ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 6 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις από τη Λευκορωσία μέχρι τη Βόρεια Θάλασσα

Διπλάσια ΝΑΤΟική παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη - «Κοινός αμυντικός χώρος» από Ρωσία και Λευκορωσία

Russian Defense Ministry Press

Με δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό να συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ευρώπη και τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου να παραμένει σταθερά στο «τραπέζι», όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για «απρόβλεπτες εξελίξεις» και κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αυτό το φόντο η Μόσχα σήκωσε τους τόνους απέναντι στη Βρετανία για την ανάμειξή της στον πόλεμο και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Ευρώπη, κατηγορώντας την ότι βρίσκεται πίσω από τις δολιοφθορές στους ρωσικούς αγωγούς «Nord Stream» και ότι εκπαίδευσε Ουκρανούς για τις επιθέσεις με drones κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη το περασμένο Σάββατο.

Η Βρετανία στηρίζει σθεναρά από το 2014 τις αντιρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ενώ προωθεί συνολικότερο σχέδιο ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής της στην Ανατολική Ευρώπη, που περιλαμβάνει επίσης την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής κ.ά.

Η Βρετανία και η Πολωνία συμφώνησαν την Παρασκευή στην ανάγκη «να σταλεί ένα διαρκές ισχυρό μήνυμα» στον Ρώσο Πρόεδρο. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ, και ο Πολωνός ομόλογός του, Μ. Μοραβιέτσκι, μίλησαν για την «ενίσχυση της ασφάλειας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», ενώ υπογραμμίστηκε ότι η Βρετανία αυξάνει την ικανότητα των στρατιωτικών δυνάμεών της και ενισχύει τη δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο Ρ. Σούνακ προσβλέπει στην εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών άμυνας και ασφάλειας μεταξύ Βρετανίας και Πολωνίας, προς όφελος «της ασφάλειας και των δύο χωρών, και της Ευρώπης συνολικά».

Βρετανικές ναυτικές βάσεις και προγράμματα εκπαίδευσης Ουκρανών

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά στο «στόχαστρο» της Ρωσίας για τη σημαντική και διαχρονική εμπλοκή τους στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εγγραφο της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο μετά τις επιθέσεις στη Σεβαστούπολη υπογραμμίζει τον «σημαντικό βαθμό εμπλοκής του στρατού και των ειδικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία».

Πιο συγκεκριμένα, μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, «το Λονδίνο ξεκίνησε μια πορεία εκπαίδευσης, εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό και υποκινώντας το Κίεβο σε βία κατά του Ντονμπάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης "Orbital" υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου το διάστημα 2015 - 2022, εκπαιδεύτηκαν έως και 22.000 Ουκρανοί μαχητές».

«Ενα δίκτυο στρατοπέδων έχει δημιουργηθεί στα βρετανικά νησιά και Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται εκεί σχεδόν κάθε βδομάδα», αναφέρει η ρωσική πρεσβεία. Υπενθυμίζει πως οι βρετανικές υπηρεσίες παρέχουν πληροφορίες στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, η αμυντική βιομηχανία τις εφοδιάζει με όπλα, ενώ Βρετανοί μισθοφόροι συμμετέχουν «στο πεδίο».

Εξάλλου, επισημαίνονται τα σχέδια της Βρετανίας για κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων στην Ουκρανία - στο Oτσάκοφ και στο Μπερντιάνσκ. Το Μπερντιάνσκ ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως «η ναυτική υποδομή στο Οτσάκοφ χρησιμοποιείται ήδη στις προετοιμασίες για επιθετικές και ανατρεπτικές επιχειρήσεις» σε ρωσικό έδαφος, στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Καλώντας την Βρετανίδα πρέσβειρα, Ντ. Μπρόνερτ, για διαμαρτυρία, το ρωσικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι μεταξύ άλλων η Βρετανία έχει εκπαιδεύσει πληρώματα ναρκαλιευτικών, Ουκρανούς στρατιωτικούς δύτες και παρείχε στο Κίεβο μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα. «Οι εχθρικές πράξεις των Βρετανών απειλούν να κλιμακώσουν την κατάσταση με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες», προειδοποίησε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Πάντως, το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα των αγωγών «Nord Stream» μετά τη συνάντηση με τη Βρετανίδα πρέσβειρα, παρότι είχε προαναγγείλει ακόμη και δημοσιοποίηση των «αποδεικτικών στοιχείων» που διαθέτει.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Σέρβου Προέδρου, Αλ. Βούτσιτς, ότι «όλοι οι πολιτικοί στον κόσμο γνωρίζουν ποιος διέπραξε τις δολιοφθορές στους αγωγούς "Nord Stream", αλλά όλοι προσποιούμαστε τους ανόητους και σιωπούμε για να μη βλάψουμε τα συμφέροντα των χωρών μας»...

Η Σουηδία και η Δανία μετά από επιτόπιες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι υπήρξαν εσκεμμένες εκρήξεις, αλλά δεν έχουν δηλώσει ποιος μπορεί να ευθύνεται.

Διπλάσια ΝΑΤΟική παρουσία σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα

Σε κάθε περίπτωση, οι δολιοφθορές στους δύο αγωγούς έχουν αξιοποιηθεί και για μεγαλύτερη ΝΑΤΟική στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική, στη Βόρεια και τη Νορβηγική Θάλασσα.

Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό βοηθά τη Νορβηγία να προστατεύσει κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές Ενέργειας και είναι έτοιμο να κάνει το ίδιο στα ανοιχτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Σύμφωνα με τον Γερμανό αντιναύαρχο Γ. Κρ. Κάακ, το Βερολίνο διαθέτει τρεις φρεγάτες και ένα πλοίο εφοδιασμού με περίπου 700 ναύτες για ασκήσεις στην περιοχή της Νορβηγίας και για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα έχει ήδη διπλασιαστεί σε πάνω από 30 πλοία, που υποστηρίζονται από αεροσκάφη και υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

Επίσης, θα αναπτυχθεί ο στρατός της Νορβηγίας - που τέθηκε πριν από λίγες μέρες σε αυξημένο συναγερμό - για την προστασία των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Παράλληλα, Σουηδία και Φινλανδία δηλώνουν πως δεν σκοπεύουν να θέσουν ως όρο για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ να μην αναπτυχθούν πυρηνικά στο έδαφός τους και αυτό το θέμα θα συζητηθεί «εν καιρώ».

Ρωσία και Λευκορωσία διαμορφώνουν «κοινό αμυντικό χώρο»

Στα ανταγωνιστικά γεωπολιτικά σχέδια Ρωσίας - Λευκορωσίας και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη αναφέρθηκε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργείων Αμυνας.

Ρωσία και Λευκορωσία συνεχίζουν να διαμορφώνουν έναν «κοινό αμυντικό χώρο» και κοινό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την «αντιμετώπιση της πίεσης της Δύσης», υπογράμμισαν οι δύο υπουργοί Αμυνας, προσθέτοντας ότι κοντά στα σύνορα του «Ενωσιακού Κράτους» (Λευκορωσίας - Ρωσίας) υπάρχει έντονη στρατιωτικοποίηση ολόκληρης της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, Λευκορώσοι συνοριοφύλακες αναχαίτισαν την Τετάρτη ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) που χρησιμοποιήθηκε για εξάσκηση στη ρίψη εκρηκτικών.

Στο πλαίσιο της Κοινής Στρατιωτικής Δύναμης Ρωσίας - Λευκορωσίας στα λευκορωσικά σύνορα με την Ουκρανία, περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν στη χώρα μαζί με περίπου 170 άρματα μάχης, έως και 200 τεθωρακισμένα οχήματα, 100 πυροβόλα και όλμους.

Επιπλέον Λευκορωσία και Ρωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα κοινό σύμπλεγμα δορυφόρων και ορισμένοι θα λειτουργούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Σοϊγκού αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟικό σχέδιο για ένα «πλήρους κλίμακας σύστημα συλλογικής άμυνας στην ανατολική πλευρά», αναφερόμενος στην ανάπτυξη στρατευμάτων στις χώρες της Βαλτικής, στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και νέων πολυεθνικών τακτικών ομάδων τάγματος σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Επισήμανε ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έχουν αυξηθεί κατά δυόμισι φορές από τον Φλεβάρη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ξεπερνώντας τους 30.000 στρατιώτες.

Νέες «προειδοποιήσεις» για μια παγκόσμια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων εξαπέλυσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, σε περίπτωση που η Ρωσία δεν κερδίσει τον πόλεμο και το Κίεβο επανακτήσει τα ουκρανικά εδάφη που προσάρτησε η Ρωσία.

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί αντεπιθέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου σε Χερσώνα και Ντονμπάς, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι άμαχοι να εκκενώσουν την πόλη της Χερσώνας. Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, εκτίμησε πως ο ουκρανικός στρατός μπορεί να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, εν μέσω φημολογίας ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τμήματα της περιοχής αυτής.

Στο μεταξύ, ένα νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στις τάξεις του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού εκτόξευσε με επιτυχία έναν διηπειρωιτικό πύραυλο στο πλαίσιο τελικών δοκιμών του, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Το Generalissimus Suvorov εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό πύραυλο Bulava με ψεύτικη κεφαλή στη βόρεια Λευκή Θάλασσα, ο οποίος έφτασε στο πεδίο των δοκιμών, στην Καμτσάτκα της Ρωσικής Απω Ανατολής. Οι πύραυλοι Bulava είναι σχεδιασμένοι για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Κίνα: Υποστηρίζει την Ευρώπη για ειρηνευτικές συνομιλίες

Να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζήτησε από την Κίνα ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, στην επίσκεψή του στο Πεκίνο. Οπως είπε, συμφωνούν με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, «ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες».

«Η χρήση πυρηνικών όπλων ή η απειλή χρήσης τους πρέπει να απορριφθεί», είπε ο Σι Τζινπίνγκ.

Αξίζει να σημειωθεί η δήλωση του Σι ότι η Κίνα υποστηρίζει τη Γερμανία και την Ευρώπη στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών συνομιλιών και στην οικοδόμηση μιας «βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη».

Η Κίνα ως «μεγάλη χώρα» και «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο», είπε ο καγκελάριος και «είναι σημαντικό η Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Σε μια πιο έντονη προτροπή - για τα δεδομένα του Πεκίνου - προς τη Ρωσία αλλά και τις δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε πως η Κίνα και η Γερμανία ελπίζουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει «γρήγορα». Είναι πλέον καιρός να «κινηθούν και οι δύο πλευρές σε ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε. «Δεν θέλουμε να κλονιστεί η περιφερειακή σταθερότητα, να αποσταθεροποιηθούν οι διεθνείς αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού», πρόσθεσε, καθώς μια τέτοια εξέλιξη επηρεάζει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των κινεζικών μονοπωλίων.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ