ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ο εργάτης πληρώνει ακριβά την «ανταγωνιστικότητα»

Περιοδεία του Παναγιώτη Κοσιώνη στα τσαγκαράδικα του Πειραιά

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους τσαγκαράδες
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους τσαγκαράδες
Κεφάλια σκυμμένα, πρόσωπα σφιγμένα, ματιές και κουβέντες κλεφτές... Ενα χαμόγελο δεν είδαμε. Το μόνο που ακουγόταν πότε πότε ήταν ο χτύπος του μικρού σφυριού πάνω στο καλαπόδι. Στην ατμόσφαιρα ένιωθες να αιωρείται κάτι μεταξύ φόβου και θλίψης. Αυτή είναι η πρώτη εντύπωση που προκαλεί η επίσκεψη στα τσαγκαράδικα του Ρέντη και της Νίκαιας, που τείνουν να μετατραπούν σε μικρά γκέτο. Το πράγμα πάει αλυσίδα. Οι εισαγωγές φτηνότερων υποδημάτων - αφού φτιάχνονται από τα φτηνά εργατικά χέρια του Φιλιππινέζου ή Ταϊλανδέζου εργάτη - έχουν κατακλύσει την αγορά. Ο κλάδος στη χώρα μας, τουλάχιστον την τελευταία 10ετία, έχει πάρει το δρόμο του αφανισμού. Οι εργοδότες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, που βλέπουν τις παραγγελίες να μειώνονται δραματικά, δηλαδή να λιγοστεύουν οι δουλιές, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα από τη μια μειώνοντας το προσωπικό και από την άλλη ξεζουμίζοντας τον εργάτη τους. Αλλωστε, αυτός, ο εργάτης, είναι που πληρώνει τελικά πάντα τη νύφη.

Η άγρια εκμετάλλευση που βιώνει ο εργάτης στα τσαγκαράδικα της περιοχής του Πειραιά καταγράφτηκε χτες το πρωί από τον βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη στη διάρκεια περιοδείας του μαζί με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά. Η εμπειρία αυτή θα μεταφερθεί στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής με τις εργασιακές σχέσεις Επερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα και θα αποτελέσει ένα ακόμα αποδεικτικό στοιχείο της για τη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα η εργατική τάξη της χώρας.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το τσαγκαράδικο «Τουλούπας» στη Νίκαια με 20 εργαζόμενους. Παντού ένιωθες το «μάτι» του εργοδότη. Αλλωστε, ο ένας από τους ιδιοκτήτες βρισκόταν συνεχώς δίπλα μας. Με το ζόρι καταφέραμε να μάθουμε ότι ο μισθός σε ορισμένους εργαζόμενους είναι πιο κάτω από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, όταν ένας από τους εργαζόμενους μάς είπε ότι «παίρνω 41 χιλιάδες τη βδομάδα», ενώ όταν τον ρωτήσαμε για υπερωρίες απάντησε με... ένα χαμόγελο.

Το τσαγκαράδικο «Αφοί Παρασκευόπουλοι» στο Ρέντη ήταν ο επόμενος σταθμός της περιοδείας. Πριν από μερικούς μήνες οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 30, σήμερα μόλις 10. Οι απανωτές απολύσεις έχουν τρομοκρατήσει τους εναπομείναντες. Μάθαμε με το ζόρι ότι είχε προσληφθεί αλλοδαπός εργαζόμενος, ανασφάλιστος, και ότι ένα μέρος της παραγωγής οι εργοδότες το δίνουν σε εργαζόμενους που δουλεύουν με το κομμάτι, δηλαδή φασόν, οι οποίοι βέβαια πληρώνονται και με το κομμάτι και είναι ανασφάλιστοι. Στο ίδιο κτίριο και στον αποκάτω όροφο βρίσκεται το τσαγκαράδικο «Δανιόλης», όπου και εκεί έχουν μείνει σήμερα 7 εργάτες από περίπου 26 που ήταν πριν λίγους μήνες.

Ο βουλευτής σε όλα τα τσαγκαράδικα που επισκέφτηκε ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την Επερώτηση του Κόμματος, για τη ραγδαία αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, που σημαίνει αυτόματα και αποδιάρθρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εξήγησε ότι όταν ακούνε για «ανταγωνιστικότητα» να γνωρίζουν ότι σημαίνει «ελάττωση του κόστους της εργατικής δύναμης» και τους κάλεσε να καταλάβουν τη δύναμη που κρύβεται στα χέρια τους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια

Απλήρωτοι τέσσερις μήνες είναι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Νίκαιας με συμβάσεις έργου και μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Από χτες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και εμποδίζουν τα απορριμματοφόρα να βγουν από το γκαράζ του Δήμου. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της άθλιας οικονομικής κατάστασης του Δήμου, το χρέος του οποίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο δε υπαίτιος αυτής της κατάστασης δήμαρχος Βασίλης Τράπαλης, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που του έχουν τεθεί, καμία απάντηση δεν έχει δώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε ανακοίνωση προς τους δημότες ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Δήμο τονίζει ότι αποκλειστικός υπεύθυνος της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πόλη είναι η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Ακολούθως προσθέτει ότι όχι μόνο οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι, αλλά δεν έχουν δοθεί οι υπερωρίες του μόνιμου προσωπικού, ενώ καθυστερεί η καταβολή των δόσεων του πριμ παραγωγικότητας, αν και τα χρήματα έχουν μέσω δανείου εισπραχθεί προ δύο ετών. Τέλος, δεν έχουν δοθεί τον τελευταίο χρόνο οι παροχές σε είδος. «Η υπομονή μας πια εξαντλήθηκε. Ξεκινάμε αγώνα μέχρι την πλήρη εξόφληση των οφειλών της Δημοτικής Αρχής σε όλους τους εργαζόμενους», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ»
Ασυδοσία με τις ευχές της κυβέρνησης

Η εργοδοτική ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο και μάλιστα με την πριμοδότηση και του υπουργείου Εργασίας αναδεικνύεται στην κλωστοϋφαντουργία «ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ». Η εργοδοσία, εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική κάλυψη στον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλει τα τελευταία δύο χρόνια, έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα σε οκτώ εργαζόμενους ότι απολύονται. Οι εργαζόμενοι όμως δε σταμάτησαν να δουλεύουν κανονικά και μάλιστα 12ωρα μέχρι και την περασμένη Δευτέρα. Τότε υπέγραψαν απόλυση και τους ξαναπροσέλαβε με μηνιάτικη σύμβαση... Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι οκτώ από τους 32 που απασχολούνται στο κλωστήριο στην Κάτω Κηφισιά, ενώ έχει υφαντήριο και στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Ο εργοδότης έφτασε σ' αυτή τη θρασύτατη κίνηση αφού ανενόχλητος εδώ και δύο χρόνια έχει επιβάλει ένα καθεστώς με 12ωρα, υπερωρίες, εργασία το Σαββατοκύριακο και όλα αυτά χωρίς να τα πληρώνει, με πρόσχημα πάντα να σωθεί η επιχείρηση, η οποία μάλιστα είναι και εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Παρά την ασυδοσία που έχει επιβάλει η εργοδοσία, το υπουργείο Εργασίας πριμοδοτεί συνεχώς την επιχείρηση με επιδότηση ανέργων μέσω διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αποδεικνύοντας παράλληλα και ποιον εξυπηρετούν τελικά οι «ενεργητικές πολιτικές».

Την κατάσταση αυτή έχει καταγγείλει με ανακοίνωση η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και καλεί τον υπουργό Εργασίας να πάρει θέση και να παρέμβει.

Σύσκεψη νέων οικοδόμων

Η Επιτροπή Νέων Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη στις 16/12, ημέρα Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1), με θέμα: Απολογισμός των αρχαιρεσιών του κλάδου και πρόγραμμα δράσης.

Συνελεύσεις

Τη Γενική Συνέλευσή του θα κάνει σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιριών και Γραφείων. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Κάλεσμα προς όλους τους μεταλλεργάτες της Αθήνας να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 8 του Δεκέμβρη στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Το Συνδικάτο της Αθήνας καλεί επίσης σε κοινή σύσκεψη τα Συνδικάτα Μετάλλου της Αττικής την Τρίτη 10 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του.

Την τακτική χρονιάτικη Γενική Συνέλευσή της κάνει η Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 8 Δεκέμβρη στις 9.30 το πρωί στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

Γενική τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και Γύρω Δήμων στο δημαρχείο της Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76). Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης θα γίνουν Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στα γραφεία του σωματείου στην Καλλιθέα (Σοφοκλέους 102) από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ