ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012
Τσακίζουν το λαό με επιπλέον μέτρα 11 δισ. ευρώ
  • Συρρίκνωση αφορολόγητου ορίου, κατάργηση «φοροελαφρύνσεων», χαράτσια στη λαϊκή κατοικία
  • Συνθήκες γαλέρας στο Δημόσιο, γενικευμένες μειώσεις συντάξεων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού στην τελική ευθεία για τη «συντεταγμένη πτώχευση» το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 κλιμακώνει τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση για την εφαρμογή νέων μέτρων και για ποσά ύψους 11 δισ. ευρώ.

Στα 5,5 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι «εξοικονομήσεις» της πλουτοκρατίας από την καρατόμηση των δαπανών, για μισθούς, συντάξεις, Υγεία - Πρόνοια κ.ά. και σε άλλα τόσα - ακόμη 5,5 δισ. ευρώ - από την παραπέρα εκτίναξη των αντιλαϊκών φόρων, με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση ή το κουτσούρεμα των «φοροελαφρύνσεων» που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους κ.ά.

Συγκεκριμένα, και για την ενίσχυση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων ετοιμάζουν τα παρακάτω:

  • Από τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων για τις δαπάνες (νοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.): 2,57 δισ. ευρώ.
  • Από τα χαράτσια στη μικρή ακίνητη περιουσία (μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.): 2,6 δισ. ευρώ.
  • Από την αύξηση των ειδικών φόρων πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης: 270 εκατ. ευρώ. Η ληστεία γίνεται σε δύο δόσεις, η πρώτη αυτό το μήνα (από 15 του Οκτώβρη) με την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου. Από το Φθινόπωρο του 2012 θα ισχύσει η πλήρης εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Η ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα έρχεται σε μια περίοδο κατακρήμνισης των λαϊκών εισοδημάτων, εκτίναξης και των ποσοστών της επίσημης ανεργίας που ακόμη και οι ίδιοι βλέπουν να σηκώνει κεφάλι. Ταυτόχρονα, μία προς μία, όλες μαζί οι προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών ως προς την κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, αποδείχτηκαν στην κυριολεξία για τα σκουπίδια. Από τους «θετικούς ρυθμούς», που παρέμεναν για το 2012, τώρα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, βλέπουν την πτώση για την ερχόμενη χρονιά στο 2,5% σε συνέχεια της κατρακύλας 5,5% για το 2011.

Η καρατόμηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 επιμερίζεται στα παρακάτω μέτρα:

-- Παραπέρα μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο: 1,7 δισ. ευρώ

-- Μειώσεις συντάξεων ΟΓΑ: 1,24 δισ. ευρώ

-- Μειώσεις συντάξεων ΙΚΑ: 1,5 δισ. ευρώ

-- Μειώσεις συντάξεων ΝΑΤ: 130 εκατ. ευρώ

-- Μειώσεις συντάξεων ΟΑΕΕ: 91 εκατ. ευρώ

-- Περικοπές παροχών ΟΑΕΔ: 264 εκατ. ευρώ

-- Περικοπές στο ΕΚΑΣ: 175 εκατ. ευρώ

-- Αλλες παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης: 80 εκατ. ευρώ

-- Καταναλωτικές δαπάνες: 167 εκατ. ευρώ

Ολα τα παραπάνω είναι μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης» εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2011 - 2015, για να παραμείνουν και μετά από αυτό, με μοναδικό στόχο τη διάσωση των μονοπωλίων. Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά τους έχουν περιλάβει και «αταξινόμητα», αδιευκρίνιστα για τη ώρα, μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζονται να εξειδικεύσουν στη συνέχεια.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ραμμένη» στα μέτρα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Η κυβερνητική στρατηγική έως το 2021 συμπίπτει απόλυτα με τα μεγάλα συμφέροντα

Βασισμένη στις επεξεργασίες των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, αλλά και με «δάνεια» από τις σχετικές «προτάσεις» του ΣΕΒ, είναι η «στρατηγική» της κυβέρνησης για τον τουρισμό 2011 - 2021, που παρουσιάστηκε χτες στη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο.

Ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι οι κυβερνητικές επεξεργασίες βασίστηκαν, εκτός από το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, στη μελέτη του ΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2020: Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο». Μια μελέτη που θέτει τις αξιώσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη και εγγυημένα με την ταυτόχρονη υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου και τον ουσιαστικό αποκλεισμό των εργαζομένων γενικότερα από το δικαίωμα στην αναψυχή και τις διακοπές.

Υπό αυτήν την έννοια, μόνο περιπαιχτική μοιάζει η επισήμανση στην κοινή (!) ανακοίνωση υπουργείου - ΣΕΤΕ ότι «τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΤΕ συμφώνησαν στις βασικές αρχές και δεσμεύθηκαν να συνδράμουν στην εξειδίκευσή του, υποβάλλοντας προτάσεις σχετικά με τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν». Συμφώνησαν να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις τους και σε μια τουριστική ανάπτυξη που βασίζεται σε δύο άξονες: Την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη των αγορών. Και για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση επιστρατεύει το γνωστό «οπλοστάσιο» ρυθμίσεων και διευκολύνσεων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που μειώνουν δραστικά τα δημόσια έσοδα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και «σαρώνουν» όρους και προϋποθέσεις.

Η «στρατηγική» προβλέπει: «Σταθερό επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού», που σημαίνει εγγυημένες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές. «Διαρκή απλοποίηση της γραφειοκρατίας (έκδοση και επανέκδοση αδειών, διαδικασίες fast track, διαδικασίες θεώρησης)», που σημαίνει πλήρη ασυδοσία για το τουριστικό κεφάλαιο. «Αυστηρή τήρηση των κανόνων εργασίας και καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας», που σημαίνει αυστηρή εφαρμογή των αντεργατικών ρυθμίσεων που λαμβάνονται και θα ληφθούν. «Δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών δομών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», για την προσφορά φτηνού και καλά εκπαιδευμένου προσωπικού, χωρίς κόστος για τις επιχειρήσεις. «Προώθηση και στήριξη επενδύσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας και της διεύρυνσης των παρεχομένων υπηρεσιών (ΕΣΠΑ)», ώστε να πάρουν και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού το μερίδιό τους από τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος.

Ο οικονομικός στόχος της κυβέρνησης, είναι, έως το 2021:

  • «Η Ελλάδα να συγκαταλέγεται μέσα στους 10 πρώτους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
  • Η άμεση και έμμεση τουριστική Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΕΠ - φόροι + επιχορηγήσεις) να ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ (20 δισ. ευρώ παραπάνω από το 2009 και 13 δισ. ευρώ παραπάνω από την εκτιμώμενη βάση του 2021).
  • Οι θέσεις εργασίας που προσφέρει ο κλάδος του τουρισμού να ανέλθουν σε 1.000.000 (220.000 περισσότερες από το 2009 και 120.000 περισσότερες από τη βάση του 2021)».

Βεβαίως, τα παραπάνω νούμερα δεν είναι τίποτα άλλο από την «αριθμητική» των υπερκερδών, από την οποία τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και πολλοί αυτοαπασχολούμενοι στον τουρισμό. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει και την απαίτηση για την κοινή με τους ιδιώτες εταιρεία τουριστικής προβολής, ώστε οι μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν άμεσα λόγο για το ποιες περιοχές και ποιες δραστηριότητες θα προβάλλονται.

Βάρος στις ομάδες παραγωγών

Η ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης χαντακώνει τους συνεταιρισμούς και προωθεί τις ομάδες παραγωγών - κεφαλαιούχες εταιρείες, που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών μονάδων και να κυριαρχήσουν τέτοιου είδους μονάδες. Η πολιτική αυτή ενισχύθηκε με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους συνεταιρισμούς. Και όλο αυτό έχει να κάνει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2020, η οποία έχει στόχο την οικονομική μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα. Να δημιουργηθούν δηλαδή και στον αγροτικό τομέα, μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καταστρέφοντας μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά.

Αυτό είναι το μοντέλο που προωθεί ΕΕ μέσω της ΚΑΠ εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής πολιτικής ενισχύει ακόμα περισσότερο το ρόλο των ομάδων παραγωγών, καθώς και των διεπαγγελαμτικών οργανώσεων. Αλλωστε, πείρα και γνώση, για τις ομάδες παραγωγών υπάρχει. Μεγαλοπαραγωγοί για να εισπράττουν λεφτά από προγράμματα και επιδοτήσεις έχουν φτιάξει ομάδες παραγωγών με μέλη της οικογένειας και συγγενείς τους. Πράγμα που θα ενισχύσει περαιτέρω η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013. Ο σχεδιασμός αυτός για τον αγροτικό τομέα δεν ωφελεί τη φτωχομεσαία αγροτιά η οποία δε θα μπορεί να έχει θέση ούτε στους όποιους συνεταιρισμούς - εταιρείες προκύψουν, ούτε στις ομάδες παραγωγών - εταιρείες που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή του νόμου 4015/2011. Επίσης, δεν αφορά τη διατροφική αυτάρκεια με ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα για το λαό, αλλά την ενίσχυση της ατομικής οικονομικής μεγέθυνσης και κερδοφορίας. Επιπλέον, η διατήρηση των διεπαγγελματικών οργανώσεων ανά προϊόν ή σε ομάδα ομοειδών προϊόντων έχει ως στόχο τη διασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων, των εμπόρων σε βάρος βέβαια της φτωχομεσαίας αγροτιάς.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν οι μικρομεσαίοι αγρότες να διασφαλίσουν σταθερή δουλειά και ικανοποιητικό εισόδημα, παράγοντας φτηνά και υγιεινά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του λαού μας και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας. Για να γίνει αυτό όμως απαιτείται μέτωπο αγώνα και σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ για λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αρνηση πληρωμής των χαρατσιών

Σε άρνηση πληρωμής των φορολογικών χαρατσιών προτρέπει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και καλεί τους συλλόγους να αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Η Ομοσπονδία καλεί τους συλλόγους της «να πρωτοπορήσουν συνδικαλιστικά για να γιγαντωθεί το "όχι" της πληρωμής στις πόλεις τους και να συντονιστούν φορείς και σωματεία σε μια τέτοια κατεύθυνση». Επίσης, «καταγγέλλει τις προτροπές για πληρωμή του χαρατσιού με υποβολή τάχατες δήλωσης "επιφύλαξης" που προπαγανδίζουν κυβερνητικοί συνδικαλιστές στην ΕΣΕΕ και παπαγαλάκια τους στις Ομοσπονδίες και Συλλόγους. Προτείνει τη μαζική συλλογή υπογραφών στο κείμενο "Αντίθεσης και άρνησης πληρωμής για τους συνδικαλιστικούς, βιοποριστικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους που το στοιχειοθετούν" και προτρέπει τους Συλλόγους σε σχετική εξόρμηση για τη μαζικότητα των υπογραφών».

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Δήμου Λευκάδας να παραδώσει την ύδρευση και αποχέτευση σε ιδιώτες για 20 χρόνια, με αυξήσεις 70%-80% και σε κάποιες περιοχές μέχρι 500%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ