ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Για ψωμί και αξιοπρέπεια

Μεγάλες διαδηλώσεις συγκλόνισαν χτες ολόκληρη τη χώρα

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Μπουένος Αϊρες

Associated Press

Από τη χτεσινή διαδήλωση στο Μπουένος Αϊρες
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Χιλιάδες λαού βρέθηκαν για μυριοστή φορά στους δρόμους του αγώνα, δηλαδή τους δρόμους των μεγάλων, αλλά και μικρών πόλεων της χώρας, που από την 19η Δεκέμβρη πέρσι φλέγονται από την οργή των «νεόπτωχων» Αργεντίνων. Δύο διαφορετικές ως προς την εκδήλωσή τους κινητοποιήσεις, αλλά σε μία ενότητα, την «ενότητα του αγώνα», συγκλόνισαν χτες τη λατινοαμερικανική χώρα και συνιστούν μια πρόγευση για τις μεγάλες τετραήμερες διαδηλώσεις που προετοιμάζονται να αρχίσουν στις 16 Δεκέμβρη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εξέγερση.

Για την πρώτη κινητοποίηση, την πρωτοβουλία είχε το Κίνημα των Ανέργων, οι Πικετέρος, και σε δεκάδες πόλεις της απέραντης Αργεντινής οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά της πείνας και με στόχο τη συγκέντρωση μισού τόνου τροφίμων για τις κατεπείγουσες ανάγκες των εκατομμυρίων πεινασμένων. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, που είχε ως αφετηρία αλλά και τερματισμό την Πλάσα δε Μάγιο, μέρος όπου χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η μεγάλη συγκέντρωση που την πρωτοβουλία είχαν οι «Μητέρες της Πλατείας Μάη», «για την αξιοπρέπεια και ενάντια στην ατιμωρησία, την πείνα και τη διαφθορά... Γιατί το σήμερα είναι όπως το χθες, και ο αγώνας ένας»... όπως τονίζουν στην ανακοίνωση - κάλεσμα.

Η μεγάλη συγκέντρωση των Πικετέρος στο Μπουένος Αϊρες, πέρασε από όλα σχεδόν τα κυβερνητικά γραφεία, αλλά και τα μεγάλα σουπερμάρκετ, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στις πόλεις, Μαρ δε Πλάτα, Ροσάριο, Κοριέντες, Τσάκο, Κόρδοβα, Σάλτα, Μεντόζα, Νεουκέν και Τουκουμάν.

Μολονότι η Αργεντινή είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη σε αγροτικά προϊόντα στον πλανήτη, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου 37 εκατομμύρια το σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις τον Ιούλη του 2002) ζουν πολύ κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας και πια το φάσμα της πείνας είναι περισσότερο από απειλητικό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή κυρίως των μικρών παιδιών, που στην πλειοψηφία τους ήδη υποφέρουν από υποσιτισμό. Σκηνές όπως το κυνήγι των βατράχων, αλλά και άλλων ερπετών που μπορούν να φαγωθούν, στα βρομόνερα των συνοικιών του Μπουένος Αϊρες, είναι πολύ διαδεδομένες πια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η Αργεντινή, μέχρι πρότινος μία από τις πλουσιότερες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, είχε μία εξαιρετική παραγωγική χρονιά, ωστόσο οι αγρότες, οι οποίοι και αυτοί μαστίζονται από την κρίση, προτίμησαν να δώσουν τα προϊόντα τους προς εξαγωγή, ώστε να μπορούν να πληρωθούν σε δολάρια και όχι σε πέσος, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να επιβιώσουν! Η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη αφήνοντας πάνω από έναν στους πέντε ανθρώπους χωρίς δουλιά, που προστέθηκαν στα εκατομμύρια ανέργους που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, πάνω από 20 χρόνια με δάνεια από το ΔΝΤ, σχέδια διαρθρωτικών ρυθμίσεων και «μεταρρυθμίσεις ελεύθερης αγοράς», επιφέροντας την ιδιωτικοποίηση πρακτικά όλων των δημόσιων υπηρεσιών, άφησαν την Αργεντινή - κάποτε μία από τους πλουσιότερες χώρες στον κόσμο - με μια οικονομία σε έσχατη χρεοκοπία.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις ταχυδρομικών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Περίπου 2.000 εργαζόμενοι των Ρουμανικών Ταχυδρομείων διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Βουκουρεστίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους άθλιους μισθούς τους και για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους.

Οι απεργοί που ξεκίνησαν από όλη τη χώρα αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, απαίτησαν από την κυβέρνηση να επιτρέψει στα «Ρουμανικά Ταχυδρομεία» (κρατικός οργανισμός) να προσλάβει καινούριους υπαλλήλους ούτως ώστε να μοιραστεί ο αυξανόμενος (και ήδη τεράστιος) φόρτος εργασίας - αποτέλεσμα της αύξησης σε διαφημιστικά έντυπα και καταλόγους που έφερε η απελευθέρωση των αγορών. Σημειώνεται ότι οι Ρουμάνοι ταχυδρόμοι μεταφέρουν τα γράμματα με ποδήλατα ή με τα πόδια, δεν τους παρέχονται φορτηγάκια.

Τα Ρουμανικά Ταχυδρομεία είναι μία από τις πλέον επικερδείς επιχειρήσεις του κράτους, ωστόσο η «κεντρο-αριστερή» κυβέρνηση του Αντριάν Ναστάσε την έχει εντάξει σε λίστα επιχειρήσεων στις οποίες απαγορεύεται η πρόσληψη νέου προσωπικού, ενώ παράλληλα της επιβάλλεται και ο περιορισμός των μισθών των εργαζομένων!

Η Ρουμανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παραχώρηση δανείου και είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις όποιες νεοφιλελεύθερες επιταγές του ΔΝΤ μέχρι το Μάρτη του 2003.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες συλλήψεις αγωνιστών!

ΡΩΜΗ.--

Μόλις μια μέρα μετά την απελευθέρωση των 18 αγωνιστών του ιταλικού Νότου, που κρατούνταν από τις 15 Νοέμβρη, οι ιταλικές αρχές προχώρησαν χτες και σε νέες συλλήψεις ατόμων που είχαν λάβει μέρος στις διαδηλώσεις της Γένοβας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του «G-8»!

Συγκεκριμένα οι δυνάμεις ασφαλείας των Digos μετά από εντολή της Εισαγγελίας της Γένοβας προχώρησαν στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) σε αιφνιδιαστικές εφόδους σε 45 σπίτια. Από τους 45, εναντίον των οποίων έγιναν οι έρευνες, 9 οδηγήθηκαν στις φυλακές σύμφωνα με εντάλματα που εξέδωσε η δικαστής Ελένα Ντ' Αλόσιο, ενώ ακόμη τέσσερις είναι υπό κατ' οίκον κράτηση, εννιά υποχρεούνται να μείνουν σπίτι και τέσσερις πρέπει να παρουσιάζονται στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa» οι κατηγορίες εναντίον αυτών που ανακρίνονται είναι: φθορά και λεηλασία ξένης περιουσίας (εγκλήματα που τιμωρούνται με 8-15 χρόνια κάθειρξης και συνήθως δεν επιβάλλονται σε κανέναν), κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών, κατοχή παράνομων όπλων, αντίσταση και βία ενάντια σε δημόσιους αξιωματούχους. Ολες οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με τα γεγονότα της Γένοβας το 2001.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ρεπούμπλικα», οι 18 που απελευθερώθηκαν εξακολουθούν να τελούν «υπό ανάκριση». Το σκεπτικό του δικαστηρίου του Καταντζάρο που ακύρωσε προχτές την εντολή της προσωρινής τους κράτησης θα δημοσιευτεί σε 10 μέρες.

Η προσπάθεια καταστολής του μαζικού κινήματος της Ιταλίας καλά κρατεί...

ΤΣΕΧΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις αγροτών

ΠΡΑΓΑ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι αγρότες έκαναν χτες, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, αισθητή την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησής τους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μια μαζικότατη διαδήλωση περίπου 5.000 Τσέχοι αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας στην Πράγα, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες συνάδελφοί τους μαζεύτηκαν στους δρόμους της Μπρατισλάβας, όλοι μαζί καταδίκασαν τις πολιτικές αυτές που ωθούν τον κλάδο τους στην οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με την παρούσα συμφωνία ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ, οι επιδοτήσεις για τα προϊόντα των Τσέχων και των Σλοβάκων αγροτών (όπως και για τους αγρότες των υπόλοιπων 8 χωρών που θα ενταχθούν στην ΕΕ το 2003) θα είναι μόνο το 25% του ποσού που θα λαμβάνουν οι αγρότες των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ.

Οι Τσέχοι αγρότες εξάλλου απαίτησαν και την παροχή μεγαλύτερων επιδοτήσεων από την πλευρά του κράτους, καθώς η κακοκαιρία του περασμένου Αυγούστου προκάλεσε ζημιές ύψους 484 εκατομμυρίων δολαρίων στους παραγωγούς. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η τσέχικη γεωργία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση, αφού η παραγωγή (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) μειώνεται κατά 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη ΦΙΑΤ

Συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΦΙΑΤ που κινδυνεύουν με απόλυση. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου του Αρέζε κατέλαβαν τις αποβάθρες του σιδηροδρομικού σταθμού του Μιλάνο και απέκλεισαν τις γραμμές για μία ώρα. Στη Σικελία την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι της ΦΙΑΤ απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Παλέρμο - Μεσσήνης.

Παράλληλα η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα και τη ΦΙΑΤ σε συνομιλίες σήμερα στις 2 μ.μ.(τοπική ώρα) προκειμένου να ξαναρχίσει ο διάλογος (που θα οδηγήσει σε συμφωνία) μεταξύ των δύο πλευρών, που είχε παγώσει μετά την άρνηση της ΦΙΑΤ να διαπραγματευτεί τις απολύσεις. Αν και αύριο δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, λογικά η ΦΙΑΤ θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση του πρώτου κύματος απολύσεων, πυροδοτώντας ένα χειμώνα κινητοποιήσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ