Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 2003 - αριθ. φύλλου: 8466

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ορισμένα συμπεράσματα από τις τοπικές εκλογές

Επίκαιρο άρθρο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τη μάχη των πρόσφατων τοπικών εκλογών και τα συμπεράσματά της, για τη δράση του Κόμματος, την καθοδηγητική δουλιά, την πολιτική των συμμαχιών, την ποιότητα δεσμών με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα

Ειδικό ένθετο


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ»
ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ στο βωμό της αγοράς

Οι δραστικές περικοπές των δαπανών του κράτους στον τομέα της Πρόνοιας, οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων παροχής προνοιακών υπηρεσιών στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και η παράδοση του τομέα στον «εθελοντισμό», συνθέτουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με τον τίτλο «Αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας».

Οι επιχειρούμενες με το κυβερνητικό νομοσχέδιο αναδιαρθρώσεις θα έχουν, εκτός των άλλων, ακόμη μεγαλύτερες διαλυτικές συνέπειες, για τον κρίσιμο τομέα της Πρόνοιας και, μάλιστα, σε μια περίοδο παραπέρα όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων. Εναν τομέα, που - ακόμη και με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου - αφορά στο 50% περίπου του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, και η Πρόνοια υποτάσσεται στους κυβερνητικούς στόχους: «Ο περιορισμός του προνοιακού χαρακτήρα του κράτους και η εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να επενδυθούν σε παραγωγικούς τομείς και υποδομές». Με άλλα λόγια, να φορτωθούν τα βάρη τα λαϊκά στρώματα, ενώ οι πόροι που εξοικονομούνται δίνονται στο κεφάλαιο. Η ανάγκη της δημόσιας δωρεάν παροχής προνοιακών υπηρεσιών είναι η μοναδική διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα.


ΣΕΛ.  8   -   9

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Με ένα πολύμορφο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υποδέχονται την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την ελληνική κυβέρνηση η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις του λαϊκού - εργατικού κινήματος, γενικότερα. Στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το οποίο έχει καλέσει τα συνδικάτα να αποφασίσουν μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων με αρχή στις 24 Γενάρη, μέρα κατά την οποία οι υπουργοί Eργασίας της ΕΕ θα συζητούν για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.


ΣΕΛ.  6   -   7,    24   -   25


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επικίνδυνη πορεία

Στην κατάσταση, που διαμορφώνεται στο Κυπριακό μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, σε συνέντευξή του στο «Ρ»


ΣΕΛ.  10  -  11
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
Προτεραιότητα τα κέρδη του κεφαλαίου

Η παραπέρα ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου βρίσκεται, ουσιαστικά, στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, όπως αποκαλύπτουν οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομίας


ΣΕΛ.  3

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ