ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 6 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
Ο καθένας να «τραβάει» τον άλλον και όλοι μαζί να πάμε ψηλότερα

RIZOSPASTIS

Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου τον Φλεβάρη του 2020 στον «Οδηγητή» για την πείρα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, που μέσα σε 3 μέρες είχε καλύψει το 30% του πλάνου της. Αποτυπωνόταν η συγκινητική και ενθουσιώδης προσπάθεια φοιτητές από δεκάδες αμφιθέατρα της Αττικής να ενισχύσουν από το υστέρημά τους το ΚΚΕ, το κάθε μέλος της ΚΝΕ να έχει την φιλοδοξία και ευθύνη να «μην πάει πίσω» από την υπερκάλυψη του πλάνου της Οργάνωσής του.

Η ΚΝΕ, με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, από τα μέσα Οκτώβρη βρίσκεται σε προσυνεδριακή διαδικασία. Μια κορυφαία εσωοργανωτική συλλογική συζήτηση και ταυτόχρονα μαχητική δράση. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια καταγράφεται ως δείγμα τέτοιας δουλειάς ότι στο 1ο «κλείσιμο» για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη της ΚΕ του ΚΚΕ, η ΚΝΕ κάλυψε το 25,25% του πλάνου της.

Η περίοδος που διανύουμε θα είναι σίγουρα απαιτητική αλλά και ενδιαφέρουσα. Είναι πολύ θετικό ότι χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ, την ίδια στιγμή που μελετούν, συζητούν, εξετάζουν την προσωπική και συλλογική τους πείρα και βαθαίνουν τη σκέψη τους πάνω στις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ, ταυτόχρονα έχουν καταφέρει να διακινήσουν τον «Οδηγητή» με τις Θέσεις σε πολλές χιλιάδες νέους και νέες, πρωτοστατούν σε σημαντικές εστίες αγώνα, πραγματοποιούν και σχεδιάζουν ένα πλατύ άνοιγμα με εκδηλώσεις και συσκέψεις, οργανώνουν την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης. Αλίμονο αν εφησυχάζαμε. Αδυναμίες συνεχίζουν να υπάρχουν. Ομως, σε όλες τις Οργανώσεις συγκεντρώνεται μια πλούσια πείρα που είναι ζητούμενο να γενικευτεί, γιατί μπροστά μας σε όλα τα μέτωπα έχουμε έναν «μαραθώνιο»... Εχουμε οδηγό το σύνθημα του 13ου Συνεδρίου «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ», και μας απασχολεί καθημερινά το πώς θα γίνει αυτό, τι βήματα πρέπει να μετρήσουμε, σε τι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι.

Βαδίζουμε σε συγκεκριμένα χνάρια

Οι προσπάθειες για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, όπως πάντα έτσι και σήμερα, είναι συνυφασμένες με τη δουλειά για το βάθεμα των ιδεολογικών - πολιτικών δεσμών με ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Τα «στιγμιότυπα» που κάθε φορά ξεχωρίζουν, δίνουν μια εικόνα για τον επαναστατικό και πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ, τα στοιχεία της προσωπικότητας που παλεύουμε να κατακτάμε ως νέοι κομμουνιστές σε όλες τις συνθήκες.

Ο λαός πάντα ενίσχυε το Κόμμα από το υστέρημά του γιατί ήξερε πως τα χρήματα αυτά γίνονταν «σπίθα» στον αγώνα για να ομορφαίνει η ζωή. Στα δύσκολα χρόνια των διώξεων και των απάνθρωπων μεθόδων που επιστράτευε το αστικό κράτος για να χτυπήσει το Κόμμα τα χρήματα που συγκεντρώνονταν γίνονταν «βόλια» στον «Ριζοσπάστη» όταν οι φασίστες επιτίθεντο στα γραφεία του. Γίνονταν δέματα με ρουχισμό, βιβλία και τρόφιμα για τους φυλακισμένους και εξόριστους. Γίνονταν βιβλία, εκδόσεις και προπαγανδιστικά υλικά που προσέφεραν γνώση και δύναμη σε μια περίοδο που όλα φαίνονταν «σκοτεινά» αλλά ο λαός κατάφερε να θεριέψει και να γίνει γίγαντας.

Ετσι και σήμερα, ο λαός και η νεολαία ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση γιατί γνωρίζουν ότι η οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ «μετατρέπεται» σε μαχητική δράση για να μην περιμένει ο λαός ποιο αστικό κόμμα θα τον «παγώσει» και θα τον «ματώσει» περισσότερο. «Μετατρέπεται» σε προσπάθεια για να γίνουν βήματα στην ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, στην ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης με κάθε τρόπο. Με αυτήν την οικονομική ενίσχυση καταφέρνουμε να οργανώνουμε καλαίσθητες πολιτιστικές παραγωγές - εκδηλώσεις, όπως τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» που αποτελούν «όαση», προσφέρουν αγωνιστική ανάταση. Με τα χρήματα από το υστέρημα του λαού καταφέρνουμε να τον «κοιτάμε στα μάτια» και να λέμε: Δεν είναι όλοι το ίδιο. Δεν είναι όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο τής, με όλα τα μέσα, διαπλοκής με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Το ΚΚΕ δεν το κρατάει κανείς στο χέρι.

Η οικονομική δουλειά λειτουργεί διαπαιδαγωγικά για όλα τα μέλη της ΚΝΕ. Προσφέρει πάντα μια επιβεβαίωση για το «τι είναι το Κόμμα στη ζωή μας». Κάθε χρόνο, είναι πολλά τα παραδείγματα μελών της ΚΝΕ που δίνουν από τα λίγα χρήματα που είναι το χαρτζιλίκι τους, άνεργοι που αποδίδουν μέρος από το πενιχρό επίδομα. Πολλές εκατοντάδες που δίνουν κόκκινο μεροκάματο. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας ότι «το Κόμμα είμαστε εμείς». Σκεφτόμαστε και κάθε χρόνο λέμε και στους νέους συντρόφους τα παραδείγματα όλων όσοι σε πολύ δύσκολες εποχές ό,τι είχαν το πρόσφεραν απλόχερα για την υπόθεση του ΚΚΕ. Αυτή η πείρα της συγκινητικής προσφοράς «χτίζεται» με κάθε μέσο. Από τα αφισάκια που στολίζουν τα γραφεία και περιγράφουν ένα αντίστοιχο ιστορικό στιγμιότυπο, από την επανατύπωση και εκ νέου διάβασμα σχετικών άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή».

Στην προσπάθεια να ενισχύσουν όλο και περισσότεροι το ΚΚΕ και να υπερκαλυφθούν τα πλάνα επιστρατεύεται η δημιουργικότητα και αναπτύσσεται η πρωτοβουλία. Οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και γλέντια. Ετοιμάζονται λαχειοφόροι, που μας «αναγκάζουν» να έρθουμε σε επαφή με μικρομαγαζάτορες της κάθε γειτονιάς για να προσφέρουν και αυτοί ό,τι μπορούν. Ετοιμάζονται ημερολόγια, λευκώματα, ιστορικοί οδηγοί και πολλά άλλα που προϋποθέτουν τη συλλογική δουλειά μιας Οργάνωσης, την έρευνά της πάνω σε «ψηφίδες» της ηρωικής μας Ιστορίας. Αναπτύσσεται το αίσθημα της ευθύνης, το «θα κάνουμε τα πάντα» για να πιαστεί ο στόχος. Ετσι διακρίνονται σύντροφοι και Οργανώσεις που ακόμα και λίγες ώρες πριν από το «κλείσιμο», αν δεν έχει πιαστεί το πλάνο, εξορμούν παντού για να ζητήσουν ενίσχυση από κόσμο. Ετσι βγαίνουμε με ανακοινώσεις σε αμφιθέατρα όπου πιθανόν νέοι άνθρωποι ακούν για πρώτη φορά ότι το ΚΚΕ σε αυτούς στηρίζεται. Ετσι, είναι χιλιάδες τα μέλη της ΚΝΕ, όλα αυτά τα χρόνια, που στην προσπάθεια να κόψουν ένα κουπόνι ενίσχυσης, συζήτησαν με περισσότερους και πιο «ουσιαστικά» την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την ενίσχυση του Κόμματος

Εχουμε μεγάλη πείρα για το πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε, όμως η επιτυχία δεν είναι δεδομένη. Απαιτεί, όπως πάντα έτσι και τώρα, την αποφασιστικότητα, την ευρηματικότητα και την καλή οργάνωση της δουλειάς από όλα τα όργανα και τις ΟΒ. Τη μαχητική συμπόρευση όλων των συντρόφων και φίλων της ΚΝΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΟΒ και οι Τομεακές Οργανώσεις που έκαναν πιο «δυνατό» ξεκίνημα είναι αυτές που όλοι οι σύντροφοι πέρασαν από τα γραφεία για να μάθουν πώς τα «πάμε», το τι μένει για να πιάσουμε το πλάνο ώστε να πάρουν τα μέτρα τους... Να κανονίσουν ραντεβού, να προγραμματίσουν με ακρίβεια ακόμα και πότε θα μπορέσουν να δώσουν κόκκινο μεροκάματο, που ήδη οργανώνουν την κομμουνιστική άμιλλα.

Οι συνθήκες που φέτος θα συζητήσουμε με χιλιάδες να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, ενισχύοντας οικονομικά το Κόμμα, πρέπει να παρθούν υπόψη από όλους μας. Οι ανασφάλειες και οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του λαού και της νέας γενιάς είναι μεγάλες. Εχει όμως επιβεβαιωθεί ότι είναι και μεγάλο το ενδιαφέρον για το «τι λέμε εμείς για όλα αυτά». Αυτό έδειξε η μεγάλη επιτυχία του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τη μέχρι τώρα διακίνηση του «Οδηγητή» με τις Θέσεις του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Τώρα είναι η ώρα να οργανωθούν ακόμα πιο αποφασιστικά το πολιτικό άνοιγμα και ο σχεδιασμός σε κάθε χώρο. Να προσμετρηθεί από τα καθοδηγητικά όργανα ότι είναι περισσότεροι αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι που θα τους αναθέσουμε. Είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που θα καλέσουμε σε μια πρωτοβουλία. Είναι πολύ περισσότεροι όσοι θέλουν μαζί με εμάς να παλέψουν ώστε τα πράγματα να γίνουν «αλλιώς». Το να βρεθούμε και να αναπτύξουμε κοινή δράση με όλους αυτούς είναι ένα απαιτητικό καθήκον που πρέπει να οργανωθεί παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Από αυτήν την προσπάθεια θα βοηθιέται και σε αυτήν τη δουλειά θα βοηθά και η μάχη για την υπερκάλυψη των πλάνων της Οικονομικής Εξόρμησης.


Του
Σωκράτη ΜΠΟΥΝΤΟΛΟΥ*
*Ο Σ. Μπουντόλος είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελπιδοφόρα αρχή, ξεπερνώντας το 1/4 του συνολικού πλάνου

Στο 25,98% η κάλυψη μετά το πρώτο πανηγυρικό «κλείσιμο»

Από το πανηγυρικό πρώτο «κλείσιμο» στην έδρα της ΚΟ Αττικής

RIZOSPASTIS

Από το πανηγυρικό πρώτο «κλείσιμο» στην έδρα της ΚΟ Αττικής
Με μια καλή αρχή οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «έσπασαν το ρόδι» της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2022 που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος. Συγκεκριμένα, μετά το πρώτο «κλείσιμο», που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η κάλυψη του συνολικού πλάνου έφτασε στο 25,98%.

Μετά την επίσημη πρεμιέρα, στην πρώτη θέση της κατάταξης των Οργανώσεων βρίσκεται η ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας με 34,27%, ακολουθεί η ΚΟ Εξωτερικού, που έχει φτάσει στο 32,77%, και την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η ΚΟ Αιγαίου με 31,70%. Το φράγμα του 30% έχει ξεπεράσει και η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, με 30,92%, και έπονται κατά σειρά οι ΚΟ: Αττικής με 26,40%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 23,73%, Κεντρικής Μακεδονίας με 23,67%, Ηπείρου με 22,41%, Θεσσαλίας με 21,64%, Πελοποννήσου με 19,51%, Δυτικής Μακεδονίας με 18,91% και Κρήτης με 17,53%.

Η ΚΝΕ καλύπτει το πλάνο της κατά 25,25%. Η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 40,39% και η ΚΟΒ του «902» κατά 20%.

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ αφιερώνει το πρώτο «κλείσιμο» της Οικονομικής Εξόρμησης στην συντρόφισσα Μυρτώ Ευαγγελάτου, που πριν λίγους μήνες «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ