ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το νερό του Καματερού το 2003!

Οι νεότεροι ξέρουν μόνον την έκφραση. Οι παλιότεροι την ιστορία. Ενας τσαρλατάνος στην Ελλάδα, τη δεκαετία του '70, πούλαγε θαυματουργό νερό του Καματερού, προς θεραπείαν πάσης νόσου και πάσης μαλακίας με κύριο στόχο τον καρκίνο. Σάλος. Εγχώριος και διεθνής. Τεράστια πρωτοσέλιδα το στήριζαν το θέμα και βαρύγδουποι «υποστηρικτές» το συντηρούσαν. Τα βάσανα της καθημερινότητας και της πολιτικής αθλιότητας είχαν περάσει σε πολύ κατώτερη μοίρα.

Η ιστορία ήλθε και παρήλθε. Οι καρκινοπαθείς δε σώθηκαν. Ομως, οι αετονύχηδες που οσμίστηκαν εικόνα - image βολεύτηκαν για τα καλά. Η δημοσιογραφική γκάμα του συγκροτήματος Τύπου, που έδωσε αξιόπιστη δημοσιότητα στο θέμα, κλυδώνισε, αλλά και στη συνέχεια επαύξησε τα συμφέροντά του. Ο διευθυντής της εφημερίδας που «πούλησε» το θέμα έγινε βουλευτής και υπουργός. Ο πολιτικός που το ανέχτηκε και το δοκίμασε - λένε οι κακές γλώσσες - το νερό του Καματερού, το σύστησε μάλιστα σε φίλους και φίλες του, έγινε βραχύβιος πρωθυπουργός και τώρα στα βαθιά γεράματα εμφανίζεται και ως σοφός δεξιός πολιτικός, που ενισχύει με άρθρα του και δηλώσεις τις «σοσιαλδημοκρατικές νεοφιλελεύθερες» επιλογές Σημίτη.

Είναι αλήθεια ότι για μια κλίκα εκμεταλλευτών παντός κινήτρου και κακού του νερού του Καματερού, τα πράγματα η ζωή τα έφερε πολύ ρόδινα, σύντροφοι. Οχι απλώς επιβίωσαν της πιο λαϊκίστικης ειδησεογραφικής απατεωνιάς, αλλά κατάφεραν να επιβάλουν άκρα του τάφου σιωπή στη συνέχεια και να προχωρήσουν σα να μην έγινε τίποτα.

Η ίδια κλίκα των εμπόρων των προσδοκιών του λαού, που ακόμα και σήμερα τον αποκαλεί θρασύτατα «λαουτζίκο», «απλό λαό», «οι απλοί πολίτες», «ο μέσος άνθρωπος», «ο απλός τηλεθεατής», «η μεγάλη μάζα του λαού», πουλάει, αβέρτα πάγκο, σύγχρονα νερά του Καματερού. Με ανανεωμένους πρωταγωνιστές, νέες μεθόδους πώλησης ονείρων, υποσχέσεων, λύσεων σε απελπισμένους και καταπιεσμένους, αλλά εκφράζοντας, στηρίζοντας και βολεύοντας τα ίδια ακριβώς κέντρα συμφερόντων.

Μεγαλοαστικές μπίζνες με σκαλοπάτι τους μικροαστούς και στόχο τη χειραγώγηση των μαζών των εργαζομένων από τους εκμεταλλευτές τους.

Πέρασαν κοντά τριάντα χρόνια. Το νερό του Καματερού κι οι πάτρωνές του θριαμβεύουν. Οχι απλώς δεν αναπτύχθηκε μηχανισμός ανατροπής τέτοιων μεθόδων, αλλά θεσμοθετήθηκε κιόλας. Κλώνοι, 090, παγκόσμια κλάματα για πριγκίπισσες, βασιλόπουλα, κορμοράνοι, καυγάδες Βανδή - Βίσση, στρατιώτες που στέλνονται στο Αφγανιστάν ή στον Κόλπο άδοντες «δεν έχω τάσεις αυτοκτονίας», πείνα που χορταίνει με λαϊκά ομόλογα, τρύπες στον προϋπολογισμό που διορθώνονται λογιστικά, προληπτικοί πόλεμοι υπέρ της ειρήνης, ο Ζισκάρ του σκανδάλου διαμαντιών του Μποκάσα φτιάχνει Σύνταγμα για την Ευρώπη (!!!), ο γιος του Μπους ντύνεται Καίσαρ του 21ου αιώνα και το 40% των κρατουμένων στον Κορυδαλλό είναι μέσα για ναρκωτικά.

Η χώρα των υδάτων του Καματερού (sic) έγινε η χώρα των 30 εκατομμυρίων εορταστικών μηνυμάτων διά των κινητών και στο Καματερό αυτό καθ' αυτό η ανεργία κι η δυσπραγία κυλάνε φυσιολογικά, σαν το νερό στο καπιταλιστικό αυλάκι.

Ο πολιτικός και κοινωνικός καρκίνος δεν αντιμετωπίζεται με νερά Καματερού. Μόνο με αντίσταση, επανάσταση, ανατροπή. Στον καναπέ, οι παγιδευμένες διάνοιες των ανθρώπων στήνουν, τάχα μου, μεγάλες διαλεκτικές κόντρες για την Εύα, τους ραελιανούς και τις οικονομικές απολαβές των προσωρινώς μερικώς απασχοληθέντων Αϊ Βασίληδων. Τα νερά από τις πλημμύρες τσακίζουν τους φτωχούς αγρότες και βιοπαλαιστές και οι Αμερικανοί απολαμβάνουν στη χώρα του Καματερού τον αγιασμό της απόλυτης ετεροδικίας, με τους ιθαγενείς να δίνουν τη μάχη της Εφορίας.

Ως δημοσιογράφος, λοιπόν, θα επιμείνω στο ασυμβίβαστο της μνήμης και από βήματος Βουλής. Καλή μας αγωνιστική χρονιά, σύντροφοι. Κανείς μας δεν περιμένει σαν τον Λεωνίδα το Μεγαλόσταυρο της Τιμής...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συντονισμός δράσης εργατών, αγροτών, ΕΒΕ

Με προκήρυξη που υπογράφουν το Εργατικό Κέντρο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών - Εμπόρων, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου, καλούν τους εργάτες, τους αγρότες, τους εμπόρους και βιοτέχνες του Νομού Καρδίτσας να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Γενάρη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η απόφαση για την έναρξη κοινών και συντονισμένων αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει τα λαϊκά στρώματα της Καρδίτσας πάρθηκε σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής.

Στην προκήρυξη σημειώνεται:

«Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων - μικρομεσαίων αγροτών - εμπόρων - βιοτεχνών στη χώρα μας κάθε χρόνο που περνάει και χειροτερεύει.

Τα μέτρα και οι πολιτικές που παίρνονται και εφαρμόζονται μεγαλώνουν τη φτώχεια και οδηγούν στο ξεκλήρισμα όλο και περισσότερους μικρομεσαίους, αγρότες, εργάτες, εμπόρους, βιοτέχνες.

Αναγκάζουν νέους εργάτες να οδηγούνται στην ανεργία, αγρότες να εγκαταλείπουν την αγροτική απασχόληση και να ψάχνουν για δουλιά στα αστικά κέντρα και το εξωτερικό ή σε πολλές περιπτώσεις να μένουν άνεργοι.

Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στο νομό μας.

Η ανεργία τσακίζει κόκαλα, καμία θέση μόνιμης απασχόλησης δε δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Κανένας νέος άνθρωπος και ιδιαίτερα επιστήμονας δεν μπορεί να βρει μόνιμη δουλιά στον τόπο του.

Κανένας νέος δεν παραμένει να ασχοληθεί με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο χωριό του.

Δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους πλέον στο χωριό όχι μόνο από την ανυπαρξία του εισοδήματος, αλλά και από τη γενικότερη εγκατάλειψη της υπαίθρου».

Και συνεχίζει σχετικά με όσους υποστήριζαν την ένταξη στην ΟΝΕ, προπαγανδίζοντας ότι θα έτρωγαν με χρυσά κουτάλια αγρότες, εργάτες και ΕΒΕ. «Σήμερα που παίρνουν σκληρά μέτρα εντός της ΟΝΕ ενάντια στα λαϊκά στρώματα, γιατί σωπαίνουν ή γιατί κάνουν πλάτες;

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι το κάνουν γιατί συμφωνούν και στηρίζουν:

  • Τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τις χαμηλές τιμές.
  • Τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιου Τομέα (ΑΤΕ - ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΛΓΑ - ΥΓΕΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ κλπ.).
  • Την εξαθλίωση του λαού μας, τα 50 εκατομμύρια ανέργων στην ΕΕ και τους εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα μας, που τους οδήγησαν στην ανεργία οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν περισσότερα υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Τους μηχανισμούς καταστολής και τα μέτρα αστυνομοκρατίας που παίρνει η κυβέρνηση για να περιορίσει κάθε φωνή αντίδρασης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις που ετοιμάζουν σε μια σειρά χώρες.

Συμφωνούν και στηρίζουν την πολιτική της ελεύθερης αγοράς που αφήνει ασύδοτα τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές σε βάρος της αγροτιάς και της εργατιάς».

Κοινός αγώνας

Στη συνέχεια καλεί σε ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ:

  • «Στις εντολές της ΕΕ, κυβέρνησης και όσων κομμάτων υποστηρίζουν αυτή την πολιτική για το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς που δημιουργεί νέους τσιφλικάδες, για να έχουν άνεργους υποαπασχολούμενους σκλάβους, «αγρότες» και φτηνά εργατικά χέρια.
  • Στις νέες αποφάσεις που ετοιμάζουν με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και με τη διεύρυνση της ΕΕ, όπου η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμη παραπέρα.

Σήμερα που νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή, που κάθε σπίτι έχει και έναν άνεργο και έναν απολυμένο.

Σήμερα που τα μεγάλα έργα δεν προχωράνε, οικογένειες ξεκληρίζονται, εργαζόμενοι χάνουν τη δουλιά τους, έμποροι, βιοτέχνες κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Σήμερα που οι αγρότες ξεκληρίζονται από τον τόπο τους και οδηγούνται σε νέα σκλαβοπάζαρα.

Σήμερα χρειάζεται ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, γιατί αυτή η πολιτική χτυπάει το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού υποφέρει.

Γι' αυτό και ο αγώνας μας είναι κοινός. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Ομως είμαστε αποφασισμένοι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να τον ακολουθήσουμε».

Η προκήρυξη αναφέρεται στην αναγκαιότητα ανατροπής της αντεργατικής - αντιαγροτικής ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τονίζοντας:

«α) Αγωνιζόμαστε κατά της χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντιπαλεύουμε την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την Ατζέντα 2000 και τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που στρέφονται αποκλειστικά και μόνο σε βάρος των μικροϊδιοκτητών. Να καταργηθούν άμεσα οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Να εφαρμοστεί σύστημα τιμών και επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα που να εξασφαλίζει βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.

β) Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα ημερομίσθια, που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων. Απαιτούμε κατώτατο ημερομίσθιο 41 Ευρώ και κατώτερο μισθό 1.000 Ευρώ. Συντάξεις ανθρώπινες για εργαζόμενους, αγρότες, βιοτέχνες, εμπόρους και να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αντιπαλεύουμε τις απολύσεις και την ανεργία με όλες τις παραλλαγές που αυτή παίρνει, τα προγράμματα "απασχολησιμότητας" και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Ολα τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος του εργάσιμου χρόνου, της κοινωνικής ασφάλισης, την ουσιαστική κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Να ενισχυθούν άμεσα οι άνεργοι με έκτακτο επίδομα 587 Ευρώ.

γ) Αντιπαλεύουμε την πολιτική εξυπηρέτησης των μεγαλοκαταστημάτων, που οδηγεί στο κλείσιμο του μικρομεσαίου επαγγελματία, με "εργαλεία" την έλλειψη κινήτρων, την αυθαίρετη μεγάλη διπλή φορολογία. Απαιτούμε άμεσα η φορολογία να γίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα των βιοτεχνών και εμπόρων. Διεκδικούμε τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου με κρατική δαπάνη και την προνομιακή χρηματοδότηση του βιοτεχνικού συνεταιρισμού.

δ) Αγωνιζόμαστε για δημόσια δωρεάν και για όλο το λαό Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δοθεί εξ ολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των νόμων της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με στόχο να αναπροσαρμόσουν την παιδεία στις αναδιαρθρώσεις της εργασίας.

ε) Αγωνιζόμαστε για να προχωρήσουν με χρονοδιαγράμματα τα μεγάλα έργα Αχελώος - Σμόκοβος, αρδευτικά έργα και φράγματα. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για να βγει ο νομός μας από την οδική απομόνωση και ειδικά μέτρα και κίνητρα, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του νομού για ουσιαστική ανάπτυξή του.

Εργαζόμενοι, αγρότες, έμποροι, βιοτέχνες.

Οσες φορές αγωνιστήκαμε, πάντα βγήκαμε κερδισμένοι. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Σας θυμίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών από τις ζημιές, ρύθμιση χρεών αγροτών και συνεταιρισμών, επιστροφές χρημάτων, να δοθεί φέτος ενίσχυση 40 και 25 δρχ. στους βαμβακοπαραγωγούς.

Γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα με τους αγώνες μας μπορεί να μην ανατρέψουμε πλήρως ή να μην αποτρέψουμε συνολικά τις αρνητικές συνέπειες.

Ομως για ένα είμαστε σίγουροι. Ο,τι κατακτήσαμε, το κατακτήσαμε με αγώνες όλων μας. Ετσι και σήμερα σας καλούμε σε νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις.

Σ' αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας, δεν υπάρχουν προβλήματα με διαφορετικά χρώματα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, δεν πρέπει να έχουμε απουσίες.

Ο κοινός και συντονισμένος αγώνας μας αποτελεί το μόνο σίγουρο δρόμο για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στον τόπο μας. Ετσι που πραγματικά θα μπορέσει και ο Νομός Καρδίτσας να βγει από την απομόνωση, γιατί αυτό του αξίζει.

Αυτό τον αγώνα που ξεκινήσαμε θα τον συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη.

ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ,

ΣΤΙΣ 23 ΓΕΝΑΡΗ 2003,

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, 11.00 ΤΟ ΠΡΩΙ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ