ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Την Πέμπτη η δίκη των φοιτητών για την κινητοποίηση στο άγαλμα του Τρούμαν

Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια στις 7 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., καλούν Φοιτητικοί Σύλλογοι

Από κινητοποίηση σε προηγούμενη δίκη που αναβλήθηκε
Από κινητοποίηση σε προηγούμενη δίκη που αναβλήθηκε
Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο αγωνιστών φοιτητών, που διώκονται για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, μαθητών και εργαζομένων στις 16 Απρίλη του 2018.

Ηταν μια μαζική κινητοποίηση ενάντια στην επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία και τη συμμετοχή της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή, που είχε χτυπηθεί άγρια από τα ΜΑΤ. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιστράτευσε τις ισχυρές δυνάμεις καταστολής για να προστατέψει το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, το οποίο διαδηλωτές επιχείρησαν συμβολικά να αποκαθηλώσουν.

Στον απολογισμό της άγριας καταστολής περιλαμβάνονταν ο τραυματισμός διαδηλωτών, τα κατάγματα, τα ανοιγμένα κεφάλια με θλαστικά τραύματα. Και προφανώς η προσαγωγή και σύλληψη των δύο τραυματισμένων φοιτητών που παραπέμφθηκαν σε δίκη με αστήρικτες και βαρύτατες κατηγορίες.

Από την πρώτη στιγμή είχε εκφραστεί κύμα συμπαράστασης στους διωκόμενους φοιτητές, ενώ στο πλάι τους βρέθηκαν την ίδια μέρα, επί ώρες έξω από τη ΓΑΔΑ, εκατοντάδες φοιτητές και εργαζόμενοι απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Θυμίζουμε ότι την επόμενη μέρα της κινητοποίησης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, πραγματοποίησε επιτόπου «επιθεώρηση» στο άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν και ποζάροντας καμαρωτός στο σημείο που λίγες ώρες πριν μάτωναν οι φοιτητές, δήλωνε: «...Πέρασα να ελέγξω το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν - ένα σύμβολο της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας και μία υπενθύμιση για τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού στη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών της Ελλάδας»...

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες!

Σε κινητοποίηση καλούν φοιτητικοί σύλλογοι για τη μέρα της δίκης, την ερχόμενη Πέμπτη 7 Νοέμβρη, στις 8.30 π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Μέχρι στιγμής, την κινητοποίηση στηρίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Φυσικού του ΕΚΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ και ΣΕΤ του ΠαΔΑ.

Με το ψήφισμά τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούν να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον των διωκόμενων φοιτητών, καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους τους και να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στις επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!», τονίζουν και αφού υπενθυμίζουν το ιστορικό της υπόθεσης, σημειώνουν πως «ένα χρόνο μετά την εμπλοκή της χώρας μας στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, την πρωτοφανή καταστολή από την κυβέρνηση των αγώνων φοιτητών, μαθητών και εργαζομένων, η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, μπλέκοντας το λαό και τη νεολαία σε επικίνδυνα σχέδια.

Θέλουν όποιον δεν συμβιβάζεται, όποιον δεν δέχεται η χώρα του να συμμετέχει σε πολεμικές επεμβάσεις, να είναι με σκυμμένο το κεφάλι! Χτυπούν όποιον δεν συνηγορεί στο σφαγίασμα αθώων ανθρώπων. Γι' αυτό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, τώρα της ΝΔ σέρνουν, εδώ και ένα χρόνο, σε δίκη τους δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά της με τους φονιάδες των λαών, να συμμετάσχουν στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο!

Είναι βαθιά γελασμένοι! Ο αυταρχισμός και οι άδικες διώξεις δεν μας φοβίζουν!».

Με γρήγορους ρυθμούς η μετατροπή σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Τη μετατροπή όλη της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση αποτυπώνει η παρουσία και έντονη κινητικότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σειρά κομβικά σημεία, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της απομάκρυνσης βυθισμένης φορτηγίδας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που έγινε ώστε να απελευθερωθεί το σύνολο του προβλήτα προς χρήση από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις για διεκπεραίωση μονάδων τους προς Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη, αργά χτες το βράδυ ή νωρίς σήμερα το πρωί αναμενόταν (αναλόγως του καιρού) να καταπλεύσει εκεί το ταχύπλοο πλοίο υποστήριξης του αμερικανικού στόλου, «USNS Carson City», με προβλεπόμενη παραμονή του, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το Σάββατο 9 Νοέμβρη.

Επίσης, στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται προς τα τέλη της βδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) και ο ίδιος ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe), αντιστράτηγος Chr. Cavoli, ο οποίος την Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα με αφορμή το 3ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων, που θα γίνει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, ο κατάπλους και η παραμονή του πλοίου στην Αλεξανδρούπολη έρχονται και σαν πρόβα της εκφόρτωσης (το Δεκέμβρη) των «προτεινόμενων» από τις ΗΠΑ για προμήθεια από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) «MQ-9 Reaper». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο σχεδιασμός προβλέπει την άφιξη των UAV στην Αλεξανδρούπολη και ύστερα τη διεκπεραίωσή τους στην αεροπορική βάση της Λάρισας, όπου ήδη από πέρυσι έχουν εγκατασταθεί και επιχειρούν UAV των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Λάρισα θα στηθούν παράτες από την αμερικάνικη πρεσβεία προς επίδειξη των δυνατοτήτων των μέσων αυτών.

Την ίδια ώρα, φωτιά αναμένεται να πάρει το γειτονικό Πεδίο Βολής Λιτοχώρου από τα επιθετικά ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (3 CAB), που οι Αμερικανοί ξεφόρτωσαν πριν από μερικές μέρες στον Βόλο και μετέφεραν στο Στεφανοβίκειο για πολύμηνη παραμονή και «συνεκπαίδευση» με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα, δεσμεύεται ο εναέριος χώρος στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής σε ύψος μέχρι και 8.000 πόδια για το χρονικό διάστημα 11 έως 26 Νοέμβρη, για βολές των αμερικανικών ελικοπτέρων, ενώ λειτουργώντας συνδυαστικά η ανίχνευση στόχων προγραμματίζεται να γίνει από τα UAV τους στη Λάρισα. Η «απόβαση» των Αμερικανών στην Κεντρική Ελλάδα αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς τέλη Νοέμβρη αναμένεται να φτάσουν στον Βόλο και τμήματα της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του στρατού των ΗΠΑ (με έδρα τη Βιτσέντσα της Ιταλίας), για συνεκπαίδευση με αντίστοιχα ελληνικά τμήματα.

ΑΝΕΑΕΔ
Τα μετοχικά ταμεία άμεσα να καταβάλουν έκτακτο μέρισμα

Ανακοίνωση σχετικά με το έγγραφο που απέστειλε πρόσφατα η ΠΟΜΕΝΣ και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την καταβολή έκτακτου μερίσματος των μετοχικών ταμείων στους απόστρατους μετόχους - μερισματούχους, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), στην οποία μεταξύ άλλων:

«Υπενθυμίζει ότι: Α. Τα εν ενεργεία και αποστρατεία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι η περιουσία των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών είναι ιερή, γιατί είναι το αποτέλεσμα των δικών τους χρημάτων, τα οποία εισέφεραν από το υστέρημά τους για πολλές δεκαετίες στα Ταμεία. Β. Στη δημιουργία αυτής της περιουσίας δεν συνέβαλε ο κρατικός προϋπολογισμός. Αντίθετα, διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις δεν τη σεβάστηκαν και φέρουν το βάρος της ευθύνης για τη συρρίκνωσή της, που ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών που εφάρμοσαν, με κορυφαία την τεράστια μείωση που υπέστησαν τα αποθεματικά της λόγω της αναγκαστικής συμμετοχής στο PSI. Γ. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα η ΑΝΕΑΕΔ προχώρησε σε διάφορες ενέργειες διεκδικήσεων, όπως ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, έγγραφα στους αρχηγούς των κομμάτων και τους αρμόδιους υπουργούς και στη διοργάνωση δράσεων - εκδηλώσεων - κινητοποιήσεων μόνη της ή και σε συνεργασία με ομοσπονδίες, ενώσεις, συλλόγους, κινήσεις».

Παράλληλα, η ΑΝΕΑΕΔ καλεί «τα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων άμεσα να αποφασίσουν και να καταβάλουν έκτακτο μέρισμα» και τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας: «(1) Να μην κάνουν την οποιαδήποτε παρέμβαση προς τα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων για να αποτρέψουν την, σύμφωνα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, καταβολή έκτακτου μερίσματος. (2) Να αναλάβουν όλες τις δράσεις - ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να επιστραφούν στα Μετοχικά Ταμεία και τους Ειδικούς Λογαριασμούς τα χρήματα, δηλαδή τα χρήματά μας, τα οποία χωρίς ηθικές αναστολές και παράνομα αφαιρέθηκαν».

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο της ΠΟΜΕΝΣ, η ΑΝΕΑΕΔ σημειώνει: «Α. Είναι υποβολιμαίο, καθώς είναι μεροληπτικό, στρεφόμενο μόνο κατά της καταβολής του έκτακτου μερίσματος (το οποίο δήθεν θα καταστρέψει τα Μετοχικά Ταμεία) και όχι εναντίον της υφαρπαγής των διαθεσίμων τους με κυβερνητικές αποφάσεις.

Β. Αν και προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιχειρεί να δημιουργήσει κοινωνικό αυτοματισμό σε βάρος των αποστράτων. Πέρα από το σύνολο του εγγράφου, η διατύπωση της πρότασης να μειωθούν οι κρατήσεις των εν ενεργεία (που θα είχε σαν αποτέλεσμα και τη μείωση των εσόδων των Ταμείων) αντί να δοθεί το έκτακτο επίδομα, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές για τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού.

Γ. Η προσπάθεια επίτευξης των όποιων σκοπών και στόχων, όπως η συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων εκπροσώπου της ΠΟΜΕΝΣ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά συναδέλφων οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα στις Ενοπλες Δυνάμεις και έχουν υποστεί τα πάνδεινα».

Κλείνοντας, η ΑΝΕΑΕΔ σημειώνει πως «θα εξακολουθήσει με όλες τις δυνάμεις της τις προσπάθειες για να επιστραφούν σε όλους μας όσα μας ανήκουν και καλεί όλους τους εν ενεργεία και αποστρατεία συναδέλφους:

Α. Να παραμείνουμε ενωμένοι, κλείνοντας τα αυτιά μας στους όποιους διασπαστικούς ψιθύρους, οι οποίοι ποτέ δεν κατόρθωσαν να μας διχάσουν αλλά και ποτέ δεν μπόρεσαν να γίνουν αγωνιστικές φωνές.

Β. Σε ετοιμότητα και εγρήγορση για τις όποιες επόμενες ενέργειες απαιτηθούν».

«ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Κυκλοφόρησε το 85ο τεύχος του περιοδικού

Με τη νέα «Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ καταπιάνεται η αρθρογραφία του 85ου τεύχους του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης», φωτίζοντας τις αιτίες, τις επιδιώξεις και τα πραγματικά συμφέροντα που κρύβονται επιδέξια κάτω από τα προσχήματα περί «γεωστρατηγικής αναβάθμισης», «εθνικής πολιτικής» κ.λπ. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες σε όλη την Ελλάδα, με το νέο τεύχος στα χέρια τους, να κάνουν ένα πλατύ και θαρραλέο άνοιγμα στους εργαζόμενους, στους τόπους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, σε όλο το λαό, «για να δώσουμε ένα γερό πλήγμα στο κλίμα εφησυχασμού και αδράνειας που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα - υποστηρικτές του ευρωατλαντικού δρόμου της Ελλάδας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ