα της σύνταξης φαίνεται ότι αφορά μικρή μερίδα εργαζομένων. Πάντως, δημοσκόπηση εμφανίζει το 78% των ψηφοφόρων των σοσιαλδημοκρατών να στηρίζουν τη συμφωνία, παρότι υπάρχουν τριβές αφού υπάρχει η εμπειρία του προηγούμενου μεγάλου συνασπισμού που προχώρησε σειρά αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.

Κατά τ' άλλα συνεχίζονται και τα παζάρια για το μοίρασμα των υπουργικών θώκων αλλά τα ονόματα των 9 χριστιανοδημοκρατών/χριστιανοκοινωνιστών και 6 σοσιαλδημοκρατών βουλευτών θα ανακοινωθούν μετά τις 14 Δεκέμβρη, όταν αναμένεται να χρισθεί η Μέρκελ εκ νέου καγκελάριος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ